Raline Publish time 12-10-2023 07:17 AM

Lelong pakaian serendah RM2, elak gulung tikar

Lelong pakaian serendah RM2, elak gulung tikar

https://assets.bharian.com.my/images/articles/levis_1696985498.jpg
Noraini lelong pakaian serendah RM2 elak rugi dan mendapatkan semula modal. - NSTP/Paya Linda Yahya


GUA MUSANG: Bagi mengelakkan perniagaan terus gulung tikar, seorang pengusaha pakaian terpaksa melelong semua baju kanak-kanak dan wanita serendah RM2 sehingga RM20 selepas dagangannya tidak mendapat sambutan sejak hampir setahun lalu.

Noraini Ramelin, 40, yang membuka perniagaan dari rumahnya sejak lima tahun lalu melelong pakaian berkenaan bagi mengelak terus mengalami kerugian.

Katanya, usaha lelongan pakaian itu dimulakan sejak November tahun lalu dan hanya berhasil mendapat pulangan kira-kira RM500.

Jika dilelong semua dia menganggarkan nilai keseluruhan hampir RM10,000 dan masih terlalu jauh untuk mencapai sasaran itu.

Saya terpaksa melakukan usaha terakhir ini hanya untuk mendapatkan pulangan modal selepas perniagaan tidak lagi memberangsangkan seperti dahulu.

"Sekarang saya sudah tidak mengharapkan untuk dapat untung, dapat balik modal pun sudah bersyukur sangat daripada terus rugi," katanya ketika ditemui di rumah di Taman Agropolitan Rantau Manis, di sini, baru-baru ini.

Noraini berkata, pada awal perniagaannya semuanya berjalan lancar dan baju dijual mendapat sambutan menggalakkan, selain pernah berniaga di pasar malam.

"Sejak November tahun lalu jualan semakin berkurang dan gerai yang dibuka juga sudah tidak menerima pelanggan sehinggakan untuk modal minyak kereta ke tempat jualan juga terpaksa menggunakan kos sendiri.

"Memang dari awal mulakan perniagaan dari rumah dan membuka gerai pada setiap hujung minggu dan ketika musim perayaan.

"Dengan stok yang masih banyak ada kalanya saya buntu memikirkannya. Jadi ada juga saya iklankan di Facebook atau WhatsApp.

"Tapi sambutan masih perlahan dan masih banyak stok baju kanak-kanak dan wanita yang tidak terjual.

"Saya sudah tak kisah melelong pakaian dengan harga terendah, iaitu antara RM2 hingga RM20, asal sahaja mampu bertahan untuk kelangsungan hidup," kata ibu tiga anak berusia antara lapan hingga 11 tahun.

Dia juga terdesak ingin menghabiskan semua stok pakaian yang dijualnya untuk menampung kos hidup keluarga yang semakin meningkat.

Lebih menyedihkan suaminya, Mohammad Nawi Mohamed Jam, 42, pula sudah hampir empat bulan tidak bekerja kerana mengalami masalah kesihatan dan tidak boleh melakukan kerja-kerja berat.

SUMBER:https://www.bharian.com.my/wanita/keluarga/2023/10/1163454/lelong-pakaian-serendah-rm2-elak-gulung-tikar

Pantheratrade Publish time 8-11-2023 02:58 AM

bisness sedang menurun kah? e-niaga dan online shop kuat menekan bisness toko
Pages: [1]
View full version: Lelong pakaian serendah RM2, elak gulung tikar


ADVERTISEMENT