ummiaqeel posted on 8-11-2009 07:44 PM

Help! Prosedur tukar skolah?

Salam,
Saya nak tukar sekolah anak2 saya, lain negeri. Anyone pernah experience buat ni? Mcmana prosedur dia, ek? Nak gi sekolah lama/pej pendidikan?!?

Hope anyone can advise me.. desperate gak ni..:funk:

kudin62 posted on 8-11-2009 07:53 PM

Post Last Edit by kudin62 at 8-11-2009 20:09

1# ummiaqeel
pergi ke sekolah tempat anak-anak puan belajar, dapatkan surat permohonan pertukaran, lepas
tu pergi ke pejabat pendidikan daerah tempat anak-anak puan akan belajar, kalau boleh
kenalpasti sekolah mana anak-anak puan akan ditempatkan dan buat permohonan di sana.
Untuk sekolah-sekolah yang terpilih, bergantung kepada keputusan peperiksaan anak-anak
puan sebelum mendapat penempatan

oni313 posted on 8-11-2009 08:33 PM

btw,
kne tngok gak skolah bru yg ummi nk transfer kan anak ummi tu,
andai kate nk mohon skolah yg dh lame establish (skolah premier), or skolah dh 80, 90 , 100 tahun, skolah cmni dpanggil sekolah kawalan, that means ade had tertentu terime jumlah pelajar baru setahun, kie cm ade kuota la,

btw g skolah lame anak ummi dulu,
and klau nk lebih kepastian, g pejabat pendidikan daerah,
ppd ni yg berkuase atas urusan2 tukar skolah,

and jgan lupe, pilih skolah bru yg bgus2 skit,
tmpat org kite tak tau cmner suasana die,

gudluck ummi....

acikia posted on 8-11-2009 08:46 PM

1# ummiaqeel

Salam puan....di sini adalah langkah pertukaran sekolah xkira tukar dalam dearah, luar daerah atau ke negeri lain.

1. Pergi sekolah asal( pejabat sek) anak puan dan maklumkan yg puan nak tukarkan anak kelain negeri. Kerani akan bg borang kene isi 4 salinan. Seterusnyer kerani akan bw 4 borang td utk GB sign.

2. Bw keempat2 borang td ke PPD untuk dptkn cop n sign pegawai bahagian pertukarn..1 salinan borang td PPD amik

3. Bw semula borang (1 salinan) td ke sek asal untk di serah pd pej sek. Pastu br kerani serahkn segala rekod2 anak puan.

4. Bw borang td ke PPD sekolah br anak...

5. Bw borang ke sek br anak....sek br plak brgantung pd kekosongan...kalu tak anda diber pilihan sek lain...hrp ini sedikit sebanyak dpt mmbantu...:$

oh ya...buku teks x perlu pulangkan ke sek asal...bleh bw trus ke sek br.

acikia posted on 8-11-2009 08:53 PM

2# kudin62

selalunyer kepuusan peperiksaan bukan faktor utama seseorang murid itu diterima msuk ke ssebuah sek (kecuali sekolah asrama penuh n sewaktu dgnnyer)...ttp setiap sek dh ttpkan had maksimum murid...kalu dh over limit parents akn dicadangkan ke sek lain yg berdekatan ngan kediaman...:$

mama_airil posted on 9-11-2009 12:34 AM

kalu x silap,tukar skola luar drpd negeri skola lama,buku teks kena pulangkan.kalu tukar skola dlm negeri yg sma,buku teks x perlu dpulangkan ke skola lama.

acikia posted on 9-11-2009 07:22 AM

kalu x silap,tukar skola luar drpd negeri skola lama,buku teks kena pulangkan.kalu tukar skola dlm negeri yg sma,buku teks x perlu dpulangkan ke skola lama.
mama_airil Post at 9-11-2009 00:34 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

x payah pulangkan...itu policy sekarang..u bleh bw anywhere in dis country....kalu sek(kerani pejabat) mintak pulangkan, maybe sbb die x tahu....kalu u pulangkan, sek baru akan tanye buku teks dari sekolah lama n suruh u amik balik. D question is sanggupkah u amik balik??? selalunyer kerani x tahu...die hanya ikut policy lama.

Setiap sekolah plak akan order buku teks berdasarkan jumlah murid di sek + extra 5 ke 10 buah...extra tu hanya untuk murid yg buku teksnyer ilang or rosak...bukan utk murid baru yg langsung x amik buku dari sekolah lama....:$

note: Saya adelah guru penyelaras buku teks sek...

maRgeRin posted on 9-11-2009 11:28 AM

1# ummiaqeel  

Salam puan....di sini adalah langkah pertukaran sekolah xkira tukar dalam dearah, luar daerah atau ke negeri lain.

1. Pergi sekolah asal( pejabat sek) anak puan dan maklumkan yg  ...
acikia Post at 8-11-2009 20:46 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

ada sikit pertanyaan tambahan..

dalam borang pertukaran tu perlukah ada sign kebenaran dari ibu dan bapa.. kalau ibu saje sign tapi bapa tak sign, bolehkah anak tukar sekolah..

contoh: ada satu situasi, isteri ada masalah dengan suami (suami macam biskut sekejap ada sekejap takde) so isteri amik keputusan untuk tukarkan sekolah anak anak ke kampung sebelah isteri (sekolah lain negeri) bila suami dpt tahu, suami pegi skolah lama anak dan batalkan proses petukaran  (masa tu skolah tengah bercuti petengahan tahun).  Suami bagi tau isteri bhw anak tak boleh sekolah di sekolah baru hatta mana mana sekolah kerajaan pun kecuali skolah lama kerana dia telah batalkan petukaran..

demi masa depan anak (nk upsr time tu) jadi isteri pun tak jadila tukarkan anak, buka skolah anak kembali ke skolah lama dan segan dengan kengkawan sebb dah bagitau kengkawan nanti nak gi skolah lain.. tup tup tk jadi lak..

pohon pandangan . TQ

acikia posted on 9-11-2009 08:11 PM

8# maRgeRin

Samada ibu atau bapa...sedara mara lain (adik beradik pelajar, pakcik, makcik, atuk @nenek) x dibenarkan kerana nak mengelakkan kes penculikan...hrp dpt mmbantu puan...:$

mama_airil posted on 10-11-2009 12:03 AM

oo..ada policy bru ek..
X tahu plak..dah lama x jd guru kelas ni..hehe

acikia posted on 10-11-2009 08:06 AM

8# maRgeRin

kat ctu hanya ader ruangan ibu atau bapa sign bukan keduanyer..so salah soranglah sign...:)

iffah posted on 10-11-2009 12:16 PM

aha! terima kasih cikgu acikia atas penerangan yg pjg lebar...

tambahan info dpt dr kerani sekolah anak sekejap tadi -- bw bersama ke pej sek sekarang:-

salinan ic mak + ayah
sijil nikah
surat beranak anak
-- semuanya 2 copy


yay! wa pun mau pindah...:bye:

acikia posted on 10-11-2009 09:00 PM

aha! terima kasih cikgu acikia atas penerangan yg pjg lebar...

tambahan info dpt dr kerani sekolah anak sekejap tadi -- bw bersama ke pej sek sekarang:-

salinan ic mak + ayah
sijil nikah
surat ...
iffah Post at 10-11-2009 12:16 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
aa aar....lupe lak thax 4 remind ya...slmt berpindah ke tempat baru...:lol:

maRgeRin posted on 10-11-2009 10:55 PM

ok clear.. Terima kasih cikgu...!!

ummiaqeel posted on 11-11-2009 11:54 AM

Terima kasih atas semua maklumat yang diberikan.. sangat membantu..
Saya dah gi sekolah anak, ambik borang tukar sekolah tu.. clerk sekolah mintak photostate surat beranak anak je, pastu memandangkan saya nak cepat, dia suruh datang esok je, ambik borang yang dah bercop & bersign guru penolong kanan sekolah..
Tadi saya baru pergi Pej Pendidikan Daerah Hulu Langat nak submit borang.. hampanya saya.. orang (pegawai rasanya) kat situ xnak terima lagi borang2 berkenaan.. dia kata tunggu selepas 23hb (start cuti sekolah), barulah dia suruh hantar balik.. dah membazir masa & tenaga pergi sana.. so iffah, kalau nak pergi PPD, baik you call dulu tanya whether dah boleh submit ke belum borang tukar sekolah tu...
Tu je lah ceritanya.. so kena tunggu dulu lah cuti sekolah tu.. borang kenalah peram dulu 2 minggu...
Thank you very much sebab bgtau anak2 kena ambik jugak buku teks yang current school kasi sebelum cuti sekolah.. kalau x memang saya akan cakap kat anak2 buku xyah ambik sebab nak pindah sekolah negeri lain...

Terima kasih you all atas maklumat yang sangat membantu!:bye:

acikia posted on 11-11-2009 10:06 PM

15# ummiaqeel

ummi...pegawai kt PPD tu sajer jer malas nak sign sbb tu sruh datang 23/11 nih...padahal sign ngan cop jawatan jer...bukan ulas papepon....x pahamla cara keje dorang nih....:mad:  Anak I pon tuka sek 2 bln lps, tp oleh krn jiran dpn umah peg PPD so 5 saat jer siap! hulur sruh sign kat umah jer...

ummiaqeel posted on 13-11-2009 10:55 AM

16# acikia

Tu lah pasal, tgk kat borang tu cuma perlu sign & cop PPD je, apa nak dipersusah kan lagi dengan kena tunggu cuti sekolah start baru leh hantar borang kat situ!
Saya ingat kalau hantar awal2, menyenangkan bagi sekolah baru sebab hantar awal bagi planning diaorang, nak allocate ke mana ke, then bagi sekolah lama, senang diaorang nak prepare rekod anak, sementara cikgu2 pun x cuti lagi..
Ni dah lain jadinya.. :'(

acikia posted on 13-11-2009 11:25 AM

17# ummiaqeel

Ritu jumpe ngan pegawai sendiri ke or kerani hingusan kat luar?? cube p lagi sekali....Mungkin ritu die bad mood ka (err..bleh ker bad moood xnak sign?)....kalo dkat ngan rumah la...kalo tak minggu depan la jawapnyer....:o

mclaren posted on 13-11-2009 01:41 PM

geram pulak baca ummiaqeel kena pergi dua kali ke PPD sebab mereka taknak sign now. kalau saya, komplen kat MOE. kalau parents yang bekerja, tak ke susah nak kena apply leave lagi sekali semata2 nak dapatkan signature.
lepas tu ingat orang2 bekerja ni senang2 aje dapat leave ke. kadang ada meeting2 penting yang menyebabkan tak boleh on leave.

tak faham betul attitude some govt staffs ni.

mclaren posted on 13-11-2009 01:43 PM

or.. lain kali nak melawat pejabat kjaan, bawak sikit goodies, kuih raya ke... bagi dia rasa happy sikit, kalau moody pun, hilang kejap. then baru start buat urusan dgn mereka..

jgn dicap rasuah sudah lah... well.. rasuah tu, kalau kita nak mintak orang tu buat sesuatu yang menyalahi undang2, so kita rasuah dia so that dia sanggup buat kan.. yang ni perkara yang memang legak, nak dapatkan tanda tgn, tapi mereka pemalas, dan menyusahkan kita... tak salah kot bawak choc chip cookies bagi kat staff situ kan? :laugh3:

ms_butterfly posted on 14-11-2009 01:25 AM

staff PPD daerah hulu langat mmg x friendly..dh byk complain saya  dgr..

acikia posted on 14-11-2009 01:37 PM

staff PPD daerah hulu langat mmg x friendly..dh byk complain saya  dgr..
ms_butterfly Post at 14-11-2009 01:25 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

pekate report jer pd pihak atasan..:$

ummiaqeel posted on 16-11-2009 02:46 PM

22# acikia

Tu lah, frust jugak sebab kena datang lain kali for just cop & sign tp saya cuba sangka baiklah, mana lah tau kut2 orang tu ikut SOP pejabat dia ker, maybe kat daerah ni susah sangat sekolah free kut, so dia xleh buat decision  (tp saya dah tanya target school, memang ada tempat untuk anak2 saya).. so nampak gaya ikut je lah arahan. Kalau ikut hati mau je soal dia sebab apa kena datang lagi, apa salahnya terus sign & cop, dah lah kita keja, datang dari negeri lain, perjalanan pegi-balik dah dekat 3 jam rugi gitu je,  tapi takut lak kut2 dia got irritated, then dia hantor je gi sekolah ceruk mana.. Tapi tu lah, selagi x tukar, rasa very insecure lak, yang sekolah dulu dah dibgtau nak berenti, yang new school x proses lagi.. ish, ish, ish.. dilema seorang ibu betul!:'(

acikia posted on 17-11-2009 09:33 PM

23# ummiaqeel

Bersangka baikla yg pegawai tu kalo pompuan tgh datang bulan or menghadapi simptom monopouse...kalo lelaki pas gaduh ngan binik....huhuhuhu;P ;P

liya71a posted on 25-11-2009 11:58 AM

hi ummiaqiel, dah berjaya tukar sekolah ke? sy pulak ni tengah dilemma, wether nak tukarkan anak darjah 1,2 dan 5 tu ke sekolah persint 14 atau tidak, sbb skrg yg darjah 2 tu sek btho2, darjah 5 tu sek SRI Al Rahman (swasta). Kemudian rumah nak pindah december ni ke kajang, dah tak duduk bdr tun hussein onn, jadi nak pindahkan budak2 tu kat putrajaya.. kebetulan ofis lak pindah cyber... dilemma sungguh sama ada nak htr sekolah swasta SRI Alrahman semua skali, atau semua skali berangkut ke sekolah biasa Persint 14....
Page: [1]
View full: Help! Prosedur tukar skolah?