CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 7967|Reply: 34

senaraikan bengkel kereta yang ala-ala penipu disekitar jb

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-1-2010 02:02 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

penah tak korang ditipu mekanik?apa kata kita senaraikan nama bengkel dorang disini supaya warga kota jb nie mendapat info dan sekali gus memboikot kedai mereka...ialah ..first sekali aku nak bagitau korang kalau korang pergi kat plentong..ada satu kedai tayar...ada gak dia jual sport rim dan pelbagai servis lagi...kedai dia berhampiran ngan satu stesen minyak..tak salah aku mobil..dan ia betul2 disimpang trafik light menuju ke masai lama...apa yang nak aku citer ialah aku telah tertipu ngan membeli tayar korek...camner aku tahu? sebabnya masa hari yang aku tukar tu,aku nak wat perjalanan jauh..gi pulau tioman...jadi ingat taknak ade masalah aku pun tukar empat2 tayar aku tu kerana katanya tayar aku tu dah botak ....tiba aku kat selekoh menuju ke kluang tayar kete aku pecah,nasib baikla tak de kenderaan melewati kawasan itu,tunggu punya tunggu dtgla satu hamba allah nie menolong...pakaila tayar spare..tiba kat bandar kluang aku pegi satu bengkel nie ,tukar tayar baru..pas tu dia tanya mana aku beli tayar tu..aku pun cakapla kat jb...pas tu dia giling2 kepala...aku tanya nape..dia kata tayar aku semua tayar korek...lama lak tu ..dah hampir 10 tahun!!!melopong aku jap...bedebah punya bengkel...dia tipu aku hidup2 so apa yang nak aku nasihat disini ialah berhati2 bila membeli tayar..kadang2 kita nampak sekali imbas bunganya dalam tapi tak tahu sebenarnya tayar korek...jadi!!!apa yang perlu ..jauhi kedai tayar nie(nanti aku cari nama kedainya...)....(aku masih lagi bengang bgan bengkel nie kerana aku dah pi marah dia...tapi ade ke patut dia cakap ngan customer lain yang aku yang langgar pakula..blah!blah!blah! pas tu nak settlekan masalah dia bagi aku tayar lain...aku yang tetap bodoh sal kete nie terus amik tayar tu dan simpan...sudahnya bulan berikutnya tayar aku yang satu ag pecah...gi la aku bwk tayar yg aku simpan tu kat bengkel lain ...pas tu mekanik tu ketawa ..dia cakap"o o o kakak,solila kakak..man beli nie tayar...kalau jpj tahan ,lu mesti kena!!!"...) APA PERASAAN KORANG!!???
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-1-2010 02:32 AM |All posts
Kan boleh baca manufacturing date printed kat tayar tu...kena check sebelum beli benda nie...nie dah 10 tahun korek,memang patut pun meletop....mmmm.....
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 25-1-2010 03:46 AM |All posts
iyala danedzya ,mmgla patut aku nengok date kat tayar ..aku tahu aku silap tapi kok ya pun sebagai penjual dia jangan la goreng aku hidup2 sbb masa aku beli tu manager dia asik meramahkan diri dia je hingga aku tak kesempatan nak nengok tayar tu..sket2 dia suo aku tukar minyak autola,minyak hitam la,air baterila dan cam2 ag hingga nak nengok bebudak dia wat keje pun tak sempat...balik2 dia cakap servis dia tip-top...tak yah risau..jadi aku yg blur nie malasla nak menidakkan servisnya...ag pun tengok pada kedainya yang agak besar tu...aku tak pikir dia nak menipu...tapi terus terangla aku tak pandai soal kete nie ...dan lagi aku buka thread nie supaya yang mana ade pengalaman kena tipu ngan mana2 bengkel dapat  menghuraikannya disini...bukan sal tayar je..sal spare part ke dan apa2 ag la yang ada unsur2 tipu...so ngan nie aku rasa pengusaha2 bengkel lebih berhati2...takla sesuka hati nak klentong...cam kes aku nie,kalaula tayar tu aku bayar satu rm10 hinggit..jangan kata 10 tahun,20 tahun pun aku terima kalau pada pandangan mata kasar aku ia ok ag tapi persoalannya aku bayar satu tayar tu dalam rm100..tak ke kes naya  kawan...yang pastinya dia menipu!!!!!! 2# danedzya
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-1-2010 06:13 AM |All posts
takper belajar dari kesilapan...lagi lama pakai keta nanti dia akan pandai sendiri....
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 25-1-2010 05:54 PM |All posts
Tayar korek tu tayar 2nd hand ke?
Sabar jelah
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 25-1-2010 07:25 PM |All posts
penipu ade kt mana2..
cara terbaik, minta nasihat kwn2 rapat yg pakar sikit dlm hal yg berkaitan, tak salah kalu minta tolong kwn time beli tyar tu..
serupela mcm beli brg komputer, klu xyakin, ajak je kwn join sekali..
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-1-2010 08:49 PM |All posts
napa x p balik kedai tu sound je???
konya tsuki ni mieru okani..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 25-1-2010 09:17 PM |All posts
report ke kpdn jer...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-1-2010 12:41 AM |All posts
g tioman bkannye jauh beno.. tupun ble meletup.. seb baik dekat2 je..
nak bli tayar mmg kena check date of manufacturing (dom)die.. dkt tayar tu ade nombor 4 digit.
2 digit pertama = minggu ke berapa tayar tu dibuat
2 digit last = tahun bile tayar tu dibuat..
kalo tukar semua tayar, setiap (dom) tayar kena sama.. baru balance
tapi.. walaupun dpt semua tayar dom sama tp da lepas setahun.. baik takyah.. carik kedai lain.. jangka hayat tayar plak 4 tahun je.. kalo smpi seploh tahun melampau sangat tuh
www.indahreno.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-1-2010 01:07 AM |All posts
penah gak kena kencing bab2 bengkel yg xble diharap ni..
skali tu masa hantar van repair sbb enjin jamm.. oleh sbb pomen xble pakai ni smpi 4 kali enjin kena angkat/overhaul.. sbb2 yg pomen tu bagi
1. air radiator kering.. 1st overhaul, 3000++ (ni mmg sbb van tu rosak)
2. baru pki 1hari indah cek air masuk dlm enjin. obehol lagi kena 700 pulak, sbb tukar radiator katenye
3. die call ckp da siap bila indah smpi, van tu xbole start pulak.. alasan enjin jamm sbb lepas obehol xidupkan enjin.. siap salahkan indah amik lambat sehari..
4. lps da ok, indah bwk smpi machap, enjin berasap pulak.. tow balik ke jb kena 300.. overhaul lagi sekali kena 300 lagi.. sbb die ckp waranti seminggu.. ,mende ni jadik xsmpi 2minggu slps repair ade ke patut..

+\- 5k gak abis.. & lbey 2 bulan baru le van tu 'boleh dikira' repaired (keluar masuk bengkel tu la).. sbb, byk mslh2 kecil jadik lepas tu kat van tu..
lps terkena tu la baru le memember crite psl ketidakbagusan bengkel tu.. mcm2 crite ade, n mostly mengarut2.. eg. bukak + diagnose enjin SAHAJA kena caj 60.. padahal xde ape2 repair pun.. pomen tu ckp senang je, "problem ni gua x boleh repair, alat xde".. da tu kalo cakap awal2 kan senang.. caj orang bagai~..
patut la pun ms awal2 kes indah dulu, indah ckp nak tukar terus enjin die cakap x payah (memandangkan tukar enjin cepat siap).. die kate xbagus la, itu ini la.. padahal entah reti ke x nak buat tu..

p/s: bengkel ni kat setia indah. kalo nengok kat bengkel ni ade sorang malaun je yang buat kerja, betul la bengkel tu.. sbb if ade pekerja pun (mostly pomen ni keje sorang), pekerja tu pun x reti buat ape2.. jadik pencacai die je
www.indahreno.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-1-2010 01:17 AM |All posts
10# indahrenovator

pomen cina ker melayu nie??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-1-2010 10:20 PM |All posts
danedzya: malayu la.. kalo chaya, indah da bagi da name bengkel tu~~
www.indahreno.com
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 27-1-2010 11:51 AM |All posts
Huh melayu...melayu.....
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2010 02:28 AM |All posts
aku dah gi kedai dia and sound tapi dia wat tak endah je lagipun aku amik masa tiga ari tok ke kedainya ...coz aku bercuti di tioman waktu tu..tapi apa yang wat aku bengang ialah dia kata aku yang tak pandai jaga tayar..dan biasala..mana2 tayar pun kalau langgar paku kan jadi camtu tapi masa aku kena tu aku kat jalan raya besar..mana lak dtgnya paku tu...dan ag  jam tu gak aku ke kedai tayar sekitar kluang untuk ganti tayar tersebut dan kata mekanik tu tayar aku pecah bknnya sebab kena apa2...sah mmg bengkel tu PENIPUUUUUUU...eee bencinya..hampir2 aku ketinggalan feri...dahla perabih lam rm 600 dikedai Sipenipu tu...tension tau...ingat tak nak ade problem kat tgh jalan rupa2 'hujan ditengah hari..'..hai nasib badan.. 7# ronnishi4369
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2010 02:33 AM |All posts
ntahla sagun...nampak cam bagus je...sekali imbas cam tayar baru sbb bunganya dalam..maklumla dikorek...sudahnya pergi beli tayar baru...ingat nak jimat makin menambahkan lak 'kebocoran wang..' kopak ag...bayangkan rm170 x 4..barapa?kirala... 5# Sagun36
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2010 02:41 AM |All posts
mulanya mmg nak report tapi kawan nasihat tak payah...katanya lecehla ..itula dan bagai2 ag...dan oleh kerana kesibukan waktu maka perkara ini hanya menjadi nanah dalam pemikiran so wat bodoh je..TAPI tetap tak puas ati..kalau leh nak hebahkan kes2 yang dianggap terpencil nie ...biarla di kolum nie kita jadikn pengalaman ..tak kirala dari sesiapapun sebagai PANDUAN dan seharusnya kita memboikot bengkel2 atau mekanik2 yang kaki PENIPUUUUUU... 8# fidjb
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2010 02:45 AM |All posts
pencacai tu apa?blurla indah....pe nama bengkel tu?ko tak sebut pong.. 10# indahrenovator
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2010 02:51 AM |All posts
ooooooomalayu ya...kesianla ...nanti soru miss lak dia..tak yah la bagitau nama bengkel tu..tapikan indah,kekdg diaorg nie nengok org..agak2 dia leh sembelih,dia sembelih abis tapi klu dia nengok yang datang tu ala2 malik noor mungkin gak dia bagi servis yang baik..ntahla..tak faham org melayu nie,sesama kita pun nak klentong...tak menjadi kayanya menipu orang!!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-1-2010 05:23 AM |All posts
Aku ingat ko posting ler masalah ko nie kat semua forum keta yg ada kat Malaysia..lebih afdal...
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-1-2010 10:14 AM |All posts
18# tira

baik bgtau nama bengkel supaya forummer lelain tak t'jebak...
tajuk pun senarai bengkel2 penipu...
soal soru dia,sdri mau ingat ler...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-1-2010 11:29 PM |All posts
mmg ingat nak wat gitu tapi nak senangkan forumer untuk kawasan johor...cepat untuk warga johor..kalu salah tolong maafkan... 19# danedzya
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 29-1-2010 11:32 PM |All posts
nantila aku tuliskan kat sini...tengah cari nama kedainya dalam bil2 lama..yang lain tolongla bantu senaraikan nama bengkel2 yang suka menipu nie...tapi aku confirm selalunya orang pompuan je yang rajin kena tipu... 20# OrangKita
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-1-2010 11:59 PM |All posts
salam tt..
untuk senaraikan bengkel yang menipu memang x mustahil..mungkin niat ko baik..tapi takut gak ader yang salahguna benang ni utk tujuan lain..contohnyer memburukkan nama bengkel yang x sepatutnyer..kalu dapat senaraikan bengkel yang servisnyer bagus dan memuaskan lagi baik kan?pandangan aku jerkk!!

penipu ader kat maner2..

biasenyer kalu aku, lebih suker kat satu tempat jer untuk wat kete ni..kire cam panel laa..
contoh-engine n servis kat bengkel ali, tayar kat awie,aircond kat raju,accsory kat ameng..biler ko familiar ngan ssuatu wshop tu,biasanyer harga akan lebih murah,,,lagi satu,history kete ko ader record kat situ..so senang nak trace n review balik klu ader masalah....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-1-2010 09:17 AM |All posts
kes lain...\tahun 2004
aku pernah servis kat TOYOTA SAKSAMA SHAHBANDAR Skudai...
Pakai kete recond toyota.kat tmpt servis toyota xambik kete recond tp kat saksama dia abik.
1st servis mcm biasa..oklah...
lps 2nd servis,seminggu lps tu enjin breakdown kat machap..
anta blk kat saksama...
peram 2 mggu,dtg dia kata kena overhaul..3k
buat 3 mggu..dah siap enjin mcm bunyi enjin lori...
pastu diorg kat baik tuko enjin lain...sbb xleh cari punca enjin bunyi camtu..lg 1 kete xleh bawak lebih 100km/j...enjin gegar...gilo ape...hmy3:
aku fed up, trus jual kete...
berhati-hatilah....;)
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 30-1-2010 09:20 AM |All posts
lg 1 mekanik dia bdk melayu...
kat situ aku tgk mmg ada diskriminasi...
bdk mata sepet dgn geng2 dia..
bdk melayu 2-3 kerat sesama diorg je...
bila kes aku, xde pun mekanik@supervisor yg tgk2 kan...
buat dek je..at least bolehkan diorg b'bincang sesama diorg
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-4-2014 04:14 PM , Processed in 0.141602 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top