CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 100Next
Return Post new threads
Show: 115299|Reply: 2489

UMRAH & HAJI XII, PENGALAMAN KE TANAH SUCI MADINAH DAN MAKKAH (HARAMAIN)

   Close [Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 11:06 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by bdk2 at 14-5-2012 11:56

AssalamualaikumDah masuk page 100 benang XI, so dengan lafaz Bismillahirrohmanirrohim..saya bukak benang yg ke 12 ie XII

Senarai Syarikat Pengendali Umrah yang berdaftar dengan
Jabatan Wakaf Zakat Dan Haji. (JAWHAR)


PERHATIAN : Apabila berkunjung ke laman web TA, masih ada beberapa yang belum di kemas-kini lagi.
Laman web masih menunjukan pakej dan harga 2011 . Sekarang tahun 2012 ya!


Bil
Syarikat Pengendali Umrah Laman Web
1 Al-Nile Tour & Travel Sdn. Bhd.
2 Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.andalusia2u.com
3 Ash-Har Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.ashhartravel.com.my
4 Batuta Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.batutatravel.com.my
5 Beststar Travel Centre Sdn. Bhd.
6 Cantumas Travel and Tours Sdn. Bhd.
7 De Mawardah Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.demawardahtravel.com
8 Falcon Travel & Tours Sdn. Bhd.
9 FB Travels Sdn. Bhd.http://www.fbtravels.com
10 Festive Travels Sdn. Bhd. http://festivetravel.com.my
11 Gemilang Travel & Tours Sdn. Bhd.http://www.gemilangtravel.com.my
12 KAA Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.kaatravel.blogspot.com
13 KSB Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.ksbtt.com
14 Muhammadiyah Travel & Tours Sdn.Bhd.http://www.muhammadiyahtravel.com.my
15 Rakyat Travel Sdn. Bhd.http://www.rakyatravel.com.my
16 Rayhar Travels Sdn. Bhd. http://www.rayhar.com/portal
17 Sila Tour & Travel Sdn. Bhd. http://www.silatour.com.my
18 Syarikat Pelancongan Yaskin Sdn. Bhd. http://www.yaskin.com.my
19 TH Travel & Services Sdn. Bhd. http://www.thts.com.my
20 Tiram Travel Sdn. Bhd.
21 Umrahaj Travel & Services Sdn. Bhd. http://umrahajtravel.com.my
22 Uni-Travel Sdn. Bhd. http://www.unitravel.com.my
23 Wan Travel Sdn. Bhd. http://www.wantravel-sb.com
24 Wira Saujana Travel & Tours Sdn.Bhd. http://www.wirasaujana.com
25 Zahafiz Travel & Tours Sdn. Bhd. http://www.zahafiz.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 11:09 AM |All posts
Alhamdulillah selamat sampai pada 9 Mei 2012, sama flight dgn gepren. Mohon maaf byk2 pada gepren sbb tak sempat nak jumpa. Kat sana byk pengalam baru yg mendidik..nnt saya kongsikan.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 11:12 AM |All posts
Lupa lak....

Pautan benang lama


Umrah I - 106 m/s, 06.09.04 ~ 07.06.08, 2634 post.
http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=125915&page=1

Umrah II - 101 m/s, 07.06.08 ~ 06.07.08, 2514 post.
http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=356570&page=1

Umrah III - 240 m/s, 06.07.08 ~ 25.02.09, 5993 post.
http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=362688&page=1

Umrah IV - 106 m/s, 25.02.09 ~ 08.04.09, 2632 post
http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=403851&page=1

Umrah V - 135 m/s, 07.04.09 ~ 12.06.09, 3358 post
http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=411629&page=1

Umrah VI - 101 m/s, 13.06.09 ~ 12.10.09, 2524 post
http://mforum4.cari.com.my/viewt ... page%3D1&page=1

Umrah VII - 100 m/s, 13.10.09 ~ 08.03.10, 2476 post
http://mforum6.cari.com.my/viewt ... p;extra=&page=1

Umrah VIII - 100 m/s, 02.03.10 ~ 05.07.10, 2491 post
http://mforum1.cari.com.my/viewt ... p;extra=&page=1

Umrah IX - 100 m/s, 04.07.10 ~ 20.03.11, 2487 post
http://mforum3.cari.com.my/viewt ... p;extra=&page=1

Umrah X - 100 m/s, 21.03.11 ~ 27.01.12, 2483 post
http://mforum3.cari.com.my/viewt ... p;extra=&page=1

Umrah XI
http://mforum2.cari.com.my/viewt ... page%3D2&page=1
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2012 11:31 AM |All posts
time kasih ayahjoe sbb tlg bukakkan thread baru...ada mende nak komen di thread lama tp takleh sbb dah kena tutup...huhu...nanti saya quote reply di sana & komen di thread baru ni...
ku tersenyum...kau tersenyum...kemesraan menguntum...(^^,)
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-5-2012 11:37 AM |All posts
alhamdulillah dah ada umah baru...leh menepek kat sini pulak tumpang pengalaman kekawan sambil gali ilmu
ourdreamsoflife.blogspot.com
syafiqahhaiqaladamalyshafiras
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2012 11:37 AM |All posts
kalu time saie lagi la... dh macam bunyi penyokong bola je gamaknya... mmg kena byk bersabar dengan
karenah jemaah dari negara lain...

hehe...ada sekali tu kitaorg bersaie di basement...tiap2 kali lalu tangga yg menuju ke ground floor tu terdengar bacaan yg kuat...bayangkan suara yg bertawaf tu sampai boleh didengar oleh kami yg berada di basement ni...bergema mmg mcm kumpulan penyokong bola...saya nak tinjau2 pun bknnye nampak lgpun tgh bersaie...
ku tersenyum...kau tersenyum...kemesraan menguntum...(^^,)
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2012 11:45 AM |All posts
[quote="fa_stellar"]sy mengalaminya situasi mcmni gak.. masa nak solat, takde ruang pon sebenarnya. Makcik2 Uzbek ni nak jugakkkkk menyelit kat tengah2. Mmg le saf kena rapat...ni masalahnya takde ruang pon..dia nak gak nyelit masuk. ada sorang ni nyelit2 sblah saya sblom solat.. dah habis solat nak tgu masuk isyak..dia senyum2 dgn sy. nak ajak borak kot... tp sbbkan dia tatau english apatah BM.. senyum2 je la. pastu elok plak dia melentok kt bahu sy nak bgto dia ngantok  comel lak makcik tu wpon memula cm ter"mengata" dalam hati sbb bersempit2 sblah saya[/quote]
masa saya solat di dataran Kaabah...ada 2 org perempuan jubah hitam ni berdiri dpn saya...saya buat isyarat ckp nanti saya takleh sujud tp dorang sengih2 jek...ada perempuan arab marah2 kata haram haram sbb buat saf sendiri & suh ikut saf yg sedia ada tp dorang duk sengih jgk...adooii tak phm betul la...padahnye masa solat maghrib saya sujud atas tapak kaki dia...dah abih solat jemaah tu terpaksala ulang sembahyang semula...
ku tersenyum...kau tersenyum...kemesraan menguntum...(^^,)
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2012 11:50 AM |All posts
[quote="gepren"]Mandi kencin unta kot.. tambah tenaga batiniah
Masa grup kitorg gi haritu takde le pulak nampak kincin unthaaa...
Buih unthaaaa ada lah.
Buih tu untuk apa pulak eh? [/quote]

buih tu utk licinkan kulit muka...
masa kat ladang unta saya sibuk ambik gambar...tiba2 makcik dtg dgn muka bertompok2 putih mcm sapu bedak sejuk...rupe2nye tuan ladang unta tu suh dia sapu buih susu unta kat muka...hehe...
ku tersenyum...kau tersenyum...kemesraan menguntum...(^^,)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 11:56 AM |All posts
Alhamdulillah, dapat bimbing Mrs utk completekan 7 umrah seperti yg dia hajati. Keseluruhanya, cuaca panas tapi nyaman. Jemaah ramai dari India, Pakistan, Indonesia dan Iran. Jemaah dari Turki kurang sedikit masa saya kat sana. Hotel kat Medinah mmg dekat sangat dgn Masjid cuma lif dia jer tak cukup tapi alhamdulillah dapat dok tkt dua so pakai tangga jer. Alhamdulillah, diizinkan oleh Allah utk saya dan kawan2 berQiamullail dua malam berturut2 di Raudah.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2012 11:57 AM |All posts
[quote="rukiah"]tingkat atas tu maksudnya di tingkat 1 ye?[/quote]

ye tingkat 1...
Masjidil Haram ada 4 tingkat kalau tak silap...basement, groundfloor, tingkat 1 & tingkat 2...tingkat 2 tu paling atas tak berbumbung...2x saya & mak cuba ke sini tp tak dpt...kali pertama kami naik lif & tekan butang tingkat 2 tp butang tak nyala & lif statik je tak bergerak...kali kedua naik escalator & bila kami nak teruskan naik ke tingkat 2, ada mak guard/pak guard halang kami tak bg naik...hanya jemaah lelaki je yg bleh pegi...
ku tersenyum...kau tersenyum...kemesraan menguntum...(^^,)
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 12:21 PM |All posts
MAS charter flight pun boleh di tunda kepada suatu hari yang mereka sendiri tak tau tarikh.  TA2 lain yang sama flight camne pula mereka pulang ? Alhamdulillah charter flight MAS kami pergi & pulang on schedule.
transporter Post at 11-5-2012 19:11


TA lain dah sapu dulu dah airline mcm emirates dll.. so yg tinggal airlines bangla je la... tu pun bukan national airline dia..
tapi bangla punya private airline... united airways.. dari Jed-Dhaka naik airbus A310.. ok lagi.. tp dari Dhaka-KUL naik
mcdonnell douglas MD-83... enjin 2 ketui kat belakang... langgar awan terasa berdentum macam naik speed boat..

apapun yg penting selamat sampai ke tanahair... alhamdulillah... at least dapat pengalaman melihat negara Bangladesh yg agak mundur...
err cam nk post je gambar kat bangla tu.. tapi kang off topic lak....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 12:25 PM |All posts
jemaah indonesia pon masa time saya...ada jugak yg saya jumpa mcm group2 turki ni. kekadang kelaut jugak la bacaan kita jadiknya sebab derang dok baca kekuat ni.. bila ingat balik mcm kelakar je
fa_stellar Post at 11-5-2012 21:01


mmg pun.. sampai apa yg kita nk doa ni kekadang dah melalut sebab terikut bacaan dorang...
tapi inilah cabarannya...mudah2an bila rezeki gi haji nanti, saya dah bersedia dari segi mental
utk berhadapan dengan keadaan yang mcm ni...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 12:28 PM |All posts
Kroni saya pun sekali dlm flight tu ... mula2 merungut siap tel dari Mekah bila balik baru dia terasa ade hikmahnya penerbangan ditunda krn dapat duduk lebih hari.
te_peng Post at 13-5-2012 10:33


la yeke... jemaah TA mana ye kroni awak tu?..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 12:49 PM |All posts
Post Last Edit by msvbnet at 14-5-2012 12:51


saja berdiri sebelah polis ni.. pastu snap gambar dia.. dia tgh kusyuk mengaji...
mana mau cari polis ini macam melainkan kat haramain je..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 01:04 PM |All posts


siap menunggu arahan cip.. ai ai cip...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 01:09 PM |All posts


siap main drift lagi org ni, sampai pak arab yg kat depan tu terkejut kena hon.. hehehee...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 01:25 PM |All posts
Post Last Edit by msvbnet at 14-5-2012 13:27



tak pasti jemaah dari mana.. tapi cukup menginsafkan..
bagi jemaah kita yang suka sangat merungut bila
berada di tanah suci.. cuba-cuba kita lihat jemaah
dari negara lain, dengan kaki tidak beralas.. duduk
di kaki lima menikmati juadah yang ala kadar... mungkin
baru selesai mengerjakan umrah...

benarlah ayat Allah yang diulang2 di dalam surah ar-rahman..
"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah kamu dustakan?"..

p/s: bukanlah niat utk mengaibkan individu di dalam gambar ni,
cuma sekadar mengambil iktibar.. doa saya agar kedua-dua org ini
dianugerahkan umrah yg maqbul dan dilimpahi rezeki yang diberkati... amin
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 01:41 PM |All posts
salam semua. sy org br kat sini. nak tanya ada sape2 pernah dgr umrah rakyat tak? ada member bg tau ada sykt travel bt rm3500 je. murah mmg murah tp rs cam tkt pulak. blh bg komen tk
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 02:10 PM |All posts
Laku betul benang umrah n haji sekejap je dah 100 page
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 02:26 PM |All posts
Post Last Edit by te_peng at 14-5-2012 14:31

Reply 18# yanakakijalan


Kalau ikut keputusan mesyuarat geng2 travel tahun lepas mrk ade komplen syarikat yg buat pakej semurah RM3900 ni dah RM3500 lagi murah. Jadi mrk sepakat kena letak harga yg munasabah iaitu RM4000 ke atas. Kerana kalau murah2 ni, biasa flight BIMAN atau PAI. Tiket MAS dan Saudi pun dah RM3000 lebih pergi balik.

Tolak campur kos lain makan, hotel biasa dalam 1K. Bermakna kos pakej RM4+++. Boleh kata setiap travel ambik untung dalam 1k atau lebih, dari 1K inilah mereka kerat-kerat untuk kongsi keuntungan dgn ejen, wakil ejen, pekerja syarikat dll. Selain itu mereka perlu mengambil kira bila berlaku masalah spt flight delay, bas lambat angkut jemaah sampai pada waktunya sehingga terlepas flight, hotel yang telah dipangkah oleh mat-mat arab sehingga terpaksa mencari tempat menginap lain.


Dari segi penginapan biasa yang murah2, tmpt menginap dgn Masjid terlalu jauh bagi yg uzur, tandas kongsi. Tapi kena survey jugaklah ada yang dlm RM4900 boleh duduk hotel yang sama dgn pakej RM6800 (cuma sajian makanan berlainan sikit). Tapi kerana iklan promosi pakej RM6800 lebih meriah maka orang ramai lebih pergi kepada mereka.


Kesimpulannya, travel yg buat pakej murah2 nih boleh dikatakan masih baru bertatih dalam industri ini. Jadi mrk perlu sesuatu yg gempak utk menarik pelanggan. Dan kebiasaanya mrk tumpang lesen umrah dgn travel yang lebih besar. TH ada keluarkan lesen untuk pengendali haji lain, pengendali umrah lain. Jikalau travel yg nak pergi tiada dlm list bermakna mrk pakai lesen tumpang.

Tapi tidak bermakna tak bagus, kalau tak bagus takkan ada org pergi ye tak? Dia atas masing2, ada yang selesa dgn yg ini dan mcm2. Dan bagi syarikat pengendali umrah ia adalah persaingan yang sihat, selagi jgn menipu atas darat, caj tersembunyi dll.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 02:32 PM |All posts
Reply 20# te_peng


mcm mn kita nak tahu TA tu termasuk dlm list ataupun tidak?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 02:35 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-5-2012 02:37 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 02:39 PM |All posts
Reply 22# te_peng


ok tq. sila check pm ye sy ada sent soalan
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2012 03:58 PM |All posts
Post Last Edit by mama_emily at 14-5-2012 16:00

la patut la jengah2 kat thread lama (dok refresh2) tak de citer baru, rupanya dah masuk sini.. mujur perasan..
Reply

Props Report

12345678910... 100Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-4-2014 07:50 AM , Processed in 0.152344 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top