kairizal posted on 17-8-2010 07:18 PM

nak tanya ckit sebelum start bina rumah nihhh

salam semua ,
Pertama sekali saya adalah warga baru dalam CARI forum nih... so saya ni ader beberapa kemusykilan dn pertanyaan le camner nk start construct ruman nih....

1: Tanah lot yang dibeli di Sg.Merab Dalam, struktur tanah adalah tanah yg ditambun setinggi 4-5M, so apa risikonya mendirikan rumah di tanah yg ditambun ? berapa lama perlu sy tunggu sebelum memulakan kerja pembinaan nih ?

2: Luas kediaman n tak termasuk porch adalah 30X45, Ni ok ke for new family ? anak pun baru sorg lagi jeh nih

3: proch dalam 20X20 ? ok ke leh masuk bape keta nih ?

3: Lot adalah koner lot dengan reserve jalan ada dalam 40 kaki kt tepi....so according to developer diaorg x der plan nk wat jalan kt tepi umah I nih so bole ke I terus tembok or at least tembokkan 3-4 kaki extra ?

4: Kawan mintak 120 skp n dia leh bagi I full plaster ceiling, tiling + resort konsep ? so masuk akal ke arge dia nih ? por just nk kasi I ni tertarik ?

nk tanya bebanyak pun nanti ader yg reply 2 kerat ayat :) so rasenyer bi cukup le sebg permulaaan sebelum memanjangkan topik sy nih

otomen_taro posted on 17-8-2010 07:53 PM

tanah timbun ni kalu xcompact ngan baik berkemungkinan risiko tanah akan alami penurunan
kalu nk tau ape ssh kandungan tanah buat SI jer

kairizal posted on 17-8-2010 08:01 PM

tanah timbun ni kalu xcompact ngan baik berkemungkinan risiko tanah akan alami penurunan
kalu nk ta ...
otomen_taro Post at 17-8-2010 19:53 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


mekasih otomen_taro, tapi aper tuh ssh ngn buat SI? siapa yang ader specialties nk wat keje nih ? bape plak kos nyer ? aku cuma tanya membe aku yg kontraktor tuh, dia cuma cakap test piling le nk tau so pasty dicide nk wat whole concrete atau partial concrete, tp advise dia nih tak menyakinkan jgk le so that is why aku nk reserach lebe ckit tentang struktur tanah nih..

otomen_taro posted on 17-8-2010 08:32 PM

SI- soil investigation(btul kot ejaanny)haha like proba machintos.so lu akn tau kekuatan tanah tersebut..nk cerita tang test ni byk sgt..sampai aku da lupa..kena bukak buku balik

b4 nk buat rumah kena planing bro...lu mau kontaktor yg buat ker haper.kalu nk depa buat so juz sediakan byaran jer
kalu engko nk cr tukang sendiri blh gak..kira mcm bg sub kt org ar...tp paper surat n permohonan lu kena aply sendiri
nk buat rumah bkn blh men buat jer kalu kt bndar:lol:
plan dah submit?

otomen_taro posted on 17-8-2010 08:33 PM

xkan umh sebijik nk pkai piling;P
lu tau ker braper kos nk tnm sebatang pile:laugh3:

waksir posted on 17-8-2010 08:35 PM

soal tanah tu aku tak pandai nak jawab ...

tp kalau bg kontraktor buat rumah tu .... pastikan bahan2 yg digunakan bersesuaian dgn harganye. Cth, mcm tiles (jenis mahal/murah), wiring, cat, konkrit, besi, grill dll la.

otomen_taro posted on 17-8-2010 08:39 PM

skrg haku ngh buat research untuk bata/brick IBS atau nama lain interlocking block system...kira kalu guna menda ni byk kbaikan dia..mmg nmpk mhl ckit tp sbnrnya save bajet bro..sbb bata ni blh dijadikan beam

naaim posted on 17-8-2010 10:02 PM

Post Last Edit by naaim at 17-8-2010 22:10

Reply 7# otomen_taro


    ambik dr sapa? Akbal? Amran? Mat Engineering?
berapa dia bagi rege sebijik brick tuh? saya sgt familiar dgn IBS Interlocking brick neh...

naaim posted on 17-8-2010 10:09 PM

1: Tanah lot yang dibeli di Sg.Merab Dalam, struktur tanah adalah tanah yg ditambun setinggi 4-5M, so apa risikonya mendirikan rumah di tanah yg ditambun ? berapa lama perlu sy tunggu sebelum memulakan kerja pembinaan nih ? kalo nak tggu natural consolidation mau makan taun, kene la carik kontraktor wat soil compaction.

2: Luas kediaman n tak termasuk porch adalah 30X45, Ni ok ke for new family ? anak pun baru sorg lagi jeh nih : 30 x 45 kalo dua tingkat dapat dalam 2700 sqf. family baru anak sorg, cukup luas utk 3 org.. takut nnt under utilised pulak, apa kata u buat phasing. macm rumah melayu kita dulu2. the house grows with the family.

3: proch dalam 20X20 ? ok ke leh masuk bape keta nih ? satu lot parking 8' x ' 16', so kalo 20' x 20' boleh masuk 2 keter dgn selesa.

3: Lot adalah koner lot dengan reserve jalan ada dalam 40 kaki kt tepi....so according to developer diaorg x der plan nk wat jalan kt tepi umah I nih so bole ke I terus tembok or at least tembokkan 3-4 kaki extra ? reserve jalan tu milik majlis, so kalo ade tuntutan dari jiran lot itu, u kene serahkan utk kegunaan sebagai jalan keluar masuklah, sementara takde apa ni, buat boleh buat, tapi u kene bersedialah, andai majlis mintak utk kegunaan jalan tuh.

4: Kawan mintak 120 skp n dia leh bagi I full plaster ceiling, tiling + resort konsep ? so masuk akal ke arge dia nih ? por just nk kasi I ni tertarik ? rm120 tu apa yg termasuk? apa jenis tiling? n mcmana resort konsep tuh? fyi struktur rumah jer rm 80 dah  cukup, lebih tu utk finisehs lah... pastikan apa yg diberi tuh dulu

minah_potpet posted on 17-8-2010 10:14 PM

salam semua ,
Pertama sekali saya adalah warga baru dalam CARI forum nih... so saya ni ader beberap ...
kairizal Post at 17-8-2010 19:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

minah pun baru siap buat rumah..mmg kena detail sikit psal tanah sbb asasnya bergantung pada jenis tanah..

otomen_taro posted on 17-8-2010 11:22 PM

Reply  otomen_taro


    ambik dr sapa? Akbal? Amran? Mat Engineering?
berapa dia bagi rege seb ...
naaim Post at 17-8-2010 22:02 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    xamik ngn saper2 lg..juz bru antar surat tp biasala depe2 bos2 ni mne nk lyn surat2 cam ni...kalau ko familiar aku nk tau gak ratio kandungan dia pstu loading test  n test ape lg yg dia pkai

Odyman posted on 17-8-2010 11:27 PM

Ni aku tolong bagi pandangan bagi sesetengah soalan:
1. tanah yang ditambun- 4-5 m, (12-15 kaki )tinggi tu, kau beli tanah bekas lubuk/lombong ke. Kalau dah tambun biasanya perlu lebih dari 6 bulan baru boleh start pembinaan. Ada dua cara, samada kau piling untuk tapak dengan besi piling atau kayu bakau. kalau 4-5 kaki satu cara lagi ialah dengan mengorek tapak tiang (base) di tanah asal biasanya 8-10 kaki dalam, bukannya dari tanah yang tambun. Tapi kalau 4-5 m, tak tahu lah boleh ke excavator korek sampai ke tanah asal.
2. Luas rumah 30 x 45, aku kira kaki lah tu, baru 1350 kaki persegi, kecik tu(kalau setingkat). Bilik pun dalam 12 x 12 sahaja. Kau kira lah luas jika jika 3 bilik, dapor lagi, ruang tamu dan bilik air(kecuali 2 tingkat-barulah bilik boleh luas dengan attach bath)) tapi kena kira pula keluasan tingkat atas yang hampir sama dengan tingkat bawah, jadi lebih kurang 2700 kaki per.(tak termasuk porch- 400 kps)-Total 3100 kps
4. harga binaan 120 sekaki persegi- aku rasa rate ini bagi kawasan KL atau Selangor.tapi ada juga kontraktor yang ambil dalam lingkungan 100-110 per kps . Harga ini maknanya bila siap kau basuh kaki ajalah masuk. Tapi kalau harga 120 kau boleh demand sikit dari segi material contohnya brick adalah bata merah bukan sand brick, atap monier yang berkilat, Finishing lain spt pintu kayu nyatoh(Gred A), semua kaca tingkap/sliding door yang berkilat,cat Dulux/Nippon, tiles 2 x 2 white horse, bilik air-johnson suisse. Kalau sekali wrought iron/stainless steel grill lagi baik.
Dari segi kos-kau kira 3100 x RM 120 = RM 372 000. Ok lah tu. Nanti kalau ada persoalan lain aku cuba jawab. tq

kairizal posted on 17-8-2010 11:27 PM

hehehe,
x tau le nak pakai piling ke x, sebenarnay kita nih pun kurang arif le bab construct rumah nih, maybe ni lifetime experience, so kalo banglo setingkat ngan tanah tambus nih mmg wajib dipiling/concrete ke ?...
so planning yang aku dah wat.. loan dh approved, building plan dah ader, quotation pun dah ader, sekrg cuma ding dong ngn biler mau proceed jeh.. yang buat aku delay nih sebab biler developer dh level tanah tuh.. lot aku n beberapa baris lot yang dikambus tanahnya so that is why sekrg nih aku  delay, dlm plan aku le nk start buat  next yer bulan 11, so aku bagi at least 1 tahun tanah tuh compact ngn sendirinya.. hmmm boleh ke mcm gitu ?
sekrg nih aku tgh duk study quotation le nk compare aper yg kawan aku bagi nih ngn aper yg ader klt market.. poning gak nk wat umah nih ngn pengalaman 0

otomen_taro posted on 17-8-2010 11:33 PM

dulu ader aku buat micro pile dkt banglo sri gombak..ctu mmg rock solid..so haku kasi tembak batu dlm 6m.pstu buh GI pile..pastu grouting dlm paip..last skali atasnya lak buat pile cap..huh mmg kuat giler rsnya..modal pun sendiri mau ingt ar..;P owner siap buat plantar santai  lg

kairizal posted on 18-8-2010 12:33 AM

hulamak kowang sumer mmg baguih baguih.. aku yg x paham pasal construction nih pun leh le jgk agak agak aper yg kowang ckp neh.. hmmm ok.. sebenarnya tanah yg aku beli nih valley....so proj. mgr dia ckp ngn aku mmg tambak 4-5m, x tau le aku tambak yg camner.. n dia plak ckp ngn aku bulan 6 thn depan dia dh konfiden aku leh wat umah kt ctu dah.. tp aku isau gak laa sebb bile aku dengar ditambun... teragak agak jgk le aku...
so andai kater le aku nk piling bape batang aku perlu nih ? cukup ke satu depan n satu belakang ? n camner ngn kosnyer tuh ? mahal sgt ke or 1-2k jeh,
Odyman..
hehe aku akan try mintak le camner hang bagtau aku tuh... sebb aku x arif sgt tentang materials and concept wat umah nih.. kang aku demand demand sgt abandoned plak proj wat umah nih .. papa kedana di buatnya..

kairizal posted on 18-8-2010 12:41 AM

Post Last Edit by kairizal at 18-8-2010 01:01

disamping tuh aku nk selit gak satu pertanyaan nih.. kalo nak wat tembok keliling dlm 5 tinggi,  panjang 2 belah 103ft depan 55ft belakang 88 ft.. kurang kurang baper ribue nih ?? ader ke sampai 10k ???

kairizal posted on 18-8-2010 12:48 AM

hmmm nih le sebenarnya plan umah aku yang aku sketch sendiri le.... sebb belum mula lagi proj nih membe aku pun x kesah le kot aku nk ubah aper aper.. so pada firasat kowang ynag handal handal nih ? selesa ke disetiap ruang kt umah aku nih ?

http://i64.photobucket.com/albums/h180/motioneye/Building_House/plan_umah.jpg

otomen_taro posted on 18-8-2010 01:21 AM

pile ni kira asas..tnh tambak mmg org jrg gna asas pad..sbb asa pad kurang ssai ngan keadaan tnh..asas pad biasa untuk kedlamann kurang 3m kalu xsilap aku

pile ni kena tgh atas design engko punya umh
sng cite cam ni..kena kira beban umh ko.pstu calculate n bhagikan dgn jumlah pile..so setiap pile akan mwakili beban
so pjng pile n diameter dia akan efect kpd umh ko

AnisSuraya posted on 18-8-2010 08:48 AM

disamping tuh aku nk selit gak satu pertanyaan nih.. kalo nak wat tembok keliling dlm 5 tinggi,  pan ...
kairizal Post at 18-8-2010 12:41 AM http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Tak dapat 10K utk wat tembok keliling tinggi 5' saiz yang diberi....

nagaijau posted on 18-8-2010 08:57 AM

aku suka thread ni dan pengomen yg beri info.....
sbb aku n hubby pon tgh scketch plan umah...
dsbbkan nak bilik, ruang tamu n dapo yg besar terpaksa wat double storey...
nti leh mintak komen ttg design umah... mana2 tak sesuai boleh ubah...

kairizal posted on 18-8-2010 10:10 AM

Post Last Edit by kairizal at 18-8-2010 10:12

Tak dapat 10K utk wat tembok keliling tinggi 5' saiz yang diberi....
AnisSuraya Post at 18-8-2010 08:48 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


abeh tuh kak, bapo duet den nk pakai nehh ??? kekawan, xder sapa ke yg nk komen sketch plan I neh ?? ok ke tak setiap raung tuh nampak selesa ke ???


4: Kawan mintak 120 skp n dia leh bagi I full plaster ceiling, tiling +resort konsep ? so masuk akal ke arge dia nih ? por just nk kasi I nitertarik ? rm120 tu apa yg termasuk? apa jenis tiling? nmcmana resort konsep tuh? fyi struktur rumah jer rm 80 dah  cukup,lebih tu utk finisehs lah... pastikan apa yg diberi tuh dulu


Kalo kos rumah yang sekaki RM80-90 nieh, selalunya aper yang kontraktor akan provide dalam quotation dia ? ble ke kalo aku wat umah separuh wat 120 yang separuh lagi wat dalam RM90, penah ke owang buat mcm nih ??

AnisSuraya posted on 18-8-2010 10:17 AM

Post Last Edit by AnisSuraya at 18-8-2010 10:33

abeh tuh kak, bapo duet den nk pakai nehh ??? kekawan, xder sapa ke yg nk komen sketch plan I  ...
kairizal Post at 18-8-2010 10:10 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Sketch pelan tu kalau ikut citarasa kak...mmg totally out...:$

yang pasal wat pagar tembok tu...dengan ukuran yang dibagi tu....total semua 349'...
ada yang kira 349' x RM100 = RM34,900.00
ada yang kira 349' x 5' x RM15 = RM26,175.00
ada yang kira 349' x 5' x RM25 = RM43,625.00

dan ada yang kira
349' x RM25 = RM8725.00 (tapi barang tuan rumah beli..dia ambil upah buat je.,)

nagaijau posted on 18-8-2010 10:53 AM

abeh tuh kak, bapo duet den nk pakai nehh ??? kekawan, xder sapa ke yg nk komen sketch plan I  ...
kairizal Post at 18-8-2010 10:10 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalo ikut naga lak... mmg bukan taste naga plan tu...
tapi kalo itu yg u suka mesti u suka bila dah siap...
ntah2 kalo u tgk plan umah naga pon u tak suka....
japgi naga paste...

nagaijau posted on 18-8-2010 11:20 AM

Post Last Edit by nagaijau at 18-8-2010 11:22

http://a.imageshack.us/img265/1554/picture003ik.jpg

kalo ada yg tak seswai tolong komen...
ni GF...

nagaijau posted on 18-8-2010 11:25 AM

http://a.imageshack.us/img341/982/picture004bm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

gambo terbalik...
Page: [1] 2 3
View full: nak tanya ckit sebelum start bina rumah nihhh