CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 17-9-2008 03:17 PM | Show all posts
tak de sape leh tolong jawabkan ker? Mau tak jadi biskut aku nih...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-9-2008 06:00 PM | Show all posts

Reply #922 intan_pet's post

cuba check link bawah ni....... ada difference sikit:

http://www.onlineconversion.com/cooking_gasmark.htm
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Oven_Temperatures
http://www.allfoodbusiness.com/calculator.php

from buku the Australian Women's Weekly:
Gas Mark 1 - 120 Celsius
2 - 150C
3 - 160C
4 - 180 - 190C
5 - 200 - 210C
6 - 220 - 230C
7 - 240 - 250C

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2008 06:01 PM | Show all posts

Reply #923 intan_pet's post

cuba bakar sebiji dua dulu to check ok ke tidak the temperature.....
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2008 06:36 PM | Show all posts

Reply #923 intan_pet's post

dulu2 saya pun pernah guna oven macam ni. saya guna number 4, atau kadang tu, kurang sikit drp number 4.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2008 11:34 AM | Show all posts

Balas #925 chempaka_ku\ catat

Thanks cempaka. Saya dah cuba api no. 2 ngan 3 tapi biskut jadi tak rapuh ler. Luar rapuh tp dalam tak berape nak rapuh. Ke ada sbb2 lain yg buatkan biskut jadi tak rapuh? Kena guna api atas bawah ker kalo nak masak biskut ni? Nanti saya nak try lagi bakar biskut...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2008 11:35 AM | Show all posts

Balas #926 mclaren\ catat

Noted. :handshake:
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-9-2008 11:48 AM | Show all posts

Reply #927 intan_pet's post

selalunya api atas bawah ok...... middle rack kalau pakai 1 tray atau 1/3 dari atas 1/3 dari bawah rack kalau pakai 2 trays; tapi final minutes tu tukar atas simpan bawah, bawah ke atas supaya masaknya rata.......
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2008 03:24 PM | Show all posts

tolong2.. mcm mane nk convert niii

10g powdered agar-agar berapa tbsp/tsp ekk?
jenuh cari kt tenet, agak susah laa..
waninye xde digital scale..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-10-2008 03:33 PM | Show all posts
nak tanya fasal serbuk agar2 ni....ada cuba resepi puding buah berkuah kastard kak liza....lawaknya eksperimen aku...dlm resepi 10 gm serbuk agar2, pastu air 6 cawan...campur susu cair, campur air koktel.....dah jadi air mata dah agar2 tu....aku cuak masa tu terus habiskan 90gm serbuk agar2 tu...pun masih tak keras....kena makan dgn sudu dan teramatlah lembek berkecai2...

adakah tersalah baca resepi atau agar2 serbuk ni kena ikut jenama jugak...tak silap ari tuh guna barand cap ayam kot..."jele" berat sekotak 90gm.

harap sesapa boleh bantu aku...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2008 11:54 AM | Show all posts

Reply #931 greydove's post

greydove..serbuk agar2 yg u beli tu dia mmg ada campuran gula ek???i konpius sket la antara serbuk agar2 dgn mix jelly..sama ker???
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 11:05 AM | Show all posts

COOKING CREAM

SAYA NK TANYA, APA ITU COOKING CREAM? KALAU TAK ADA COOKING CREAM BOLE GANTI DGN APE YE??
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 12:32 PM | Show all posts

Reply #931 greydove's post

jele tu kan premix..dah siap campur gula mcm kristal jelly..n ade sukatan tertentu airnya..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2008 12:13 AM | Show all posts
mulan nak tanyer sket nih, tapi jgn marah dgn soalan mulan yer ...

dah terdesak sgt nih,

pagi tadi mulan ader beli kerang 4 kilo,
mulan nak gi berkelah esok pagi,

mcm mana nak elak kerang tu jadi busuk yer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 03:09 PM | Show all posts
eon bkn nk tanya psl resepi or etc.. but nk kepastian

1.  leh x ceq nk dapatkan semula ID n password i yg dl.. biasanya side admin leh tlg selesaikan..

sbb eon sbg site admin utk 1 web kat spital ni leh je tlg someone kalu diorg lupa
Password or Id..

2. dlm photobucket link yang mana kita gunakan utk copy pictures.. direct link, HTML code or img code.. sbb kdg2 pic x kuar pn.

tu je soalan dr eon..

harap ade yg sudi share apa yg eon xtau ni..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2008 10:18 PM | Show all posts
Originally posted by eonisbalqis at 20-11-2008 03:09 PM
eon bkn nk tanya psl resepi or etc.. but nk kepastian

1.  leh x ceq nk dapatkan semula ID n password i yg dl.. biasanya side admin leh tlg selesaikan..

sbb eon sbg site admin utk 1 web kat ...


1.boleh try PM admin utk mintak tolong.

2.uish dah lupa ke cara nak tepek gambar? tu la...lama sgt tenggelam tak timbul-timbul. ..nie try baca balik thread ni:
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=170191&page=1

p/s: baby dah besar mana ek?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2008 05:07 PM | Show all posts

Balas #937 maisya\ catat

1.  k thanks

2.  x tengelam camne kalu nk buka ckit punya ssh..

p/s:  baby dh 1 tahun 1 bln... dh blari-lari dah..hehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2008 07:40 PM | Show all posts
Originally posted by eonisbalqis at 20-11-2008 03:09 PM
eon bkn nk tanya psl resepi or etc.. but nk kepastian

1.  leh x ceq nk dapatkan semula ID n password i yg dl.. biasanya side admin leh tlg selesaikan..

sbb eon sbg site admin utk 1 web kat ...

rujuk soalan no 2 tu kan..
saya tgk eon post url tuu dah betul..cuma masalahnya asyik tertinggal '[' maknanya in braket tuu asyik miss..
saya yg edit gambar eon so saya mmg notice..
nanti, kalau dah copy url tuu..jgn lupa check [img]
salu eon tulis mcm nie :  img]<-- sbb tu gambar tak keluar..patut [img] <-- kena kurung dia btoi2..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2008 07:45 PM | Show all posts
Originally posted by MuLan_GurLz at 15-11-2008 12:13 AM
mulan nak tanyer sket nih, tapi jgn marah dgn soalan mulan yer ...

dah terdesak sgt nih,

pagi tadi mulan ader beli kerang 4 kilo,
mulan nak gi berkelah esok pagi,

mcm m ...

apa dah jadik yea pada kerang tuu mulan??
kerang tuu utk dimasak kat sana ker?
biasanya kan, letak dlm besen pastu biarkan..jgn letak air langsung..
ataupun rebus siap2 dan kopek isinya..masukkan dlm bekas,simpan dlm peti ais..
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2008 06:48 PM | Show all posts
salam...
sy baru je abis spm dan nak masuk kelas memasak smntra tggu result kuar..
so ade sesape tau tak kat mane tmpt nak blaja memasak??
tak kisah lah sama ada masak resepi lauk atau kek, kuih, biskut..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2008 10:30 AM | Show all posts
Originally posted by Atiecomei at 27-11-2008 06:48 PM
salam...
sy baru je abis spm dan nak masuk kelas memasak smntra tggu result kuar..
so ade sesape tau tak kat mane tmpt nak blaja memasak??
tak kisah lah sama ada masak resepi lauk atau kek, ku ...


boleh check di thread ni jika ada yg sesuai
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=376790&extra=page%3D2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56443 Replies : 145
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33599 Replies : 96
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57315 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117551 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 205763 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 2222 Replies : 0
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 84158 Replies : 3757

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:20 AM GMT+8 , Processed in 0.180829 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list