Syd-Vaughn posted on 8-10-2004 03:17 PM

Tentang Penyakit Buah Pinggang

My auntie tgh menjalani rawatan sakit buah pinggang kat spital...tebuk perut utk cuci buah pinggang...

la nih member tak lalu nak mkn...utk pesakit cam nih...makanan apa yg sesuai? sian dier.....lemah badan...kulit pun kusam coz x cukup vitamin.

[ Last edited by  blackmore at 18-3-2008 03:36 AM ]

naiza posted on 8-10-2004 07:16 PM

saya pun tak tau..
kena tanya pada yg ada experience...

ngeri  mendengarnya...
sakit buah pinggang memang menyiksakan..
sampai ke akhir hayat...

lain la kalau buat transplan..
tapi kos pulak...

emaray posted on 8-10-2004 09:34 PM

FOR EVERY PATIENT WITH RENAL DISORDER

SODIUM restrictions are paramount. It is literally impossible to take in NO sodium, because that's an element found in so many foods, but it is possible to limit the amount in a diet. First, obviously high sodium foods must be eliminated. These include cured meats (ham, sausage, bacon, corned beef, and the like), most cheeses, "fast" foods, pickles, bouillon cubes, soy sauce, and most Chinese or oriental foods.


Sodium hides in most commercially prepared foods, too; because salt is such a good preservative, it's used in packaging materials for cereal, bread, baking mixes, and most canned vegetables. This makes fresh food a wiser choice.


Some canned foods, such as vegetables, flaked fish or shellfish, poultry or meats, can be sodium-reduced by rinsing thoroughly. Place the food in a colander, rinse under running water for one full minute, and drain until all moisture is gone.


Even though it feels like a lot has been eliminated from diet choices (yes, pizza is tough to work into a low sodium eating plan) there are a myriad of ways to prepare delicious meals without high sodium content.


anis710 posted on 11-10-2004 06:16 PM

Survival mode dah tuuu

Actually at this point, banyak yg tak boleh makan dari yg boleh.

Cuba makan Colostrum.. cari yg good quality. Jgn pakai beli je, survey dulu ok.

Colostrum adalah cecair awal mamalia.. utk komersial colostrum diambil dari lembu. High in Growth Factor and Immune Factor. Dot worry about protein content, at this level not much protein content but , more on immune and growth factor. But must look for the good one..

Syd-Vaughn posted on 13-10-2004 11:34 AM

thanks a lot guys..

bebaru nih aku visit makcik aku..dorang dok cuba nak tebuk urat kat leher so that boleh cuci darah melaluinyer...tak yah nak tebuk perut lagi coz kalo buat kat leher nun boleh bertahan 2 bulan....tu kata depa....

yg kesiannyer...tak menjadi...cuba kiri/kanan leher..dua2 reject...urat tu jadi bengkak tak bleh masuk tiub tu...cam beguk dah jadinyer...sudahnyer my auntie terlantar sakit kat leher plak...ntah larrr...dia tu sanggup cuba apa jer asalkan boleh baik...ni dengar cite nak cuba kat celah kelangkang laks....hmmmmm...

anis710 posted on 13-10-2004 04:16 PM

Kidney Disease

Memang menyeramkan bila lihat kesengsaraan pesakit buah pinggang... kalau nak try, boleh pergi mana-mana dialisis center NKF atau Rotry.. I Gerenti, bila u balik u akan jaga pemakanan u.. at least bertahan sebulan sebeul u balik ke tabiat pemakanan asal..:-)

80% pesakit buahpinggang adalah mereka yg mengidap diabetese. So the best thing is jaga pemakanan.. jgn banyak gula.. mesti ada balance. Minum air bersih, air mineral semua gimmik je (kecuali Air Zam Zam), kebanyakan mineral dalam air adalah NON-ORGANIC dan akan menjadi beban buah pinggang. I pernah terbaca somewhere, buah pinggang menapis 2 liter kumbahan dalam setiap 16 minit.. bayangkan jika ia dibebankan lagi dengan mineral2 yg tak diperlukan!! So the best choice to me is , amalkan minum air RO... pasang satu set penapis kat rumah atau kalau larat angkat, beli yg 1 liter 20sen di mesin tu...

bebop posted on 14-10-2004 05:26 PM

Originally posted by anis710 at 13-10-2004 04:16 PM:
Memang menyeramkan bila lihat kesengsaraan pesakit buah pinggang... kalau nak try, boleh pergi mana-mana dialisis center NKF atau Rotry.. I Gerenti, bila u balik u akan jaga pemakanan u.. at least  ...

Anis, saya rasa sedih dan terharu diatas kesengsaraan makcik u tu sebab mak saya sendiri adalah pesakit buah pinggang.  Mula detect penyakit ni 3 tahun lepas bila dia tiba-tiba lemah tak bermaya dan terlantar atas katil.  My mum memang dah ada darah tinggi so we all ingatkan bp dia naik.  Bila bawak jumpa doktor, check urine doktor kata kotor dan high protein.  So bila hospitalized buat check-up doktor sah kan yg buah pinggang sebelah kiri dah kecut dan yg belah kanan hanya tinggal dlm 20 % je boleh digunakan.  Masa tu jugak doktor suggest nak buat dialisis yg tebuk kat perut tu tapi my mum reject sebab neighbour sebelah katil dia kata jgn buat sebab it becomes worse.  My mum takut dan dia tak nak sain surat kebenaran operation.  We children just ikut cakap dia sebab tak nak dia suffer.  Seperti yg u cakap masa kat hospital tu memang sedih tengok kidney patient ni, ada yg tebuk perut, leher, dan celah kangkang.  Itu jam jugak berdoa supaya dijauhkan penyakit ni semua kat kita semua.  So since my mum tak nak tebuk kat perut dia, dia mintak nak balik rumah.  Doktor kata boleh tapi kalau anything happened dia tak bertanggungjawab.  

Balik rumah still makan ubat doktor dan cari alternative lain (ubat kampung, haemopathy, mandi ais, dan macam-macam lagi) dan tak tahu ubat yg mana buat my mom jadi sihat and surprising dia boleh ke Mekah naik haji.  Tapi early this year my mum start lemah balik, tak bermaya langsung dan kaki bengkak kena gout.  Sebab dpt gout ialah kerana kidney disfunctioned.  Pergi check kat private hospital terus buat operate kat tangan untuk masuk jarum buat dialisys (ada medical terms for this tapi tak ingat).  My mum suffered a lot sebab kena operate 3 kali sebab 2 kali urat dia not functioning, so nasib baik yg ke 3 kali urat tu functioned.  Operation ni tak bius tau.  Hidup hidup dia toreh kat lengan tu.  Ya allah kesian nya mak saya.  Doktor cuma calit spirit je sikit.

2 months after the operation mak saya dah boleh buat dialysis dan bermula lah kehidupan dan jadual baru dalam diri mak dan keluarga kami.  Dialysis perlu dibuat 3 kali seminggu, selama 4 jam dan of coz seumur hidup.  Hospital tu dah macam rumah kedua mak, staff and patient dah macam keluarga.  Mula-mula dulu kami adik-beradik bergilir hantar dan jaga mak tapi disebabkan kami bekerja jadi kerana kasihan kat kami, adik saya yang bongsu berhenti kerja untuk jaga mak.  Alhamdullillah, kesihatan mak nampak nya lebih baik dari sebelum buat dialysis walaupun dia kena spent time kat dialysis centre tu.

Seperti yg emaray tulis tu, pemakanan adalah penting untuk dijaga oleh kidney patient.  Mak saya minum air 4 gelas sehari sahaja. Ini termasuk segala macam kuah sayur, sop, bubur or any liquid lah mesti count into that 4 glasses.  Segala kekacang, makanan jeruk dan masam, jering, petai, makanan dlm tin (sebab ada ubat tahan lama) tak boleh makan.  

Anis, lawatlah makcik u tu selalu dan beri dia semangat.

Syd-Vaughn posted on 15-10-2004 04:17 PM

hi bebop...

bukan makcik si Anis tapi my makciklah.....hehehhehe..tesasul sket...

hmmm..seme nih kuasa tuhan kan....sakit sihat dia yg tentukan. Dia nih muda lagi..lum lg 40 tapi dah kene penyakit gini....nak kata dia selalu mkn benda2 yg tak elok..tak jugak sbb dia nih kira jaga gak pemakanan tp dah nak kena ye tak...
bila tgk luaran dia cam ok jer..cam boleh terima tp dlm hati tuhan je yg tahu betapa remuk redamnyer dia berpenyakit cam nih...sampai dia penah ckp kat laki dia suruh kawin lain coz dia tak dpt nak layan zahir dan batin....siannnnn...apa yg aku boleh buat carikkan ubat yg boleh bantu dia selain mkn ubat spital tu...bagi perangsang...jgn lemah semangat...
semalam dah start tebuk lg kat perut tu coz dia dah mula lemah2...mana lg nak ditebuk..yg urat tu blum matang lagi...katanya kali nih susah sket coz mcm tersumbat plak lubang yg dulu tu...aku ada bagi dia mkn jelly gamat biar luka tu baik sket...maybe doctor ada tanya dia nak tebuk kat celah kangkang tu ke tak...aku rasa dia refuse sbb dia tak moh jd cam leher tu...cam ujikaji jer...
dia ada berubat kg..ustaz tu suruh cari hati unta...katanya kat selayang ada tapi masih tak de jodoh nak kesana lagi...kalo ada sesapa tau kat mana lg nak carik hati unta nih...tolonglah kaborkan kat aku nih...jasa korang dikenang....

Lina66 posted on 17-4-2007 07:55 PM

Kidney problem

Aku dlm keadaan kecewa + stress actually.  Aku nak tanye sedikit ttg penyakit buah pinggang.

Question:
Seseorang pesakit buah pinggang yg menjalani Long Term Dailysis, apa kah akan ade sign untuk sembuh?  Kalo kondisi pesakit itu stabil, jaga cara pemakanan, doing excercise boleh tak ianye menolong pesakit itu sembuh?

TQ much..

Uncle_K posted on 18-4-2007 03:03 AM

apakah cik LINA ada ESRD...?

Boloeh cuba gabungan rawatan Uncle... Fizik dan Islam... Alhamdulillah... Setakat nih byk patient ESRD dapat di rawat dengan kaedah ni.. Boleh hubungi Hospital Alternatif kami di Melaka dan KL

Lina66 posted on 18-4-2007 08:20 AM

Reply #2 Uncle_K's post

uncle..
bagi ina address hospital tu boleh tak?  Ade kawan citer psl ni jugak...

thanks uncle..

peachRose posted on 19-4-2007 08:26 AM

rasanya at the moment, ikut perubatan moden, alternative utk esrd ptn selain hemodialisi ialah kidney transplant..once kidney dah rosak, rasanya impossible utk back to normal....kalau nk jaga makan everything, it's before the damage..masa kidney tgh sihat...one bad news is kadang2 this kidney problem takkan tunjukkan simptom until it's too late...causes can due to a lot of factor- diet : too much preservatives/additives, ubat2 yg diambil sama ada moden/tradisional since everything yg goes into the body is chemical entity and one way or another need to be metabolised and excreted through liver or kidney........

Lina66 posted on 19-4-2007 09:20 AM

Reply #4 peachRose's post

i'm speechless..:funk:
i thinks it's already way too late...:'(

thanks for the infos..

nilam_puri82 posted on 20-4-2007 12:22 AM

Lina ada ESRF???
ayah nilam ada ESRF....dah 3 tahun buat dialisis. sebelum tuh dia buat kat umah yg tukar2 air setiap 4 jam....tapi xlarat sebab badan letih dan masa tuh dia masih bekerja. bertahun2 check-up, doktor kata cuma sakit batu karang dan kemudian darah tinggi dan gaut....alih2 terus ke sakit buah pinggang....end stage palk tuh!!!:mad:
setahu nilam....bila dah ada ESRF, peluang sembuh tu jarang2 ada. dan pesakit kena maintain buat rawatan sepanjang hayat. jaga pemakanan, xleh minum air banyak  dan xleh buat kerja2 berat.:)
melainkan sembuh dgn pemindahan buah pinggang. ayah nilam xbernasib baik sebab nilam dgn adik no 2 xsesuai untuk bagi buah pinggang pada ayah....mungkin adik yg ke 3 sesuai. tapi adik kecik lagi....masih sekolah rendah.
Lina kena jalani rawatan secara teratur, jaga makan (xleh makan sayuran hijau,kacang,buah2 panas macam durian), jgn minum banyak air sgt sebab menyebabkan bengkak2 badan (terutama kaki...) dan jgn buat keje berat.....xluper jgn stress! sabar dan doa banyak2......

dayang_baiduri posted on 20-4-2007 12:36 AM

Reply #6 nilam_puri82's post

tak cuba rawatan herba ker?

nilam_puri82 posted on 20-4-2007 06:01 AM

Reply #7 dayang_baiduri's post

xpulak cuba rawatan herba sebab doktor dah ingatkan yg buah pinggang tu xdapat terima akar2 kayu sebab xdapat proses. kalo cuba jugak boleh menyebabkan sakit lain plak. tu yg takut....sedangkan makan sayuran hijau pun xleh.....sebab xdapat proses klorofil. penah ayah nilam minum air tongkat ali......seminggu demam dgn tekanan darah naik.....dan penah jugak pi kenduri kawin makan daging unta terus masuk spital.....payah siot:D
tapi dah jadik caamtuh.....redha dan sabar aje.:D

dayang_baiduri posted on 20-4-2007 06:47 AM

Reply #8 nilam_puri82's post

ayah nilam dah level brape?sakit pinggang tak sesuai dengan tongkat ali....setahu dayang untuk pinggang makan ' ubi jaga'..tapi kena tau jugak la level dia...kl dah teruk susah gak....Sabar la....Banyakkan berdoa...Insya Allah....Selamat

nilam_puri82 posted on 22-4-2007 08:32 PM

Reply #9 dayang_baiduri's post

ayah nilam dah end stage.....jadik skang dia bergantung pada dialisis selang sehari. memula dulu dia sedih jugak.....asyik lemah badan aje. tapi skang dia dah dapat sesuaikan diri dgn keadaan......dia pun dah happy walaupun sakit. tapi rutin yg satu tu.....kena ikut la.

eh....aper citer tuan umah??? senyap jek.....:stp:

dayang_baiduri posted on 22-4-2007 09:22 PM

Reply #10 nilam_puri82's post

ooooo..dah end stage...tak dapat nak tolong la.....sama2 kita doakan agar ayah awak sihat....

Uncle_K posted on 24-4-2007 10:45 AM

ok..... ini petua Uncle....ini kaedah alternatif.......

u tau kan tikar mengkuang....? u dapatkan 1 tikar mengkuang.... u bentukkan satu bulatan besar... di mana boleh memuatkan orang di dalam tuh..... ayah u akan duduk ( bukan baring ) dalam bulatan tikar tuh pada jam 12 tghari setiap hari ( asalkan panas )

sambil berzikir.... buat selama 20 - 30 minit bergantung pada keupayaan tubuh menahan panas... Lubang bulatan kat atas tuh tutup la dengan kain nipis... jangan kain tebal....

Buat setiap hari.... Badan bapa u akan berpeluh dan mengeluarkan byk toksin... untuk pengetahuan u all.. orang yang  ada esrf nih kurang berpeluh... jadi memaksa peluh keluar adalah cara terbaik dan ini kaeah yang terbaik kerana pesakit hanya duduk dan tak perlu berlari... dan sekaligus tidak memnatkan pesakit...

selepas berpeluh.... jangan mandi serta merta...  biarkan peluh kering sendiri... cari herba herba terpilih yang sesuai utk di buat mandian.. dan selepas itu u all akan tgk perubahan tenaga pada diri pesakit...

Amalkan juga makan daun jarum tujuh bilah.... tak susah pun cari daun nih....dia bersifat anti oksida dan mampu membersihkan darah...

TQ

TO Lina

contact this number 0341058811

Hospital perubatan elektronik

Lina66 posted on 24-4-2007 01:59 PM

Reply #12 Uncle_K's post

thanks uncle...

anyway uncle...mcm mane rupe daun jarum tujuh bilah? tak tau ler... :bgrin:

Uncle_K posted on 24-4-2007 02:29 PM

u tanya orang cina....

mamapea posted on 25-4-2007 09:29 AM

anak mama pun ada kidney problem masa lahir...sebelah kidney dia bengkak...skrg anak mama dah 1 thn 3 bln...hari2 dia kena mkn ubat yg hospital kasi...kalau kidney still bengkak kemungkinan besar kidney tu akan rosak...doktor pernah ambil air kencing dia utk ujian...tp bkn ambil masa dia kencing...doktor cucuk jarum kat perut dan ambil air kencing dr dlm pundi kencing dia...masa tu dia baru 5 bln...mmg mama menangisla tgk dia...masa tu dia mmg menangis kesakitan...hari2 mama berdoa semoga dia takde apa2...alhamdulillah....baru2 ni mama bawa dia pg GH utk scan kidney...skrg kidney dia dah normal...disini mama just nak share pengalaman mama...HKL mmg bagus...doktor2 tlalu caring...mama bnyk terhutang budi ngan doktor2 dan nurse2 HKL especially KK9...

Uncle_K posted on 25-4-2007 10:37 AM

kalau di Paed di HKL... memang Uncle suka dengan doktor kat sana..

lagaknya.. mereka sudah di latih mengendalikan kanak kanak

baby mama tuh buat biopsy.... nak tgk apa kebenda yang ada dalam kidney

mamapea posted on 25-4-2007 12:24 PM

Originally posted by Uncle_K at 25-4-2007 10:37 AM
kalau di Paed di HKL... memang Uncle suka dengan doktor kat sana..

lagaknya.. mereka sudah di latih mengendalikan kanak kanak

baby mama tuh buat biopsy.... nak tgk apa kebenda yang ada dala ...
mama rasa baby mama tak buat biopsy...cuma scan biasa je...masa baru lahir doc scan kidney sebelah kanan bengkak...puncanya doc ckp tak tahu...tp kena mkn ubat n continue sampai bengkak tu normal....masa baby mama 5 bln air kencing dia dijangkiti kuman...bbrp bln yg lepas buat scan lg skali nak tgk keadaan kidney tu...tp doc pakar scan tu ckp kidney dia dah normal...so takde apa pun...tp mama still kena bw baby mama check up every 2 months...actually baby mama lahir ada problem...usus kat luar (gastrochilisis)...punca tak tahu...sesapa yg tahu punca gastrochilisis tlg share....
Page: [1] 2 3 4 5 6 7
View full: Tentang Penyakit Buah Pinggang