CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 7639|Reply: 21

Hilangkan takut bersalin

[Copy link]

Rank: 1

Post on 28-10-2009 04:28 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Dalam masa 2 bulan lg sy akan bersalin...perasaan takut dah mula bermain2 di fikiran...boleh x sapa2 bagi petua camner nak hilangkan perasaan ni...walaupun dah pernah bersalin caesa utk ank 1st....normal utk ank 2nd..perasaan tu ttap ada...maybe ada petua2 berguna yang boleh digunakan masa tiba saat itu.
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-10-2009 05:19 PM |All posts
uikhs..dh penah bersalin pun still tkt jugak ke kak?

sy br je bersalin..ank sulung. ms akhir2 tu byk2 baca doa, al-quran..mintak maaf ngan asben.
tkt mmgla tkt tmbh2 sy ank sulong tp mls nk pikirkan. lg fikir nanti lgla takut.
setkan kat mind bersalin tu mudah. tu jer sy buat. alhamdulillah ms hujung2 tu x ada lgsung perasaan takut tu. ada pun skit sgt je.
COD nour ain skin care batu caves/selayang/KL

hand made hijab pin & Shawl murah
follow us at instagram Thufailahmayesa
http://thufailahmayesa.blo
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 28-10-2009 05:26 PM |All posts
perasaan tu tetap ada.....tp insyaallah semoga kali ni di permudahkan utk bersalin
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-10-2009 09:53 AM |All posts
Dalam masa 2 bulan lg sy akan bersalin...perasaan takut dah mula bermain2 di fikiran...boleh x sapa2 bagi petua camner nak hilangkan perasaan ni...walaupun dah pernah bersalin caesa utk ank 1st....nor ...
bluediamond Post at 28-10-2009 16:28


jgn di fikirkan sgt psl ketakutan ni
tak dinafikan setiap bakal ibu yg akan bersalin alami benda yg sama tak terkecuali saya

apa yg boleh dilakukan...kalau tiba2 teringat psl takut ni..terus alihkan pikiran ke arah lain..bayangkn benda2 lain yg best2 ke..tak pun buat apa2 yg boleh kita lupakan psl takut-makut neh

bkn apa kdg2 terlalu pikir boleh menyebabkan darah tinggi jugak
kang elok boleh bersalin normal tk pasal2 kena c-sect

sampai masa kita akan bersalin dan masa tu dah tak pikir apa2 dah
segala ketakutan akan hilang cuma yg teringat nak kluarkan baby je cepat2
suka hati la labu...
Reply

Props Report

Moderator

spread love everywhere u go

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-10-2009 10:28 AM |All posts
tak nafi, perasaan takut susah nak hilang.. sehingga tiba masanya kita tawakal shj..
apa yg bole kita buat, bykkan baca surah2 quran, berdoa supaya Allah permudahkan proses bersalin... 1 lagi yg leo selalu buat, selalu belek barang2 baby.. tgk baju2 kecik, botol susu yg comel2.... rasa mcm tak sabar pulak nak tunggu dia kluar...
Forgive everyone for everything
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-11-2009 05:17 PM |All posts
humm.. ada gak org yg takut nak besalin ek. kenape?

i'm a mother of 3 and now pregnant of 4th child. i'm soooOOOOooOoo.. excited kalo nak dekat time bersalin. tataula naper.. tapi since my 1st child pun memang camtu. syiok.

feels like the baby that i'm carrying is finally coming to meet me. boleh nak cayang2.. bila towards nak deliver, normally i'll take leave. pastu siapkan baju2 dia.. means baju lama recycle dari anak sblmni + baju baru basuh.. pastu lipat n susun dlm rak baju baru.. pastu start siapkan barut dia la.. each baby i'll make a different one. means semakin canggih la..  bukan mcm yg biasa beli tu. nih utk 4th child lagik canggih punye. hehe.. pastu bedung baby pun sama.. yg 3rd child punye dah ok dah.. tapi dapat idea lagik menarik utk kasik lagi elok. senang nak pakai, baby selesa, selamat dan cantik.

pastu bab buat keje umah semua mcm biasa la. but, just make yourself happy. pastu kalo dah kuar tanda tu.. bgtau asben.. then masa dia drive gi spital pun sembang2 biasa je... pastu singgah gi makan kejap.. then ikut gi register... naik labour room.. then tengok tv sampaila tiba masanyer. hehe.. abih bersalin, lps semua dah setel, suh misi tangkap gambo anak. my asben jenis penakut, so dia akan balik umah utk jaga anak. so.. i'll take care myself n my new baby. biasanyer stay one night je.. esok pagi lps dr datang check mintak balik. hehe.. tengahari da balik umah. only my 1st baby jek dok umah MIL. anak no 2 ngan 3 berpantang sendiri jek.. just my asben tolong siapkan barang nak tungku ngan makan.. nanti anak no 4 sendiri gak n my asben dah keje permanent plak. i like to handle things myself, cuma asben kena anto anak gi taska jek.
iraa79@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-11-2009 02:12 PM |All posts
arisya pun dah dekat nak bersalin ni, tinggal beberapa hari je lagi....... due date 11.11.2009. takutttt. gak niii..........
camner erk nak hilangkan perasaan takutni yekkk/......... dah anak ke 4 ni.. tapi still takut jugak nii... ingat
pengalaman lalu... hiiiii...... takutnyeeeee....
arisyaaaaa
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 5-11-2009 11:56 AM |All posts
7# arisya005

Risya dah 4th bb pun takut lagi, kite yg br nak msk 2 nih lagik aaa seremnyer... doc seluk pun ku dah nak nagkat punggung .. apetah lg nak bg bb kuo,.. eiii masih menakutkan .. huhuhu...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-11-2009 08:49 AM |All posts
den punya petua senang jer selain baca buku-buku doa,sebab den pegang kata-kata den sendiri..orang yang badan kecik elok jer tak takut bersalin..den yg badan besar ni takut..apa ada hal..hehehe..

alhamdulillah tak takut langsung..sebab pengalaman den bersalin anak ke2 ni kat putrajaya..den bawak buku doa masa dalam labour room, doa-doa dan zikir semasa nak bersalin..masa graph lagi tinggi den sempat lagi pegang buku doa untuk mudahkan bersalin.siap sedut gas time graph mencanak naik masa tu....(contraction)  den sakit tak ingat...bila husband ada sebelah nak bersalin tu lagilah semangat jadik kuat sangat..ilang semua rasa takuttt...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-11-2009 10:55 AM |All posts
6# ira79

mmg ade n it's normal.....melalui pembacaan aku.....perasaan takut bersalin normal bg setiap org yg nak bersalin even kelahiran ke brp pon.....even anak dh 7,8 pon....sbb setiap kelahiran x sama risikonye......sbb tu la disarankan kpd sape2 yg ssh nk atasi perasaan takut ni supaya menjarakkan kelahiran....sbb takut masa nk bersalin tu ade komplikasi lain lak sbb ketakutan tu....lg2 kalo org ade pengalaman bersalin yg agak ngeri utk anak2 b4 this.....lg la takut.....takut ni ade dua jenis aku rasa...satu takut ngn sakit or complication...n lg satu takut dgn keadaan anak tu nnt camne.......

cara nk atasinye adalah dgn tidak memikirkan perasaan takut tu aje....sibuk2kan diri dgn bende lain....n mcm korang sume ckp kat sini la....pikirkan sesuatu yg best la....hehe....mcm mana rupe anak bila keluar ke...keseronokan nk timang anak tu....pastu support dr husband tu penting la utk atasi ketakutan tu sume.....then kita as muslim plk...mcm biasala...amalkan doa2...or mengaji utk atasi ketakutan tu.....baca ayat nabi nuh tu byk.....

aku ni pon ckp je lebih ni.....heheh....xtau la kot aku nk beranak no 2 nnt takut jgk....aku rasa...aku nnt maybe lebih kpd takut sakit tu.....sbb yg 1st ari tu teruk benor aku rasa.......
Do visit:

http://adamuhaimin.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 10-11-2009 03:28 PM |All posts
salam....
sy pun ada rs takut gak. tp lambt lg nak bsalinnyer... taon dpan... ni preggy yg ke 5 tp, yg 4th tu kggran masa 3 bln....
sedey gak ms kena g d&c tu....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-11-2009 10:24 AM |All posts
banyakkan berzikir.......hafal ayat2 tuk mudah bersalin..
i/allah.........
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 26-11-2009 12:03 PM |All posts
Saya pun tak de rasa takut tapi more to excited sangat walupun bersalin first baby. Tapi sebab terlalu excited agaknya baby x nak keluar ikut bawah sampai kena czer.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-11-2009 11:10 AM |All posts
perasaan takut tu mmg xleh elak, rs debar2 jer bila dekat2 nk bersalin. merak ms anak 1st lg berdebar2 sbb da overdue 1wee bb ttp xkua2 huhuhu...pastu emergency c-zer, ms tu mental mcm x ready... ms 2nd bb (now 4mnths) merak lbh relaks & ready utk deliver, semua benda da standby awal2 so ms kena c-zer for d 2nd time merak ok jer xder rs takut langsung mcm nk p shopping lak rasanyer pastu rs x sabar nk tgk bb..bila doc tunjuk bb rs terharu nyer...ishhh rs cm nk deliver lg jer tp bb ku br 4bln hehehehe....suka time tgk bb br lahir tu xdpt nk describe la perasaan.
"Anakku..
kupohon..kuidamkan sebuah hari muka indah buatmu,penuh ketakwaan dan darinya tetitipkan kebahagiaan.."
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-12-2009 10:45 AM |All posts
me anak dah 3. prasaan takut tu x penah hilang tiap kali nak branak. berdebar n takut sampai mula pk yg bukan2. hb slalu marah sbb ikutkn sgt ati. patutnya bila dtg prasaan tu kita b'zikir n b'istighfar byk2. prasan tu takut menjadi ikutan syaitan. prasan ni mmg x dpt elak sbb kita tau kita b'sabung nyawa utk mengeluarkan 1 lg nyawa n sakit nya hanya ALLAH yg tau. tu blm kira hours sakit yg t'paksa d't'gung. so nasihat sy byk ingatkan ALLAH dgn cr b'zikir n b'istighfar.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-12-2009 10:18 PM |All posts
banyakkan baca al-quran t'masuk surah maryam... agar dipermudahkan b'salin..
pastu sentiasa berzikir...
insyaallh, tenang la nanti nak menghadapi saat bersalin tu
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 9-12-2009 05:31 PM |All posts
wah... bestnyer dgr ceriter awak.....

6# ira79
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-12-2009 11:18 AM |All posts
thanx pada ibu2 yg sudi berkongsi tips..me pon nk bersalin bulan 3 nih..takut sesangat..tp pas baca tips2 ni kurang sket...nk kena mintak maaf cecepat la kat hubby..slalu nyusahkan dia time preggy nih..plus me suke marah2 die tapi my hubby sabar je ngan karenah i ...

abang..syg mintak maaf..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 19-12-2009 10:49 PM |All posts
emm...su mcm ira kot...takde pulak rasa takot...lagik dekat nk due lagik excited rasanya...tp tak nafi lah  jugak..even dah anak sekian2, biasanya pengalaman bersalin tu berbeza...masa anak 1st..su langsong tak de daya dah...asben yg dok usap2 kepala ker...tgnker...smua tak dpt nak redakan saket nak beranak tu...tak ler macam anak no 2 yg su baru lahirkan 14 harik yg lepas...saket tu punyer lah ya rabbi tuhan ajer yg tau...tp leh kik kik lagik dgn dokto kepala bb dah sangkot tang mana...alhamdulillah...2 kali pushed jerk...

emm tapi kan...bukan saket nak beranak nih satu 'tiket istimewa' ker yg tuhan dah bagi untok perjalanan kiter ke dunia sana??? jd tak yah la takot2 ek...kan nak jumpa bb yg kiter dah bawak sekian lamanya tuu...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 21-12-2009 09:47 AM |All posts
asz due 30.12.2009 nie...anak no. 5 pun still ada rasa takut nak bersalin...lebih2 lagik kalau pikir-pikir dh sampai due date still tak bersalin lagik yelah takut mungkin kena czer atau induce...tapi apa pun terjadik kena juga hadapi yelah takkan nak simpan je baby nie dalam perut kena keluarkan jugak...Ya Allah mudahkanlah kelahiran kandungan ku ini...Amin..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-12-2009 01:03 PM |All posts
me masa  dah nak hampir bersalin mmg rasa takut tp meme kuat kan semangat.. meme bayang kn meme dan suami ade anak.. so bayang kan kami bertiga.. kurang sikit rasa takut.. ade rase acited skit hehe.. tp kat mulut tak henti baca doa2 mudah2 an semua nya selamat.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-1-2010 04:13 PM |All posts
yulley lg 2 bln nak brsalin...
tp tak pk sgt pasal skt nak brsalin..
cuma kekadang tu trpikir jugak...
takut gak..
tp jap jer...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-9-2014 12:05 AM , Processed in 0.151452 second(s), 38 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top