CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 562970|Reply: 1924

MICROWAVE & OVEN

  [Copy link]
Post time 22-6-2005 04:36 PM | Show all posts |Read mode
sori kalau nie soalan bodo sikit....

last year dida ade beli microwave oven (tulis kat depan cermin die) untuk bakar kek dan biskut raya, dida beli dalam harga RM250.00. Sekarang dida nak tanye bolehke microwave oven nie dida gunakan untuk buat benda lain.. (dalam katalog tulis boleh grill dan panggang, belum cuba lagi)  
untuk memanaskan makan ke.. macam selalu diorang guna tu... boleh guna pinggan biasa ke, sebab takutlah pulak, nak tanya orang malulah pulak nampak nau tak reti... so tanyele kekawan kat sini...
tolong jawab ek... kalau tak oven tu digunakan setahun sekali ajelah...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 15-8-2007 11:18 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2005 05:03 PM | Show all posts
Convection Microwave Oven for RM250? Murahnya....beli kat mana?
Anyway sekarang Microwave Oven mmg murah. Yang biasa tu boleh dapat dalam RM190 sementara yang Convection dalam RM600++ to RM1000 pun ada.
Me beli yang biasa tu 5 years back RM650. No grill & baking, but boleh steam, porrige etc.etc.

Selalu guna untuk panaskan makanan je.  Still in a very good condition.
Pindah nanti ingat nak beli yang convection. Senang sikit nak grill dan buat kek. Ada ke sesiapa nak yang lama tu? hehe...ahkak tolak murah je.

so dida, hope that answer ur question...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-6-2005 05:07 PM | Show all posts
Originally posted by Sofea at 23-09-2003 17:03:
Convection Microwave Oven for RM250? Murahnya....beli kat mana?
Anyway sekarang Microwave Oven mmg murah. Yang biasa tu boleh dapat dalam RM190 sementara yang Convection dalam RM600++ to RM1000 p ...


so maknanye bolehlah dida guna microwave oven nie untuk panaskan makanan ye?. pinggan dia macamna pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2005 05:07 PM | Show all posts
pasal pinggan tu, boleh guna stoneware normally dekat belakang dia tulis, dishwasher & microwave oven safe...sumthing like that. and also ada container yang boleh dipakai untuk m'wave, kat bawah pun will state likewise...and pyrex dan seangkatan dengannya...

happy cooking..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 12:33 PM | Show all posts

Cheff & Ovennya

Disebabkan Shida perasan ada chef-chef kita kat sini sibuk beli oven baru, meh le kita letak gambar oven tersebut. Shida baru bercadang nak pi survey oven esok. Honey nak belikan yang besar sekali dengan dapur yang 4 stove tu. Tapi Shida tak mo mengenangkan rumah & dapur yang kecil comel tu. Nanti bila dah pindah rumah sendiri baru beli yang besar. Baru puas hati. Lagipun nanti susah nak pindah sebab dok apartment.

Jadi, boleh tak chef-chef kat sini cadangkan oven yang baik untuk kegunaan kita semua. Ayah Shida bagi advise, biarlah beli mahal sikityang penting berkualiti. Sebab few years back ayah belikan ven utk Tok. Beli kat Makro, oven Cap Ayam. Harga dalam RM70 je. Lepas tu oven tu bermasalah sangat. Kat pemulas tu, api atas dan bawah dia terbalik.

So, chef-chef sekelian, tolong le tunjuk gambar oven memasing, sepc dia, brand dia, harganya & bagi le advise sikit kat adik yang baru belajar ni. Hiks :malu:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 01:36 PM | Show all posts
rasa nyer ada dah topic oven & microvawe ni shidah...
kene selak2 page blkg la..
sbb xette ada paste kan my oven dlm tu..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-9-2005 04:00 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 23-9-2005 12:33 PM
Sebab few years back ayah belikan ven utk Tok. Beli kat Makro, oven Cap Ayam. Harga dalam RM70 je. Lepas tu oven tu bermasalah sangat. Kat pemulas tu, api atas dan bawah dia terbalik. ...





Yg macam ni ker shida??
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 04:14 PM | Show all posts
okey jugak nih...

boleh gak nak tau oven jenis apa yang dipakai dek chef2 kat cari.com nih...

dan nak gak nasihat camner nak beli oven yang bagus utk kek, kuih dan panggang segala jenis ayam....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2005 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by Index at 23-9-2005 04:00 PM





Yg macam ni ker shida??


cap lain index. tak ingat cap apa. tapi harga tu lebih kurang le.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 04:21 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 23-9-2005 01:36 PM
rasa nyer ada dah topic oven & microvawe ni shidah...
kene selak2 page blkg la..
sbb xette ada paste kan my oven dlm tu..


sorry le xette, shida ingat tak de.

kakak MOD, tolong le mergekan topik ni dengan topik yang ada sebelum ni, pleaseeeeeeeee..........
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 04:47 PM | Show all posts
Originally posted by shidaaziz at 23-9-2005 04:21 PM


sorry le xette, shida ingat tak de.

kakak MOD, tolong le mergekan topik ni dengan topik yang ada sebelum ni, pleaseeeeeeeee..........



takper..ni xette paste.. my oven..



harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu la..hehehe) yg sorang ni..rajin2 sikit buat beskut raya..
tapi ampehh..hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 04:50 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 23-9-2005 04:47 PM



takper..ni xette paste.. my oven..



harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu ...


bestnya xette, ko punya oven pakai elektrik ke gas? mak shida punya pun jenis cenggitu jugak. honey nak belikan macam tu. tapi tak sesuai dengan dapurku yang comel. nanti shida tak boleh nak masuk dapur.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 04:59 PM | Show all posts
pakai electric la shida...

walaupon dapor umah ku sekrg ni beso..tapi ku letakkan oven ni dlm store...sbb dia beso sgt kan..hehehe
bila nak guna pon..wa masak dlm store je..(sbb store pon beso..hehehe).

tapi nati bila pindah umah baru....wa nak letak dlm kitchen cabinet..mcm built in tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 23-9-2005 04:59 PM
pakai electric la shida...

walaupon dapor umah ku sekrg ni beso..tapi ku letakkan oven ni dlm store...sbb dia beso sgt kan..hehehe
bila nak guna pon..wa masak dlm store je..(sbb store pon beso. ...


wah....bestnya siap letak dlm store lagi. kiranya ko tak de gangguan si kecik le nak masak ek. boleh tak shida beli yang besar ni, lepas tu letak dlm bilik tetamu since bilik tu pun aku buat bilik sembahyang/library + store. apartment aku kecik je. 2 bilik.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 05:12 PM | Show all posts
si kecik...adalah dilarang sama sekali memasuki kawasan dapur dan store...kawasan larangan..hehehe

shidah..ko beli jer la..
pehtu ko nak letak kat mana pon tak kisah...
asalkan  ko rasa sesuwei...tak mengganggu ko nak gunakan nyer..tarak hal punyer
ko bukan nak gunakan oven ni...tiap2 hari...
paling2 pon...1-2 kali seminggu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 05:19 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 23-9-2005 04:47 PM



takper..ni xette paste.. my oven..



harga masa beli dulu..tak silap dlm rm1000++
omak den belikan..suh anak dara (dulu ...


stovenya pun letrik gak ke xette..akak pun nak survey gak..esok2 balik mesia senang dah tahu mana elok..

akak suka oven letrik- elok

shida..thread lama admin dah delete..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2005 05:49 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 23-9-2005 05:19 PM


esok2 balik mesia senang dah tahu mana elok..


Bila akak nak balik Mesia ni..bunyik cam dlm sehari dua lagik jer..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2005 05:54 PM | Show all posts
Originally posted by Index at 23-9-2005 05:49 PM


Bila akak nak balik Mesia ni..bunyik cam dlm sehari dua lagik jer..


maybe 2007 , perancangan mesti cepat..nanti balik tak lah terkial2 kat kedai nak pilih oven mana satu heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2005 10:53 PM | Show all posts
kak liza ada 3 oven..sorilah kak liza x amik gambar yg sebenarnya..just dari tenet jer..


indesit oven..kuasa 2200 - 2300W..mmg kuasa kuat..ada fan kat dalam..ada timer dan lampu..rege..RM1400
selalunya bakar kek..roti..pizza..biskut..
boleh sekali masuk 3 lapis..



oven redemp ngan coupun cosway..tapi kak liza nyer brand Empress..le ni tak der dah..kak liza juga suruh kacip beli..rege dalam RM200 + ngan kupon cosway..
selalunya kak liza bakar ayam...mmg senang dan sedap...
sekali sekala bakar jugak kek...



oven kak liza saperti ni tapi tak der hotplate yg letak atas oven kat luar tu...
beli masa belum beli oven beso tu..rege dalam RM200 ..


[ Last edited by hanieliza at 24-9-2005 11:15 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2005 11:53 PM | Show all posts


Baru beli yg nie...harga sale kat k4 RM109.00

PENSONIC
OVEN
AE-11N
RM142.50

+ 1200W
+ 18L
+ 60 minutes timer with chime
+ Thermostat
+ Automatic shut off
+ Selector for lower, upper, & both heater
+ Tray provided
+ Tray handle
+ Toast, grill & bake

p/s:K.Liza, my mom pun ada convention oven yg cosway tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 10:57 PM GMT+8 , Processed in 0.071041 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list