CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

DARAH TINGGI: bolehkah berhenti ambil ubatnya?

  [Copy link]
 Author| Post time 11-4-2017 03:03 AM | Show all posts
catalina replied at 9-4-2017 08:13 PM
Salam Doc,
Baru2 ni farmasis kt my hospital tukar ubat dari  "Ibersartan" ke "Iosartan 100mg" diseb ...

waalaikumussalam cat, sama class je sartans tu semua..ianya dari geng geng yg kita panggil ARBs
hmmm.. siap pakai prazosin lagi.. awak what age? bleh ckp thru PM age awak tu
disini, jika dah guna >3 antihypertensives, maka kami akan cari secondary causes of your hypetension
please note that 85% of hypertension ni adalah Essential Hypertension (EH), ia ni yg genetic gitu, yg turun temurun
15% lagi ada melibatkan penyakit lain yg menaikkan BP, dan ini amat penting utk dicari..sebab jika kita tak treat penyaklit tu, BP tetap naik jugak jikapun kita amik 3-4 antihypetensives

contoh yg 15% itu ialah Primary Hyperaldosteronism (common gak), Cushing's Syndrome, Cushing's Disease, Kidney Disease, Phaechromocytoma etc.
depa dah uss dah kidneys awak dan dah kumpul air kencing 24hrs etc? nak cai yg 15% ni mmg byk hal sikit

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-4-2017 03:07 AM | Show all posts
catalina replied at 9-4-2017 08:21 PM
Doc,

Boleh tak ubat batuk menurunkan BP, sbb sy notice tiap kali sy ambik ubat batuk sy jd high a ...

no, ubat batuk in general wont do that, melainkan yg ada codeine byk, yg sebabkan u ngantuk.
BP biasanya 170? tinggi tu cat. jika ada 4 meds dan still ditu BP nyer awak kena kata kat doc awak mintak dia cari apa causes BP awak ni.
jika dia nak kata awak memandai, cakap kazen awak keje endocine dan dia tahu meds awak dan dia nak tahu sama ada kidneys u ok ke tak, thyroid ok ke tak, aldosterone normal ke tak, cortisol  normal ke tak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2017 03:26 AM | Show all posts
Mary_jane replied at 8-4-2017 02:40 PM
Ada satu video kat whatsapp orang share pasal darah tinggi ni, a talk dari pakar jantung, Dr Safari  ...

sy pon tak reti!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 10:17 AM | Show all posts
ipes2 replied at 11-4-2017 02:51 AM
it works, ada research pasal tu.
sini byk nursing home guna Therapy Cat, sebab nnt org og tua yg  ...

Memang sifat semulajadi kucing sangat manja, tapi ada ketika dia tak nak kena belai. Jual mahal. Dia kacau kita takpe.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-4-2017 02:54 AM
waalaikumussalam.alah tu 'White Coat Syndrome' je lah.
itu anxious sebab kita nak jumpa doctors
...

Tapi doktor dh nk suruh mkn ubat sbb dia kata dia ikut reading klinik punya.
Mcm mna ye. Patut ambik ubat ke tak ni. Risau pulak kalau betul Ada darah tinggi tapi x ambik ubat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 05:33 PM | Show all posts
ipes2 replied at 11-4-2017 03:07 AM
no, ubat batuk in general wont do that, melainkan yg ada codeine byk, yg sebabkan u ngantuk.
BP b ...

well my kidneys dh gone case laa kan
my doc kata sbb i drink byk sangat
bukan tiap ari I drink more than i should
or is it sbb makan ubat tak ikut time ker?.boleh jadi ker?
ntah lah doc, I  dh malas dah nak explore knp my bp turun naik nie...redho aje lah...


Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 12-4-2017 10:05 PM | Show all posts
catalina replied at 11-4-2017 05:33 PM
well my kidneys dh gone case laa kan
my doc kata sbb i drink byk sangat
bukan tiap ari I drink m ...

drink water byk sgt tak pernah merosakkan buah pinggang lah. malah, Acute Kidnet Injury (AKI) akan berlaku jika tak minum air secukupnya. sgt dianjurkan utk minum air aagar kita tak dehydrated dan kidneys tak rosak. Cat pernah tgk watermill? bila air lalu kat sungai kat kg kg, air tu akan sebabkan kipas berputar, lalu putaran tu memutarkan mesin eg mesin gandum etc. Bila air surut, kipas besar tu pon berenti sebab air tak lalu.. org kampung kena kisar sendiri gandum. camtu lebih kurang nya kidney kita..perliukan air

tetapi, bila kidneys dah rosak, ha kena la tgk tgk sebab dah takde dah mesin penapis segala air dan racun. kena tgk tgk jumlah air yg kita minum jika kidneys dah rosak
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy disyaki ada darah tinggi,before this darah sy normal..ape punca darah tinggi ek?kalau nak kata stress,at the moment,I'm a bit stressed,still need some time to settle down myself with the new environment...tapi sy x amek ubat darah tinggi laa..any suggestions supplement ape y ok utk relieve stress dan masa y sama turunkn darah tggi sy ni?now i feel like my body is a bit out of norm,selalu kebas2 and kaki kdg2 cramp..takut jugak jd stroke..sy xnak..help me please..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2017 02:02 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 15-8-2017 11:50 PM
Sy disyaki ada darah tinggi,before this darah sy normal..ape punca darah tinggi ek?kalau nak kata st ...

mcm2 faktor leh jadi darah tinggi.jangan amik supplement tah hape2 k..supplement yng boleh legakan stress mcm vitamin b tu...kurangkan garam dalam makanan.
disyaki tu tahap ape?brape bacaan bp?

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
mizsela replied at 16-8-2017 02:02 PM
mcm2 faktor leh jadi darah tinggi.jangan amik supplement tah hape2 k..supplement yng boleh legakan ...

Urm 130/90..tp pernah sekali naik dlm 140+...cme 130 tu mmg mcm daa stay ctu,xnak turun..hehe..risau jgk ler sbb family ada history darah tggi...skrg ni sy amalkn minum green tea..supplemen sy x amek tp jika ada suggestions,I'll try..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-9-2017 05:57 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 17-8-2017 07:43 AM
Urm 130/90..tp pernah sekali naik dlm 140+...cme 130 tu mmg mcm daa stay ctu,xnak turun..hehe..ris ...

tu kena pantau now and again
jgn byk mkn garam etc
jika exercise byk byk, bp will come down.
if ada excess weight, bp akan turun bila diet
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 02:18 PM | Show all posts
my fren bp cecah 200....
cholesterol ok...body pun slim je..
environment esp work byk buat dia stress...
makan ubat culas...
x tau mcm mana nak nasihat...
i kata ..u ni mcm time bomb...waiting to explode...
what's ur advice...
how to manage her hypertension....
kalau bukan sebab cholestrol..wht are the contributing factors..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2017 04:14 PM | Show all posts
monreyes replied at 11-9-2017 02:18 PM
my fren bp cecah 200....
cholesterol ok...body pun slim je..
environment esp work byk buat dia str ...

mon, dalam forum perubatan ni sy penah letak pics how small blood vessels are in our brain, heart, kidneys etc
dia boleh goole dan tgk
byg kan high pressure liquid lalu ikut saluran halus semacam itu..tentulah nak pecah saluran tu pecah
sure kidneys dia dah rosak lama dah
gitu jugak area sentitif dalam brain..awal awal lagi dapat dementia (via Multi-Infacrt Dementia ie MID) baru dia tahu (...or, tak-tahu, sebab dementia, ha ha ..sorry mon, alittle bit of wordplay)
worse, he can get heart failure
or, worst case scenario, acute heart attack or stroke

biarlah dia, u r not responsible for anyone else's health; his doctor is, and it is the responsibility of his doctor to educate and monitor him up
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2017 04:48 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-9-2017 04:14 PM
mon, dalam forum perubatan ni sy penah letak pics how small blood vessels are in our brain, heart, ...

dia dah dapat sakit kepala yg x terkira aritu...
g emergency @ 4a.m....
luckily x jadi apa2....
mmg kena tazkirah la dgn dr n d nurses...
now on micardis....
i ni prihatin sikit dgn my bff well being...

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2017 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh baru tahu mak ayah i skrg @ pre hypertension stage
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2017 04:49 AM | Show all posts
monreyes replied at 21-9-2017 04:48 PM
dia dah dapat sakit kepala yg x terkira aritu...
g emergency @ 4a.m....
luckily x jadi apa2....
...

apa, mon mengepek kat dia ke?
mendgr org mengepek kat kita pon boleh naik BP tau
hentikan mengepek awak tu mon, nnt lagi tinggi BP dia
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-9-2017 04:51 AM | Show all posts
Amina_Mirza replied at 22-9-2017 08:13 PM
Oh baru tahu mak ayah i skrg @ pre hypertension stage

ala boleh bykkan exercise or kurangkan berat badan or kurangkan gula or kurangkan stress or kurangkan garam
ini semua bleh keep BP at level pre-hypertension for a while
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by monreyes at 25-9-2017 07:50 AM
ipes2 replied at 25-9-2017 04:49 AM
apa, mon mengepek kat dia ke?
mendgr org mengepek kat kita pon boleh naik BP tau
hentikan  ...

mana ada....dia yg suka potpet kat i...
stress psl keje..then bising sakit kepala bp naik...mc...
suruh jumpa specialist x mo...
akhirnya ..pergi jugak...
masa kat emer she gets to see another patient yg baru kena stroke...
vomitting non stop..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2017 04:00 PM | Show all posts
monreyes replied at 25-9-2017 07:15 AM
mana ada....dia yg suka potpet kat i...
stress psl keje..then bising sakit kepala bp naik...mc... ...

kesian patient yg kena stroke tu..harap tak teruk
ha, jika berjaya danmenyebabkan dia pergi jugak ke hospital, syabaslah
nnt mon mengepek kat dia jika dia culas amik ubat
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 04:04 PM | Show all posts
ipes2 replied at 25-9-2017 04:00 PM
kesian patient yg kena stroke tu..harap tak teruk
ha, jika berjaya danmenyebabkan dia pergi jugak ...

haruslah...
i suruh dia baca managing your stress....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 02:30 AM GMT+8 , Processed in 0.302732 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list