|
Edited by sarah82 at 8-4-2020 12:40 PM
Bahan yg diperlukan
1 tin besar sardin (aku suka guna king cup sebab sardin dia gemok2)
3 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
3 biji bawang merah - ditumbuk kasar
2 labu bawang besar - mayangkan
5 biji cilipadi - boleh pilih sama ada nak tumbuk kasar atau boh sebiji2
1 biji tomato - ni pilihan kalau nak meriah boh la. Aku x ada stok jadi x boh.
1 cm halia - dimayang halus
Air asam jawa.
Gula, garam dan perasa ikut sedap mulut angpa
Cara Memasak
1. Keluarkan sardin dari tin dan boh dlm satu bekas.
2. Panaskan minyak (jgn byk sangat minyak tu) dan goreng sardin tadi ikut tahap kegaringan yg angpa nak.
3. Angkat sardin tu. Dan guna minyak tadi tumiskan bawang putih dan bawang merah yg ditumbuk kasar tadi. Setelah naik bau masukkan halia dan bawang besar. Biarkan sampai lembut/caramelize kan bawang tu.
4. Masukkan ayaq asam jawa dan kuah/sos sardin tadi. Tambah bahan2 perasa ikut sedap mulut angpa. Kacau sampai mendidih baru masukkan semula sardin yg dah digoreng tadi.
5. Biarkan sampai mendidih atau sampai tahap kepekatan kuah yg angpa nak.
Taraa.. Dah siap.. Makan dengan nasi panas2 sedap.
* sebelum ada org tegur pasal apa byk. Aku masak 2 tin jadi boleh tahap sampai 2 hari.. Aku seorg jadi malas masak hari2. |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Pinggan ko serupa pinggan aku |
|
|
|
|
|
|
|
aku buat masak sardin kari..sardin masak lemak kuning..sambal sardin. tapi ni sume aku tak goreng lah dulu..pkai masuk je. cuma aku amik sardin je..tapi sosnya aku buang. sardin masak sup???? macam tak lalu pulak makan..hahaha..
nanti aku cuba ko punya resipi.. |
|
|
|
|
|
|
|
la..sarah..aku dok baca ingat tajuk sardin masak asam pedas..hahha. baru nk mencuba resipi hang.
rupanya sardin masak cenggini memang aku selalu masak. cuma aku tak goreng lah dulu. pastu aku letak cili boh skit. lepas menumis ngn bawang halia cilipadi tu. kadang takde air asam..aku guna asam keping. hah..yg masak gini..sosnya aku tak buang.
sedap tu sarah..ok pass jadi bini org..hahaha.. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 8-4-2020 02:08 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
yuki812 replied at 8-4-2020 01:58 PM
la..sarah..aku dok baca ingat tajuk sardin masak asam pedas..hahha. baru nk mencuba resipi hang.
...
Hahahahaa.. Aku suka goreng sardin tu.. Sedap tau |
|
|
|
|
|
|
|
sarah82 replied at 8-4-2020 02:08 PM
Hahahahaa.. Aku suka goreng sardin tu.. Sedap tau
Aku masak sambal sardin pun mng goreng dulu ikan dia. Mmg dari kecik mkn sardin goreng dulu. Sedap dan kurang hanyir cuma meletop time goreng tu la tak tahan |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 8-4-2020 03:46 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
gam_gajah replied at 8-4-2020 03:44 PM
Aku masak sambal sardin pun mng goreng dulu ikan dia. Mmg dari kecik mkn sardin goreng dulu. Sedap ...
Yg letup tu lemah... Aku dah x boleh rasa lantai licin minyak.. Tadi masa mengoreng.. Aku mop lantai 2×.dah habis masak aku lap lagi 2×..baru aku rasa bersih lantai.. Hahahah |
|
|
|
|
|
|
|
sarah82 replied at 8-4-2020 03:46 PM
Yg letup tu lemah... Aku dah x boleh rasa lantai licin minyak.. Tadi masa mengoreng.. Aku mop lant ...
Kannn.. Dah try goreng dalam air fryer tak sama rasa dia... Kena goreng letop2 mop lantai 2-3 kali gak baru sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 8-4-2020 03:50 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
gam_gajah replied at 8-4-2020 03:49 PM
Kannn.. Dah try goreng dalam air fryer tak sama rasa dia... Kena goreng letop2 mop lantai 2-3 kali ...
Rasa lain meh goreng dgn air fryer? Aku tak ada air fryyer.. Mungkin sebab air fryer tak guna minyak kot.. Hahaha.. |
|
|
|
|
|
|
|
sarah82 replied at 8-4-2020 03:50 PM
Rasa lain meh goreng dgn air fryer? Aku tak ada air fryyer.. Mungkin sebab air fryer tak guna miny ...
Sebab tak deep fried tu yg tak sama rasa. Aku lumur gak minyak sket kat ikan tu tp mmg tak sama jadinya huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 8-4-2020 03:58 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
gam_gajah replied at 8-4-2020 03:54 PM
Sebab tak deep fried tu yg tak sama rasa. Aku lumur gak minyak sket kat ikan tu tp mmg tak sama ja ...
Huhu.. Kena deep fry juga.. Kan.. Garing2...sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
sarah82 replied at 8-4-2020 03:58 PM
Huhu.. Kena deep fry juga.. Kan.. Garing2...sedap.
Garing tu yg feel lebih tuuuu hahaha |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 8-4-2020 05:53 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
gam_gajah replied at 8-4-2020 05:41 PM
Garing tu yg feel lebih tuuuu hahaha
Tu aku suka goreng sardin dulu kalau masak apa pun.. Feel dia lain bila kunyah selain kurang baru hanyir. |
|
|
|
|
|
|
|
Sarah cuti ke?....sapa jaga Tok?
|
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 9-4-2020 12:20 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
jazaa100 replied at 9-4-2020 12:17 AM
Sarah cuti ke?....sapa jaga Tok?
Tak la.. Masak kat rumah tok. Berdua saja dgn tok. Semua ahli keluarga tok sangkut sbb MCO.. |
|
|
|
|
|
|
|
Aku klu.masak sardin setin besar tu,pasti akan terlebih..
So yg balance tu aku perangat sampai kering..lecek hancurkan sardin,buat sandwich..
Hihi |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 9-4-2020 04:05 AM
From the mobile phone
|
Show all posts
ellez replied at 9-4-2020 02:40 AM
Aku klu.masak sardin setin besar tu,pasti akan terlebih..
So yg balance tu aku perangat sampai keri ...
Aku suka makan sardin.. Biasanya tin besar tahan 2 hari paling lama |
|
|
|
|
|
|
|
good sharing...sama la ikan sadin tu mmg digoreng dulu baru sedap...hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 9-4-2020 10:57 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
bebah replied at 9-4-2020 10:45 PM
good sharing...sama la ikan sadin tu mmg digoreng dulu baru sedap...hehe
Kannn.. Dia punya sedap lain mcm. |
|
|
|
|
|
|
|
x pernah grg sardine tin seblm msk
okay nnt nak try grg dulu then br msk
biasa klu sardine tin ni kaka msk cam sambal ikan dan juga kicap, so resepi Sarah ni kena cuba juga nnt, sardine biasa kaka guna adalah Botan
Yg brand King ni jarang nmpk dijual kat area rumah |
|
|
|
|
|
|
| |
|