CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: tapibukanaku

[Tempatan] Restoran Warisan pamer keunikan tersendiri

[Copy link]
 Author| Post time 22-4-2014 10:29 AM | Show all posts
genchi posted on 22-4-2014 10:13 AM
aihh tamo mekdi nak nsk udang pacit AN

tak kira nak ugak... bkn jauh pun kt kek somban je kan?  ...

yo. tak jauh pun. ateh somban sikit, naik bukit putus, turun menikmati panorama kampung............daaaaa sampai sudah...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2014 10:32 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 22-4-2014 10:29 AM
yo. tak jauh pun. ateh somban sikit, naik bukit putus, turun menikmati panorama kampung........... ...

bila nak pegi pariaman? sawah lunto? payakumbuh


Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2014 10:36 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 22-4-2014 10:29 AM
yo. tak jauh pun. ateh somban sikit, naik bukit putus, turun menikmati panorama kampung........... ...

gen tak ponah laie lalu kek bukit putuih neh... tingin gak aso2 nak lalu lalang kek situ..
nnt kite ajak ana .. n sapa2 lagi yg nak folo.. den dah traso kek tokak msk lomak cili api pnoh nikmat neh..
wlopong tak brapo bekonan.. tp kalo sodap den tolan
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2014 02:33 PM | Show all posts
iza.moha posted on 22-4-2014 10:18 AM
Klu goreng2 kena cari tukang msk siam..
Org nogori ni cumo pakar bab nasi blauk yo..

nnt kito usul kan yo kek restoran warisan poie cari tukang masak siam utk sodapkan lg masakan goreng2..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-4-2014 02:56 PM | Show all posts
axl_bach posted on 22-4-2014 09:39 AM
Baru makan kat restoran nih semalam....

amik masak lomak cili padi ayam dgn sotong goreng kunyit  ...

ado janda pulang tak kek situ?..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2014 03:13 PM | Show all posts
tapibukanaku posted on 22-4-2014 02:56 PM
ado janda pulang tak kek situ?..

eh,kan aku mention kat situ aku minum air jando pulang...ke nama lain ntah aku x igt....kaler cam air teh, rasa manis2 then ada isi kelapa

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 22-4-2014 03:23 PM | Show all posts
axl_bach posted on 22-4-2014 03:13 PM
eh,kan aku mention kat situ aku minum air jando pulang...ke nama lain ntah aku x igt....kaler cam  ...

eh iols gurau2 je ada ke 'jando' pulang kat situ?..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2014 03:28 PM | Show all posts
tapibukanaku posted on 22-4-2014 03:23 PM
eh iols gurau2 je ada ke 'jando' pulang kat situ?..

ooooo,ko maksudkan "jando" eh, aku igt ko termiss part aku cakap aku minum "air jando".....heheheheheheh

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-4-2014 03:43 PM | Show all posts
axl_bach posted on 22-4-2014 03:28 PM
ooooo,ko maksudkan "jando" eh, aku igt ko termiss part aku cakap aku minum "air jando".....heheheh ...

yo lah..jando..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2014 03:48 PM | Show all posts
tapibukanaku posted on 22-4-2014 03:43 PM
yo lah..jando..

maso eden poie tu xdok laa ramai bona org makan nyo lah pun.......tp masakan dia ok lah, eden bagi 4 bintang Dayyaaaaaaa

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-6-2014 08:56 AM | Show all posts
Penambat selera

Kuala Pilah: Setiap negeri ada keistimewaan dan makanan popular mereka sendiri sama ada makanan berbentuk lauk-pauk ataupun kuih-muih, begitu juga dengan negeri Negeri Sembilan yang sinonim dengan masak lemak cili padi.
Masakan ini mempunyai ciri tersendiri membuatkan ia digemari ramai orang selain keenakan dan rasanya yang pasti memikat penggemar makanan tidak kira orang Melayu mahupun pelancong luar.
Masak lemak cili padi pula sering dikaitkan dengan daging salai, ikan keli salai, ayam salai dan itik salai yang menjadi pelengkap hidangan itu ‘seperti irama dan lagu’, jika satu daripadanya tiada, maka tidak lengkaplah ia.
Pengusaha restoran Lomang Apak yang terkenal di Kuala Pilah, Rosmawati Abdul Rashid, 39, berkata, keistimewaan restorannya bukan saja lemang tetapi masak lemak cili padi yang berlainan daripada kebanyakan restoran lain.
“Restoran ini mula popular lebih 12 tahun lalu kerana masak lemang dan rendang.

Rendang yang disediakan di sini berlainan kerana menggunakan itik salai dicampur daun puding.
Kemudiannya kami mempelbagaikan masakan daripada masak lemak cili padi, lawa (kerabu) daging salai sehinggalah masakan panas yang semua lauknya sudah disalai,” katanya.
Rosmawati berkata, dia memerlukan minimum lima kilogram (kg) daging salai sehari dan 10kg pada hari minggu kerana permintaannya lebih tinggi berikutan ramai pengunjung singgah makan di restorannya ketika dalam perjalanan ke kampung atau ke ibu kota.
Disebabkan keunikan masakannya, restoran yang menjadi perhentian bas ekspres bagi perjalanan dari Pantai Timur ke Seremban dan Kuala Lumpur itu turut mendapat perhatian beberapa stesen televisyen swasta yang datang membuat rakaman di situ bagi program masakan.
Meskipun sudah dikenali, Rosmawati berkata, dia tidak pernah leka dalam memastikan penyediaan hidangannya mengikut sukatan yang betul dan sentiasa enak demi kepuasan pelanggan.
“Seperti menyalai, walaupun nampak mudah tetapi sukar, jika salah caranya maka daging cepat rosak.

Begitu juga dengan memasak lemak cili padi, nampak saja mudah tetapi perlu tahu resepinya.
“Ramai pelanggan yang datang bertanya mengenai resepi saya.
Masak lemak cili padi daging salai tidak boleh dicampur bawang kerana bawang akan menghilangkan aroma salai dan santan yang digunakan juga mestilah santan pekat selain kunyit hidup, lada dan serai.
“Jangan lupa ‘kawan’ daging pula mestilah benda masam antaranya belimbing buluh, buah bacang, daun atau buah gelugur bagi menambah rasa,” katanya yang membuka restoran bermula jam 7 pagi hingga 8 malam.
Bagi pengusaha restoran Talang Impian Zainuddin Daud, 46, berkata, dia tidak menghadapi masalah untuk masakan berasaskan salai kerana ia mendapat permintaan tinggi di daerah ini.
“Setiap hari saya menyediakan lebih 20 jenis lauk untuk hidangan tengah hari antaranya ikan sembilang, daging, puyuh atau ayam salai.
“Lauk salai yang dijual itu pasti habis kerana digemari ramai pelanggan kebanyakannya dari luar daerah ini,” katanya.
Katanya, untuk mendapat rasa yang enak pelbagai ramuan atau bahan dicampur ketika proses menyediakan masakan.
“Sebagai contoh, ikan sembilang lebih enak jika dicampur dengan daun asam gelugur, belimbing buluh atau buah bacang muda manakala daging salai pula lebih enak jika dicampur dengan daun pucuk ubi dan terung telunjuk,” katanya.




@genchi


Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 09:02 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 10-6-2014 08:56 AM
Penambat selera

Kuala Pilah: Setiap negeri ada keistimewaan dan makanan popular mereka sendiri sa ...

tengok gambar aje dah lapar hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 09:02 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 10-6-2014 08:56 AM
Penambat selera

Kuala Pilah: Setiap negeri ada keistimewaan dan makanan popular mereka sendiri sa ...

gen malas baca... gen nak mkn aje.. gen dah tak dayo laie.. gen da takdo kudrat laie.. gen nakkan nasikkkkkkkk


bila kita nak pgnya??
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Makan.sedap2 ke....
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 10:31 AM | Show all posts
aduh,teringat makan dgn awek aritu kat restoran nih....mmg sedap udang masak cili padi dia....meleleh wooooooooooooooooooooo
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-6-2014 10:40 AM | Show all posts
sueism posted on 10-6-2014 09:02 AM
tengok gambar aje dah lapar hehehe

uols bila balik mesia? jemput ar mai nogori semilan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 10-6-2014 10:45 AM | Show all posts
axl_bach posted on 10-6-2014 10:31 AM
aduh,teringat makan dgn awek aritu kat restoran nih....mmg sedap udang masak cili padi dia....melele ...

teringat awek ke? teringat udang masak cili padi?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-6-2014 10:47 AM | Show all posts
genchi posted on 10-6-2014 09:02 AM
gen malas baca... gen nak mkn aje.. gen dah tak dayo laie.. gen da takdo kudrat laie.. gen nakkan  ...

mak aiiiih gen....mmg da kritikal ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 10:49 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 10-6-2014 10:40 AM
uols bila balik mesia? jemput ar mai nogori semilan

tulah balik bila tak tau tapi memang dah dlam
bucket list dah tempat harus pergi hehehe
alamat semua dah tulis dalam notebook dah
lagipun iols tak pernah pergi N9 nie so kira
first time lah kalau pergi sana , harus makan
sampai lupa diri nie. Jenuh kena bawak baju
size besar sebab balik sana nanti boleh jadi big size
hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 10:50 AM | Show all posts
tapibukanaku posted on 10-6-2014 10:45 AM
teringat awek ke? teringat udang masak cili padi?

hahahahaha,dedua laa.......combo meh, kuar dgn awek cun layan makanan sodappppppppppppp

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-9-2024 11:10 PM GMT+8 , Processed in 0.265168 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list