maxjpzero Publish time 1-10-2023 10:06 PM

SEC Mengambil Kripto

https://ms.amarkets.com/wp-content/uploads/2023/07/SEC-Mengambil-Kripto.jpg


Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) baru-baru ini mengumumkan bahawa sebahagian besar aset crypto, sebenarnya, sekuriti akan didaftarkan dengan cara yang sama seperti sekuriti.


Pada April 2022, Pengerusi SEC Gary Gensler menyatakan bahawa lima bursa teratas, menyumbang 99% daripada perdagangan crypto, mesti mendaftar dengan SEC dan mematuhi undang-undang yang berkaitan. Gensler juga menggesa penguatkuasaan peraturan kewangan yang lebih baik untuk stablecoin dan token lain.

Dan pada Mei 2022, SEC mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan bahagian sibernya daripada 30 kepada 50 orang dan menamakannya sebagai “Bahagian Aset Crypto dan Keselamatan Siber.”

Langkah-langkah SEC secara asasnya akan mengubah infrastruktur crypto. Sudah ada beberapa akibat.

Pengeluar kripto individu telah tertakluk kepada penguatkuasaan SEC.
Pengerusi SEC Gary Gensler menasihatkan bursa crypto untuk mendaftar dengan agensi itu sebagai platform untuk perdagangan saham. Walaupun ini kelihatan seperti cadangan, panggilan “mesra” pengawal selia boleh menjadi keperluan dengan cepat.
Tiada kejutan di sana. Loceng awal kedengaran sebentar tadi
SEC mengumumkan kedudukannya semasa ledakan tawaran syiling permulaan (ICO) pada tahun 2017. Ringkasannya ialah token DAO ialah sekuriti pelaburan.

Pada tahun 2020, SEC menyaman Ripple Labs Inc. dan dua eksekutifnya, mendakwa bahawa Ripple melanggar undang-undang sekuriti dengan menjual token XRP tanpa memenuhi keperluan pendaftaran dan pendedahan untuk tawaran sekuriti awam.

Dalam tempoh ini, beberapa pengeluar token menerima denda.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jenis token baharu telah muncul: token DeFi, token tidak boleh fungi (NFT), dsb.

Banyak projek blockchain baharu mengelak undang-undang sekuriti. Sama ada kerana mereka tidak mempunyai pentadbir pusat atau kerana token ialah barang koleksi (seperti objek permainan digital atau karya seni maya) yang tidak boleh dianggap sebagai sekuriti klasik. Walau bagaimanapun, token ini digunakan sebagai pelaburan, yang bermaksud aset tersebut mesti mempunyai peraturan yang sama seperti sekuriti.Preseden dengan platform DeFi
Pada Ogos 2021, SEC menuduh platform DeFi Pasaran Wang tidak mendaftarkan aset sebagai sekuriti selepas menjual token bernilai $30 juta. Pengasas projek perlu membayar $12.8 sebagai pampasan sebelum percubaan dan $250,000 sebagai denda.

Pada Februari 2022, BlockFi Lending LLC membayar $100 juta sebagai tuntutan pra-percubaan kerana gagal mendaftarkan akaun berfaedah BlockFinya dengan betul, membayar kadar faedah berubah-ubah ke atas pinjaman crypto.

Adakah sekuriti NFT?
Walaupun NFT mungkin menjual sebagai barang koleksi, karya seni atau item dalam permainan, mereka mungkin tertakluk pada undang-undang sekuriti jika mereka berdagang sebagai pelaburan.

Pengawal selia tidak lama lagi boleh menggunakan undang-undang sekuriti kepada NFT juga. Hester Pierce, salah seorang ahli Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa yang paling mesra kripto, telah memberi amaran bahawa sesetengah NFT boleh menyebabkan pelabur menghadapi masalah dengan undang-undang.

Sekali lagi, amaran sedemikian daripada pihak berkuasa AS bermakna peraturan yang lebih ketat di sekitar NTF semakin hampir.Walaupun SEC masih belum mengumumkan sebarang tindakan penguatkuasaan yang khusus menyasarkan NFT, ia telah mula bertemu secara senyap-senyap dengan pencipta projek sebagai sebahagian daripada siasatan pra-percubaannya.

Pertukaran kripto perlu mendaftar sebagai broker atau peniaga
Pada pendengaran Jawatankuasa Perbankan Senat pada September 2021, Gensler menyatakan bahawa bursa crypto mesti mendaftar sebagai bursa saham. Pegawai itu mengulangi panggilannya pada April 2022.

Hujah utama ialah pertukaran kripto dari segi sejarah adalah legap, membolehkan pengendali mereka mendapat keuntungan tanpa pengawasan atau liabiliti peraturan. Banyak bursa crypto dituduh melakukan perdagangan rekaan atau membekukan baki pelanggan.

Jika berdaftar dengan SEC, bursa crypto mesti melaksanakan sistem teknologi untuk memastikan buku pesanan mereka memenuhi keperluan audit. Mereka juga akan menghadapi peraturan pelaksanaan perintah yang ketat untuk mengelakkan manipulasi pasaran.

Dalam ucapan Aprilnya, Gensler secara berasingan menyuarakan masalah menyimpan mata wang kripto dalam bursa sebagai ancaman kepada pelabur.

Bagaimanakah segmen crypto telah melarikan diri daripada perhatian SEC sepanjang masa ini?
Pada masa lalu, banyak bursa cuba sedaya upaya untuk mengelakkan peraturan AS dengan berpangkalan di bidang kuasa yang selesa dan tidak bekerja dengan pelanggan AS.

Tidak semua pasaran melakukan ini. Sesetengah memilih untuk mematuhi semua cadangan SEC untuk mendapatkan akses kepada pelanggan AS. Antara platform sedemikian ialah Coinbase dan FTX, yang secara khusus menarik broker/peniaga berdaftar AS.Stablecoin juga tidak boleh mengelakkan peraturan
Satu lagi perkara yang mungkin bagi pengawal selia ialah stablecoin yang dipatok pada dolar AS atau mata wang tradisional lain. Kebanyakan stablecoin mengekalkan tambatannya dengan memegang rizab tunai yang besar, perbendaharaan atau aset lain.

Kejatuhan stablecoin algoritma Terra (UST) pada Mei 2022 menimbulkan kebimbangan bahawa keadaan akan meningkat pada masa hadapan dan akan membawa kepada akibat yang menyedihkan bagi pemegang stablecoin.

Pencipta Tether (USDT), stablecoin terbesar, membayar $18.5 juta dalam penyelesaian dengan Peguam Negara New York pada 2021 dan membayar denda $41 juta yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi kerana menyalahgambar jumlah rizab pada tahun yang sama.

Kini Tether menerbitkan maklumat tentang rizabnya setiap hari.

Gensler mencadangkan bahawa stablecoin boleh menimbulkan risiko sistemik kepada ekosistem crypto, memudahkan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai.

Memandangkan SEC sudah menganggap pertukaran mata wang kripto sebagai platform dagangan sekuriti, ia juga berkemungkinan menganggap kebanyakan transaksi stabil sebagai transaksi sekuriti. SEC belum lagi memulakan tuntutan mahkamah tetapi telah mengumumkan bahawa Suruhanjaya mungkin menjadi salah satu badan negeri yang menyemak Tether.Adakah SEC yang paling ketat?

Tidak ianya bukan. Nampaknya perubahan kawal selia global akan datang. Contoh terbaru ialah Korea Selatan telah mengeluarkan waran tangkap untuk pemaju mata wang kripto Terra dan Luna, Kwon Do Hyun dan rakan sekerjanya.

Followed menyatakan bahawa token Terra dan Luna adalah bersamaan dengan sekuriti, yang bermaksud bahawa pasukan Terraform Labs melakukan transaksi penipuan dan melanggar undang-undang kewangan. Sekarang Do Kwon dan pasukannya berada di Singapura, Interpol akan memburu mereka dan pasport mereka akan dibatalkan.

Itu mungkin contoh yang paling menarik tentang bagaimana industri crypto secara retroaktif jatuh terkawal. Secara metafora, ini adalah serangan agresif dan terancang wang “dunia lama” di pasaran crypto. Ia adalah demonstrasi siapa bos.

Apakah yang perlu dilakukan oleh pelabur atau peniaga?
SEC akan menukar kripto menjadi sekuriti, dan ia akan berlaku dengan cepat. Pengawal selia di negara lain akan mengikut jejak mereka.
Sekiranya anda membeli crypto?

Setiap orang harus membuat keputusan untuk diri mereka sendiri, berdasarkan pertimbangan peribadi, rancangan dan matlamat.

Bagi pedagang jangka pendek, tidak banyak perbezaan apa yang akan berlaku kepada aset digital ini atau itu dalam enam bulan, setahun atau dua. Kerana seorang peniaga bertaruh pada dinamik jangka pendek, memperoleh pendapatan dalam sehari atau seminggu.

Jika anda memerlukan akses selamat kepada pasaran kewangan untuk berdagang aset crypto, mata wang, saham, indeks dan instrumen lain, sila buka akaun dengan AMarkets.

Kami telah berada di pasaran sejak tahun 2007.

Kami melayani lebih daripada 1 juta pelanggan di seluruh dunia dan menawarkan beberapa syarat terbaik dalam industri: spread rendah, deposit tanpa komisen, sokongan 24/7, pelaksanaan pesanan yang sangat pantas, pengesyoran perdagangan percuma daripada pedagang profesional.Selengkapnya...hirudine Publish time 2-10-2023 04:57 AM

pada akhirnya ide membuat kripto decentralisasi sepertinya gagal ditengah process

durgandini Publish time 2-10-2023 06:55 AM

hirudine replied at 2-10-2023 04:57 AM
pada akhirnya ide membuat kripto decentralisasi sepertinya gagal ditengah process

akhirnya sama sama kita tengok dekat sini, bahwa regulator menang atas crypto mania dcentral sytem

waringinsungsan Publish time 2-10-2023 09:41 AM

saya kira negara negara lain juga harus ikuti kebijakan SEK untuk kendalikan efek negatif spekulasi negatif market karena aset aset krito oleh paus dan trader besar yang merugikan

cakarputih Publish time 2-10-2023 11:23 AM

mungkin masa kripto akan berakhir dan masa mata uang digital fiat negara mulai akan berkembang

rengkah_gunung Publish time 2-10-2023 02:19 PM

kripto memang saat ini sedang popular namun boleh kita lihat kepada insiden tera luna yang merugikan banyak sekali orang bahkan ada yang sampai bunuh diri. harus bijak dalamn sikapi benda baru ni, banyak di pump dan dumb saja oleh influencer

fpginsura Publish time 2-10-2023 10:30 PM

waringinsungsan replied at 2-10-2023 09:41 AM
saya kira negara negara lain juga harus ikuti kebijakan SEK untuk kendalikan efek negatif spekulasi...

beberapa negara memang sudah melakukan regulasi kepada aset aset kripto dan platform exchanger yang memproses transaksi aset aset kriptoini

cadasngampar Publish time 30-10-2023 11:10 AM

saya tetap positif untuk laju profit atas aset aset kripto yang saat ini populer tapi saya sarankan jangan all in dalam instrumen spekulatif high volatile ini

ipartnerib Publish time 31-10-2023 02:27 PM

untuk aset aset kripto ini jangan terlalu obsesi, masa akan berubah dan aset aset spekulasipun ajan berubah pula

anglingdharma Publish time 31-10-2023 07:28 PM

apakah ada disini yang stack shiba inu? apakah meme coin ini ada potensi kembang

durgandini Publish time 1-11-2023 12:38 PM

anglingdharma replied at 31-10-2023 07:28 PM
apakah ada disini yang stack shiba inu? apakah meme coin ini ada potensi kembang

saya pun ada stack shibini tapi sudah lama tiada kenaikan yang berarti

Pantheratrade Publish time 2-11-2023 11:38 AM

Dekat Broker AMarkets tersedia akaun kripto untuk boleh kita gunakan trade baik deposit dan widrawal khusus dengan aset aset kripto jom Joinlah Amarkets untuk trade Kripto

dodonkameha Publish time 2-11-2023 09:58 PM

Broker AMarkets menyediakan akaun khusus untuk Trader yang ingin trade dengan kripto baik deposit dan pengeluaran.
daftar dekat sini
https://ms.amarkets.com/trading/account-type/crypto/?g=CDE7K

Pantheratrade Publish time 8-11-2023 02:54 AM

seperti boleh kita tebak pada akhirnya kripto akan tunduk kepada regulasi diberbagai negara

rengkah_gunung Publish time 8-11-2023 05:48 AM

akan sulit ini semua sebab regulasi bagai bagai negara berbeza, harga akan sensitif dan volatility akan hebat sekali

waringinsungsan Publish time 8-11-2023 07:50 AM

macam mana pulak koin koin micin yang ramai pump oleh developer dan komunity?

dodonkameha Publish time 30-11-2023 03:44 AM

untuk teman teman yang senang trade kripto, boleh gabung dengan Broker AMarkets tersedia akaun khusus kripto deposit dan widrawal dengan kripto, menarik kan?

Pantheratrade Publish time 30-11-2023 01:20 PM

dodonkameha replied at 30-11-2023 03:44 AM
untuk teman teman yang senang trade kripto, boleh gabung dengan Broker AMarkets tersedia akaun khusu ...

sayapun pakai akaun trade kripto ini dekat Broker AMarkets, sebab saya ada porsi portofolio juga untuk aset aset kripto jika ada peluang entry saya pakai akaun kripto ini

Pantheratrade Publish time 27-12-2023 10:03 PM

kemajuan volume niaga aset aset kripto digalakkan oleh pemain pemain besar dengan ide ide spekulasi. trade dengan Broker AMarkets tersedia lebih 28 aset kripto sebagai instrumen trading

kembulselawi Publish time 31-12-2023 07:36 PM

tujuan diciptakannya btc dan kripto sebagai aset desentralisasi telah gagal dengan campur tangan SEC
kamu selalu bisa trade 2 arah untuk BTC dengan Broker AMArkets, laverage 1:100
Pages: [1] 2
View full version: SEC Mengambil Kripto


ADVERTISEMENT