View: 7854|Reply: 26
|
Bancuh-bancuh, Kepal-kepal Dah Siap Bebola Daging Ala Ikea! Senangnya!
[Copy link]
|
|
Menu wajib kalau ke Ikea pastilah bebola dagingnya, kan! Namun, kadang kala tiada masa pula nak ke sana.
Ditambah dengan pengunjung yang sentiasa penuh. Maklumlah, menu tersebut memang sedap sangat!
Ni ha, kami bawakan resipi bebola daging ala Ikea namun sesuai untuk sentuhan home made. Jangan risau, tak berapa sukar. Marilah cuba!
Foto: Carian internet
Bahan-Bahan
500 gm daging kisar
1/2 biji bwg besar – cincang halus (*)
1 sudu makan butter. (*)
3/4 sudu teh lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan bread crumb- blend halus
30 ml fresh milk
1 biji telur ‘c’
Cara-cara:
1) Tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) Satukan bahan selebihnya dan sebatikan rata. Masuk bawang tadi sekali dengan butter, uli lagi sebati dan bulat-bulatkan ikut besar mana yang kalian suka.
3) Guna non stick pan, masukkan sikit butter dan masak api sederhana. Tutup pan supaya masak rata dan balik-balikkan sekejap hingga masak.
p/s: Butter dalam pan jangan dibuang, boleh digunakan untuk membuat sos.
Bahan untuk sos:
butter sos lepas masak meatball
2 cawan stok ayam
2 cawan whipping krim (*)
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam
1/2-1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air.
garam/gula
Cara-caranya:
1) Satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.
2) Didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). Didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit demi sedikit dan jangan terlalu pekat.
Hidangan sampingan – lingonberry jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan mix fruits jem. - CARI
Kredit resipi: Senangnya masak |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh try. |
|
|
|
|
|
|
|
tepung kentang kat mane ada jual? kedai bakery ada tak? |
|
|
|
|
|
|
|
kdg2 bila buat x sesedap meatball ikea |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya nampak dengan sosnya... |
|
|
|
|
|
|
|
wahh..best tu..bole cuba..jimat sikit.. |
|
|
|
|
|
|
|
kertas_putih replied at 19-9-2017 12:39 PM
tepung kentang kat mane ada jual? kedai bakery ada tak?
Ada kat kedai bakery..raya dulu bli tepung kentang buat biskut raya..sodapp gila..
Kadang2 kat pasaraya pun ada..potato starch tu..sama tak..
Btw klu beli meatball ikea yg 1 pack frozrn tu..tak la sedap mana..sedap lg meatball ramly kot.. |
|
|
|
|
|
|
|
tp nk try jgk nti kikiki tq resepi |
|
|
|
|
|
|
|
nak g cari la..bila2 free nak try buat..nk g mkn kt ikea jauh..
|
|
|
|
|
|
|
|
ai buat meatball campur tepung jagung je instead of breadcrumb. pastu letak bawang merah n bawang putih cincang halus, garam, black pepper, oregano sikit kekadang tak letak oregano. pastu goreng. makan ngan spaghetti sedap. makan begitu saja pun sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
1st time makan ikea meatball minggu lepas. Tak sedap langsung dekat tekak aku.. 1st & last lah.. pelik lak ramai cakap sedap..
Aku buat sendiri meatball lg sedap.. nak umph lg campur sikit serbuk jintan manis & jintan putih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Brand azmy pun sedap juga.. |
|
|
|
|
|
|
|
Sekarang ni memang tak berapa sedap. Tah kenape.
Dulu sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
irlene_hana replied at 19-9-2017 06:00 PM
1st time makan ikea meatball minggu lepas. Tak sedap langsung dekat tekak aku.. 1st & last lah.. pel ...
Resepi plsss.... |
|
|
|
|
|
|
|
Aku pun sama. Dgr org ckp mcm sedap je. Try la mkn, hmmm hampeh. Psr mlm punya lg sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
sebenarnya rasa meatball ikea tu biasa ja pun..
saya setuju buat sendiri lagi sedap..hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
menarik jgk ni.. boleh buat sendiri
|
|
|
|
|
|
|
|
setuju buat sendiri lagi sedap & puas |
|
|
|
|
|
|
| |
|