CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 11885|Reply: 39

Bertambah-tambah Nasi Dengan Menu Ikan Cencaru Sumbat Sambal

[Copy link]
Post time 26-5-2016 05:42 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Izzah Abbasy

Meh nak kongsikan dengan anda kenapa hanya ikan Cencaru sahaja orang  belah di belakangnya dan disumbat sambal ataupun kelapa?

Ha, jawapannya sebab ikan tu pakai jeket. Dan isinya tak lembut macam ikan lain. Betul tak?

Menu Ikan Cencaru Sumbat Sambat ini jarang dijadikan menu harian untuk hidangan makan tengah hari atau malam.



Rata-ratanya selesa untuk menyediakan hidangan ini tatkala ingin makan besar, raikan tetamu atau hari-hari istimewa.

Tetapi, ada juga yang jadikan Cencaru Sumbat Sambal ini sebagai menu harian, bukan tiada langsung tau!

Nah, resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal dimakan pula dengan nasi panas-panas khas untuk anda. - CARI Infonet  
Bahan-bahan

2 ekor ikan cencaru dibelah belakang
5 batang lada merah dipanggang hingga layu
1 ketul belacan bakar sebesar ibu jari
3/4 sudu kecil pati asam jawa adabi
secubit gula

Cara-cara penyediaan

1. Lumurkan ikan cencaru dengan garam kunyit dan ketepikan.

2. Tumbuk bahan-bahan yang dipanggang hingga agak lumat dan tambahkan secubit gula. Tumbuk lagi.

3. Tambahkan pati asam jawa dan gaul sebati.

4. Ambil ikan cencaru tadi dan sumbatkan dengan sambal yang telah ditumbuk.

5. Goreng dengan minyak terendam dengan api sederhana hingga masak.

6. Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat mencuba!













Kredit : Resepi Kek & Biskut Raya

Foto : Google
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2016 05:46 PM | Show all posts
uish!!!! sedap ni..
aku memang giler ngan ikan cencaru ni
kalo masak, mak aku bagi sorang makan sekor
biar puas makan..

yg sedap tu isi yg hitam tu
sedappppp!!!!!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejammm...mak sebak tgk gamvor ni, bertambah sebak teringat sedapnya cencaru sumbat...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2016 05:51 PM | Show all posts
makneng replied at 26-5-2016 05:46 PM
Kejammm...mak sebak tgk gamvor ni, bertambah sebak teringat sedapnya cencaru sumbat...

hahaha cepat buat...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-5-2016 05:51 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 26-5-2016 05:46 PM
uish!!!! sedap ni..
aku memang giler ngan ikan cencaru ni
kalo masak, mak aku bagi sorang makan se ...

...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
CARI-IIN replied at 26-5-2016 05:51 PM
hahaha cepat buat...

Bukan masalah buat,  masalah x leh amik solid food dekkkk.  Mak soft diet nih
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-5-2016 05:52 PM | Show all posts
hoiii sedapnyaaa

sebelum bulan puasa tiba, nak melantak banyak banyak jadi ular sawa sat
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:54 PM | Show all posts
makneng replied at 26-5-2016 05:52 PM
Bukan masalah buat,  masalah x leh amik solid food dekkkk.  Mak soft diet nih

bedal je makneng

besok puasa boleh ganti balik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2016 05:54 PM | Show all posts
selalu buat tak jadik..
tak cantik mcm pic tu..
kena goreng minyak banyak eh?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 26-5-2016 05:54 PM
bedal je makneng

besok puasa boleh ganti balik

Mak baru lps surgery tekak dekkk.     {rz
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 05:54 PM
selalu buat tak jadik..
tak cantik mcm pic tu..
kena goreng minyak banyak eh?

Uolls kena deep fry ni. Cer la buat lg sekali.  
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:58 PM | Show all posts
makneng replied at 26-5-2016 05:57 PM
Uolls kena deep fry ni. Cer la buat lg sekali.

oooo... kena goreng tenggelam ye..
iols ni kedek minyak sikit
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 26-5-2016 05:52 PM
hoiii sedapnyaaa

sebelum bulan puasa tiba, nak melantak banyak banyak jadi ular sawa sat

Dah jadik ulor jgn masuk dlm rmh org.. Kang kena bedok  
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 05:58 PM
oooo... kena goreng tenggelam ye..
iols ni kedek minyak sikit

Sblm ni mak pon x tau kena minyak byk..tp kalo dah sambal tu cukup bahan.. Rasa sedap jah uolls
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 06:04 PM | Show all posts
saya selalu buat guna cili kering
guna lada merah ni tak pedas
kalo nak belah belakang ni of course kena mintak suami yg belah
saya tak reti
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 08:25 PM | Show all posts
sedap..masak tumbuk sambal belacan tu..
lebihkan sedikit..boleh guna untuk sumbat ikan cencaru ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-5-2016 08:33 PM | Show all posts
Terussss rasa lapaqqqqq
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 26-5-2016 06:00 PM
Sblm ni mak pon x tau kena minyak byk..tp kalo dah sambal tu cukup bahan.. Rasa sedap jah uolls

Berapa kali buat tak jadi.. ikan tu rasa tawar  
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 09:48 PM | Show all posts
menggoda sungguh ikan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2016 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 26-5-2016 09:35 PM
Berapa kali buat tak jadi.. ikan tu rasa tawar

Mak pernah buat,  mak garamkan dulu ikan tu mcm biasa letak kunyit serbuk siap then baru sumbatkan bahan2 yg ditumbuk,  goreng.  Wpun time tu x guna minyak byk,  still rasa ikan tu.  Kalo boleh uolls cari ikan segar.. Pehhh rasa manis daging ikan tu tetasa kat tekak meolls
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 07:32 AM GMT+8 , Processed in 0.062546 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list