Kuala Perlis: Aroma kuih bakul kayu bakau sentiasa dinantikan peminatnya setiap kali tiba sambutan Tahun Baharu Cina.
Selain baunya yang wangi, keenakannya disulami dengan warna keemasan menjadikannya hidangan wajib pada perayaan tersebut.
Resipi yang diperturunkan daripada zaman nenek moyang sejak 40 tahun lalu, diteruskan oleh Pu Jee Eng, 58, bersama suami Teng Soh Hee, 65, sambil dibantu oleh tiga anak mereka Teng Ze Kai, 24, Teng Angel, 22 dan Teng Cing Wei, 21, ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Kurung Tengah, Kuala Perlis.
Setiap hari seawal jam 5 pagi, keluarga ini sudah bersiap sedia menyiapkan bahan-bahan dengan 30 kilogram beras pulut.
TEPUNG yang siap dikisar ‘direhatkan’ sehingga kering selama 12 jam sebelum diadun dengan gula dan dikukus selama 24 jam. FOTO BERNAMA