CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5157|Reply: 14

Nak Buat Tempoyak Tak Rosak Dan Tahan Lama? Ada Caranya...

[Copy link]
Post time 30-3-2018 02:57 PM | Show all posts |Read mode

Foto - Noryana Ismail  



Bagi penggemar durian sudah pasti mereka juga akan meminati tempoyak. Tetapi jika tempoyak yang dibeli atau dihasilkan tidak menepati citarasa pasti akan membuat anda hilang selera untuk menikmatinya.


Tidak cukup dari itu mungkin juga bila anda buka bekas tempoyak dan ambil sedikit kemudian ditutup dan disimpan, bila ingin guna kembali bahagian atasnya sudah rosak atau bertompok-tompok.


Suka atau tidak terpaksalah ambil bahagian tu dan buang. Sudahlah harga tempoyak sekarang mahal sekilo lebih RM20 lepas tu kena pula buang bahagian yang rosak.


Tetapi jangan khuatir kami ingin berkongsi petua memastikan tempoyak anda tahan lama seperti yang dikongsikan oleh pemilik Facebook Noryana Ismail di dalam Group Masak Apa Hari Nie (MAHN).



Foto - Noryana Ismail  



Menurut Noryana isi durian yang sudah dibuang bijinya itu perlu digaulkan bersama gula dan garam sehingga sebati. Sebelum mengisi isi durian yang digaulkan itu, sedikit taburan gula perlu diletakkan dipermukaan balang untuk mengisi tempoyak.


Foto - Noryana Ismail  


Selepas itu bolehlah dimasukkan tempoyak tadi sehingga 3/4 bekas dan taburkan sekali lagi gula di atas permukaan durian itu dan tutup. Noryana juga turut berpesan agar tempoyak berkenaan diletakkan di luar dahulu selama dua hari sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.


Foto - Noryana Ismail  


Setiap kali menggunakan tempoyak untuk memastikan permukaan atasnya tidak berkepala dan hitam anda disarankan menabur sedikit gula. Jadi mudah bukan. Mungkin anda boleh cuba tips ini dan lihat sama ada ia berjaya atau tidak. Selamat mencuba. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2018 03:13 PM | Show all posts
sedapnyee tempoyakkkk

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 03:17 PM | Show all posts
kitaorang buat tak taruk gula pun..
garam je cukup..
petua my mom, tempoyak jangan kena tangan/kulit..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2018 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Letak garam je
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 11:37 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 30-3-2018 03:17 PM
kitaorang buat tak taruk gula pun..
garam je cukup..
petua my mom, tempoyak jangan kena tangan/kul ...

setuju........bubuh garam je dan asingkan durian ngan bijinya mengunakan pisau.......langsung tak kena pada tangan isi durian tu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2018 01:25 PM | Show all posts
zasssssss replied at 2-4-2018 11:37 AM
setuju........bubuh garam je dan asingkan durian ngan bijinya mengunakan pisau.......langsung tak  ...

betol..lgipon klu pakai tgn nampak eww sikit..sbb belemuih....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-4-2018 08:33 AM | Show all posts
kenape taruk gula lg?dh pkai durian fresh..xperlu buh gula
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq for sharing
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-2-2023 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq for the recipeee
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2023 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Letak garam jer kalau resepi my mom.. tak letak gula sebab durian itself dh manis2.. petua mcam orang atas cakap jangan kene tangan tue yes, kompem than lama.. mmg kami tak beli tempoyak, buat sndiri jer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2023 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
My mom pun selalu letak garam shj then frozen. Bila nak makan baru defrost selalunya tempoyak elok, tahan lama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2023 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap ni masak lemak ikan campur tempoyak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2023 03:08 PM | Show all posts
Arwah mak buat xpernah letak gula... Letak garam aje.  Elok je kemenjadiannya and tahan lama...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2024 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sedap nih
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2024 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah buat..selalu beli yg siap je kt psr tani
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 06:18 AM GMT+8 , Processed in 0.423268 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list