Bekal ke tempat kerja, pro and kontra
Saya bawa bekai ke tempat kerja, anda macam mana?? pro : boleh berjimat..jimat masa nak cari tempat makan..
makanan bersih..
boleh makan sepuasnya..
kontra : kena bangun awal untuk masak..
kalau naik public transport kena bawak extra bag..
pro: makan sedap, jimat masa keluar, boleh makan santai2, berkhasiat
contra: kena bangun awal untuk masak unless masak sebelum tido, pagi perangat je, dok merap kat ofis je la, tak keluar2 tgk dunia..gittew ok apa bawal bekal, cool apaaa
Aku siap msk nsk lg kat opis.beli lauk je kat kedai.mkn sikit2thn 2,3 hr.:lol::lol:kdg bwk bekal ns goreng klu ada ns sejuk Bawak bekal ni best sebenarnya - tapi ya ampun, nak kena prepare tu penat rasa. Balik kerja pun dah malam - ingat nak berehat je..ekekekeke Bawa bekal ke tempat kerja.
Masak sekali bekal untuk suami. Breakfast and lunch.
Boleh berjimat and husband pon tak ter"skip" makan sebab busy, tak sempat ke kedai makan.
Tapi, kena bangun awal skit la. Kalau masak ringkas2, takde amik masa sangat pon.
Edited by kikuri at 2-7-2019 11:53 AM
i bawak bekal... sebab i perlu diet setelah naik 3kg after raya... so bawa bekal sihat suku suku separuh.
tapi perlu rajin bangun awal... malam sebelum tido i prepare apa yang patut supaya pagi boleh campak2 je...
notakukukaki : ok tak bekal yang chuols bawak tu... boleh panaskan makanan kan..?
kikuri replied at 2-7-2019 11:51 AM
i bawak bekal... sebab i perlu diet setelah naik 3kg after raya... so bawa bekal sihat suku suku sep ...
Yehaaa kita serupa, bangun pagi terus masak saja. Mak pun bawak bekal sendiri. Masak time malam... Masuk esbox. Pagi bawak gi keje. Time nak makan microwave jer. Jimat pun ye... Sihat pun ye. Masak ringkas2 anikarma replied at 2-7-2019 11:54 AM
Mak pun bawak bekal sendiri. Masak time malam... Masuk esbox. Pagi bawak gi keje. Time nak makan mic ...
Betul, rebus2 jer... Sep duit blh makan apa yang kita nak makan dan teringin kikuri replied at 2-7-2019 11:51 AM
i bawak bekal... sebab i perlu diet setelah naik 3kg after raya... so bawa bekal sihat suku suku sep ...
Ya, boleh panas kan, dia ada bg kabel Pro: bersih, sedap, jimat (paling penting)
Cons: time consuming esp utk yang tak berapa rajin
Dulu rajin jugak bawak bekal pegi kelas tapi since kelas dah packed and start awal pagi, tak menyompat den nak bawak bekal... Ank2 dan suami bw bekal ke tmpt keje..
Anak n suami kyg puashati.
Mknn sihat seimbang dan bersih
Saya pun happy ank2 n suami kyg
Baik utk suami...tk prlu keluar cari mkn, jimat masa tak terlepas solat jemaah di tmpt keja
Kantin ada...tp mknn ada yg sedap ada yg mcm perangat.
Kontra...mmg kdg ngantuk nk bgun awai. Yg penting dah tahu nak msk apa, brg dah defrost semua.
Awai pg ja bz..pastu boleh fokus utk buat keja rmh yg lain, lyn ank dan byk lg..
:loveliness:
Memandangkan tempat kerja saya adalah rumah. Masak sendiri.. Kalau malas...order nasi bajet cod sebungkus rm6 free sirap. Saya bawa bekal. Masak untuk hubby sekali. Untuk jimatkan masa masak pagi2 tu, saya cuma masak lauk sejenis. Sayur tu pakai salad je, tak yah masak. Basuh2 terus masuk bekas. Jimatkan masa masak.
Dulu2 masak sayur sekali. Jenuh nak prepare dan hubby pun bukan makan sayur sangat.
Sejak makan salad je ni lagi senang. Saya ambik berapa banyak saya nak makan. Untuk hubby 2-3 helai dah cukup. Pro : jimat, bersih, sihat, kepuasan, pahala if mskkan utk org lain jgk.
Cont: masa dan tenaga Dulu rajin bawak bekal gi kerja hari hari. Bawak dua bekas utk asben sekali. Kena bangun awal lah...tapi sekarang sis lemau ..sejak lepas puasa ni malas betul nak bertukang kat dapur subuh morning ..makan kat cafe ofis je senang.. akk mmg masak kan utk suami bawa bekal sbb tghari sll
tak sempat keluar lunch.alang2 bf dgn lunch sekali akk masak
kan .nsb baik kat opis suami ada peti sejuk dgn pemanas makanan
jd sampai opis simpan kat peti sejuk .tghari nak mkn masukkan jer bole
mkn panas2..kecuali suami ada urusan keluar baru tak bawa bekal..byk
jimat jg ..