CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 147326|Reply: 475

ANEKA BISKUT RAYA III

[Copy link]
Post time 15-8-2012 03:52 PM | Show all posts |Read mode
Hi chef semua, page dah lebih 100 over pages, kita buka umah baru ya, below link i

ANEKA BISKUT & BISKUT RAYA
ANEKA BISKUT & BISKUT RAYA II

Last edited by nazadiyah on 15-8-2012 03:57 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2012 03:55 PM | Show all posts
Rumah baru dahhhh...tahniah.....posa tahun ni x ada byk masa utk lepak kat sini share resepi & gambar
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 05:04 PM | Show all posts

tahniah ...dah masuk umah baru...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 05:06 PM | Show all posts

sy mencari resepi biskut sarang semut. dah selak2 page kat umah lama...tp tak tau mana yg sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 08:34 PM | Show all posts
wahhh..dh rumah baru..tahniah  

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 08:38 PM | Show all posts
anggerik posted on 15-8-2012 05:06 PM
sy mencari resepi biskut sarang semut. dah selak2 page kat umah lama...tp tak tau mana yg sedap..
...

anggerik cuba la resepi ni..resepi dri hanieliza..sedap..( pd tekak saya la.. )minggu lepas saya dh cuba buat..  
tpi saya tambah sedikit tepung custard  

Biskut sarang semut
Bahan-bahan

• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 s/teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan


Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata ,tambahkan pewarna
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Last edited by kristal on 15-8-2012 08:40 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-8-2012 08:43 PM | Show all posts
kristal posted on 15-8-2012 08:38 PM
anggerik cuba la resepi ni..resepi dri hanieliza..sedap..( pd tekak saya la.. )minggu lepas saya d ...

Kristal..tlg bagi resepi doh tart nenas yang sedap....inti nak beli yang dah siap....
kalau blh tlg bagi guna sukatan cawan iya....
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 08:58 PM | Show all posts
jazaa posted on 15-8-2012 08:43 PM
Kristal..tlg bagi resepi doh tart nenas yang sedap....inti nak beli yang dah siap....
kalau blh t ...

jazaa ni resepinye..

TART GULUNG

2 1/2 cwn tpg gdm
3 sudu tpg jgung
3 sudu tpg custard
250g butter (1 buku)
1 bj kng tlur
1 sudu esen vanila
1 sudu gula


CARA-CARANYA

1. Pukul butter,kning tlor dan gula ( x yah kmbg sgt stkat gaul2 dgn senduk kayu)
2. Campurkan tpg gdm,tpg jgung dan tpg custard
3. Pastikn adunan x melekat kt tgn,klau lmbik pandai2 la tmbh tpg sikit


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-8-2012 09:12 PM | Show all posts
kristal posted on 15-8-2012 08:58 PM
jazaa ni resepinye..

TART GULUNG

Terima kasih kristal.....
akak nak bagi munge sekuntum....
kalau doh yang rasa lemak-lemak tu diorang letak susu tepung ke kristal?.....

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:17 PM | Show all posts
jazaa posted on 15-8-2012 09:12 PM
Terima kasih kristal.....
akak nak bagi munge sekuntum....
kalau doh yang rasa lemak-le ...

heheh..dpt munge ye..tq.ye kita bleh tambah susu tepung @ nk tmbah tepung ubi sikit pn x pe..jadi kita dpt rasa rangup tpung jagung,warna kuning tpung custard,lembut dri tpung ubi dan lemak2 dri susu tpung n rasa butter..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:24 PM | Show all posts
kristal posted on 15-8-2012 09:17 PM
heheh..dpt munge ye..tq.ye kita bleh tambah susu tepung @ nk tmbah tepung ubi sikit pn x pe..jadi  ...

Wah...dah siap pun tart nenas kristal.....
akak tanak buat tart gulung...leceh nak gulung...akak nak buat bulat-bulat je mcm "Shazz delight "  ....
akak suka betul tart nenas shazz delight sbb rasa lemak-lemak sikit...tapi payah lak nak jumpa...

Kristal ni mesti pandai masak.....


Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 09:25 PM | Show all posts
Boleh mintak satu lagi resepi kristal?.....
Biskut suji.....atau biskut maamor.....
Tiga jenis cookies ni je yang akak suka.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 10:03 PM | Show all posts
yeay..umah baru
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:33 AM | Show all posts


tat gulung gebu....



tat gulung rangup krap krup, isi dlm papercup
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:51 AM | Show all posts
kristal posted on 15-8-2012 08:38 PM
anggerik cuba la resepi ni..resepi dri hanieliza..sedap..( pd tekak saya la.. )minggu lepas saya d ...


terima kasih kak kristal..
ok..malam ni jugak sy try..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:59 AM | Show all posts

bestnya menggulung tart... tahun ni mcm tahun2 sebelumnya sy main order jer..
insyallah tahun depan nak try jugak la menggulung/membunga/membakulkan tart nenas ni.

sy dah buat 3 jenis biskut.

biskut honey bee (resepi amik dr majalah rasa)




yg ni plak almond london resepi kak anis. rangup dan sedap...tq byk2 kak anis.






dan biskut suji brunei yg sedap...resepi dr forum ni jugak..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2012 09:02 AM | Show all posts
AnisSuraya posted on 16-8-2012 08:33 AM
tat gulung gebu....


cantiknya tart... apa resepi tart yg rangup tu...

eh eh !! kak anis..apesal satu cup tu kosong? dah kena ngap ker...

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:06 AM | Show all posts
yeay!! dah rumah baru!
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:10 AM | Show all posts
anggerik posted on 16-8-2012 09:02 AM
cantiknya tart... apa resepi tart yg rangup tu...

eh eh !! kak anis..apesal satu cup tu koson ...

hahahahahaha......papercup yg kosong tu x sempat nak isi tat gulung...

Kak anis tahun ni guna resepi ni utk buat tat gulung yg rapuh & rangup..

250gm butter
40gm gula halus
100 gm tepung jagung
360gm tepung gandum
1 biji telur gred A ( dipukul2 manja)
sedikit esen vanilla

Cara buat :

Butter + gula dipukul sebati (jangan sampai kembang, pukul2 manja jer). kemudian masukkan esen vanilla..gaul rata. kemudian masukkan tepung jagung , kacau lagi sampai sebati. kemudian masukkan tepung gandum, gaul lagi sampai sebati..last sekali masukkan telur yang telah dipukul2 manja tu..uli sampai jadi doh yg lembut..kalau terkeras, boleh la ambik sedikit butter dan uli sampai jadi doh yg lembut dan senang dipicit dgn acuannya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:50 AM | Show all posts
AnisSuraya posted on 16-8-2012 09:10 AM
hahahahahaha......papercup yg kosong tu x sempat nak isi tat gulung...

Kak anis tahun ni guna r ...


bestnya...nampak mudah jer kan... kena cuba ni..

kak anis, mana lebih sedap jem beli atau wat sendiri?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 12:53 AM GMT+8 , Processed in 0.256575 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list