CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7035|Reply: 20

wet and dry or dry cum wet kitchen?

[Copy link]
Post time 16-7-2007 06:47 PM | Show all posts |Read mode
saya nak tanya reaksi semua... saya nak buat kc.. tapi saya tak ade bujet lagi nak buat wet kc.. so saya nak buat kc dry saje la..dan saya akan gunakan kitchen itu untuk semua...maksudnya bagi saya buat masa ni itulah wet itulah dry....tapi bila saya pk balik betul jugak.. kalu saya jadikan 2 kitchen.. nanti surely yang dry tu mmg dry sungguh macam kat rmh mak saya ... sampai hob n hood pun tak penah on...(gas selalu kena curik ke wet kitchennye..time emergency) so.. macam perhiasan je... tak practical la pulak...
kat overseapun takde la sangat amalan wet n dry ni... semua setempat je..tapi mgkin our cooking style n dishes yang berminyak n berssap membuatkan ramai kita nak masak kat wet kitchen... supaya kc kat dalam tak teruk ..jd buat kc yang kurang lawos kat belakang...
bila dipikir2 macam pembaziran... husband saya selalu kata... "la.. buat perhiasan je la kalu cam tu... ataupun buat storage pinggan mangkuk je selalunya....:"
jadi pikir punye pikir...last2 saya pk rmh saya nanti (br dot kunci)
saya buat satu je kc... heavy duty n guna sampai lunyai!!

tuan/fuan ape macam?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-7-2007 07:49 AM | Show all posts
rumah koko ada wet/dry kitchen & laundry area..

kat wet area - is a heavy duty work..

kat dry area - is dining area..

kat laundry - is laundry cum kerja2 basah lain..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 08:59 AM | Show all posts

Reply #1 mamaiman's post

mamaiman,

puteri pun nanti nak sekalikan jer dry & wet kitchen... lg pun mmg tu jer ruang yg ada..

cuma puteri ingat nak wat tempat memasak kat depan pintu dapur, ngam2 ada ruang skit...

belah yang L-shape tu nanti ruang sink, pastu tempat letak all the electrical appliance mcm rice cooker & kettle.. so tempat tu kemas la skit...

bila ada rezeki nak extend belakang br nak wat proper wet kitchen, so bahagian yg wat kitchen cabinet tu tak terjejas la...

boleh paham ke ni ek'...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 10:06 AM | Show all posts
sy rasa cara kita memasak memerlukan kita mempunyai 2 dapur.. wet n dry..

sbb kita banyak masakan yang goreng.. menumis semua.. so mmg effect la kt lantai, dinding.. berminyak...  

saya plan mmg nak buat dapur basah n kering ni.. rasanya tak membazir la..

dapur kering just gunakan utk preheat masakan.. just letak microvawe n oven je kat situ.. n simpan semua pinggan mangkuk.. so nampak le kemas kan...

dan dapur basah utk kegunaan heavy duti... masak n membasuh...

tapi mg mat saleh tak de wet or dry kitchen nikan sbb derang banyak bake.. rebus2 je.. so dapur mmg tak berapa nak kotor n berminyak...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 10:16 AM | Show all posts
kalu umah besar elok buat wet/dry ni...senang..kalu dapur kecil nampak menyempitakan
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 10:18 AM | Show all posts
Originally posted by puteri07 at 17-7-2007 08:59 AM
mamaiman,

puteri pun nanti nak sekalikan jer dry & wet kitchen... lg pun mmg tu jer ruang yg ada..

cuma puteri ingat nak wat tempat memasak kat depan pintu dapur, ngam2 ada ruang skit...

...

ramai yang buat camni....tetambah kalu umah double storey...ruang dapur terhad...kecuali kalu corner lot
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-7-2007 11:28 AM | Show all posts
i've been to many homes with separate wet & dry kitchen. Dry kitchen cantik.. buat perhiasan. Wet kitchen, isshh.. melekit, berminyak, semak,.. selekeh, yuckk, mcm dapur org2 yg mentaliti tinggal di rumah setinggan! So what's the point? It shows who you really are! Kalau setakat lving area je kemas, dry kitchen je cantik, tapi pergilah jenguk wet kitchen & belakang wet kitchen..aiyyoo.. anak i pernah masuk dapur nak angkat pinggan dia, tiba2 mulut dia ckp,.. "isshh kotor lah dapur ni.. melekit lantai!" it's too late for me to do anything! but children tell the truth (unless we teach them to lie)

In my family, we don't waste our money for separate kitchens. We'd rather spend the extra money for bathrooms, like installing shower screens & high quality bathroom fixtures & fittings. Since neither of us can withstand greasy kitchen wthout going insane, everytime lepas masak, lap hob, lap counter top, lap pingan mangkuk cawan etc yg dah basuh, lap sink, mop lantai semua .. semua kena lap sampai dapur tu tak nampak mcm digunakan.  Sebab tu we all masak extra so that we don't have to cook everyday. tu pasal la jadi malas nak masak. Nak masak tu sekejap & senang tapi kerja nak ngemas dapur.. aduhaiii... pasal tu lah ppl don't understand that kerja rumah ni byk sebenarnya..tak habis2 kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 11:51 AM | Show all posts
wet or dry, or wet and dry, semua tu bergantung kepada cita rasa dan keperluan masing-masing. Kalau rumah saya besar... saya lebih suka dapur yang luas, bersekali dining, tak payah separate wet and dry. Tapi rumah saya kecil, double storey intermediate, so saya suka ada dry and wet bukan sebab apa, sebab dapur yang sedia ada yang dipanggil dry ni tak muat nak letak barang! So saya plan nak sambung belakang,... dan buat simpan periuk2 dan pinggan mangkuk keperluan harian.. dry kitchen pada saya tak payah ada dapur, sebab tu sekarang ni saya tak ada built in hob.. saya guna dapur yang portable... kalau dah buat wet kitchen boleh lah pindah kan dapur tu...

Saya pernah pergi rumah sorang kenalan, banglo besar, so ada satu je kitchen tapi cukup luas... dan pada saya seluas tu memang tak perlulah nak ada dua kitchen..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-7-2007 12:10 PM | Show all posts

Reply #8 aleesa1940's post

Yup.. mine also DS intermediate, tp developer dah buat siap2 wet & dry. Actually I prefer the combination of both, easy maintenance. Tp dah ade separate ni, pakai je laaa...nak pecah sane sini, bazir je rase...

So, kat wet kitchen letak hob & hood, main purpose masak berat2 & washing dishes..

Kat dry kitchen just ade microwave, oven, rice cooker,coffee maker etcetc. Kat sini dev. ade letak another sink, tp kitorg buang. For us, leceh ler ade byk2 sinki. Bukannyer ramai umat kat rumah ni pun....
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 12:25 PM | Show all posts
Dapur anis pun konon2 mcm separate lah juga antara dry dengan wet.Tapi tak ada pisah2 dengan dinding bagailah, dalam satu keluasan tu, buat KC yang separatekan dry n wet.So, kemas sikitlah dan tak derlah area dry jadi perhiasan semata2..mcm masak2 dan kerja2 yang heavy buat kat area wet sebab kat situlah sinki, hood dan hob.Macam setakat nak bakar roti, buat air, buat kat area dry lah..meja makan pun boh kat area dry..Anis tak suka ada pisah2 dengan dinding untuk wet n dry ni sebab takut tak terbela...Tapi kalau sampai dapur yang wet kotor, lantai melekit2...pada anis tak patut lah...sebab anis ni penggeli sikit kalau tengok suasana kotor2 mcm ni.Biasa lepas masak, anis siap2 lap dinding kot2 terpercik minyak masa masak, dan mop lantai kalau nampak cam lekit.Dah terbiasa amalan cam ni dari dulu, so siap jer masak terus cuci bagi bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 12:32 PM | Show all posts
Originally posted by aleesa1940 at 17-7-2007 11:51 AM
wet or dry, or wet and dry, semua tu bergantung kepada cita rasa dan keperluan masing-masing. Kalau rumah saya besar... saya lebih suka dapur yang luas, bersekali dining, tak payah separate wet a ...



umah skrg biasa mmg dia dah buat siap2 wet n dry kitchen kan

tp tu la dapur pun bukan besar sangat.. nak pecah lagi bertambah2 koskan..

hajat dihati nak wat island bagai.. ecececeh..

kebersihan wet n dry tu rasanya ikut sikap individu.. cam sy pun dah biasa pas masak wajib akan terus lap2 n mop lantai...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 12:44 PM | Show all posts

Reply #11 dealova77's post

aa minat sangat buat island...biar sekali harung je dry cum wet...

separate wet & dry kureng minat, sebenarnya apa fungsi yg dry tu?
panah tgk dlm Anjung seri, dry kitchen kabinet jenis lain siap ngan hob skali tapi tak guna..rasa cam membazir la pulak..
kalau macam dry kitchen tempat jadi informal dining ok la

teringat kat MIL, dia memang insist sgt nak buat wet kitchen sebab dok kampung suka sgt buat kendur bagaii ... wet kitchen dia memang besar gile la..boleh masak lembu sekor..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 03:00 PM | Show all posts

Reply #12 misy's post

Hahahhah...bleh masuk lembu sekor, besar tuuuu...

Me pun minat Island, tp sbb kene pecahkan dinding wet & dry, tu yg tak jadi buat. Fungsi dry tu? Buat kopi, teh, kek, cookies, heat foods in mwave...gitu2 la...Pas tu, leh buat bfast table..lepak2 pagi2.... Personally, I think dry kitchen tak yah letak hob & hood....bazir jer.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 03:27 PM | Show all posts

Reply #13 MrsJohn's post

agreed...

puteri pun kalau la nanti2 ada rezeki leh seperate dry & wet ni, mmg belah dry tu letak electrical appliances jer.... rice cooker, kettle, toaster and such...

bestnya.... hub & hood khas kat wet kitchen...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-7-2007 03:37 PM | Show all posts
thanks to all for responding..
sebenarnya ye la kan masing2 punya cita rasa.. betul kata mrs john.. kalu taknak guna untuk mask dry kitchen tak yag letak hob n hood kang tak pasai jadi show room je...
saya pk kalu ade wet ngan dry at least tak terkecoh2 bila tetamu datang..i mean.. penuh atas kitchen top dgn menda2 yang dok masak.. mula la gelabah..n tak berminyak semua perabut bila masak di wet kitchen.. tapi sekali pikir kalu ada satu kitchen kita kena kemas selalu dapur nak tak nak... so akan sentiasa nampak bersih ja dapur tu...menghindarkan kita procrastinate keja dapur.. especially bab melonggok pinggan dalam sink yang paling saya tak suka tgk!!!so kita akan jadi lebih alert...kena mop bagai...alah bisa tegal biasa..lama2 jadi rutin n tak membebankan..kalu saya ada duit lebihpun saya rasa saya akan extend dapur yang satu tu... jadi lebih luas..ada lepak area n work station(island) yang saya iidam2kan... tapi masa akan datang kalu terubah rancangan....taktahulah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2007 06:06 PM | Show all posts

Reply #13 MrsJohn's post

bukan masuk, kalau kenduri nak masak sekor lembu tu boleh lagi lah nak accomodate...

island kitchen sesuai utk dapur yg besar... kiranya dry kitchen lebih kpd tempat makan informal/breakfast & utk storage brg brg dapur la ye....kalau letak TV best gak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2007 08:13 AM | Show all posts

Reply #16 misy's post

Dry kitchen anis pun ada tv..sambil makan sambil tengok tv...sambil masak leh tengok tv..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 08:46 AM | Show all posts
Sambil masak, basuh pinggan, makan, tido , anak susu sambil tengok TV..
My kitchen area.. kalau sedara mara datang makan kat situ sahaja.
Kalau guest selain dari sedara mara makan in dining area.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 09:17 AM | Show all posts

Reply #17 AnisSuraya's post

boleh masak ngan Jamie Oliver
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2007 11:56 AM | Show all posts

stainless steel kitchen kabinet...

hello forummer..

nak tanya pendapat korang  pasal stainless steel kicthen kabinet.... n berapa kos dia yek.....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

2-6-2024 05:07 AM GMT+8 , Processed in 0.307699 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list