freekey posted on 14-6-2009 02:05 PM

Kenapa Ramai Sangat ARTIS dapat DATO'/DATUK??

Paling aku takleh nak terima..

Bila last week DAVID ARUMUGAM muncul sbg juri jemputan dalam MENTOR..

Tetiba Ally panggil dia Dato'/Datuk? :funk: :L

Apa eh sumbangan diorang ni sebenarnya yang melayakkan diorang dapat pangkat tu? http://img26.picoodle.com/img/img26/3/12/1/f_40m_08bef6c.gif

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

freekey posted on 14-6-2009 02:06 PM

Reply #1 freekey's post

Btw, sapa bleh jelaskan perbezaan pangkat Dato'/Datuk tu? :o

Thanks.. http://img01.picoodle.com/img/img01/3/11/1/aimy/f_tqm_bcc85fd.gif

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

jingga007 posted on 14-6-2009 02:08 PM

hurmm...skang datuk n segala bagai nie dh xder nilai dah..
xmacam dulu...:shakehead3: :shakehead3:

isskandar posted on 14-6-2009 02:09 PM

this topic is soooooooooooooo yesterday:shakehead3:

plus bila uols tanya apa beza dato' ngan datuk :'( :'( :'( :'( :'( :'(

duk gua ka uols:'( :'( :'(

freekey posted on 14-6-2009 02:13 PM

Originally posted by isskandar at 14-6-2009 14:09 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
this topic is soooooooooooooo yesterday:shakehead3:

plus bila uols tanya apa beza dato' ngan datuk :'( :'( :'( :'( :'( :'(

duk gua ka uols:'( :'( :'(
Dulu2 mana ada DATUK kan?? :( :( :(

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

redbun posted on 14-6-2009 02:13 PM

Reply #1 freekey's post

entah la ..tak tau kenapa penyanyi dapat datuk.. kot sebab dah lama menyanyi kot..:D

redbun posted on 14-6-2009 02:14 PM

Reply #5 freekey's post

dedulu ada gak.. bila dah tua.. dah dapat cucu...:P

jingga007 posted on 14-6-2009 02:16 PM

Reply #7 redbun's post

:lol: :lol: :lol:
betul3x!!
haha.:P :P

freekey posted on 14-6-2009 02:17 PM

Originally posted by redbun at 14-6-2009 14:13 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
entah la ..tak tau kenapa penyanyi dapat datuk.. kot sebab dah lama menyanyi kot..:D
Dan lagi satu nak tahu..

Bila dah dapat pangkat tu.. Ada apa2 perbezaan ke yang berlaku pada gaya hidup diorang ni? :o

Diorang ada dapat monthly income ke based on pangkat tu? :o

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

isskandar posted on 14-6-2009 02:20 PM

Reply #5 freekey's post

Dato` katanyehh gelaran kepada sesiapa je yang menjawat jawatan dalam kerajaan pusat, negeri, bla bla bla

contohnya~
sekiranya Kimex, menjawat jawatan sebagai adun atau sbgnya.. dia akan diberi gelaran dato'
Dato' Kimex. lebihkurang macam tuh katanyaa vleyyy



Datuk plak diberi kat sesapa jah yg membri jasa kepada negara sama ada didalam atau di luar negeri. ada kriteria tertentu untuk mendapat kan gelaran nih..

contohnya~
Datuk Siti Nurhaliza, diberi anugerah kerana jasa sbb byk kali harumkan negara kan?
mcm pemain badminton, ratu skuasy, bla bla bla

isskandar posted on 14-6-2009 02:20 PM

Reply #9 freekey's post

xde income...cuma kene bagi hadiah mahal2 bila besday sultan / agong yang kasi pangkat tuh;P

freekey posted on 14-6-2009 02:22 PM

Originally posted by isskandar at 14-6-2009 14:20 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Dato` katanyehh gelaran kepada sesiapa je yang menjawat jawatan dalam kerajaan pusat, negeri, bla bla bla

contohnya~
sekiranya Kimex, menjawat jawatan sebagai adun atau sbgnya.. dia akan dibe ...
Thank you dik iss... :loveliness: :loveliness: :loveliness:

So, I guess yg dpt kat artis tu basically Datuk lah kan?? :o

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

redbun posted on 14-6-2009 02:24 PM

Reply #10 isskandar's post

ye ke.. tima kasih ler.. baru gak tau apa perbezaan nya.. selama nih..main taram jer panggil sume tu Datuk... ;P ;P ;P ;P

hyie posted on 14-6-2009 02:27 PM

Originally posted by isskandar at 14-6-2009 02:20 PM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Dato` katanyehh gelaran kepada sesiapa je yang menjawat jawatan dalam kerajaan pusat, negeri, bla bla bla

contohnya~
sekiranya Kimex, menjawat jawatan sebagai adun atau sbgnya.. dia akan dibe ...


ade ke mcm tu? :L

Datuk - tyt negeri2 selat yg bagi

Dato' - sultan negeri2 selain negeri2 selat yg bagi

gituuu..

siti nurhaliza tu Dato', bukan DATUK...:L :L

hyie posted on 14-6-2009 02:28 PM

bukan dpt elaun ke tiap2 bulan utk pangkat Datuk/Dato'? sesetengah laa...tanye je..

kaki_ayam posted on 14-6-2009 02:29 PM

aku pun xpasti ape motip dapat dato/datuk tuh...
maybe banyak sumbangan yg d berikan kot...
yer la...yg kite xtahu...:lol:

isskandar posted on 14-6-2009 02:29 PM

Reply #14 hyie's post

iols denga gak versi sultan - agong ni tapi xde confirmation:L :L :L

tapi siti plak selalu Datuk, kadang2 Dato' :L  kat album Dato' kan?:o

redbun posted on 14-6-2009 02:30 PM

Reply #15 hyie's post

kalau dapat alaun tu..tak penah dengar la lagi...tapi kalau part bagi hadiah tu..memang selalu la orangkata.. kena bagi..time birthday Sultan ke KM ke...:$ :$

orkit posted on 14-6-2009 02:32 PM

Originally posted by redbun at 14-6-2009 14:14 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
dedulu ada gak.. bila dah tua.. dah dapat cucu...:P


pastu dapat la gelaran datuk;P ;P ;P

redbun posted on 14-6-2009 02:32 PM

Reply #16 kaki_ayam's post

rasanya kat Malaysia nih aje kan ..ada anugerah Datuk.. Dato' nih.. kat Indonesia ada tak?

redmoskito posted on 14-6-2009 02:42 PM

sultan pahang kan pemurah nk kasi pangkat kat semua penyanyi

freekey posted on 14-6-2009 02:43 PM

Originally posted by hyie at 14-6-2009 14:27 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



ade ke mcm tu? :L

Datuk - tyt negeri2 selat yg bagi

Dato' - sultan negeri2 selain negeri2 selat yg bagi

gituuu..

siti nurhaliza tu Dato',  ...
Ermmm....
Soalan 1: Perbezaan antara Dato' dengan Datuk
Maklumat Atas Permintaan Pengunjung Blog

Dato' ialah gelaran kehormat bagi penerima Anugerah Darjah Kebesaran yang dianugerahkan oleh Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Sultan atau Raja manakala...

Datuk ialah gelaran kehormat bagi penerima Anugerah Darjah Kebesaran yang dianugerahkan oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri yang diketuai oleh Yang Dipertua, seperti Melaka, Sarawak, dan Sabah.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Bahagian Istiadat dan Urus Setia Persidangan Antarabangsa, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya, atau Bahagian Protokol, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri berkenaan.

Saudara boleh juga merujuk definisi Dato' dan Datuk dalam Kamus Dewan edisi keempat. Buku Protokol di Malaysia Tradisi dan Amalan, terbitan DBP juga ada memberikan maklumat tentang Darjah-darjah Kebesaran yang dianugerahkan khususnya, oleh Kerajaan Persekutuan.

Dipetik daripada klik DBP, keluaran ke-15, 15 Ogos 2005 - http://www.dbp.gov.my/klikdbp/klik2ogos5.pdf
sumber: http://cikgutancl.blogspot.com/2009/02/soalan-1-perbezaan-antara-dato-dengan.html

Ntahlah... Actually yang macam iss cakap tu pun aku pernah terbaca gak mcmtu.. :(

http://forum.cari.com.my/images/common/sigline.gif
http://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/10/aimy/f_siggy200906m_92546da.gif

ezal posted on 14-6-2009 02:53 PM

Perbezaan antara Dato' & Datuk....


Dato' - Anugerah kebesaran yg d'kurniakn oleh Raja @ Sultan....

Datuk - Anugerah kebesaran yg d'kurniakn oleh Tuan Yang T'Utama
             Negeri2 yg x'beraja & x b'sultan...


*** So, Pingat kebesaran DIMP kurnian Sultan Pahang kpd Hajjah Siti Nurhaliza m'bw gelaran Hajjah Dato Siti
       Nurhaliza... Bersesuaian dengan pangkat suami beliau, yg bergelar Dato' Seri , tempias gelaran tersebut telah meletakkan
       beliau dgn gelaran Hajjah Dato Siti Nurhaliza kepada Datin Seri Hajjah Siti Nurhaliza...:loveliness::$:loveliness::$

[ Last edited by  ezal at 14-6-2009 15:09 ]

kj83 posted on 14-6-2009 03:00 PM

sekarang ni mcm dah xder nilai plak gelaran dato' tak macam dulu org pandang hormat pada
dato' ... skang gelaran dato pun blh beli...

man_blues87 posted on 14-6-2009 03:01 PM

x nilai dah datuk nie:lol: :lol: :lol:
Page: [1] 2 3
View full: Kenapa Ramai Sangat ARTIS dapat DATO'/DATUK??