pu3abadi posted on 29-5-2011 09:22 PM

macamana nak mengatasi gatal2 kat celah peha...

saya ada masalah gatal2 kat celah peha, bagaimana cara nak mengatasinya..? ada x ubat yg boleh hilangkan kuman2 gatal ni... bila sy period gatal2 ni akan dtg, dan bila da mengaruk memg x hengat dunia coz sedap jer rasa... bila da melarat x tau nak wat cmana... plz help me..

KimoraHakim posted on 30-5-2011 12:57 AM

Post Last Edit by KimoraHakim at 30-5-2011 00:59

http://i825.photobucket.com/albums/zz177/amirzani/IMAG0682.jpg
http://i825.photobucket.com/albums/zz177/amirzani/240163_10150212076143147_583023146_7092824_4995055_o.jpg


Aku biasa gak tergatal celah tu gara-gara kalau mak aku basuh spender dia letak softlan atau softener, aku allergic sikit..atau cuci underwear tak basuh bersih bersih mcm guna sabun basuh..so memang cepat gatal2 macm naik ruam..so doctor suggestkan pakai Ecocort gambar atas tu..tapi lately cuaca mcm panas sgt, gatal-gatal makin menjadi2..dah bukan sebab underwear cuci tak bersih dah..ni sebab asyik berpeluh je..so doctor bagi Binafin tu..kira ok la..satu lagi Econizim..yang tu elok gak...rasa kat klinik or farmasi harga less then RM10 kot?

myralolx92 posted on 30-5-2011 10:35 PM

mksd kau melecet ke?

pu3abadi posted on 31-5-2011 09:27 AM

Aku biasa gak tergatal celah tu gara-gara kalau mak aku basuh spender dia letak softlan atau ...
KimoraHakim Post at 30-5-2011 00:57 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

makasih, saya nak try cari cream ni... hope baik bila da pakai... gerun saya tguk kat celah2 peha ni mcm kena ruam jer.. fuh bila berpeluh gatalnya tuhan jak yg tau...

pu3abadi posted on 31-5-2011 09:27 AM

mksd kau melecet ke?
myralolx92 Post at 30-5-2011 22:35 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

yup melecet.... pas2 ada merah2 mcm ruam... aku dah try guna bedak agnesia tp x brapa berkesan...

epysha posted on 31-5-2011 09:45 AM

saya ada masalah gatal2 kat celah peha, bagaimana cara nak mengatasinya..? ada x ubat yg boleh hilan ...
pu3abadi Post at 29-5-2011 21:22 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    mungkin spentot tak bersih kut/ kain jenis nilon ke..

pu3abadi posted on 31-5-2011 10:14 AM

mungkin spentot tak bersih kut/ kain jenis nilon ke..
epysha Post at 31-5-2011 09:45 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

mix hehehe.. tp slama ni x pernah jd mcmni.. baru2 jer ni ada somthing gatal kat celah tut pun ada ckit2 tp da baik bila sy kasi bedak agnesia... now dia gatal kat celah2 pulak fuhhh gatal sgt bila time berpeluh.. garuk smpai x hengat...

epysha posted on 31-5-2011 10:59 AM

mix hehehe.. tp slama ni x pernah jd mcmni.. baru2 jer ni ada somthing gatal kat celah tut pun a ...
pu3abadi Post at 31-5-2011 10:14 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    buat masa ni jgn biarkn kawasan tu lembap / basah..tuko skepntotr kerap terutama kalau basah..biasanya cream memang tak membantu sgt...sbb kalo melekit memang menjadi2 le...try amik pil, cetirizine..;)

pu3abadi posted on 31-5-2011 11:09 AM

buat masa ni jgn biarkn kawasan tu lembap / basah..tuko skepntotr kerap terutama kalau bas ...
epysha Post at 31-5-2011 10:59 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
pil 2 tok apa..? pil alergik ker..? ada jual kat farmasi x...

epysha posted on 31-5-2011 11:44 AM

pil 2 tok apa..? pil alergik ker..? ada jual kat farmasi x...
pu3abadi Post at 31-5-2011 11:09 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    kalau gatal / alergic memang boleh mkn pil ni..kat farmasi/ klinik ada jual..

pu3abadi posted on 31-5-2011 12:06 PM

kalau gatal / alergic memang boleh mkn pil ni..kat farmasi/ klinik ada jual..
epysha Post at 31-5-2011 11:44 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

harga dia murah x..?

epysha posted on 31-5-2011 12:32 PM

harga dia murah x..?
pu3abadi Post at 31-5-2011 12:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    yg 100mg tu, biasa 500 biji tu dlm rm 100++..takkan awak nak mkn suma 500 tu...mungkin klinik akan bagi 12/14 bj dulu..tak pasti kalau harga utk byk tu..
tp kalau kena jangkitan kulat tu lain crita, ubat pun lain..biasa yg anti fungal, ketonazole tab 200mg. harga dlm rm50++ utk 100 biji.
tpt yg kena tu ada bintit merah/biji??

pu3abadi posted on 31-5-2011 12:58 PM

yg 100mg tu, biasa 500 biji tu dlm rm 100++..takkan awak nak mkn suma 500 tu...mungkin kli ...
epysha Post at 31-5-2011 12:32 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

yup.. tempat kena merah2 n biji2 halus...

epysha posted on 31-5-2011 02:09 PM

yup.. tempat kena merah2 n biji2 halus...
pu3abadi Post at 31-5-2011 12:58 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    try mkn ubat utk gatal tu dulu & pastikan area tu sentiasa kering...or kalau rasa was2, pg je la klinik..takut sbb lain....:D

cemp posted on 31-5-2011 04:07 PM

cemp pon ade masalah gatai2 ni..memang hazab la..now guna benosone cream..pas kencing lembab2 area tu siap la kerok tak ingat hahahaha...

epysha posted on 31-5-2011 04:43 PM

cemp pon ade masalah gatai2 ni..memang hazab la..now guna benosone cream..pas kencing lembab2 area t ...
cemp Post at 31-5-2011 16:07 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ui...kadang2 benda2 mcm ni adalah simptom penyakit kelamin jugak..benda ni suma ada ubat, asalkn jgn dibior je..:P

aLieNzDaToR posted on 31-5-2011 04:47 PM

pakai ecocort tu. InsyaAllah berkesan. Tapi tangan kena kawal. Kalo garu, kena tahan. Kalo nak garu gak, garu ckit2 je tp kena basuh tangan dulu. Benda ni jadi sbb ada kuman tak silap. Dengan kuman yang kat kuku lagi, bleh merebak. Walaupon da hilang gatal, tp nnti susah nak hilang kesan hitam. Tp kalo garu, mmg best. Hehehe

kieu posted on 31-5-2011 05:42 PM

Reply 1# pu3abadi


ni mesti kes malu nak pi jumpa doctor.

selalu doktor akan bg  crem ni "Daktarin cream (micozol)"
boleh utk apply kat vaginal area...

kat farmasi/gardian ada jual but kena jumpa pharmacist la..
price ~20+

fire_place posted on 31-5-2011 05:45 PM

mgkin ada 2 akibat. ptama xjaga kbersihan..coz tkempam campur peluh tu gatal,jd bila tukar pad,lap dulu alat kelamin bia x lembap..pastu baru pakai pad..lagi satu ko kena amik perhatian..kdg2 ko xperasan yg ko alah pada pad..mcm aku,time period aku mmg xleh pakai pad jenama k***X..mmg alah..akak aku n bberapa org yg aku tanya mmg sume ckp mcmtu,kat kelengkang gatal n ruam..pastu aku tukar pad,terus ok..xda masalah gitu.

ni pgalaman aku sdiri alah pada pad,aku g jalan2 aku xselesa..masuk tandas aku period..aku g watsons beli pad jenama K***X..pastu aku xboleh jalan..gatal gila kelengkang aku..aku jalan tkepit2..siap suami aku tanya knp..aku ckp ntah xtahu knp..gatal gila kelengkang ni.dah tu balik rumah tgk ruam2 merah..tp xmesti jenama tu je..ada yg alah pada jenama lain gak.tgk org..cuba ko try tukar.

marumaru posted on 31-5-2011 07:35 PM

kat celah tu berpeluh ke?
apsal rase cam tak pernah peluh kat situ...:sweat3:

hAzEL^nut posted on 31-5-2011 09:20 PM

ala, nanti pas ko garu, ada lekat parut-parut hitam tak?

sedih tau kalo dapat parut celah tu. :mad:

myralolx92 posted on 31-5-2011 09:21 PM

Reply 5# pu3abadi


ohh.aku kalau melecet aku letak tepung je.mk aku ckp gne tepung jagung sbb dulu adik aku yg baby salu cm merah2 kt peha die.so aku pun try la.tp aku xtau nk bezakan tepung aku main ambk je tepung,tgk2 mk aku ckp tu tepung gandum but it works la.aku xd rasa pedih2,ruam

amwer12345 posted on 31-5-2011 10:29 PM

ni macam kes kurap. petanda, indikasi, lokasi, memang menunjukan ianya adalah kurap maka guna kan :::
1) cream candacort @ decozol =rm 14.00
2) guna sabun mandi dari sulfur. jenama terkenal JFsulfur= rm 8.00
3) gunakan sabun antabax @ dettol.
3) makan ubat gatal nama die fungazol ( satu papan 10 biji =+- rm9

tpi ni harga kat Alpha farmasi, ada farmasi maybe lagi murah... tolong mandi menggunakan 2 sabun. Sabun sulfur untuk membersihkan "benda" gatal yang dah melekat dengan cream, sabun dettol untuk elak jangkitan kuman, ini akan kurangkan gatal. fungazol ni pula untuk cepatkan hilang segala jangkitan kulat dan fungi..

sekian. dan jangan marah...

farahanafarah posted on 1-6-2011 01:24 AM

saya ada masalah gatal2 kat celah peha, bagaimana cara nak mengatasinya..? ada x ubat yg boleh hilan ...
pu3abadi Post at 29-5-2011 21:22 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


   dulu lec fardhu ain aku ajar suruh iron spender terutama sekali kat tengah2 tu..sebab kadang2 kita basuh kuman tak mati pun...so kena iron baru kuman tu mati...

amyho posted on 1-6-2011 06:01 AM

Basuh ngan air suam campur dettol skit....InsyaAllah..:)
Page: [1] 2
View full: macamana nak mengatasi gatal2 kat celah peha...