maxjpzero Publish time 18-8-2023 02:17 PM

Berdagang tidak perlu takut, dan mengapa anda tidak perlu terlalu bergantung pada pendapat orang lainBerdagang dalam pasaran kewangan boleh menjadi menarik dan berpotensi menguntungkan. Berdagang juga boleh menyebabkan perasaan bimbang dan takut pada pemula atau peniaga yang berpengalaman.

Ketakutan kemungkinan kehilangan wang atau membuat keputusan yang salah dan kemudian kehilangan keyakinan adalah sangat merosakkan. Dengan sendirinya, perasaan takut boleh menyebabkan tersalah langkah dan buntu dalam membuat keputusan.


Perdagangan: bagaimana untuk mengurangkan tahap ketakutan
Jangan pergi untuk bangkrut
Pengurusan risiko adalah asas perdagangan yang berjaya. Ia tidak berbaloi mempertaruhkan semua modal anda dengan harapan satu perdagangan yang berjaya. Tetapkan had untuk setiap dagangan dalam bentuk stop loss dan take profit. Stop loss akan membantu melindungi modal anda daripada kerugian besar, dan take profit akan membolehkan anda mengunci keuntungan apabila sasaran tercapai. Membangunkan pelan pengurusan risiko yang jelas dan melaksanakannya secara konsisten akan membantu mengelakkan kerugian yang berlebihan dan mengurangkan kebimbangan.

Urus risiko
Selain menetapkan henti kerugian dan ambil untung, ia juga penting untuk menentukan saiz kedudukan dengan betul. Ia tidak berbaloi untuk mempertaruhkan terlalu banyak modal setiap perdagangan, terutamanya jika anda baru bermula. Ini boleh membawa kepada kerugian besar dan menjejaskan harga diri anda secara negatif. Adalah disyorkan untuk mengehadkan saiz kedudukan kepada peratusan tertentu daripada jumlah modal anda, contohnya, tidak lebih daripada 1-2%. Ini akan mengurangkan risiko dan mengekalkan modal yang mencukupi untuk dagangan seterusnya.

Berdagang dengan strategi yang anda yakini
Satu cara untuk mengurangkan ketakutan berdagang adalah dengan menggunakan strategi yang telah terbukti berkesan pada masa lalu. Gunakan data sejarah untuk ujian belakang dan penunjuk dan corak yang boleh dipercayai untuk menentukan mata terbaik untuk memasuki pasaran dan menutup dagangan. Berdagang pada pergerakan aliran yang kukuh.Pelbagaikan pelaburan dengan mengagihkan pelaburan antara aset yang berbeza
Meletakkan semua modal anda ke dalam satu saham atau satu kluster/segmen aset boleh mengakibatkan kerugian yang ketara jika berlaku kesilapan. Kepelbagaian portfolio mengurangkan risiko dan meningkatkan kemungkinan pulangan positif. Cuba berdagang di pasaran yang berbeza. Cuba strategi perdagangan yang berbeza.

Sentiasa meningkatkan analisis teknikal anda
Analisis teknikal adalah alat utama seorang peniaga. Lebih baik dan lebih luas anda menguasai kerja dengan carta, penunjuk, isyarat, corak candlestick, lebih tenang anda akan rasa. Dalam analisis teknikal, prinsipnya tidak berfungsi – lebih banyak parameter yang anda gunakan, lebih tepat hasilnya. Itu tidak berkesan. Sebagai contoh, lebihan penunjuk pada satu carta hanya akan mengelirukan, mewujudkan visi yang bercanggah pada masa ini. Anda perlu tahu bila dan penunjuk apa yang hendak digunakan. Parameter mana yang boleh digabungkan, dan yang hanya mengganggu antara satu sama lain, memesongkan gambaran keseluruhan.

Sertai komuniti perdagangan
Jangan ragu untuk mendapatkan bantuan daripada pedagang berpengalaman atau menyertai komuniti perdagangan. Ramai orang bersedia untuk berkongsi pengetahuan, pengalaman dan strategi mereka. Dan secara percuma.Mengapa Anda Tidak Harus Terlalu Bergantung Pada Orang Lain
Aktiviti anda dalam komuniti perdagangan bersama-sama dengan penglibatan emosi dalam sosialisasi dengan peniaga lain mungkin mempunyai beberapa kelemahan. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

Emosi negatif yang tajam
Terdapat ramai orang dalam komuniti perdagangan dengan sudut pandangan dan strategi yang berbeza. Kadang-kadang pendapat dan nasihat orang lain membawa kepada reaksi emosi yang tidak diingini, seperti lonjakan ketamakan atau serangan panik. Adalah penting untuk kekal sedar dari segi emosi dan membuat keputusan berdasarkan proses analisis anda sendiri, strategi anda sendiri dan pelan pengurusan risiko.

Simpan jurnal perdagangan. Catat idea anda sendiri dan idea orang lain. Uji mereka. Kembali kepada keputusan. Skalakan tawaran yang berjaya.

Terlalu berdagang
Keupayaan untuk sentiasa bertukar idea dan strategi dalam komuniti perdagangan boleh menggalakkan overtrading yang tidak munasabah. Perdagangan berlebihan membawa kepada aktiviti dan perdagangan yang tidak perlu yang pada asalnya anda tidak rancang.

Kerja tidak sistematik dengan matlamat sendiri
Setiap pedagang mempunyai matlamat masing-masing, gaya perdagangan dan tahap kepakaran. Terdapat banyak nasihat dan idea dalam komuniti perdagangan, tetapi tidak semuanya bagus . Adalah penting untuk dapat menapis maklumat dan menerima hanya yang sesuai untuk anda. Pengalaman kejayaan orang lain tidak selalu boleh diterima pakai tanpa kehilangan kecekapan. Skim orang lain mungkin tidak membawa hasil yang sama dalam kes anda.

Maklumat Palsu
Banyak berita, pendapat, ramalan yang berbeza beredar dalam komuniti perdagangan. Walau bagaimanapun, tidak semua sumber maklumat boleh dipercayai atau berkualiti tinggi. Antara lain, komunikasi dalam masyarakat sentiasa tidak formal, selalunya beremosi dan tidak selalu membina. Orang ramai boleh berhujah, mengenakan pendapat mereka, dengan sengaja memutarbelitkan maklumat. Dalam erti kata lain, faktor manusia, emosi seseorang, ketegasan dan karisma yang tidak sihat boleh memainkan peranan negatif yang kuat.

Kehati-hatian dan pengesahan maklumat adalah penting sebelum melancarkan teori dan penyelesaian orang lain ke dalam kerja.

Bersaing dan membandingkan diri anda dengan orang lain
Mungkin terdapat suasana persaingan yang tidak sihat dan sia-sia dalam komuniti perdagangan yang masih ketagihan. Persaingan boleh membawa kepada perasaan rendah diri atau mewujudkan tekanan—tekanan yang akan memaksa anda melakukan perdagangan yang salah hanya untuk membuktikan sesuatu kepada seseorang. Adalah penting untuk diingat bahawa setiap pedagang adalah unik, dan anda perlu memberi tumpuan kepada matlamat dan strategi anda sendiri, bukan mengambil hati pendapat dan reaksi emosi orang lain.Daripada Kesimpulan… Petua Bonus dan Kajian Kes
Bekerja dengan jurnal perdagangan dan berlatih refleksi psikologi

Satu cara untuk mengatasi ketakutan dalam perdagangan adalah dengan menyimpan jurnal perdagangan dan melakukan refleksi psikologi. Kaedah ini membantu menganalisis strategi dagangan, proses membuka dan menutup tawaran, hasil yang diperoleh dan emosi yang mengiringi dagangan.

Contoh langsung

Peniaga Alice menghadapi hakikat bahawa dia mula mengalami ketakutan untuk membuka dagangan dalam pasaran saham kerana beberapa episod malang apabila dia mengalami kerugian.

Alice memutuskan untuk menyimpan jurnal perdagangan, di mana dia memasukkan bukan sahaja maklumat perdagangan, tetapi juga merekodkan mata apabila dia menjadi tidak selesa, dan ada keinginan untuk meninggalkan monitor.

Alice menyedari bahawa ketakutannya timbul apabila dia mula membaca ramalan analisis orang lain, yang, seperti yang anda ketahui, mengandungi sudut pandangan yang sama sekali berbeza. Pada masa yang sama, ramalan daripada pakar yang berbeza sering bercanggah antara satu sama lain, yang memburukkan lagi keadaan Alice dan mengurangkan keyakinan terhadap ketepatan pandangannya sendiri.

Peniaga itu menyedari bahawa kebimbangannya meningkat dengan ketara apabila dia mengabaikan strategi dagangannya sendiri dan mempercayai nasihat orang lain.

Alice mula melakukan refleksi psikologi, bertanya pada dirinya sendiri selepas setiap transaksi: 1) Apakah emosi yang saya alami sebelum, semasa dan selepas transaksi? 2) Adakah keputusan saya tepat dan konsisten dengan strategi saya? 3) Adakah pendapat orang lain mempengaruhi keputusan saya untuk membuat
perjanjian? 4) Apakah pengajaran yang boleh saya pelajari daripada perjanjian ini?


Baca lebih lanjut...

hirudine Publish time 18-8-2023 03:29 PM

sayapun sangat confiden saat trade bersama Broker AMarkets pilihan saya. dengan sokongan tools terbaik dan akaun manager yang profesional benar benar membantu saya mencapai trade harian yang profitable dan selamat

maxjpzero Publish time 30-8-2023 03:13 AM

hirudine replied at 18-8-2023 03:29 PM
sayapun sangat confiden saat trade bersama Broker AMarkets pilihan saya. dengan sokongan tools terba ...

benar, saya bekerja dekat Broker AMarkets Malaysia, kami full team komitmen untuk beri sokongan penuh bagi trader trader kami.

durgandini Publish time 30-8-2023 02:54 PM

sangat direkomendasikan sesiapapun trader wajib punya sistem trading sendiri dan trading dengan persiapan yang baik, jangan trading tanpa kedua benda ini

Pantheratrade Publish time 31-8-2023 03:13 PM

sebagai trader memang sepatutnya kita andalkan diri sendiri, punya sistem trading sendiri dan terampil membuat tradingplan sendiri. sebab kalau loss kitalah yang paling rugi dan menderita

waringinsungsan Publish time 1-9-2023 01:30 PM

sekarang trade udah tidak payah, jika tidak percaya diri sendiri atau takut percaya sama orang yang tidak dikenal, kita boleh pilih ikut copytrade yang tersedia dan terpercaya , dekat Broker AMarkets sudah tersedia master copytrade yang sudah diperingkat menurut masa kerja, profits dan jumlah trader salin

cadasngampar Publish time 1-9-2023 03:52 PM

ada yangtrade dengan sokongan sokongan signal baik premium maupun percuma, ada yang trade pakai robot ada yang trade pakai manual. manapun juga harus kita kenal kaidah kaidah tersebut dan siap atas loss jika terjadi

rengkah_gunung Publish time 3-9-2023 01:17 PM

saya kira semua trader haruslah memiliki sistem trading sendiri dan persiapan trading yang baik, jom sertai kelas edukasi trading terbaik bersama Broker AMarkets Malaysia setiap jumat malam, temui jadwal dekat tiktok :AMarkets Malaysia

maxjpzero Publish time 11-9-2023 06:48 PM

persiapan trading yang baik akan memberi trader kemudahan dalam menentukan entry yang selamat dan exit yang profitable

maxjpzero Publish time 23-9-2023 12:19 AM

Broker AMarkets memberikan kondisi terbaik untuk semua trader kami, dukungan tools serbaguna dan sokongan akaun manager dan BDM sehingga trader boleh trade dengan tenang dan sepenuh diri

cadasngampar Publish time 1-10-2023 10:59 PM

lepas beberapa kali mc saya jadi beda pendapat, menurut saya trader haruslah ada takut jadi boleh hati hati dan bijak saat trade

anglingdharma Publish time 2-10-2023 08:20 AM

jika ada rasa takut, serakah dan ragu muncul saat nak trade, segera berhenti tunggu balik stabil suasana hati dan pikiran. kunjungi youtube AMarkets untuk lihat analisa trading harian yang bermanfaat

Pantheratrade Publish time 19-10-2023 01:44 AM

berjaya dalam trading forex memerlukan waktu dan proses, kita tak boleh malas belajar dan berlatih. juga jangan bergantung kepada bantuan signal orang lain baik free maupun premium

jennyphan Publish time 25-10-2023 11:04 PM

selayaknya seorang trader memiliki keyakinan atas analisa dan kapasitas trading diri sendiri, bergantung kepada orang lain berartis bisnis dan pendapatan kita pun bergantung pada orang itu

Pantheratrade Publish time 26-10-2023 01:40 AM

jika anda tidak punya signal isyarat yang terpercaya boleh ambil solusi ikut program copytrade tinggalpilih saja mana strategy yang anda suka

erlangzero Publish time 27-10-2023 03:13 PM

sekarang ada banyak pilihan bagi trader baik trading dengan pakai robot EA yang free maupun premium ataupun boleh salin pakai copytrade. manapun boleh kita gunakan sekarang udah tak payah

kembulselawi Publish time 1-11-2023 06:59 PM

sebagai trader wajib bagi kita punya sistem trading yang boleh konsisten kita gunakan untuk menjanah profit

Pantheratrade Publish time 2-11-2023 11:50 AM

tersedia banyak chanel edukasi dan pembelajaran untuk trade forex. mudah saja kita pilih yang percuma sebab baik edukasi premium dan free materi kurang lebih sama

dodonkameha Publish time 2-11-2023 10:18 PM

sekarang tidak payah lagi telah banyak chaneledukasi dan pelatihan forex terbaik, meh belajar baik baik untuk menjadi trader mandiri yang penuh keyakinan

fpginsura Publish time 5-11-2023 06:11 PM

jika ada kelas trading saya akan bantu kongsikan disini untuk semua orang
Pages: [1] 2 3
View full version: Berdagang tidak perlu takut, dan mengapa anda tidak perlu terlalu bergantung pada pendapat orang lain


ADVERTISEMENT