CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: manjalara_01

Root Canal Treatment VS Cabut Gigi??

  [Copy link]
Post time 7-6-2017 03:01 PM | Show all posts
i dah buat root canal kat 2 gigi.. rasanya mmg okay je and masa buat tu mmg surprisingly takde rasa sakit pun..

cuma lepas 2 tahun satu gigi yg dh buat root canal tu sakit balik.. sakit sangat2, dah la masa tu nak exam so nak tak nak terpaksa pegi buat emergency appointment and dr ni kata (bukan dr yg  sama yg buatkan root canal) either the previous dr tu buat tak betul or gigi kena infection..

so dia bagi ubat antibiotic untuk makan seminggu sampai habis, lepas tu dah okay dah smpi sekarang..  

tak sure la helpful ke tak review ni, tapi i syorkan buat root canal sbb sayang gigi yang masih ada.. nanti gigi dh kurang nk kunyah pastu gigi lain pulak worn out cepat ke..

pasal gigi kena infection it might only happened to me because gigi saya mmg masalah teruk haha..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-8-2020 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi...dah lama benang ni.....ada yang boleh share tak keadaan sepanjang treatment untuk RCT ni.
      Iols baru buat untuk 2nd treatment. Masa 1st treatment tu,doc suntik ubat kebas so mmg tak sakit masa doc cuci dan godok2 dgn jarum.Boleh rasa dia cucuk cuma tak rasa sakit....dlm sejam setengah ke 2jam juga proses tu.Lepas rawatan pertama tu gigi iols sakit sangat.Gigi atas tak boleh sentuh gigi bawah.Sangat sakit....iols langsung tak boleh kunyah....mkn pun sekadar geser lidah ke lelangit utk hancurkan makanan...Dlm 2minggu erita sakit.Lepas tu masuk minggu ketiga ok.Dah boleh kunyah mkn.
         Pastu masuk sesi rawatan ke-2....lepas suntik ubat kat gusi tu doc start buka tampalan sementara and cuci ruang akar yg belum cuci masa rawatan pertama.Doc ckp biasanya ada 2-3 akar tp dia jumpa 4akar....sesi dlm 2jam.Pastu balik rumah sakit lagi macam selepas rawatan pertama.Iols ingatkan dah ok sikit sbb sblm ni dah cuci.Rupa2nya,kali ni lebih sakit pula.Sakit berdenyut.Even masa tido malam iols boleh tjaga gara2 sakit gigi.Makan painkiller Ponstan yg diberi.Lepas 10-15minit denyut mula hilang tapi masoh terasa sakit.Cuma boleh bertahan utk 2jam sahaja.Lepas tu sakit berdenyut tu dtg balik.nak berus gigi punya la seksa.Sblm ni masih boleh berus tp kali ni tersangat la sakit.Terasa urat tengkuk sampai telinga sakit.Rasa nak tukulkan aja gigi ni.Entah apa masalahnya.Semua komen yg ada kat blog iols baca ckp tak sakit tapi bertentangan pula dgn pengalaman iols.Rasanya give up jer.Dlm 2minggu lagi ada appointment utk 3rd session.....Harap sakit ni tak berlarutan.Ni hari ke-2 iols slps sesi rawatan ke-2....
      Pjg lebar iols crita.Ada tak forummer lain yg punya pengalaman mcm iols......
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
DandelionW replied at 1-8-2020 06:43 AM
Hi...dah lama benang ni.....ada yang boleh share tak keadaan sepanjang treatment untuk RCT ni.
     ...

aduhh.... ngeri i dengar. Kalau rasa pain dia sgt sakit for few days or more than 3 days. Mybe boleh ke dentist again to check. Root canal sakit, berdenyut for sure. I x makan ponstan, i makan arcoxia..tapi kdg tgk jugak sesuai ke x. Hmm i cannot help much but hopefully u baring and jgn banyak cakap or move.. selawat banyak2 and gently massage ur jaw tu.

@epis2 pun ada buat ni, xtaulah if sakit mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 1-8-2020 08:25 AM
aduhh.... ngeri i dengar. Kalau rasa pain dia sgt sakit for few days or more than 3 days. Mybe bol ...

Thanx sudi jwb......masa lepas 1st treatment tu doc bagi Ibuprofen mkn 1 biji 3kali dgn PCM mkn 2biji 3 kali dan antibiotik Amoxylin (ejaan iols mgkn salah)...pilih la mana satu samada ibuprofen or pcm....lepas 1week msh tak reda sakit so iols gi klinik sama cuma doc dia bukan yg buat RCT.so dia bagi iols Ponstan....iols mkn 1biji je pastu tak mkn lg sbb cuba elak mkn ubat painkiller....tapi lepas 2nd treatment ni sakit lg teruk pula sampai 2hari hbs ponstan sepapan tu.......Arcoxia better lg dr ponstan ye? Bab urut leher ke telinga n rahang tu mmg iols buat klu time denyut kuat sangat.byk membantu juga.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2020 10:54 AM | Show all posts
DandelionW replied at 1-8-2020 11:56 PM
Thanx sudi jwb......masa lepas 1st treatment tu doc bagi Ibuprofen mkn 1 biji 3kali dgn PCM mkn 2b ...

Alamakkkk i takutla baca ni ..sbb i pun kena buat ni. Untuk pain killer ni ponstan is memadai  cuma kena makan 3x sehari baru ok, if betul betul still sakit. I rasa takde option selain limitkan pergerakkan. Arcoxia tu depends la jika sesuai. Hopefully sakit u reda soon. Sebab i tau how pain it can be and mmg boleh rasa mcm nak matiii...stay strong
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru lepas buat RCT juga..tapi,alhamdulilah tak sakit lepas buat.boleh makan macam biasa je..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-2-2023 09:02 PM | Show all posts
Get your Root Canal Treatment (RCT) done in a single sitting with advanced technology at the best dental clinic in Faridabad. Our experienced dentists provide quality care and use cutting-edge tools to ensure painless, comfortable, and successful RCT.


Single Sitting RCT | Single Sitting RCT in Faridabad
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2023 10:17 PM | Show all posts
di europe, depa selalu gi Poland, Czech Rep, Hungaryutk buat gigi2 gini kerana murah jauh dari UK atau Ireland
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-5-2023 03:30 PM | Show all posts
iols penah buat RCT...alhamdulillah ok..lps tu iols buat crowning pula utk protect gigi tu...alhamdulillah so far so good...so selagi mampu, buat la RCT..sayang gigi tu...dan buat sekali crowning sbb sumtimes gigi tu boleh pecah sbb dah tak dpt zat sbb root dia dah mati.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2024 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
iols baru buat rct dah dua kali treatment. Kali pertama ok jer tak sakit pung. Yg second treatment sakit lah pulak dah berdenyut2 makan pain killer kejap jer hilangnya datang balik sakit... memang camtu ker ? Aduiiii tak tahan berdenyut2
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56443 Replies : 145
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33599 Replies : 96
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57315 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117551 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 205763 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 2222 Replies : 0
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 84158 Replies : 3757

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 01:52 AM GMT+8 , Processed in 0.050446 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list