fleurzsa posted on 19-7-2004 11:29 AM

Koleksi Petikan Kata Hikmat/Ahli2 Falsafah (merged with simplelife)

Memahami Idea Baru

"We are like people looking for something they have in their hands all the time; we're looking in all directions except at the thing we want, which is probably why we haven't found it."

(Plato, 380BC )

Terjemahan,

"Kita adalah seperti orang ramai yg mencari sesuatu yg ada dlm gengaman mereka sepanjang masa; kita mencari dlm setiap penjuru kecuali kepada perkara yg kita mahu, di mana mungkin kerana itu kita tidak boleh menjumpainya."

[ Last edited by seribulan at 6-12-2005 11:03 AM ]

marquez posted on 19-7-2004 11:40 AM

Kalau boleh sdri berikan konteks petikan, dan saya harap sangatlah cuba terjemahkan dalam Bahasa Malaysia, kerana koleksi seperti ini boleh ditemui di mana-mana laman web...  Jika ia diterjemah dalam Bahasa Malaysia dan diberi konteks, ia boleh menjadi sesuatu yang lebih istimewa dan berguna kepada pengunjung.

Terima Kasih

fleurzsa posted on 19-7-2004 12:35 PM

Syair Tentang Logika.

Perlukah orang mempunyai alat,
Pelindung akal dari yang palsu,
Ilmu logika namanya alat,
Alat pencapai semua ilmu.

(Ibnu Sina)

tina^^ posted on 19-7-2004 02:35 PM

Venni, vedi, Vinci

Aku datang, aku lihat, aku takluk

- Julieus Ceasar-

ajinomotonosuga posted on 19-7-2004 02:40 PM

bukan ke apa plato kata tu mudah jek di faham dari apa tok guru dia bilang know thyself?

buat apa duk cari2 tapi tak jumpe2 upernya ada di dalam selama ini?

in short ungkapan tak kenal maka tak cinta..flatten segala barriers.


yang kedua tu maybe avocenna duk gunapakai ungkapan bermula agama itu dari aqal.

contoh cenggini. depa duk kata ada hadis antara lain maksudnya..malaikat tak masuk rumah kalo ada anjing.

so saya tanya lojiknya...kalo cenggitu once da masuk malaikat takkan keluar kalo di luar ada anjing lah kan? logiknya lagik..malaikat takkan turun ke bumi esp malam jemaat pasal dalam dunia ni ramai anjing tu belum campur anjing jadian or werewolf.

kalo mai keperluan kalo ada keadaan memerlukan memelihara anjing..gimana tuh? nak ikutkan najis lidah anjing, i think lidah kebau kambing lembu pun kotor or najis. apa pun najis..cuci saja laa hot water ada sabun lux ada kan?

but nanti u dengar sore sore sumbang , anti hadith, sekuler, guna akal ikut napsu sok sek bla bla blaaaa..while same time comfort self pada kegemilangan zaman sudah basi beribu taun lepas..idak gitu?

mbhcsf posted on 19-7-2004 03:58 PM

salam.

i like Zeno the Greek philosopher

he said " We have been given ONE mouth, TWO EARS and ...." so that we could LISTEN more



sapa yg tahu pernyataan selengkapnya sila lengkapkan..sbb kata- katanya yg di barsi permulaan sudah cukup bermakna bagi saya.

[ Last edited by mbhcsf on 19-7-2004 at 04:01 PM ]

Natalie posted on 19-7-2004 05:25 PM

saya cuma ingat dua (kalu tak rujuk buku)

satu dari rene descartes, "i think, therefore i am" tak sure nak translate dalam BM camne.. agaknya, aku berfikir, maka aku wujud kot..

lagi satu, yang ni selalu guna untuk berdebat kat board AF :lol Kata2 Socrates dalam The Republic "Bila seseorang itu mula calling names atau menggunakan istilah2 buruk terhadap seseorang, abaikan dia sebab dia run out of argument ataupun dah takder isu yang nak dibangkitkan" hehehe :bgrin:

yellow belmont posted on 19-7-2004 08:13 PM

"the ends justify the means"

"Matlamat menghalalkan cara" ~ Niccolo Machiavelli (1469 - 1527)

~~~~~~

sejak dulu lagi aku suka betul dgn ayat dia ni .. even though aku tau benda ni bertentangan dgn ajaran Islam .. but I can't help it ..

topeng perak posted on 19-7-2004 09:38 PM

Originally posted by tina^^ at 19/7/2004 14:35:
Aku datang, aku lihat, aku takluk

- Julieus Ceasar-
sepotong ayat menyebabkan dia dapat menguasai satu empayar yg besar

fleurzsa posted on 20-7-2004 02:19 AM

Penciptaan Alam

"Manusia itu adalah kekuatan berakal, dgn itu dia memperolehi kecerdasannya, membedakan atr baik dan buruk, atr cantik dan hodoh.  Dgn akal itulah manusia memperolehi seni dan pengetahuan.  Dgn kekuatan fikiran, ia dapat menyatukan atau memisahkan perasaan."

Al-Farabi

yellow belmont posted on 20-7-2004 06:01 PM

secebis kata2 Confucius ..

aku dah tak brapa ingat mcm mana exactly kata2 dia tu .. tp translation dia lbh krg ..

"Layanlah org lain seperti mana kita mahu org lain melayan kita" .. atau ..

"Jangan kita melayan org lain dgn cara yg kita sendiri tidak mahu diperbuat sedemikian" ..

~~~~~~

IMO .. kata2 Confucius tu actually common sense .. & tak sehebat kata2 Machiavelli .. tp masa aku baca ayat dia tu dlm BI .. aku rasa sedap bunyinya & besar pengertiannya .. tambah pula diilhamkan oleh org yg org ternama spt dia .. mungkin sbb tu lar ayat tu melekat di kepala aku sampai sekarang

Remy_3D posted on 22-7-2004 03:19 AM

Remy_3D:
"Untuk menjadi kaya, beri kekayaan kepada orang lain"

yellow belmont posted on 23-7-2004 11:00 AM

Originally posted by Remy_3D at 2004-7-22 03:19 AM:
Remy_3D:
"Untuk menjadi kaya, beri kekayaan kepada orang lain"

hmm .. mcm pernah dgr bunyi ayat tu .. atas tu originally ko yg cipta?

mbhcsf posted on 23-7-2004 07:12 PM

salam

saya mencari di mana COnfucius? Adelard of bath?? Al Magesty??

Remy_3D posted on 24-7-2004 02:32 AM

Originally posted by yellow belmont at Fri 23rd Jul 04 11:00:


hmm .. mcm pernah dgr bunyi ayat tu .. atas tu originally ko yg cipta?
Not sure either aku ciplak atau buat sendiri.....

yellow belmont posted on 25-7-2004 11:22 PM

Originally posted by Remy_3D at 2004-7-24 02:32 AM:

Not sure either aku ciplak atau buat sendiri.....

hmm .. aku faham .. kdg2 aku pun mcm tu ..

yellow belmont posted on 27-7-2004 02:56 PM

a quote from Hamlet

'To be or not to be' ~ William Shakespeare (1564 - 1616)

~~~~~~

hehe .. tak pastilah samada dia ni blh dikategorikan sbg ahli falsafah ke tidak .. aku rasa lbh kpd sasterawan .. tp kebetulan aku teringat kata2 ni .. aku sumbat jer la sini .. :bgrin:

IMO .. to be or not to be menerangkan bahawa manusia itu memegang takdirnya sendiri .. soalnya dia mahu atau tidak

fleurzsa posted on 29-7-2004 03:22 AM

Hubungan dlm masyarakat..

Hubungan antara sahabat, kejujuran menjadi pedoman.

(Confucius)

Remy_3D posted on 29-7-2004 05:12 PM

"Mungkin tuhan mulai bosan melihat tingkah kita, yang selalu salah dan bangga dengan dosa dosa" - Ebiet G Ade, dipetik dari lagu Berita Kepada Kawan

yellow belmont posted on 29-7-2004 07:21 PM

Originally posted by Remy_3D at 2004-7-29 05:12 PM:
"Mungkin tuhan mulai bosan melihat tingkah kita, yang selalu salah dan bangga dengan dosa dosa" - Ebiet G Ade, dipetik dari lagu Berita Kepada Kawan

"atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita .. coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang"

topeng perak posted on 2-8-2004 09:42 PM

"tiada perkara yg paling indah selain mati dalam keadaan syahid"
-khalid al walid-

topeng perak posted on 2-8-2004 09:45 PM

"aku tidak kisah jika satu dunia memusuhi aku tapi aku sangat bimbang jika satu dunia menyebelahi aku sedangkan tuhanku tidak"
-abdullah bin abi rawahah-

fleurzsa posted on 13-8-2004 06:13 AM

Rekacipta

"Genius terbentuk drp 1% inspirasi dan 99% keringat"

Thomas Edison

mbhcsf posted on 14-8-2004 04:19 PM

salam..

hm ..akak since this  subject matter is indeed your cupof latte, kan, boleh tak terangkan serba sedikit  hasil karya Confucius: espnama buku "LUN YU"

fleurzsa posted on 14-8-2004 06:48 PM

Originally posted by mbhcsf at 14-8-2004 04:19 PM:
hm ..akak since this  subject matter is indeed your cupof latte, kan, boleh tak terangkan serba sedikit  hasil karya Confucius: espnama buku "LUN YU"

Okay adikku sayang :hug:..

Karya Confucius ini menitikberatkan tanggungjawab pemerintah kpd rakyat.  Kung Fu Tze pernah menjadi Perdana Menteri dan Menteri Keadilan kerajaan China.  Maka pengetahuannya cukup luas.

Selepas meletak jawatan, beliau mengembara selama 13 thn ke serata wilayah china menyebarkan fahaman pemikirannya.  Ajaran2 Conficious terdpt dlm 2 buah buku, buku Klasik Conficius dan yg disusun oleh pengikut2nya tajuk Lu Yu atau Analekta.

Atr isi karya adalah cara2 manusia harus bertindak sesama manusia dlm masyarakat.  Menurutnya manusia terikat dgn masyarakat dan tidak akan terpisah dlm kehidupan bermasyarakat.

Manusia tidak mampu hidup berseorangan so, manusia perlu tahu cara2 bertindak dlm kehidupan masyarakat supaya mencapai keharmonian.

Ada 5 bentuk hubungan:

1. Bapa dgn anak

2. Suami dgn isteri

3. Abang/kakak dgn adikl

4.  Raja dgn pegawai

5.  Atr 2 sahabat
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Koleksi Petikan Kata Hikmat/Ahli2 Falsafah (merged with simplelife)