View: 3643|Reply: 13
|
Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...
[Copy link]
|
|
Bagi anda yang rajin memasak menu seperti nasi goreng, mi goreng, kerabu dan sebagainya antara bahan yang sering digunakan termasuklah sos ikan atau nampla.
Tak sedap rasanya kalau tak menambah sos ikan ini dalam makanan.
Namun, kadang kala rasa tak yakin dengan sesetengah produk di luar sana dari segi tahap kebersihan dan juga sijil halalnya. Tak mengapa, ada cara untuk menyediakan sos ikan ini.
Sebenarnya, ia diperbuat daripada ikan yang dijerukkan. Jus yang terhasil itulah ditapis dan digunakan sebagai sos ikan. Jom cuba!
Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...
Bahan yang digunakan:
600gm ikan tenggiri
5 ulas bawang putih | dicincang kasar
1 biji limau nipis | diambil jusnya
5 helai daun salam
2 sudu kecil lada hitam
2 cawan air masak
1 sudu besar garam kasar
Cara-cara membuatnya:
1. Potong kecil ikan tenggiri. Ketepikan.
2. Kemudian dalam satu bekas kedap udara, campurkan air masak bersama garam. Larutkan.
3.Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan tutup rapat. Biarkan selama 2-3 minggu.
4. Selepas tempoh mengawet, tapis air dan simpan di dalam botol. Simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.
Sos Nampla Penyedap Rasa, Buat Secara Homemade Lagi Enak...
Tip:
1. Biarkan ada sedikit ruang pada bekas kedap udara anda ketika memerap ikan kerana jumlah air akan bertambah semasa proses mengawet.
2. Sos ikan ini boleh bertahan selama 4 hingga 6 bulan. - CARI
Sumber: Rasa |
|
|
|
|
|
|
|
byk juga pakai ikan tenggiri tu..musim ikan mahal ni beli aje lah |
|
|
|
|
|
|
|
Mmg msk suka letak sos nampla ni beli kat pdg besaq murah ckit. |
|
|
|
|
|
|
|
Masak apa sedap guna nampla ni
I guna buat pad thai je |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 27-11-2017 01:54 PM
Masak apa sedap guna nampla ni
I guna buat pad thai je
Masuk dalam red curry, green curry, masak paprik, paru balado, nasi goreng kampung, telur goreng thai. Setakat tu je pernah cuba. |
|
|
|
|
|
|
|
MissVixen replied at 27-11-2017 02:22 PM
Masuk dalam red curry, green curry, masak paprik, paru balado, nasi goreng kampung, telur goreng ...
Telur goreng thai tu camne |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 27-11-2017 03:07 PM
Telur goreng thai tu camne
3 biji telur campur dengan 1 sudu nampla. Pukul sampai buih siket. Panaskan minyak banyak dalam kuali. Pastikan panas betul dengan api paling besar. Tuang telur seluruh kuali. Kecilkan siket api. Pastu masak sampai dia rangup2. |
|
|
|
|
|
|
|
MissVixen replied at 27-11-2017 03:12 PM
3 biji telur campur dengan 1 sudu nampla. Pukul sampai buih siket. Panaskan minyak banyak dalam ku ...
Ooo...ni mcm telur dadar kt restoran siam ek.. |
|
|
|
|
|
|
|
pearl.silver replied at 27-11-2017 03:27 PM
Ooo...ni mcm telur dadar kt restoran siam ek..
Yup. Hahaha. Telur dadar. Macam telur sarang semut dalam laksa juga kot. |
|
|
|
|
|
|
|
pernah guna buat kerabu jek. y lain x reti nak guna. tkt terlebih masin |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan jenis lain tak boleh guna ker? |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan tenggiri tu memang mentah ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Mahal tu guna ikan tenggiri
Thank you kongsi resepi..nak try buat
|
|
|
|
|
|
|
|
Wah boleh cuba ni...thanks for sharing TT!! |
|
|
|
|
|
|
| |
|