CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2471|Reply: 1

[Juadah/Kuih] BERBUKA DENGAN PENCUCI MULUT ‘PULUT BERKRIM BERSAMA MANGGA’

[Copy link]
Post time 25-6-2015 05:03 PM | Show all posts |Read mode


Resipi cepat dan mudah yang pasti membuatkan ahli keluarga anda nikmatinya dengan penuh kegembiraan. Hidangan Thai kegemaran ramai, Creamy Rice Mango, yang manis dan berempah untuk dijadikan snek. Ia siap untuk dihidang dalam hanya 30 minit.
Bahan-bahan:
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 1 1/2 cawan beras pulut
  • 1 /2 cawan gula kastor
  • 4 cawan air
  • 2 mangga, dikupas, dibuang biji dan dihiris
  • 1 paket 200ml Santan Kelapa Ayam Brand™
Membakar
Sapukan kelapa parut dengan rata atas dulang pembakar dan letakkan kedalam ketuhar yang dipanaskan ke 190oC selama 10 minit sehingga keperangan.
Mendidih
Campurkan nasi, gula dan air dalam periuk dan didihkan. Didih selama 15-20 minit, sehingga air diserap oleh nasi. Keluarkan dulang dari ketuhar dan letakkan kelapa parut disebelah. masukkan santan kelapa. Untuk mengekalkan aroma, perlu ingat supaya hanya masukkan santan dipenghujung resipi.
Cara Hidangan
Hidangkan nasi bersama mangga hirisan dan taburkan parutan kelapa yang telah dibakar diatasnya.
wanista

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-6-2015 11:43 PM | Show all posts
sedap sgt2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Hari Raya Aidilfitri


    ADVERTISEMENT



     

    ADVERTISEMENT


     


    ADVERTISEMENT
    Follow Us

    ADVERTISEMENT


    Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

    30-11-2024 05:12 PM GMT+8 , Processed in 0.425396 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

    Powered by Discuz! X3.4

    Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

    Quick Reply To Top Return to the list