makcikmengamok posted on 24-12-2008 10:22 AM

najis warna hijau

Baru-baru ni....Tiap kali aku berak...taik aku kaler hijau...

but..aku bukannya jenis vegetarian ker apa...aku makan biasa2 jerk..

nape taik aku kaler hijau? Am I Going to Die?:'(:'(:'(

[ Last edited by  amazed at 28-12-2008 08:36 PM ]

cewekbopot posted on 24-12-2008 10:42 AM

isk agaknye apa yg ko mkn tuh biasa bg ko, tapi luar biasa bg org len kot..:o
pliknye..ko mkn ape ek :o
muntah ijau aku pernah la, tapi berak taik ijau...ermmmm :funk:

makcikmengamok posted on 24-12-2008 11:12 AM

makan biasa....la...macam nasi ..ikan...ayam...daging..sayo...
macam...actually dah lama...entahla..lam masa 3 weeks cam tu...

tiap kali aku berak mesti hijau...

ameliaizlyn posted on 24-12-2008 12:46 PM

maybe ko ade on apa2 ubat ke? kadang2 side effect ubat mewarnakan najis

makcikmengamok posted on 24-12-2008 01:01 PM

Originally posted by ameliaizlyn at 24-12-2008 12:46 PM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
maybe ko ade on apa2 ubat ke? kadang2 side effect ubat mewarnakan najis

Habbatus Sauda...tapi dari dulu dah aku makan ubat nih...tak pernah kacau kaler taik aku...

trajet posted on 24-12-2008 01:48 PM

Originally posted by makcikmengamok at 24-12-2008 01:01 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


Habbatus Sauda...tapi dari dulu dah aku makan ubat nih...tak pernah kacau kaler taik aku...

ko nie kelakau le:lol: :lol:
tak pernak aku dengo laei taik kaler hijau...;P

jgn risau sat gie ko tuko kaler biru lak...masa tu baru ko kena risau:victory:

Longhairlady posted on 24-12-2008 03:13 PM

Reply #1 makcikmengamok's post

Kdg2 kalau kita dlm keadaan stress atau takut,
warna najis mmg warna kehijauan gitu... :D

Tp tak tahulah samada awak dlm keadaan begitu atau tdk...
Kalau risau sgt, why not pergi jumpa doktor utk dptkan kepastian... :D

Arantius posted on 24-12-2008 07:03 PM

Reply #1 makcikmengamok's post

salu berak x dalam masa sehari tu? ataupun pas makan terus berak ke?

kadang2 bergantung gak ngn pemakanan yg kau makan..
kalau kau terlampau byk makan sayur ijau, maka hijau lah taik mu :lol: :lol:

dalam sistem penghadaman kita ni ada bile yg membantu proses pencernaan,.
bile ni kaler dia ijau, bnda ni la yg akan mmberi kaler taik kita tu..
kalo kaler taik cam itam2 coklat, maknanya proses pemeraman taik tu adalah normal :lol:
tapi kalo kaler taik ijau, maknanya makanan yg dihadam tu x diperam ngn elok lg, dan2 kaler ijau dah nk dibuang...
x sempat dia nk transform kaler..tapi keadaan ni biasanya org2 yg diarrhoea (berak2 pas makan)
begitu lah kekdah nyer..

yg penting, none of the reasons are too serious.

makcikmengamok posted on 24-12-2008 07:40 PM

Originally posted by Arantius at 24-12-2008 07:03 PM http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
salu berak x dalam masa sehari tu? ataupun pas makan terus berak ke?

kadang2 bergantung gak ngn pemakanan yg kau makan..
kalau kau terlampau byk makan sayur ijau, maka hijau lah taik mu :lol: :lol:

dalam sistem penghadaman kita ni ada bile yg membantu proses pencernaan,.
bile ni kaler dia ijau, bnda ni la yg akan mmberi kaler taik kita tu..
kalo kaler taik cam itam2 coklat, maknanya proses pemeraman taik tu adalah normal :lol:
tapi kalo kaler taik ijau, maknanya makanan yg dihadam tu x diperam ngn elok lg, dan2 kaler ijau dah nk dibuang...
x sempat dia nk transform kaler..tapi keadaan ni biasanya org2 yg diarrhoea (berak2 pas makan)
begitu lah kekdah nyer..

yg penting, none of the reasons are too serious.

oh thank you...you have the best answer...and your answer makes sense...
aku berak...dlm sehari...maybe...macam...3 times or more or less a day...tapi aku tak diarrhea ceret cair...just berak biasa jerk...cuma colour dier hijau...and it's soft
aku ni jenis yg kadang2 jerk makan sayo...and kbykkan makan daging...i'm not a vegetarian....
so maknanya...taik tu tak kene peram ngan elok jerk...dah awal2 masa nak peram....dah kuar..

phew thanx...i thought that i was gonna die becos i made green poopie...hehe;P

penatpilih posted on 25-12-2008 10:00 AM

Originally posted by makcikmengamok at 24-12-2008 10:22 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Baru-baru ni....Tiap kali aku berak...taik aku kaler hijau...

but..aku bukannya jenis vegetarian ker apa...aku makan biasa2 jerk..

nape taik aku kaler hijau? Am I Going to Die?:'(:'(:'(


kalau nak mati org2 tua cakap taik kaler itam..:D
so xyah risau la makcik...
selalu tengok baby berak wana hijau..

sicomel posted on 25-12-2008 09:45 PM

aku pn penah berak taik kaler hijau gelap. tp slalunya lps aku minum Liquid Clorophyll (betoi ka aku eja) yg aku beli kt cosway mmg taik kaler hijau. buang toksik kot. tp aku tak penah la risau yg amat pikir knape taik aku kaler hijau. that's normal buang toksik.

redbun posted on 28-12-2008 07:57 PM

Reply #1 makcikmengamok's post

penah gak tengok taik kaler hijau.. tapi taik baby ler.. orang kata..kalau baby taik kaler hijau tu tandanya dia terperanjat..tapi kalau kat orang dewasa ..tak tau la pulak...:D

amazed posted on 28-12-2008 08:35 PM

Reply #1 makcikmengamok's post

dah 4 hari dah ni......   ko still ader; idup lagi.....    so,  bukan makna ko nak mati. risau kalu.. ko jumpa dokter  tanya dia  doc  doc   taik aku kaler ijo... naper?? pandai ler dokter tu check nanti...  mungkin ko kena bawak sampel gak.. nak buktikan...  tak pun... tangkap gambar ker... ewwww   

apa2ler...  pada aku  ijo ker  pink ker... asal sihat tak sembelit  buasir sumer... kira  wokey ler tu.. :victory:

redbun posted on 29-12-2008 01:20 PM

Reply #13 amazed's post

ye la..yang penting najis kita jangan sampai ada keluar darah.. kalau ada..cecepat la pegi check kat doktor..:)

penatpilih posted on 29-12-2008 05:38 PM

senyap je makcik ...dah ok ker..;P

makcikmengamok posted on 29-12-2008 06:11 PM

ok maseh idup lagi nih..
taik ijo tu becos taik tak diperam lama....
becos aku salu 2...3...kali berak sehari...

makcikmengamok posted on 29-12-2008 06:43 PM

aku ader baca...klu berak byk kali tu bagus utk kesihatan...
buang toxic....muka kita ...pun bersih berseri

penatpilih posted on 29-12-2008 10:04 PM

alhamdulullah makcik ok....slmt tahun baru hijrah makcik n member PMDO sema...

dead posted on 30-12-2008 07:33 AM

1st time aku dengar berak taik ijau.. ko ni spesis shrek ke apa

cik_kambing posted on 30-12-2008 08:39 AM

Originally posted by makcikmengamok at 29-12-2008 06:43 PM http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
aku ader baca...klu berak byk kali tu bagus utk kesihatan...
buang toxic....muka kita ...pun bersih berseri

betul, especially kalau awal pagi..elok untuk kesihatan kolon :D

pelitaHatiku posted on 12-1-2009 08:42 PM

Balas #19 dead\ catat

adoi la nak tergelak:lol:

anaz87 posted on 2-6-2010 07:12 PM

haha saya pun pernah berak hijau.. Berpeluh2 ketakutan sebab ingat nak mati. Lepas check kat doc jawapan yang diberi adalah sama..tak diperam..belum sempat hadam kita dah buang air besar. Terutamanya kalau kita kerap buang air besar.

gastrik pun salah satu punca..makan tak teratur terutama kerap makan berat awal pagi pun punca gak. Selalunya makan nasi lepas tu makan buah terus minum susu memang sistem pencernaan akan jadi problem. Lepas tu cirit pun kaler ijo..haha

AHMADVW posted on 2-6-2010 08:50 PM

harapnye bukan tanda2 untuk jd incredible hulk:lol:

mawarmatahari posted on 12-12-2011 12:17 PM

aku abru mengalami perkara ni..taik hijau..mcm kelakar tp serius betul.mkn mc biasa tk t..k warna hijau..belum jumpa doktor lagi..busy la skrg ni.
Page: [1]
View full: najis warna hijau