Percival posted on 11-11-2011 01:33 PM

(Share) kenangan gedung Globe Silk Store, Jalan TAR

Post Last Edit by Percival at 5-2-2012 13:52


Boleh kongsi kenangan anda di Globe Silk Store, jalan TAR kat sini. :)Artikel kat bawah ni takda kaitan dengan thread ni okey, just artikel saya jumpa sekitar internet sajee.. 'pembuka kata'. Saya tahu ramai benar ada kenangan manis zaman muda remaja dulu dengan gedung ni. hehehe. TQ..

Saya masih keccil mase tu, xtau pun Globe ni apa.. Tapi arwah mama saya tukang jahit, so ramai lah customer datang bawa fabrik  dalam plastik Globe ni. Kampung saya di Teeerenggganu, bile costomer bawak fabrik dalam plasti Globe ni rasa megah la kan. Mama saya pun puji sebab kualiti bagus..


Tujuan saya wujud thread ni ntuk share ppengalaman Globe silk store masing masing, TQ
http://3.bp.blogspot.com/_rbqlI_m1Ahg/S_wPD2iBf0I/AAAAAAAAIgo/blueMBX32Hw/s400/1.JPG
Bercerita tentang tan sri Kishu Tiratrai tentu orang biasa tak kenal tetapi bila sebut Globe Silk Store siapa tak kenal gedung itu. pusat kain kain yang pertama naik megah di bandaraya kuala lumpur suatu hari dulu. ,selepas baik dari kemalangan kereta yg menyebabkan kedua-dua kaki jamil patah ,dan juga sebelum reformasi kes dsai sementyara menunggu dapat kerja. jamil membuat apa sahaja yang boleh mendatangkan wang, berlakon, ambil gambar , dan pemandu atau pengawal peribadi kontrek. sewaktu Tan sri kishu membuat majlis perkahwinan anak lelaki beliau jamil dapat berkerja sebagai pemandu peribadi kontrek selama seminggu . bukan jamil seorang malah beliau mengambil 20 orang pemandu peribadi kontrek dengan bayarn rm 80 sehari.

Majlis perkahwinan anak beliau di buat selama 5 hari 5 malam. dan memakan belanja hampir 7 juta ringgit. boleh di katakan hampir semua hotel 5 bintang di kuala lumpur di buat. antaranya shangrilla , hilton kuala lumpur , sunway hotel,jw mariot , regent hotel, beliau mengunakan banyak pemandu kerana beliau menjemput hampir 500 orang kenalan dari india dan sri lanka. jamil di tugaskan memandu pengantin yg mengunakan kereta mercedes s class 320 , kami kerja dari pagi hingga tengah malam. memang jamil tengok kemewahan mereka tak terhingga.tak ingat langsung. coklat-ciklat untuk tetamu di import dari london. setiap tetamu di beris ebakul coklat. tak silap jamil sebakul berharga rm 350/ sebab kami yg membungkus dan menyediakannya di rumah nya di taman tasik titiwangsa.

Kemewahan di bazirkan demi untuk menujuk-nunjuk.antara tetamu vvip-vvip yg jamil jumpa timbalan perdana menetri dato seri anwar ibrahim, tun shuhaila hussein, dan banyak lagi tokoh-tokoh koperat. setiap tetamu dari luar negara hotel disediakan. dan
setiap pembelanjanaan mereka di tanggung oleh globe silk store. sebab itu habis sampai 7 juta untuk satu majlis perkahwinan ,di buat style cara orang hindi kahwin walaupun mereka berbangsa india. biasalahkan orang india ni kalau dah kaya mereka akan cuba membuang budaya dan adat india. mungkin malu agaknya.



http://4.bp.blogspot.com/_rbqlI_m1Ahg/S_wO7GkJqgI/AAAAAAAAIgg/lNHoyQ38Zyw/s400/2.JPG



Dan kerana suka menunjuk-nunjuk ,belagak, orang yg tergolong sebagai salah seorang terkaya di malaysia akhirnya di iktiraf muflis.bila kaya di hormati,di sanjungi, di kelilingi ramai kawan.gelak ketawan.hilai,setiap masa, senyuman kawna kawan ceria selalu,bodyguard keliling pinggang, driver pakai walkie talkie,bodyguard pakai walkie talkie. tapi bila dah papa muflis, paham-paham je lah kan. bermacam-macam dugaan,masaalah akan datang . waktu ini who are going to help and support this kind of people.


Pemilik Globe Silk Store diberi 48 jam bayar denda RM200,000
May 25, 2010


PUTRAJAYA, 25 Mei ¡ª Mahkamah Rayuan hari ini memberi tempoh sehingga Khamis ini untuk bekas pemilik gedung membeli-belah, Globe Silk Store, Tan Sri Kishu Tirathrai dan keluarganya membayar denda RM200,000 kerana menghina mahkamah atau berdepan dengan hukuman penjara tiga bulan.
Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin, yang mengetuai panel tiga hakim, membenarkan rayuan keluarga itu untuk mengenepikan hukuman penjara tiga bulan yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan menggantikan dengan denda RM50,000 setiap orang atau hukuman penjara tiga bulan.
Kishu, 69, isterinya Puan Sri Mona Kishu, 67 dan dua anak lelaki mereka ¡ª Vinod, 40, dan Bushan, 37, dikenakan hukuman penjara tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 12 Julai, 2007, kerana campur tangan dan menghalang perintah penjualan bangunan membeli-belah itu.
Abu Samah dan Hakim Datuk Ramly Ali dan Datuk Mohamed Apandi Ali, bagaimanapun, membenarkan permohonan untuk menangguhkan perintah itu sehingga pukul 3 petang pada Khamis ini.
Peguam keluarga Kishu, T. Gunaseelan, memohon kepada mahkamah untuk menangguhkan perintah itu untuk seminggu bagi membolehkan mereka mendapatkan jumlah wang itu.
Katanya Kishu dan isteri diisytiharkan muflis manakala kedua-dua anak lelaki mereka turut mengalami nasib yang sama tetapi mendapat perintah mahkamah untuk menangguhkan perintah muflis tersebut.
Peguam Bank HSBC, Benjamin Dawson, berkata pihaknya tidak mempunyai bantahan terhadap permohonan keluarga itu untuk menangguhkan perintah itu.
Terdahulu itu, Gunaseelan memberitahu mahkamah anak guamnya memohon maaf dan tidak mahu meneruskan rayuan terhadap sabitan tetapi sebaliknya hanya mahu memohon kepada mahkamah untuk mengenepikan hukuman penjara.
Dawson berkata pihak bank tidak akan mendesak untuk hukuman penjara terhadap empat ahli keluarga itu jika mereka insaf, bertaubat dan memohon maaf serta tidak meneruskan dengan rayuan tersebut.
Keempat-empat mereka kini bebas dengan jaminan RM10,000 setiap orang dengan seorang penjamin sementara menunggu penyelesaian kes rayuan itu.
Globe Silk Store, yang diasaskan pada 1930, telah mendirikan bangunan 12 tingkat di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur, pada 1977.
Bank HSBC telah memulakan prosiding menghina mahkamah pada 2004 terhadap syarikat keluarga itu, Tiratharai Sdn Bhd dan empat pengarahnya apabila mereka ingkar perintah mahkamah dengan meletakkan empat kaveat, satu cubaan injunksi dan dua perintah injunksi ¡®¡®ex-parte¡¯¡¯ ke atas bangunan Globe Silk Store.
Kaveat dan perintah menghalang itu semuanya berkuatkuasa dalam masa beberapa hari selepas cadangan lelong oleh bank berkenaan, menyebabkan proses lelong ditangguhkan sebanyak empat kali. ¡ª Bernama

Di tujukan kepada semua orang kaya yang suka belagak macam babi hutan.terutamanya orang melayu khasnya pemimpin umno yang kaya kerana menipu untuk hidup.

BILA DAH KENA MACAM NI AGAKNYA DIA MENYESAL TAK SUDAH KOT BUANG 7 JUTA HANYA UNTUK SATU PERKAHWINAN ANAK DIA.




Sumber: http://bbcatlover.blogspot.com/2010/05/kishu-tirattrai-globe-silk-store.html




yusra posted on 11-11-2011 01:47 PM

hmmmm...gitu ker. baru ku tauk

toet2meoww posted on 11-11-2011 02:12 PM

salam dr newbie..klu psl globe silk store ni, ade 1 kenangan yg aku plg igt..kenangan time tecit2..time pose mesti mak bwk p jln2 kat ctu beli kain utk pkai time raye..

sushi232 posted on 11-11-2011 02:46 PM

aku plak..time beli baju sekolah baru kat globe {:4_237:}

kikuri posted on 11-11-2011 03:13 PM

dulu beli baju sekolah kat globe...jenama don kalo tak silap :lol::lol:

H4dRi posted on 11-11-2011 03:38 PM

Reply 5# kikuri
dayyum, you beat me to it, :@:lol:
dlu2 mse nk beli baju skolah ada dua pilihan, samada baju kamdar atau don, slalu aku mntak bju don sbb kualiti lbih bgus drpd bju kamdar:lol:

stroberikiut posted on 11-11-2011 03:53 PM

globe dulu setarap ngan sogo skrg la, apa2 semua pi cari kat situ, beg plastik pon balik tayang kat kampung rasa hebat sgt dah masa tu hahaha...

toet2meoww posted on 11-11-2011 04:59 PM

globe dulu setarap ngan sogo skrg la, apa2 semua pi cari kat situ, beg plastik pon balik tayang kat  ...
stroberikiut Post at 11-11-2011 15:53 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    part beg pastik tu setuju..time tu beg pastik globe tu klu pkai kire glamer la..nk bg buah tgn kat org, bungkus pkai beg pastik globe..:lol:

toet2meoww posted on 11-11-2011 05:01 PM

tp klu adik aku punye kenangan pasal globe ni lawak sketla..
time tu die kecik g..dlm darjah2 cmtu la..time tu die saket perot sgt2..tp xtaw nk p toilet kat ne..last2 akak aku blari la dukung die p sogo crk toilet..smpai skrg klu lalu area ctu, msti aku sound adik aku.."dik, ko x saket perot lg ke?":lol::lol: akak aku plak mesti ckp cmni : "aku igt lagi cmne nk sesak napas aku dukung die bwk p sogo":L

cm_matjawasp posted on 11-11-2011 06:27 PM

he he he Globe Silk Store..kenangan masa kerja kat sana dekat dua puluh tahun sudah  store boy gaji 475 ringgit,kira paling tinggi la dibanding kan dengan Hankyu Jaya ,Kerry ,Batu Road Supermarket....pompuan lawa lawa..yang body cantik lawa lawa kena jaga lift atau pun
customer service..yang kurang lawa jaga stor la

firdaruddin posted on 11-11-2011 09:09 PM

dulu kat seremban ada globe satu...mmg popular la..

stryder_cats posted on 11-11-2011 09:29 PM

dulu masa kecik2 kalu nk gi shopping mst wajib gi sini..

kulit posted on 11-11-2011 09:59 PM

haa globe silk store ni aku suka mkn kat tgkt 6 kalau tk salah aku...dia punya puding hangus jadi makanan wajib pada aku setiap kali g sana..yum3

jazaa posted on 11-11-2011 11:06 PM

Orang kampung kalau buat lawatan kat ke KL, GLOBE tu mesti ada dalam list....sbb tu blh nampak bila cuti sekolah, ada je bas persiaran turunkan ramai penumpang, rupanya nak shopping kat 'Globe....

Ingat lagi masa setahun setelah aku kawin, sedara dari sebelah somi datang bertandang, tetiba tanya aku, "Globe tu kat mana?...cantik ke baju-baju dia?"...aku senyum simpul lah...
Tapi aku suka beli kain langsir kat situ dulu....curlast lah sikit di bandingkan tempat lain waktu tu  banyak pilihan....:)

newyork posted on 11-11-2011 11:13 PM

ya teringat globe..naik lift ada pompuan globe tekan butang..nak tergelak pun ada time tu...sempit2 pun nak jaga lif juga..mesti bosan kerja dalam tu..duduk dalam lif ja

jazaa posted on 11-11-2011 11:16 PM

Owh...jadi punca kejatuhan Globe adalah terlalu bermewah-mewah masa perkawinan anak dia iya?....Aku tertanya-tanya jugak, mengapa Globe ni blh jatuh....ingatkan sbb byk sangat persaingan.....

Pasal beliau menghalang mahkamah untuk menjual bangunan tu kita kena pahamlah....maklumlah, mereka sedih sgt sbb itulah hasil usaha mereka dari dulu tetiba terpaksa di lepaskan begitu sahaja....sesiapa pun tak boleh kawal emosi kalau tak kuat keimanan & semangat......Nasib baik mereka tak ambil jalan yang singkat spt bunuh diri ke...ada setengah2 orang yang tak tahan tekanan akan ambil tindakan drastik...kiranya mereka masih kuat semangat kan....

Semuga mereka boleh bangkit semula kerana jasa mereka pun banyak seperti menyediakan peluang pekerjaan kepada ramai wargakota terutama kaum melayu.  Servis yang di berikan jugak bagus seperti ada penjaga lif untuk pelanggan.  Bermakna mereka mengambil kira kemudahan kepada pelanggan berbanding shopping complex di tempat lain....


Terima kasih TT atas info yang menarik......{:1_132:}

apan posted on 12-11-2011 01:31 PM

Dulu memang suka gak gi Globe ni....baju jenama Don tu ade lagi aku simpan. Baju tu aku beli time bujang. Skang dah kawin, baju pun dah tak muat.

maRgeRin posted on 12-11-2011 10:13 PM

rasanya kat globe je yg ada pompuan jaga lift.."tingkat 2..bahagian kanak kanak" ihiks..kalau time raya puasa..depa pakai baju kurung..kalau CNY pakai cheongsam..time deepavali mmg meriah laaa..hahahaha

HangPC2 posted on 12-11-2011 11:08 PM

Dulu memang suka gak gi Globe ni....baju jenama Don tu ade lagi aku simpan. Baju tu aku beli time bu ...
apan Post at 12-11-2011 13:31 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



http://img39.imageshack.us/img39/7809/donmonaindustriesmalays.jpg



MONA INDUSTRIES MALAYSIA SDN BHD

185, Jalan Tuanku Abdul Rahman
50100 Kuala Lumpur

Tel : 603-26922188
Fax : 603-26928585



DON, Globe's in-house label, has been providing fashionable apparel since 1951. DON's product's include menwear, ladies and children's clothings, as well as fabrics and furnishings.Throughout the years, DON has gone from strength to strength in concept, styling, image and presentation. As it ushers in the 21st century, DON offers a host of classic and contemporary merchandise as well as fashion collection throughout the year. In-house designers travel overseas to attend fashion fairs in order to broaden their knowledge and to keep abreast of the latest trends.Precision fit, comfort and fashion have always been hallmarks of DON. DON's range of gentlement's white shirts are a perfect example. A classic in anyone's book, their collars are double fused with high-grade interlining for durability. Generously cut in 14 different fabrics, they are suitable for business or leisure and complement any smart wardrobe. DON is manufactured by Mona Industries Malaysia Sdn Bhd and is exclusively available at Globe Silk Store.




http://img72.imageshack.us/img72/9595/donglobesilkstoreglass0.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/9595/donglobesilkstoreglass0.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/9595/donglobesilkstoreglass0.jpg



Sources : http://semipurbastore.blogspot.com/




hungryhenry posted on 13-11-2011 03:17 AM

teringat zaman kanak2 aku tahun 90an, kalau nak beli baju raya dan baju sekolah memang wajib pegi globe. Jenama DON tu la aku dok tayang kat kwn2 bangga pakai baju sekolah jenama DON.hehee.

skarang org kampung kalau dtg wajib nak shoping sogo sebagaimana zaman dedulu wajib ke globe kekdahnye..hihii

syahoney posted on 14-11-2011 12:37 PM

GSS - tempat beli baju skolah..baju raya..yg pentuing food court makanan dia sedap!!!!! siap ada akuarium kat situ....igt lagik makan dessert ada payung kecik!

Lista posted on 14-11-2011 12:52 PM

Dulu Globe ni famous dengan ramai betul customer sampai sesak lif dibuatnya. Ingat lagi masa beli baju sekolah dulu tahun 90an pernah tersepit kat tangga ramai sgt orang masa tu..

sepatmasin posted on 14-11-2011 03:07 PM

korang x tak tau...5 minit before open the shop..ada tarian oleh pekerja2 globe..ala2 opening dance la...ralit aku tengok...hahaha...

schumacher posted on 14-11-2011 03:14 PM

jatuh globe.. naik jakel... meniaga start tahun 1985.. modal RM5000... meniaga tumpang sewa kedai jaa... la dah jutawan... mamak punya stail meniaga... sapa pon dia tak percaya.. walaupon anak sendiri... sain cek nilai 10sen pon tetap tokey besar yg buat.. tetap kena bukak baucer... Arwah Jakel cita kat aku sendiri...

YeOpInDiE posted on 14-11-2011 07:31 PM

Post Last Edit by YeOpInDiE at 14-11-2011 19:40

Kishu Tirathrai
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
        This article includes a list of references, related reading or external links, but its sources remain unclear because it lacks inline citations. Please improve this article by introducing more precise citations. (January 2008)

Tan Sri Kishu Tirathrai is a prominent Malaysian businessman of Indian descent. He more best known for his textile business as the chairman and managing director of the famous Globe Silk Store.

He is credited with the consolidation and expansion of a family business ¨C the Globe Silk Store ¨C into a household name. He presently leads the Tirathrai Group of Companies which have diversified from textile and apparel merchandising and retailing into manufacturing and real estate development.

Tan Sri Kishu has served the Public Sector in various capacities :

    * Director of Bank Negara Malaysia
    * Director of the National Productivity Corporation
    * Director of the Malaysian Industry ¨C Government Group for High Technology (MIGHT).
    * Founding Chairman of the Malaysian External Trade Development Corporation (MATRADE)
    * Exco Member of the Malaysian Crime Prevention Foundation.

Tan Sri Kishu also served as a director of the Malaysian Industrial Development Corporation (MIDF), Sampoorna Holdings Bhd. and the Kuala Lumpur City ASMIC Unit Trust Management Bhd.

As a firm believer in ¡°win-win¡± business relationships, Tan Sri Kishu used the Globe Silk Store as the first example of a company practicing ¡®smart partnership¡¯ ¨C a term which he actually coined. Tan Sri Kishu was one of the key players behind the first Langkawi International Smart Partnership Dialogue and has been an active participant and member of the Joint Executive Group (JEG) since, both in Langkawi and in Southern Africa.

He is also a member of the Malaysian Institute of Management prestigious Court of Fellows. He is the patron of the Educational, Welfare & Research Foundation Malaysia.

He was recently selected to be part of the high-level corporate advisory council set up to help steer the Iskandar Development Region (IDR) in south Johor.

Tan Sri Krishi Tiratai was sentenced to 3-months jail for contempt of court. Kishu, his wife Puan Sri Mona Kishu and two sons, Vinod and Bushan, were found guilty of interfering and obstructing an order of sale for their shop building in Jalan Tuanku Abdul Rahman in Kuala Lumpur. In 2005, the Globe Silk Store closed down after 75 years in business. Many disgruntled workers stage a picket in front of the shop store because they were not given their wages.
Page: [1] 2 3 4 5
View full: (Share) kenangan gedung Globe Silk Store, Jalan TAR