CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 6897|Reply: 30

FRICO

[Copy link]

Post on 26-9-2006 06:48 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Aku rasa ramai yang pernah tertipu dgn scam mcm nih: beli satu barang, dpt barang lain2 free. biasanya alat2 electric atau cooking utensils.  Aku baca post2 sebelum nih, ramai yang pernah tertipu dgn brg jenama kawamichi, or aowa etc.  By "promosi" mcm ni berlaku kat hypermarket spt Giant, Tesco, Carrefour (dp post yg aku baca sebelum nih).
Mak aku baru kene tadi.  Actually, mak aku pernah kene sebelum ni and aku dah byk kali nasihat die ckp mende2 camni scam aje.  Tapi alih2 hari ni boleh kene lagi.

Citer die camni.  Mak aku pegi tesco Shah Alam.Dekat gerai2 dlm tesco tuh ader org kasi die mug free. Suruh die isi borang.  Lepas tuh ckp la pasal 21 piece cookware setyg patutnye rega die mahal giler. stainless steel konon.  Die kater die leh jual mende tu kat mak aku for 3K, and siap kasi feee gift Therma Pot, Electric Multi Cooker and Vacuum Cleaner. Tapi die kater, offer valid hari nih je. Mak aku bayar cash.  Aku rasa die pegi withdraw duit tuh sbb aku agak mana ader org bawak cash byk camtuh.

Mak aku terus amek. Biler die balik, aku nampak 2 org salesman and salesgirl ikut mak aku balik (nak antar brg kot).  Aku dah syak dah. Mesti mak aku kene scam sbb mak aku selalu kene tipu, hati baik, die ingat org lain pon baik mcm die.  

Lepas tuh, about 1 jam lepas mak aku balik, org yg jual brg brg FRICO tu siap call mak aku lagi tanye whether die nak beli lagi brg2 etc.

FYI, aku dah buat laporan kat Kementerian Pengguna (link boleh dpt from earlier threads).  Aku mmg tension sbb mak aku dah byk kali mak aku kene.  Sori la, aku takleh offer more info, sbb biler aku tanye, mak aku mcm tak nak ckp and malu nak ckp kat aku.  Kira die nak selindung2 la.  Mcm first time die kene tipu pon malu.

Dlm 2 tahun lepas, mak aku pernah kene mende similar.  Ader org call die kater dpt free gift.  Die pegi ngan 2 org adik aku to Manjalara.  Biler pegi, same story, bayar beribu, dpt free gift melambak.  Mak aku takde duit nak bayar, die bawak mak aku and adik2 pegi withdraw cash kat ATM.  Balik tu aku almost nak nangis marah and kesiankan mak aku.  Aku tanye adik aku, kenapa tak call aku dulu or anyone first before bayar.  Die ckp masa nak withdraw duit tu mcm kene pukau. Takleh nak buat aper.

Aku citer ni nak peringat ngkorang so that kite boleh be aware and possible tell other people.  Aku rasa Kementerian pon tak boleh nak buat aper sbb tactics camni adalah  twisted but legal.
Aku agak brg2 ni semua dr China, and worth maybe at most 500 bucks gitu je.
1

View rating log

Reply

Props Report

Post on 26-9-2006 07:00 PM |All posts
kesimpulannya, aku ckp kat mak aku and aku nak ingatkan semua orang lain jugak:-

1)Semua free gift scam ni kalau boleh nak kita beli on the spot. Kalau kita tamak, mesti terkena. Beware of promoters yg ckp kat kita that this is their"last day" or "only day" promotion.
2)Jgn kasi IC number, credit card number, phone number or any other personal info to people.  Kalau org suruh isi borang kat shopping complex, or anywhere, ignor and walk away.  Some of these people sell your information.  Aku penah jumpa legally set-up companies that ask you to fill in forms first before they are willing to negotiate on prices etc.  My advice: walk-away.  Remember, kalau companies ni tak honest, we shouldn't deal with them.  The tactic only goes to show that they hv something to hide.
3)Never put a deposit
1

View rating log

Reply

Props Report

Deactivate

tgh cari keje baru

Post on 27-9-2006 10:10 AM |All posts
good advice.. kat mana2 shopping complex diorang ni ada. aku paham diorang cari makan (esp budak muda2 yg approach org tu).. tp masalahnya memperdaya org..  biasanya they will say promoton kami habis today..
shoot u to death. kill kill kill. die die die.
-------------------------------------------
mencari kepala peledak lagi sekali
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-10-2006 03:51 AM |All posts
sama ar...saya pun terkena..Frico...kat giant Shah Alam...dia suruh baya ngan credit card..saya ttak mahu then buat macam2 alasan...saya cakap credit card tunang kasi sebab buat belanja nak kawin...agaknya diorang pun dah geram tak dapat perdaya saya...diorang cakap..."sudah la miss...i tahu ...you punya tunang baagi kad credit sebab you dah ##### dengan dia kan??"....saya malu masa tu sebab kat sebelah kiosk dia ada kiosk2 yg lain...rasa cam nak buat report jer...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 9-10-2006 01:05 PM |All posts
anaktoyol naper u tak report jer polis dia memalukan anda..
isk kalo saya mau kaki naik ke muka...bangsat tu

sialan.!
Reply

Props Report

Highlander

Pak Long John.

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-10-2006 09:32 PM |All posts
sabtu lepas jumpa bangsat2 ni kat parking lot depan Mydin Kuantan...masa nak g amek keta nampak la sorg shit* ni cakap dlm henpon kononnya ada sorg Melayu dah menang pastu dan2 nak amek gambar...anak haram betul...otw nak ke lot keta, sorg approach...geram je nak bagi penumbuk jantan sebijik kat ulu ati...semua diorg ni kaum ca.ya.nun.alip
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 30-11-2008 07:50 PM |All posts
Originally posted by anaktoyol at 9-10-2006 03:51 AM
sama ar...saya pun terkena..Frico...kat giant Shah Alam


anaktoyol, erm..:hug:
pasal Frico tu..Orang tu pun ade suruh mak saya beli barang2 dier..
well, mak saya beli salah satu barang jenama Frico..
mula2 dier kasi free gift cawan Frico..
dipendekkan cerita, mak saya beli satu microwave oven,
dapat Frico induction cooker (pakai elektrik), 1 set kuali standard steel dengan dua lagi barang xtau namanya serta 5 cawan free gift..
menipu ape namanya tu??
lagipun diorang ade buat iklan dekat Sinar Harian..xkan la klu orang tu tipu dier sanggup nak tolong hantarkan 1 barang yg mak saya beli dan 4 barang yg mak saya dapat (beli pakai point dier..Ada dapat vaucher RM1000..orang yg promote tu pun xpercaya..Sebab vaucher ni ade 10 jerr..Siap telefon manager frico lagi..xkan la tu tipu namanya..mak saya pon ade cakap dengan manager dier..xkan la tu tipu namanye..siap ade HQ dekat puchong klu xsilap..xkan la tu tipu namanya..

so, apa nak cakap?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 30-11-2008 08:07 PM |All posts
senang je bg nina... kalu kena ofer mende1 gini kat mana2.... biasa nina wat muka sombong je... ckp xnak n blahhhh
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 30-11-2008 08:53 PM |All posts
Originally posted by sayapunyer at 30-11-2008 07:50 PM


anaktoyol, erm..:hug:
pasal Frico tu..Orang tu pun ade suruh mak saya beli barang2 dier..
well, mak saya beli salah satu barang jenama Frico..
mula2 dier kasi free gift cawan Frico..
dipe ...


ko nih jadi agen frisco ker....terus register name semata2 nk wat 1 posting jerk....tp satu malaya nih dah tau la perangai hantu2 salesman yg ala2 gores dan menang nih...bawak la manager mane pon haku tak cayer langsung
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-11-2008 11:33 PM |All posts

Reply #7 sayapunyer's post

FRICO @ freak company !!
Biar Lepak Asalkan Gempak , Biar Kutu Asalkan Bermutu .....
Biar Tidak Berjawatan Asalkan Ada Kehormatan.....
Biar Miskin Jangan Bangsat....
Biar Hilang Duit Jangan Hilang Akal....
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 1-12-2008 03:25 AM |All posts
langsong ejen frico masok sini...
+patek philippe+
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-12-2008 11:37 AM |All posts
Originally posted by philipinoe2 at 1-12-2008 03:25 AM
langsong ejen frico masok sini...


menegakkan benag yg basah kuyup
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-12-2008 12:08 PM |All posts
gd info bo layan jer..... jaat suka tipu org...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-12-2008 02:46 PM |All posts
Originally posted by sayapunyer at 30-11-2008 07:50 PM


anaktoyol, erm..:hug:
pasal Frico tu..Orang tu pun ade suruh mak saya beli barang2 dier..
well, mak saya beli salah satu barang jenama Frico..
mula2 dier kasi free gift cawan Frico..
dipe ...


so, nak cakap ape???...

yg ko tuh diam jerk nape...panggei la sume2 ejen ko masuk sini skali....
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-12-2008 10:03 PM |All posts
cian dia.....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-12-2008 10:10 PM |All posts
Originally posted by hainina at 1-12-2008 10:03 PM
cian dia.....


cian kan...nampak sgt nak menipunye...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 2-12-2008 11:28 PM |All posts
bangsatttt...

free mug kan?

aku dah kena... kat PC fair di komplek belia tahun lepas...

aku memula, jalan jalan cari barang PC, sekali tu aku nengok dapur yg tak panas tu...
dia pun buat demo kat aku.. aku layan la, sebab pelik... tak de panas ke hapa.....

pendek crita.. dia sebut harga suruh aku beli... aku kata tak mo, aku bukan nak masak memasak pun... makan kedai.

pastu dia pun suruh amik mug free sebab dengar dia demo tadi kat meja belakang.
aku amik lah... buleh buat bekas rokok.
tapi, cina tu suruh satu india tu check dulu isi mug tu sama ada sudah pecah atau tak ... dia kata mana boleh bagi hadiah pecah.... aku pun tunggu..

sambil dia tarik mug keluar dari kotak tu, satu kertas kecil jatuh atas lantai.. dia amikdan ada tulis tahniah... anda betuah, sila call 01x 56xxxxx ( bukan nombor betui, aku tak ingat dah nombor).. derang paksa aku call, tapi aku tak dak kreadit... so derang tolong call kan... pengurus dia rupanya.. suruh aku beli barang tu dengan harga yg aku ddah lupa, tapi murah dari tadi la, tetap beribu.

aku kata tak mo... dan aku suruh dia simpan mug tu.... dia org merayu rayu aku...

aku pun terus pekik kat derang dgn kuat... hoi che bye... lu tak paham bahse ke? aku kata tak mo... tak mo lah... lu che bye tak skolah ke...? ini semua lebey kurang gores dan menang... lu nak aku panggil guard depan tu ?     dlm masa yg sama sebab kecoh, guard komplek tu datang siap ngan walkie talkie bagai...

aku pun terus komplen dan mintak jumpa pengurus komplek belia tu sebab benarkan benda yg tak berkaitan dengan ICT ada pada pc fair tu... cina tu bengang, tapi diamintak maaf kat aku.... wa ka ka... dia bagi jugak mug tu pada aku.. aku amik jalan 4-5 langkah, ada tong sampah ijau, aku kasi hempas dalam tong tu sampai pecah dan terus belah.....

yg best... ada org tepuk tangan... wa ka ka... tatau apa motifnya, tapi mungkin derang pun serabut dgn geng cina tadi... org sibuk nak beli pendrive... dia nak jual dapur... bongok tak sudah...
Segala yg baik itu dari Allah.
Segala yg keji itu dari Umno dan Barisan Nasional
GGH05
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 5-12-2008 10:27 AM |All posts

Reply #17 geng_tx's post

wah..... tabik sama ko..... hehhehee


padan ngan muka diorang nih. aku memang nyampah betul kalau nampak geng2 diorang ni berlegar2 kat mana2 shopping complex. Aowa pun sama jugak trick diorang nih. Barang2 semua cam takde kualiti jek.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 22-12-2008 11:21 PM |All posts
weehhh...aku pon dh terbeli dahhh brg depa nih
geram gak laaa...bila dgr baru nih salesman kat carre4 ckp frico ni dh bankrupcy skrg
sakit hati beb dgr.....nyesal pon dh x berguna..so guna jelah...nak buat cmner
haaa skrg ni salesman yg sama diorg jual brand nama arezzo plak x silap aku
dia ckp brand ni sebumbung dgn aowa...aku mls nk caya dah sbb dh terkena kan....ambik free gift je laa..lebeh2 sory wa x layan daaahhh

so pengguna d luar sana janganlaaa mudah terpedaya dgn org2 cmm gini...aku mmg dah insafff..melayang duit aku beriban2...huhuhuhu
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 23-12-2008 11:41 AM |All posts
wa nak citer pengalaman wa jugak la..

tahun 2006 wa ngan wife wa pi mydin subang jaya..elok wa naik 2nd floor, ade mamat melayu 2 orang panggil wa..kata nak bagi mug free..kalo tak salah frico nama co tu..wa pun dgr je la..citer punyer citerwa layan jekk..wa tertarik ngan dapur yang x panas tu.citer punyer citer ade la dlm 15 minit..padahal dia kata 5 minit jek..pastu wa tunjuk la minat..minat jekk..x nak beli pun..pastu mamat 2 orang tu mula approach+provoke wa ngan wife wa..siap suruh pakai kad kredit wa..wa malas nak bagii..dapur tu sampai 1000++.wa xnak..dia suruh amik microwave oven..wa xnak..oven sampai 2k..pastu dia bleh plak offer microwave +vacum ngan 2k..wa sengih jekk..sebab wa tau harga dia x munasabah...microwave panasonic kat ca4 bleh dpt RM400..vacum pun RM300 jek..agaknyer mamat tu dah bengang ngan wa sebab wa xnak beli..dia bleh marah wa.."kalo xnak beli jangan la datang"....wa balas balik..kau yang panggil aku datang tengok..wa malas nak betekak masa tu..wa tarik tangan wife wa..wa pun cau..

bulan 11/08 baru ni..di Ca4 wangsa maju..wa jumpa balik mamat yang marah wa kat mydin tu..kali ni dia jual arezo plak..rasa wa dia cam wa ngan wife..skit pun dia x approach wa..wa duk diri jek depan dia..skit pun dia approach..dia pandang wa pun tetakut jek..wa jadi benci ngan mamat,salesman +sales girl yang jual mende camni..arezo la..aowa la..pe jadah semua tu..ade mamt cina tu yeye jek cakap..bila wa abis bayar tu..dia terus luru..nak tengok resit..kalo lebih 100 dia kata wa layak beli special price dengan arezo..wa kata..wa x minat produk lu..produk lu x pemes..wa x hingin mug free lu orang...dengan bengangnyer cina tu blah..hahahaha.. ..wa tunggu jek mamat yang marah wa dulu approach..memang wa nak semubr kau2 punyer..tunggu ko baiii..
1

View rating log

in dilema..malay dilema??nope!!!
Reply

Props Report

Post on 23-12-2008 10:16 PM |All posts
Originally posted by nizam_syah82 at 23-12-2008 11:41 AM
wa nak citer pengalaman wa jugak la..

tahun 2006 wa ngan wife wa pi mydin subang jaya..elok wa naik 2nd floor, ade mamat melayu 2 orang panggil wa..kata nak bagi mug free..kalo tak salah frico ...


mcm ni la dikatakan pengguna bijak...tahniah...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-12-2008 06:24 PM |All posts
aku pernah terkena skali dgn AOWA bongok ni .. tapi sekali jek la.. lesson learned.. lepastu .. bebila jek ade promotor2 aowa ni aku buat muka toya .. kekadnag aku layan jek .. bukan nak beli pon saje je nak bagi derang terlompat2 cam kera kena bealcan depan org ramai sambil menunjukkan kebodohan derang.. at aleat aku dgn belagaknya cakap sori  not interested dan terus blah .. kekek
Shaklee Independent Distributor
I Love Vitamin Selamat
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-1-2009 08:53 PM |All posts
arghhhh...nape la aku bace thread ni time aku dah terkena...cisss...ngan brand frico gak..pandai btul salesman tu blakon sampai aku pcaya je dpt free gift..melayang gak 2k...tp sekali tu jek la aku x bijak, lepas ni no way...siang tadi time g giant kena approach ngan salesman home tech lak, modus operandi same jek...mule2 tu layan jek la dia nk explain pe mende, tp bile diorang mintak kad kredit aku ckp ..sori lah, tak minat nk beli..then terus blah..terpinga2 jek salesman tu..padan muka:@ :@
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-2-2009 11:25 AM |All posts
thread nie dibukak tahun 2006,
tapi aku lambatt sangat bace thread nie.
aku dah terkena dah dgn brand frico nie tahun lepas.
siap aku pakai kad kredit lagik bayar installment utk water filter 1.4k.
tapi dpt free gift cookware set. Ok la. Nak mintak aku beli set tefal, mintak ampun, tv LCD pun aku tak mampu beli lagik.

mmg aku dpt voucher dicscount RM1k. Water filter tu harga die 2K++. Mmg time tu pun aku tengah survey nak beli water filter, ada la jenama dari 2 co. MLM jual 2K++ jugak. Dgn frico nie aku bayar cuma 1.4k aje. Kira orait la tu.

Skrang nie aku nyesal tak sudah, pakai tak sampai setahun, water filter tu dah rosak. Bau air busuk semacam jerk. Aku tak tau nak buat ape dah dgn water filter tu. Skrang nie aku pakai air paip biasa jerk.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-2-2009 11:31 AM |All posts
oh yea, satu lagik aku nak report kat sini.
Aku terkena kat Carrefour Ampang, tak lama lepas tu salesman yg sama promote brand Arezzo pulak.
Derang claim arezzo nie brand dari US.

pigidah. Mmg aku tak nak layan dah lagik benda2 mcm nie. Baik beli brg kat dlm supermarket tu.
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-4-2014 03:13 PM , Processed in 0.199505 second(s), 42 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top