peret posted on 27-7-2007 01:29 AM

Pedang Katana

Pedang Katana adalah pedang yang terbaik di dunia dan di akui oleh semua pengkaji pengkaji sejarah katana dan samurai.
sebilah katana mengambil masa setengah tahun untuk dihasilkan dan semua proses di lakukan dengan tangan tanpa bantuan alatan moden. prosesnya masih sama semenjak 1000 tahun dahulu.

http://www.snelenlenig.nl/images/swordsmith.jpg


Katana (刀) adalah pedang panjang Jepun walaupun ramai penduduk Jepun menggunakan perkataan ini sebagai merujuk kepada semua jenis pedang. Ia merujuk kepada pedang satu mata, melengkung yang khusus yang secara tradisi digunakan oleh samurai Jepun.

Senjata ini biasanya dipakai oleh ahli kelas pahlawan berpasangan dengan wakizashi, atau pedang pendek.
Kedua-dua senjata secara bersama, dikenali sebagai daisho, dan melambangkan kuasa masyarakat dan maruah samurai
. Sarung senjata scabbard bagi katana dikenali sebagai saya, dan kepingan pelindung tangan, yang direka halus sebagai hasil seni yang unik terutama pada akhir tempoh Edo, yang dikenali sebagai tsuba.

Katana biasanya digunakan untuk memotong (walaupun ia boleh digunakan untuk menikam), dan boleh digunakan dengan menggunakan satu atau dua belah tangan. (dua belah tangan lebih biasa).

Katana biasanya dikenakan dengan mata pedang sebelah atas. Sementara kesenian menggunakan pedang untuk tujuan asalnya kini telah lapuk, kenjutsu telah bertukar menjadi gendai budo - kesenian bela diri untuk masa kini. Kesenian menghunus katana adalah iaido dan kendo adalah seni berpedang dengan shinai (pedang buluh) dengan perlindungan topi dan perisai, tambahan lagi, iaijutsu adalah bentuk bermain pedang di medan pertempuran. Sekolah pedang koryu lama masih wujud (Kashima Shinto Ryu, Kashima Shin Ryu, Katori Shinto Ryu).
Sejarah pedang Jepun

Pedang adalah penting dalam kebanyakan kebudayaan feudal, dan Jepun tidak berkecuali. Pada abad ke enam BCE, maharaha Jepun Jimmu Tenno yang terkemuka menakluk sebahagian besar Cina. Pada masa yang sama, Jepun mengambil idea mengenai pedang dari Cina. Pedang awal hanyalah salinan dari pedang Cina, lurus dan bermata dua, tetapi perperangan yang berlarutan  pada tempoh Asuka menggalakkan kemajuan dalam bidang persenjataan.

Rekod pertama penghasilan pedang melengkung, bermata satu 'stail Jepun' (berbeza dengan 'Stail Cina') adalah sekitar 900 CE, tetapi ia telah digunakan lama sebelum itu.

Menurut lagenda Jepun, pedang Jepun dicipta oleh pandai besi bernama 'Amakuni' pada 700 CE, bersama denga proses lipatan besi. Pada masa yang sama istilah samurai telah mula digunakan.

Pada abad ke dua puluh, perang saudara meletus selepas tempoh kemerosotan yang lama. Selama lima dekad, Jepun mempunyai zaman kegelapannya sendiri, dipenuhi dengan perperangan dashyat yang berterusan. Perang Onin (1467-1477) mengrevolusi senjata dan perisai Jepun, ke tahap yang sehinggakan ia dianggap lebih berkualiti berbanding yang dibuat masa kini.
Semasa zaman Muromachi, perperangan berdarah adalah kebiasaan, tetapi shogun yang memerintah indolent shogunates masih menghargai seni dan kebudayaan, dengan itu pulau Jepun tidak merosot menjadi liar. Malah pedang dari pertengahan zaman ini dianggap kemuncak seni pembuatan pedang. Bagaimanapun, dengan perubahan masa, kesenian tersebut merosot dengan tekanan pengaruh senjataapi, yang menjadikan pedang sebagai senjata lapuk.

Pembuatan pedang terus merosot pada awal tempoh Edo, kerana perang jarang berlaku; bagaimanapun, seni berkembang pesat, mendorong kepada ukiran dan hiasan senjata yang cantik. Kemudiannya, di bawah polisi pengasingan isolationism Tokugawa Shogunate, senjataapi dan ubat bedil sematin terkawal dan tidak diperdagangkan. Pada pertengahan abad ke lapan belas, kebanyakan pemuda Jepun tidak pernah melihat senjata api, apa lagi melihat senjataapi digunakan.

Jepun kekal sebegitu sehinggalah Komander Matthew Perry tiba pada 1853 dan Persidangan Kanagawa yang memaksa pembukaan Jepun pada dunia luar; yang tidak lama kemudian diikuti dengan permodenan pantas oleh pemulihan Meiji.

Pengistiharan Haitorei pada tahun 1876 hampir mengharamkan pedang dan senjata api, melumpuhkan golongan samurai. Bagaimanapun, kebangkitan terhadap pengistiharan ini dan pemerintahan tentera mengakibatkan meledaknya semangat kebangsaan dan sokongan terhadap maharaja yang sebelum ini hanyalah sekadar lambang.

[ Last edited by  peret at 27-7-2007 01:42 AM ]

peret posted on 27-7-2007 01:31 AM


Ketika Perang Dunia I, Jepun adalah setaraf dengan kuasa dunia dari segi ketenteraan. Bagaimanapun secara umu, ia juga menandakan berakhirnya zaman samurai kerana senjata api turut diperkenalkan kembali. Ia juga menandakan tempoh kemerosotan dalam kualiti penghasilan pedang, apabila katana secara beransur digantikan dengan gunto: pedang saber murah untuk pegawai tentera laut.
Di bawah pendudukan Amerika Syarikat pada akhir Perang Dunia II golongan samurai dibubarkan sama sekali dan pedang diharamkan . Hanya pedang yang merupakan khazanah seni, yang tidak boleh dikeluarkan dari muzium atau kuil dibenarkan.
Disebabkan oleh perlucutan senjata ini, pada 1958 terdapat lebih banyak pedang Jepun di Amerika Syarikat berbanding yang kekal terdapat di Jepun: Tentera Amerika yang kembali dari Orient dengan timbunan pedang, sebanyak yang mungkin. Sebahagian besar daripada lebih 100,000 pedang adalah dari jenis gunto, tetapi terdapat juga sebilangan daripadanya dari jenis shin-shinto.
Ini melambangkan cabaran terakhir pada kuasa samurai pada abad terkini. Bagaimanapun, penghasilan pedang berterusan kembali, walaupun ini disebabkan oleh keperluan budaya dan bukannya disebabkan oleh peperangan.

Pedang Katana
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/c/c3/Katana.jpg

Semua pedang Jepun dihasilkan menurut kaedah ini dan mempunyai bentuk yang agak sekata. Apa yang membezakan pedang yang berlainan adalah panjangnya. Pedang Jepun diukur dalam unit "Shaku". Satu shaku sekitar 12" atau 30 cm.
Bilah yang lebih panjang dari 2 shaku dianggap 'daito', atau pedang panjang. Pedang 'katana' termasuk dalam kelas ini. Bagaimanapun, istilah 'katana' sering disalah gunakan: sesuatu pedang hanya dianggap katana sekiranya ia dikenakan dengan mata keatas melalui ikat pinggang (biasanya diiringi dengan wakazashi atau tanto). Jika ia digantung dengan ikatan dari pinggang, ia dikenali sebagai 'tachi'. Mata bilah yang luar biasa panjang, dipakai menyendeng dibelakang, dikenali sebagai ōdachi atau nodachi. 'ōdachi' juga digunakan seerti dengan katana.
Penghasilan Pedang Katana
Pedang Jepun dan senjata bermata yang lain sering dihasilkan melalui kaedah rumit memanaskan, melipat, dan mengetuk logam berulang kali. Kaedah ini berasal dari penggunaan logam tidak tulen, akibat suhu rendah yang terhasil pada kaedah peleburan logam pada masa itu di situ. Untuk mengatasi masalah tersebut, dan untuk menyeragamkan homogenize kandungan karbon pada bilah (memberikan sesetengah bilah ciri-ciri pola berlipat), kaedah melipat dimajukan dan didapati agak berkesan, walaupun memakan tenaga manusia yang banyak.
Berbeza dengan kepercayaan popular, kaedah ini tidak menghasilkan bilah yang mempunyai kekuatan tambahan. Proses melipat mata bilah berulang kali bertujuan menulenkan logam.
Lengkungan jelas pada katana sebahagiannya disebabkan oleh proses perbezaan celupan ( quenching ). Belakang pedang disalut dengan tanah liat, mengasingkannya dan dengan itu menyebabkan ia sejuk lebih perlahan berbanding mata apabila mata bilah direndam. Kaedah ini menghasilkan mata bilah dengan tepi yang keras dan belakang yang sejuk, membenarkannya menjadi kenyal dan pada masa yang sama masih mengekalkan mata tajam untuk memotong yang elok.
Proses ini juga menjadikan mata bilah mengucup kurang berbanding bahagian belakang apabila sejuk, satu keadaan yang membantu pandai besi menentukan lengkungan sesuatu bilah. Sebagaimana mata bilah yang melengkung lain (contohnya. saber, scimitar, dan machete), lengkungan ini menjadikan bilah tersebut sebagai senjata memotong yang lebih berkesan dengan menumpukan kesan hentaman pada sebahagian kecil kawasan; bagaimanapun, ia mengurangkan keberkesanannya sebagai senjata tikaman.
Komposisi
Besi Jepun tradisional dianggap sebagai bahan terbaik untuk menghasilkan pedang. Komposisi sepenuhnya berbeza antara pandai besi dengan pandai besi dan satu penghantaran bijih dengan yang lain.
formula :
komposisi: 0.04% molybdenum
0.05% tungsten
0.02% titanium
1.54% tembaga
0.11% manganese
0.1% to 3% karbon
jumlah silika berbeza
dan beberapa bekas (sediki) bahan lain
Besi adalah bakinya (membentuk sebahagian besar besi waja).
Peratusan besar karbon memberikan bilah kekuatan, sementara silikon meningkatkan kelenturan mata bilah termasuk keupayaannya menangani ketegangan. Katana direka untuk memotong daging, oleh itu komposisi ini tidak selalunya mencukupi untuk menembusi perisai
sumber: wikipedia dan national geografy chanel

peret posted on 27-7-2007 01:37 AM

http://www.swordsdirect.com/M3040sm.jpg
http://www.swordsdirect.com/M3019sm.jpg

peret posted on 27-7-2007 01:39 AM

http://us.st11.yimg.com/us.st.yimg.com/I/tins_1931_7076483

Time: 2

keep88 posted on 27-7-2007 09:18 AM

ini pedang yang bunuh sylar ker?

narvmarishka posted on 27-7-2007 12:35 PM

teringat cite Kill Bill....time Beatrix Kiddo slashed all CRAZY 88 Oren Ishi-ii crew:sweat3:...

[ Last edited by  narvmarishka at 26-7-2007 09:34 PM ]

jkkkj posted on 28-7-2007 02:30 AM

Hai...berapa banyak la rakyat Malaysia yang dah jadi mangsa pedang ni masa penjajahan Jepun dulu.

GRINDSAKHTANIC posted on 29-7-2007 12:51 PM

teringat citer BLEACH.....zanpektou....

damiqula posted on 29-7-2007 08:18 PM

pedang dan katana maksudnye same,

takpyh gune pedang katana,berganda maksud die tu:)

silencekiller posted on 30-7-2007 05:04 PM

aku dpt tgk gak katana perang dunia II kt umh member aku..jepun bg kt atuk die
dh berkarat teru coz byk mkn darah (atuk die ckp la)..katana tu berat gk la..:D:D

HangPC2 posted on 30-7-2007 05:34 PM

Originally posted by silencekiller at 30-7-2007 05:04 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
aku dpt tgk gak katana perang dunia II kt umh member aku..jepun bg kt atuk die
dh berkarat teru coz byk mkn darah (atuk die ckp la)..katana tu berat gk la..:D:D


Gunto


Semasa Perang Dunia Kedua, Pedang Jepun Dipakai Oleh Askar Jepun Yang mula-mula dikenali Oleh Masyarakat Tanah Melayu (Malaya) semasa penjajah jepun, sebagai Pedang Samurai.

Sejarah

Pengistiharan Haitorei pada tahun 1876 hampir mengharamkan pedang dan senjata api, melumpuhkan golongan samurai. Bagaimanapun, kebangkitan terhadap pengistiharan ini dan pemerintahan tentera mengakibatkan meledaknya semangat kebangsaan dan sokongan terhadap maharaja yang sebelum ini hanyalah sekadar lambang.

Ketika Perang Dunia I, Jepun adalah setaraf dengan kuasa dunia dari segi ketenteraan. Bagaimanapun secara umum, ia juga menandakan berakhirnya zaman samurai kerana senjata api turut diperkenalkan kembali. Ia juga menandakan tempoh kemerosotan dalam kualiti penghasilan pedang, apabila katana secara beransur digantikan dengan Gunto: pedang saber murah untuk pegawai tentera laut.

Di bawah pendudukan Amerika Syarikat pada akhir Perang Dunia II golongan samurai dibubarkan sama sekali dan pedang diharamkan . Hanya pedang yang merupakan khazanah seni, yang tidak boleh dikeluarkan dari muzium atau kuil dibenarkan.

Disebabkan oleh perlucutan senjata ini, pada 1958 terdapat lebih banyak pedang Jepun di Amerika Syarikat berbanding yang kekal terdapat di Jepun: Tentera Amerika yang kembali dari Orient dengan timbunan pedang, sebanyak yang mungkin. Sebahagian besar daripada lebih 100,000 pedang adalah dari jenis gunto, tetapi terdapat juga sebilangan daripadanya dari jenis shin-shinto.

Ini melambangkan cabaran terakhir pada kuasa samurai pada abad terkini. Bagaimanapun, penghasilan pedang berterusan kembali, walaupun ini disebabkan oleh keperluan budaya dan bukannya disebabkan oleh peperangan.

Sumber Wikipedia

Kebanyakan Pedang Gunto (Pedang Ketenteraan Jepun) Buatan Kilang (Mesin)


Tanda Pembuat Pedang (Kilang) dibahagian ''Tang''

http://img150.imageshack.us/img150/6899/commontangstamps5dg.gif

http://img81.imageshack.us/img81/737/ua2agunto0210010dm.jpg


Shin Gunto

http://img66.imageshack.us/img66/222/shinguntoswords0qo.gif

http://img208.imageshack.us/img208/2108/j0529dt.jpg


NCO Shin Gunto

http://img125.imageshack.us/img125/411/ncosword9wy.gif


Kai Gunto (Untuk Pegawai Tentera Laut)

http://img53.imageshack.us/img53/5516/kaiparts1ld.jpg

http://img125.imageshack.us/img125/9471/kaiguntonavalofficers6wa.gif

http://img150.imageshack.us/img150/9417/19png5kj.jpg


Kyu Gunto (Russo-Japanese Style Mounts)

http://img502.imageshack.us/img502/9036/kyuguntorussojapanesestylemoun.gif


Tentera Darat

http://img108.imageshack.us/img108/3528/armykyugunto5pr.jpg


Tentera Laut

http://img108.imageshack.us/img108/9097/navykyugunto3bn.jpg


Kyu Gunto (Pedang Gunto Zaman Pendudukan Jepun Di Tanah Jajahan)

http://img502.imageshack.us/img502/1460/colonial6ze.gif


Jajahan Korea

http://img68.imageshack.us/img68/7626/koreanoccupationswordhilt9xg.gif


Jajahan Taiwan

http://img68.imageshack.us/img68/5315/taiwanoccupationswordhilt7qh.gif[ Last edited by  HangPC2 at 31-7-2007 10:28 AM ]

HangPC2 posted on 30-7-2007 05:38 PM

Shirasaya


http://www.bugei.com/images/Shirasaya_full_large.jpg
Jipang

http://img484.imageshack.us/img484/1632/01jipang017ct.gif

http://img484.imageshack.us/img484/8596/01jipang022qy.gif

http://img484.imageshack.us/img484/5848/01jipang031og.gif

http://img484.imageshack.us/img484/702/01jipang054rk.gif

http://img484.imageshack.us/img484/8498/01jipang068nt.gif

http://img484.imageshack.us/img484/7493/01jipangmain6eo.gif

http://img484.imageshack.us/img484/126/01jipangmainall2pa.gif

http://www.swordart.co.kr/producte/02jingum/produc2a.htm

[ Last edited by  HangPC2 at 31-7-2007 09:33 AM ]

HangPC2 posted on 30-7-2007 05:47 PM

Post Last Edit by HangPC2 at 11-6-2011 16:29Perbezaan Pedang Jepun Dan Pedang Korea


The Koreans did adopted the Japanese katana as one of their own weapon. However, ifI may to give certain insight. The Korean Jingum although may look similar at glance, there are certain differences such as

1. Curvature, Korean Jingum is less curved than the Japanese Katana
2. Its blade is slightly wider than the Katana
3. The blade tip of the Jingum is most often shobu-zukuri while the Japanese Katana tend to use Shinogi Zukuri

The Koreans might have adopted the katana perhaps during the Imjim Waeran, when Korea was invaded by Japan in 1598.

WIth the expansion of Korean Sword art, More jingums are in production to meet the demand of the Korean Sword practitioners. The Koreans adopted a lot from the Chinese from the sword making method and even design.There are Korean Jian too. It is interesting to see if other culture adopted other culture which produces interesting combination.JINGUM @ JINGEOM / GUM / GEOM ( 진검 / ) Shobu Zukuri Style

http://img203.imageshack.us/img203/7839/shobuzukuri016qf.gif

http://img106.imageshack.us/img106/5215/image739028uw.jpgKATANA / NIHONTO ( / ) Shinogi Zukuri Style


http://img349.imageshack.us/img349/8311/shinogizukuri8zn.gif

http://img106.imageshack.us/img106/5195/imagelnc3mm.jpg

http://img106.imageshack.us/img106/3641/imagef673lf.jpg

keep88 posted on 30-7-2007 07:39 PM

nak tanya pulak:

bagaimana pulak rupa pedang cina (dinasti ching, dinasti ming)? apakah ianya lebihsama dengan pedang korea atau pedang jepun?

aku teka ianya lebih sama dengan pedang china.

ida88 posted on 30-7-2007 11:48 PM

Reply #14 keep88's post

br nk tnyer:D

HangPC2 posted on 31-7-2007 09:25 AM
Generasi Pertama Pedang Jepun Di Import Dari China Pada Zaman Dinasti Tang


CHOKUTO/KEN/JO-KOTO (Straight, Double Or Single Edged Sword)

# Sebelum 900: Lurus dengan dua mata, seperti pedang Cina pada era yang sama, ini boleh dikatakan sebagai 'Stail Cina' Chinese Style.
# 700-1500: 'Koto': jenis ini dianggap kemuncak seni pedang Jepun. Model awal mempunyai lengkungan tidak sekata dengan dengan lengkungan paling besar pada bahagian pangkal.

http://img131.imageshack.us/img131/914/chokutokoshirae3ly.jpg

http://img426.imageshack.us/img426/7414/wakenokiyomaro7ai.jpgTACHI

#Sebelum 1500: Kebanyakan pedang digantung dengan ikatan pada pinggang, mata kebawah. Stail ini dipanggil 'jindachi-zukuri', dan semua daito dipakai menurut cara ini dikenali sebagai 'tachi'.

http://img376.imageshack.us/img376/9387/l10092508bl.jpg

http://img362.imageshack.us/img362/7408/44jintachisamuraiswordblackand.jpgNO DACHI / ODACHI

http://img15.imageshack.us/img15/6990/odachisamuraisword20421pe.jpgNINJATO / SHINOBIGATANA

http://img148.imageshack.us/img148/1760/ninjatopic4gv.jpg

http://img463.imageshack.us/img463/3728/ninjato4in.jpgWAKIZASHI

#Wakizashi dalah pedang Jepun tradisi dengan mata bilah antara 30 dan 60 sentimeter (antara 12 hingga 24 inci), serupa tetapi lebih pendek berbanding dengan katana yang sering dikenakan bersama-sama. Apabila dikenakan bersama, pasangan pedang ini dikenali sebagai daisho, yang apabila diterjemahkan secara harafiah sebagai "besar dan kecil"; "dai" atau besar untuk katana, dan "sho" untuk wakizashi.

Wakizashi diperbuat dengan bentuk zukuri dan niku yang berbeza, dan biasanya lebih nipis berbanding dengan katana. Ia seringkali mempunyai kurang niku (harafiah. 'daging', ukuran bagaimana bengkok convex mata bilah itu) dan dengan itu memotong sasaran lembuh dengan lebih dashyat berbanding katana.

Wakizashi digunakan sebagai senjata samurai apabila ketiadaan Katana. Apabila memasuki bangunan, samurai akan meninggalkan katananya pada para berhampiran dengan pintu masuk. Bagaimanapun, wakizashi akan sentiasa ada bersama setiap masa, dan dengan itu, ia menjadi senjata sisi bagi samurai, serupa seperti penggunaan pistol bagi tentera. Seseorang samurai akan mengenakannya dari masa dia sedar sehingga masa mereka tidur. Pada waktu silam, terutamanya semasa perang saudara, tanto dikenakan bagi menggantikan wakizashi.

http://img279.imageshack.us/img279/9114/1015gtj0vz.jpg

http://img279.imageshack.us/img279/7024/wakizashi6mz.jpgTANTO

http://img3.imageshack.us/img3/8662/forgedtantowithstingray3dy.jpg

HangPC2 posted on 31-7-2007 09:35 AM
Pedang China ''Miao Dao''' Menyerupai Katana

http://img83.imageshack.us/img83/1618/0013mb.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/7144/0029yh.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/3512/0031dz.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/3460/0045vs.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/38/0052yh.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/4152/0061sg.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/9209/0070ox.jpg

Chang Dao (Long Sword) Based Design Form Japanese Nodachi

http://img95.imageshack.us/img95/2950/changdaomingsword8883iv.jpg

Miao Dao

Miao Dao, developed from Chang Dao (Long Dao) of Ming Dynasty, earned its current name during Republican era (1912 - 1949 AD) when it is untilised by the army.

Miao Dao is longer than most Dao in Chinese History, and is longer than Japanese Katana.

Our Miao Dao are based on design of more recent version of Miao Dao.

Specifications

Standard Blade Length: 80 - 90 CM | 31.5 - 35.5 Inch

Hilt Length: 30 CM | 12 Inch

Teknik (Method) ''Pi Gua Quan Miao Dao'' Mengunakan Miao Dao.

http://img95.imageshack.us/img95/8273/manualusermethod1od.jpg

Historical Background

Miao Dao, often referred to as Chang Dao prior to Republican Era. It was developed in the campaign against pirates (or ?? - WoKou) aka Japanese Pirate @ Japanese Bandits along the Chinese coastline border in Ming Dynasty (1368 - 1644 AD).

Miao Dao, along with its martial art was less well known after as it is practice only within few martial art families.

During the war against Japanese invasion in Republican era (1912 - 1949 AD), Miao Dao is again utilised by the army. The name of "Miao Dao" was obtained during this period and the art has since opened to every martial art practitioner.

Credit

http://www.zhengwutang.com/

http://thomaschen.freewebspace.com/contact.html[ Last edited by  HangPC2 at 31-7-2007 10:54 AM ]

HangPC2 posted on 31-7-2007 10:03 AMJenis2 Mata Pedang ''Zukuri''


http://img104.imageshack.us/img104/9494/nihontosugata1mn.gif

Hira Zukuri (Rare In Daito)

http://img156.imageshack.us/img156/2273/hirazukurirareindaito5de.jpg

Kiriha Zukuri (Rare - Archaic Form)

http://img107.imageshack.us/img107/2481/kirihazukurirarearchaicform5fj.jpg

Kogarasu-Maru "Little Crow"  Zukuri (Kissaka-Maroha Zukuri)

http://img107.imageshack.us/img107/8636/kogarasumaruzukurikissakamaroh.jpg

Shinogi Zukuri (Most Common Nihon-to Shape)

http://img104.imageshack.us/img104/7558/shinogizukurimostcommonnihonto.jpg

Kissaki In The Shinogi Zukuri

"Regarding blade form and samurai culture in the history"

Some type of kissaki is typical in a particular period of time.
Of course it comes from practical advantages in the fighting style but that is not the only reason.
The spirit of the samurai culture makes the style of each period.

The late Heian to the early Kamakura period

In the 12th century, the samurais' status is not so high. They are guards of the nobility.
The government never stand without samurai but they don't have political power.
They fight often for the political game of the nobilities. And they are longing for the nobility culture.

In the battle field, the main weapon is the bow and arrow, so the armour is heavy and hard.
The typical blade style in this period is big funbari, emphatic koshi-zori, and ko-kissaki.
It is elegant for the eyes and good to aim for the openings in the armour.
But all blade is not the same so there are various types of blades in every period.
I speak about just the typical type of each period.

The early Kamakura period to the middle

At the end of 12th century, samurais get their own government.
Officially, it is a guard of the emperor.
Blades become strong and powerful.

The late Kamakura period

In the late 13th century, Japan gets attacked by Mongols twice.
Samurais fight very hard and then they have to prepare for the third attack.
The period is very exciting and samurais are united against the next invasion.
In this period the blade with an ikubi-kissaki is typical.
The strong blade with ikubi-kissaki is a symbol of the samurai spirit in this age.
A short and thick kissaki may be heavy duty.

The Nanbokucho period

In the early 14th century, the samurai government is broken and two imperial governments appear.
Samurais fight each other for their emperors.
In this period there is no order in samurai society.
Each samurai tries to display themselves to emphasize their power.
In this period, large and o-kissaki blades become typical.
So also is a very artificial wavy hamon and designed engravings.
Such a blade is easy for the eyes to feel the power.


The Muromachi, Momoyama, and Edo period

After the 15th century, most of the blades have chu-kissaki or o-kissaki.
There is no era that is a special kissaki type.

In history, the style of the blade is a fashion of the period.
Probably it means the spirit of the samurai culture in the period.

Chu-Kissaki

http://img142.imageshack.us/img142/8184/chukissaki2ct.jpg

It is the meaning of shape. "chu" means "middle".
The width and the length of the kissaki are in good proportion.
The length is a little bigger than the width.
It is common on a katana.

Ikubi-Kissaki

http://img228.imageshack.us/img228/8415/ikubikissaki4qc.jpg

It is a little short.
The kissaki width and the length is almost same or the length is smaller than the
width.
It looks hard and steady.
It is the typical shape of tachi in 13th century.
This kissaki appears on broad and thick blades in the period.

Kamasu-Kissaki

http://img104.imageshack.us/img104/5476/kamasukissaki2mr.jpg

The line from the start of the kissaki to the top of it is almost straight.
Such a kissaki is especially called "kamasu-" even if the kissaki is long or short.
It looks very sharp.
This type has a little different meaning than other types.
Because, this type is an original shape of the kissaki before the 14th century.
So this type is very rare today.
The tip is very sharp and delicate so it is easy to be broken in a fight.
The kissaki line easily becomes round by re-polishing after use.
We can see kamasu type only in some old temple or shrine as a treasure.
They were put in there before use to celebrate Buddha or god.

Therefore we have to change the image of the kissaki shape when we think about the original in the period of samurai living before 14th century.
After the 15th century most of the kissaki shape is "chu-" and "o-kissaki". There has never been seen "ikubi-" or "ko-kissaki".

Ko-Kissaki

http://img70.imageshack.us/img70/755/kokissaki8yn.jpg

It is not a matter of shape. It means "small kissaki" and it is a matter of size.
Most of the time, the word is used for tachi in 12th century.
For example such blades have a long blade (about 80 cm), a wide width at the base
(about 30 mm), and the blade becomes narrow towards the kissaki, (about 15 mm width at kissaki).
The kissaki looks very small compared to the base.
Such kissaki is especially called "ko-kissaki".
Such blades have to have big funbari and an emphatic koshizori.
The shape of this kissaki is almost the same as the chu-kissaki or ikubi-kissaki.

O-Kissaki

http://img70.imageshack.us/img70/5301/okissaki5zh.jpg

It is a long kissaki. "o" means "large".
It looks emphatic for eyes.
The kissaki length is far larger than the width.
This type started in the 14th century.
It appears on a large blade, over 90 cm long.
The blade width also is large towards the kissaki and it is proportional to the length.
But the thickness doesn't become large.
And a wavy hamon pattern (notare) were developed at the same age as a set with long kissaki.Last edited by HangPC2 on 23-5-2013 11:34 AM

HangPC2 posted on 31-7-2007 10:42 AMPedang (Katana & Tachi) Sebenar Milik Shogun Dan Daimyo Terkenal Jepun

TACHI Minamoto Yoritomo (1180)

http://img329.imageshack.us/img329/5357/ssword11809ln.jpg

TACHI Hojo Tokimune (Kamakura) (1274)

http://img412.imageshack.us/img412/4125/hojotokimuneofkamakura12744ia.jpg

TACHI Takeda Shingen (1570)

http://img163.imageshack.us/img163/1213/ssword15707xd.jpg

KATANA Usegi Kenshin (1573)

http://img419.imageshack.us/img419/3175/uesugikenshin15730vx.jpg

KATANA Oda Nobunaga (1576)

http://img394.imageshack.us/img394/2729/srealsword15766nv.jpg

KATANA Toyotomi Hideyoshi (1590)

http://img394.imageshack.us/img394/9056/s15900zz.jpg

KATANA Tokugawa Leyasu (1605)

http://img394.imageshack.us/img394/5914/tokugawaieyasu16055tw.jpg
katana Sebenar Miyamoto Musashi dipamerkan di muzium Musashi (Kyoto)


Katana

http://img157.imageshack.us/img157/6661/katanamiyamotomusashicap00401h.jpgTsuba (Guard Katana)

http://img127.imageshack.us/img127/580/tsubamusashicap00384am.jpgBokken Musashi

http://img46.imageshack.us/img46/7876/bokenmusashicap00411qf.jpgReplika Katana Miyamoto Musashi

http://img81.imageshack.us/img81/7109/1016gt9ta.jpg[ Last edited by  HangPC2 at 31-7-2007 10:43 AM ]

HangPC2 posted on 31-7-2007 10:46 AMCara Penghasilan Pedang Jepun ''Nihonto''


Material (Bijih Besi) Pedang Tradisional Jepun Jenis ''TAMAHAGANE Dan OROSHIGANE''

Tamahagane (Besi Permata)

http://img85.imageshack.us/img85/156/tamahagane27rp.jpg

Tamahagane Yang Mempunyai karbon yang banyak disebelah Kiri Dan yang Kanan Pula Tamahagane Yang Kurang Karbon

Oroshigane

http://img85.imageshack.us/img85/654/imagekra5xy.jpghttp://img287.imageshack.us/img287/9694/image6i92ul.jpg

Oroshigane adalah besi campuran tukang besi (tukang pedang) dicampur dengan Tamahagane.

More Info

-----> http://www.ksky.ne.jp/%7Esumie99/steel.html#TAMAHAGANE


Kalau Tajam Pula Bergantung Kepada Patern Mata Pedang (Hamon) dan cara Penjagaan dan Mengasah bilah pedang itu..

Hamon

http://img137.imageshack.us/img137/795/image05v5ma.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/7867/image9c30ja.jpg

Info

----> http://www.ksky.ne.jp/%7Esumie99/hamon.html


Polish

http://img257.imageshack.us/img257/2844/image1n97ui.jpg

http://img257.imageshack.us/img257/1339/imagedfd0dj.jpg

Info

----> http://www.ksky.ne.jp/%7Esumie99/togi,process.html

HangPC2 posted on 31-7-2007 10:55 AM

Pedang Jepun Di Zaman Ayuthaya (Siam)Daab Yippon  ดาบญี่ปุ่นhttp://img62.imageshack.us/img62/7421/japthai2tm.jpg

http://img81.imageshack.us/img81/7057/samuraithai3vt.jpg

http://img81.imageshack.us/img81/8185/thaiayut26du.jpgDaab


Pedang Siam (Daab) dipengaruhi Oleh Reka Bentuk Katana Jepunhttp://img88.imageshack.us/img88/9965/ayutthai12co.jpg

http://img81.imageshack.us/img81/8750/thaiayut30pm.jpg

http://img81.imageshack.us/img81/2803/princesword7yy.jpg

http://img122.imageshack.us/img122/5695/ratathai3ot.jpgLast edited by HangPC2 on 28-1-2013 12:58 PM

dory_ann posted on 31-7-2007 04:52 PM

ingatkan princess Katana dlm mortal combat

HangPC2 posted on 16-2-2008 02:45 PM

Pedang Korea ( Gum @ Geom @ Kal / 검 )http://img508.imageshack.us/img508/3329/muyekorkoreanswordmk8.gif


Yedo ( 예도 / J )

This sword is generally a single edged saber ranging from 3 to 4 feet (1.2 m).


Samgakdo ( 삼각도 / ǵ )

The samgakdo, is also a recently used terminology for swords used for mat cutting. The cross section of the sword is triangular in shape hence the name Samgakdo (which means 3 sided sword).


Ssangsudo ( 쌍수도 / pֵ )

This is a single edged long sword that varied from 5 to 7 feet (2.1 m). Its name means 'Two-handed sword'


Jingum @ Jingeom ( 진검 / )

Haedong jingeom (해동진검 / |) This literally means ' East Asian Practical Sword '. It is a newly used terminology that is used for today's practical Korean swords.
Pedang China ( Dao )
http://img442.imageshack.us/img442/989/muyechinchineseswordhu8.gifChangdao ( / L)

Anti-cavalry sword used in China during the Ming Dynasty. Sometimes called Miao dao (a similar but more recent weapon), the blade very much resembles a Japanese dachi. This weapon was adopted by General Qi Jiguang, who acquired a Kage-ry (Aizu) manual from Japanese wokou, studied and modified it for his troops and used against enemies on the Mongol border circa 1560.


http://img142.imageshack.us/img142/3067/mingman1at6.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/5988/mingman2uy8.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/9059/mingman3hd1.jpgMiao Dao (絶)

Miao Dao is a Chinese two-handed dao or saber of the Republican era, with a narrow blade of up to 1.2 meters or more and a long hilt. The name means " sprout saber ", presumably referring to a likeness between the weapon and a newly sprouted plant. While the miao dao is a recent weapon, the name has come to be applied to a variety of earlier Chinese long sabers, such as the zhanmadao and changdao. Along with the dadao, miao dao were used by some Chinese troops during the Second Sino-Japanese War.http://img83.imageshack.us/img83/1618/0013mb.jpg
Pedang Jepun ( Katana / Nihonto / )
http://img168.imageshack.us/img168/66/muyejapjapaneseswordmw7.gif
Sources : Ji Xiao Xin Shu

Chinese Originally Consisted Of 18 chapters. However a revised 14 chapter version actually more popular in China than the 18 chapter version for the past few centuries. In fact, it is known to exist in 6 different editions, more numerous than the original. The first 14 chapter edition was published in 1584. The remaining editions were published in 1592, 1604, 1644; there are also other Ming-era handwritten copies.


http://en.wikipedia.org/wiki/Ji_Xiao_Xin_ShuMu Ye Je Bo


The Muyejebo is a Korean martial art manual written during the reign of King Seonjo in 1598.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mu_Ye_Je_Bo
Pedang Melayu ( Pedang Jenawi ڤدڠ جناوي )The Chinese and Japanese two handed sword is know as Pedang Jenawi.Pedang Jenawi Patanihttp://img3.imageshack.us/img3/7743/pedangjenawipatani01.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/1473/pedangjenawipatani02.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/7369/pedangjenawipatani03.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/5171/pedangjenawipatani04.jpg

http://img688.imageshack.us/img688/3162/pedangjenawipatani05.jpgSources :http://www.konrakmeed.com

Last edited by HangPC2 on 28-1-2013 12:50 PM

HangPC2 posted on 16-2-2008 02:51 PM

Originally posted by keep88 at 30-7-2007 07:39 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya pulak:

bagaimana pulak rupa pedang cina (dinasti ching, dinasti ming)? apakah ianya lebihsama dengan pedang korea atau pedang jepun?

aku teka ianya lebih sama dengan pedang china.

Ming And Qing SwordMing (1368 - 1644)

1) In early Ming, the process of making twist-core Damascus steel is transmitted to the Chinese sword-making world, most likely from Malaysia & Indonesia and the Southern Philippines (Mindanao).

2) Use of clay in differential heat-treatment is not as common as in the Tang, smiths seem to prefer the non-clay method

3) Mass importation of Japanese sabers to China in the early Ming.

4) Revival in the use of the ridged cross-section (a specific type known as shinogi-zukuri to the Japanese) in Chinese sabers, spurred by exposure to Japanese sabers used by the pirates.

5) By the middle-to-late Ming, technical quality of Chinese sabers made for northern border soldiers has been compromised by inferior workmanship, resulting in these sabers being of poor quality. General Qi Jiguang specifies higher standards to bring quality up.Ming Dynasty General Qi Jiguang Sword (Dao)


http://img102.imageshack.us/img102/9404/mingdynastygeneralqijighq3.th.jpg


Chang Dao (Long Dao)


http://img102.imageshack.us/img102/7094/changdaomingsword888ri7.th.jpg

http://img152.imageshack.us/img152/826/changdao9yqgeneralqijigrl1.th.jpgSwordfighting Stances From The 1588 Edition Of Chinese General Qi Jiguang Books

Ji Xiao Xin Shu Chinese Originally Consisted Of 18 chapters. However a revised 14 chapter version actually more popular in China than the 18 chapter version for the past few centuries. In fact, it is known to exist in 6 different editions, more numerous than the original. The first 14 chapter edition was published in 1584. The remaining editions were published in 1592, 1604, 1644; there are also other Ming-era handwritten copies.


http://img257.imageshack.us/img257/6995/mingtwomandrawingms7.th.jpg

http://img239.imageshack.us/img239/3328/sjixiaoxinshqh0.jpg

http://img149.imageshack.us/img149/9651/mingsworddrawing1678fi7.jpg

http://img149.imageshack.us/img149/9966/mingmanualez8.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/3067/mingman1at6.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/5988/mingman2uy8.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/9059/mingman3hd1.jpg

Qing (1644 - 1911)

1) New achievements and progress in sword-making (and various types of handicraft such as works in wood, glass, metal, jade, porcelain etc) achieved under Emperor Qianlong, a great improvement compared to the decline in the Middle Ming

2) Under him, a most comprehensive document titled "Illustrated Regulations for the Ceremonial Paraphernalia of the Qing Dynasty" was compiled, and it records and standardizes various characteristics of the sabers worn by the various ranks of civil and military officials, amongst other things

3) A comprehensive document titled "Weapons Workmanship Standards" is compiled (probably around the same time as the above document) and stipulates the manufacture and quality control of Chinese sabers, polearms etc

4) Occasional use of the ridged cross-section seen on Qing period sabers

5) Appearance of the oxtail saber (niuweidao) in the late Qing, where it was used exclusively by civilians and not by the Qing militaryEmperor Qianlong Sword


http://img259.imageshack.us/img259/5783/4qianlongswordfo5.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/1254/emperorqinlongsword08vx6.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/3935/qianlongnewqlsworddaome3.th.jpg


Royal Sword


http://img100.imageshack.us/img100/8045/qingroyalda0xtr2vb1.th.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/770/qingroyaldaoxtr1zm1.th.jpgQing Imperial Sword


http://img113.imageshack.us/img113/6715/qingswordnewstuffqqqhi8.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/1076/qingimperialstandardweaop1.th.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/4900/qingdaom1qi7.th.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/8430/qingdaom2xz4.th.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/3746/qingweapons36pqlg2.th.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/4509/qingweapons55ngrw9.th.jpg


Qing Imperial Polearms


http://img134.imageshack.us/img134/6555/qingimperialpolearmsdesrc9.th.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/2647/qingimperialpolearms01pj8.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/2237/qingimperialpolearms02tf1.th.jpg


Qing Civilian Sword (Oxtail Saber @ Niuwei Dao)


http://img176.imageshack.us/img176/8052/qingcivilianoxtail1cx9.th.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/1284/qingnudaowil3zo0.th.jpgHangPC2 posted on 27-2-2008 10:35 PM

Ancient Japanese Katana

8h4d6jMeVXg

http://www.youtube.com/watch?v=8h4d6jMeVXgPage: [1] 2 3 4 5 6
View full: Pedang Katana