View: 1319|Reply: 0
|
Enzim yang merosakkan lemak pada manusia
[Copy link]
|
|
Enzim yang merosakkan lemak pada manusia
Reaksi dan pemisahan
Enzim pencernaan mempunyai tugas yang sempit untuk memisahkan bahan kompleks yang memasuki saluran gastrousus dengan makanan. Bahan-bahan ini dibahagikan kepada yang mudah yang mudah diserap oleh tubuh. Enzim atau enzim yang memecah lemak memainkan peranan khas dalam mekanisme pemprosesan makanan (terdapat tiga jenis). Mereka dihasilkan oleh kelenjar air liur dan perut, di mana enzim memecahkan sejumlah besar bahan organik. Bahan-bahan ini termasuk lemak, protein, karbohidrat. Sebagai hasil pendedahan kepada enzim sedemikian, tubuh secara kualitatif menyerap makanan yang telah tiba. Enzim diperlukan untuk reaksi dipercepatkan. Setiap jenis enzim sesuai untuk tindak balas tertentu, bertindak pada jenis komunikasi yang sesuai.
Asimilasi
Untuk penyerapan lemak yang lebih baik di dalam badan bekerja jus gastrik, mengandung lipase. Enzim lemak yang membelah ini menghasilkan pankreas. Karbohidrat dipecahkan oleh amilase. Selepas pembusukan, mereka cepat diserap dan masuk ke dalam darah. Salivary amylase, maltase, dan lactase juga menyumbang kepada belahan. Protein dipecahkan oleh protease, yang masih terlibat dalam normalisasi mikroflora saluran gastrousus. Ini termasuk pepsin, chymosin, trypsin, erepsin dan carboxypeptidase pankreas.
Apakah enzim utama yang memecah lemak di dalam tubuh manusia?
Lipase adalah enzim yang tugas utamanya ialah pembubaran, pemisahan menjadi pecahan dan pencernaan lemak dalam saluran pencernaan manusia. Lemak yang memasuki usus tidak dapat diserap ke dalam darah. Untuk penyerapan, ia mesti dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol. Lipase membantu dalam proses ini. Jika terdapat kes apabila enzim yang merosakkan lemak (lipase) diturunkan, adalah perlu untuk memeriksa dengan teliti orang itu untuk onkologi.
Lipase pankreas dalam bentuk pemberian prolipase proaktif yang tidak aktif, dipaparkan dalam duodenum. Prolipase diaktifkan di bawah pengaruh asid hempedu dan colipase, satu lagi enzim daripada jus pankreas. Lipvala lipu dihasilkan pada bayi akibat kelenjar mulut. Dia terlibat dalam pencernaan susu ibu.
Lipase hati disembur ke dalam darah, di mana ia mengikat dinding vaskular hati. Kebanyakan lemak dari makanan dipecah dalam usus kecil akibat lipase pankreas.
Mengetahui enzim mana yang memecah lemak dan apa sebenarnya yang tidak ditanggung oleh tubuh, doktor boleh menetapkan rawatan yang diperlukan.
Sifat kimia hampir semua enzim adalah protein. Pankreas juga merupakan organ sistem pencernaan dan endokrin. Pankreas sendiri terlibat secara aktif dalam proses pencernaan, dan enzim gastrik utama adalah pepsin.
Bagaimanakah enzim pankreas memecah lemak ke dalam bahan mudah?
Amilase memecahkan kanji ke dalam oligosakarida.
Seterusnya, oligosakarida berpecah kepada glukosa di bawah pengaruh enzim pencernaan lain. Glukosa diserap ke dalam darah. Bagi tubuh manusia, ia adalah sumber tenaga.
Semua organ dan tisu manusia dibina daripada protein. Bukan pengecualian dan pankreas, yang mengaktifkan enzim hanya selepas mereka memasuki lumen usus kecil. Apabila pelanggaran fungsi normal badan ini, terdapat pancreatitis. Ini adalah penyakit biasa. Penyakit di mana tidak ada enzim yang merosakkan lemak dipanggil insiden kekurangan pankreas: exocrine atau intrasecretory.
Isu kegagalan
Kekurangan yang berlebihan mengurangkan pengeluaran enzim pencernaan. Dalam kes ini, seseorang tidak boleh makan dalam kuantiti makanan yang banyak, kerana fungsi trigliserida yang memecah adalah terjejas. Pesakit sedemikian selepas mengambil makanan berlemak menimbulkan gejala mual, keterukan, dan sakit perut.
Sekiranya kekurangan intrasecretori, insulin hormon tidak dihasilkan, yang membantu menyerap glukosa. Terdapat penyakit serius yang dikenali sebagai diabetes. Nama lain adalah diabetes kencing manis.
Nama ini dikaitkan dengan peningkatan dalam perkumuhan air kencing oleh badan, akibatnya ia kehilangan air dan seseorang merasakan dahaga yang tetap. Karbohidrat hampir tidak datang dari darah ke dalam sel dan oleh itu praktikalnya tidak digunakan untuk keperluan tenaga tubuh.
Glukosa darah meningkat dengan ketara, dan ia mula dikeluarkan melalui air kencing. Sebagai hasil daripada proses sedemikian, penggunaan lemak dan protein untuk tujuan tenaga meningkat dengan ketara, dan tubuh mengumpul produk pengoksidaan yang tidak lengkap.
Akhirnya, keasidan dalam darah juga meningkat, yang boleh menyebabkan koma diabetes. Dalam kes ini, pesakit mempunyai gangguan pernafasan, sehingga kehilangan kesedaran dan kematian.
Dalam contoh ini, jelas kelihatan betapa pentingnya enzim yang memecah lemak dalam tubuh manusia, supaya semua organ berfungsi dengan harmoni.
Glucagon
Jika ada masalah, anda perlu menyelesaikannya, membantu badan dengan bantuan pelbagai kaedah rawatan dan persediaan perubatan.
Glukagon mempunyai kesan bertentangan insulin. Hormon ini menjejaskan pecahan glikogen di dalam hati dan penukaran lemak menjadi karbohidrat, sehingga menyebabkan peningkatan kepekatan glukosa darah. Dan hormon somatostatin menghalang rembesan glukagon.
Ubat-ubatan sendiri
Dalam bidang perubatan, enzim yang memecah lemak dalam tubuh manusia boleh diperolehi dengan bantuan ubat-ubatan. Mereka banyak - dari jenama paling terkenal kepada yang kurang dikenali dan kurang mahal, tetapi juga berkesan. Perkara utama - jangan ubat sendiri. Lagipun, hanya doktor yang menggunakan kaedah diagnostik yang diperlukan dapat mencari ubat yang tepat untuk menormalkan kerja saluran pencernaan.
Walau bagaimanapun, selalunya kita hanya membantu badan dengan enzim. Perkara yang paling sukar untuk menjadikannya berfungsi dengan baik. Terutamanya jika orang sudah tua. Ia seolah-olah hanya pada pandangan pertama bahawa saya membeli pil yang diperlukan - dan masalah itu diselesaikan. Malah, ia sama sekali tidak seperti itu.
Tubuh manusia adalah mekanisme yang sempurna, yang masih tumbuh lama dan haus. Jika seseorang mahu dia berkhidmat kepadanya selama mungkin, ia perlu menyokongnya, mendiagnosis dan merawatnya pada waktunya.
Sudah tentu, setelah membaca dan mencari tahu enzim mana yang memecah lemak semasa pencernaan manusia, anda boleh pergi ke farmasi dan meminta ahli farmasi mencadangkan ubat dengan komposisi yang betul.
Tetapi ini boleh dilakukan hanya dalam kes-kes yang luar biasa, apabila untuk beberapa alasan yang baik tidak mungkin untuk melawat doktor atau menjemputnya ke rumah. Anda mesti faham bahawa anda boleh membuat banyak kesilapan dan gejala penyakit yang berbeza mungkin sama. Dan untuk membuat diagnosis yang betul, anda memerlukan bantuan perubatan. Ubat-ubatan sendiri boleh merosakkan serius.
Pencernaan dalam perut
Jus gastrik mengandungi pepsin, asid hidroklorik dan lipase. Pepsin bertindak hanya dalam persekitaran berasid dan memecah protein ke dalam peptida. Lipase dalam jus gastrik berpecah lemak hanya diemulsi (susu).
Enzim lemak memecah, menjadi aktif hanya dalam persekitaran alkali usus kecil. Ia datang bersama-sama dengan komposisi bakar semi-cecair makanan, ditolak oleh otot licin yang terkontaminasi perut. Ia ditolak ke duodenum dalam bahagian berasingan. Sesetengah bahan yang diserap dalam perut (gula, garam terlarut, alkohol, farmaseutikal). Proses pencernaan itu sendiri pada dasarnya berakhir di usus kecil.
Makanan yang maju ke duodenum menerima jus empedu, usus dan pankreas. Makanan memasuki perut di bahagian bawah dengan kelajuan yang berlainan. Lemak lemak, dan tenusu bergerak dengan cepat.
Lipase
Jus pankreas adalah cecair alkali yang tidak mempunyai warna dan mengandungi trypsin dan enzim lain yang memecah peptida ke dalam asid amino. Amilase, laktase dan maltase menukar karbohidrat menjadi glukosa, fruktosa dan laktosa. Lipase adalah enzim yang memecah lemak menjadi asid lemak dan gliserol. Masa pencernaan dan rembesan jus bergantung kepada jenis dan kualiti makanan.
Usus kecil melakukan pencernaan parietal dan abdomen. Selepas rawatan mekanikal dan enzimatik, produk belahan diserap ke dalam darah dan limfa. Ini adalah proses fisiologi yang kompleks yang dilakukan oleh usus kecil usus kecil dan diarahkan dengan ketat dalam satu arah, villi dari usus.
Suction
Asid amino, vitamin, glukosa, garam mineral dalam komposisi larutan berair diserap ke dalam darah kapilari villi. Glycerin dan asid lemak tidak larut dan tidak diserap oleh villus. Mereka masuk ke dalam sel-sel epitel, di mana molekul lemak yang masuk ke dalam limfa dibentuk. Setelah melepasi halangan kelenjar limfa, mereka memasuki darah.
Bile memainkan peranan yang sangat penting dalam penyerapan lemak. Asid lemak, menggabungkan hempedu dan alkali, saponifikasi. Oleh itu, sabun (garam larut asid lemak) terbentuk, dengan mudah melalui dinding-dinding villi. Kelenjar pada usus besar terutamanya mengeluarkan lendir. Usus besar menyerap air sehingga 4 liter sehari. Ia adalah rumah kepada sejumlah besar bakteria yang terlibat dalam pecahan serat dan sintesis vitamin B dan K.
Sumber:https://ms.sodiummedia.com
|
|
|
|
|
|
|
| |
|