CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 28-11-2008 02:03 PM | Show all posts
hehe...
thnks...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-12-2008 03:15 PM | Show all posts
ferra nak tye la.....
ferra buat cupcake....rase sume ok....tp ade 1 prob jek....dia naik tinggi kat tgh2....so jadi x cantik la..sbb normally cupcake kan suppose naik sama rata n x tgi sgt....pastu nak deco pon dah ala2 susah n x cantik....
so ada sape2 yg tau x kenapa jadi camtu.....
harap ade yg sudi membantu
thx!
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2008 03:10 PM | Show all posts

Balas #944 ferra81\ catat

muffin pon salu jadik cenggini kan?...be pon tak suka......peh tu nanti dia merekah la.....
tak nampak presentable...kan?:@
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2009 12:59 PM | Show all posts

Reply #945 be_positive's post

i would prefer kalau menggunung & merekah.....nampak lembut dari yang flat........ nak decorate boleh ayak icing sugar sikit......

masa ni i like kalau nampak macam mushroom, tepi dia keras crunchy..... sedap......
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 08:16 PM | Show all posts
kalu guna tepung naik sendirik,kene letak x soda bikabonat dan baking powder??

helo sifu2 FNR..aku nk tnye kalu kite guna tepung naik sendirik,perlu diletak tak soda bikarbonat dan baking powder..sbb arituh aku buat kek karot resipi sarah..rasanyer mmg sedap tp kek aku tuh pendek kemetot dan agak lembab di bhgian tengah..cumernyer arituh aku x letak baking powder(yelah resipinye x ditulis pon baking powder,jd aku x letak lerrr)..jd aku terfikir kalu aku guna tepung naik sendirik ditambah pulak soda bikabonat dan baking powder,apa akan terjadi pada kek karot aku yer..adakah ia akan naik gebu segebu gebunyerrr??

mod jgn delete thread neh sbb aku dah tnya dah soalan neh kat thread kek lobak tuh tp x dok sorg pon respons soalan aku tuh..huhu


pertanyaan tambahan : kenapa kek karot aku tuh lembab sket di bhgian tgh(bkn x masak tp lembab)??adakah sbb telur diasingkan atau penggunaan minyak jagung terlalu bnyak??aku guna resipi sarah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 04:28 PM | Show all posts
Originally posted by menatang at 12-1-2009 08:16 PM
kalu guna tepung naik sendirik,kene letak x soda bikabonat dan baking powder??

helo sifu2 FNR..aku nk tnye kalu kite guna tepung naik sendirik,perlu diletak tak soda bikarbonat dan baking powd ...

hai menatang..
jgn risau..kami takkan delete posting awak nie..awak dah posting di tempat yang betul sebenarnya..
sebenarnya, kalau dah guna tepung naik sendiri..baking powder memang tidak diperlukan.
Tetapi, ada beberapa resepi tertentu yang menggunakan tepung naik sendiri dan perlu ditambah sedikit baking powder.
Kebanyakan resepi-resepi mcm tu ialah resepi yang menggunakan banyak cecair atau buah-buahan.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-1-2009 04:55 PM | Show all posts
KEK AISKRIM [hanieliza]
        
Bahan
500 gm tepung chocolate sponge mix
3 biji telur
100 ml air
100 ml minyak jagung

1 liter ice-cream vanilla [keras]
1 cawan fresh cream [pukul sehingga gebu]

Cara.
1. Masukkan tepung, telur dan air dalam mangkuk dab pukul dengan whisker sehingga gebu selama 5 -6 minit pada kelajuan sederhana.
2. Masukkan minyak dan pukul lagi.
3. Lapikkan kertas minyak dalam loyang dan masukkan adunan.
4. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C.
5. Bila telah masak sejukkan dulu.
6. Kek yg sejuk dibahagikan 2.
7. Letakkan aiskerim vanilla ditengah.
8. Lapiskan aiskerim dengan bahagian kek yg dipotong tadi.
9. Sapukan fresh cream yg dipukl dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.
10. Sejukkan kek dan hidangkan bila hendak makan.

saya nak buat kek aiskrim ni utk besday anak sabtu ni...
nak tanya..tepung coklat sponge mix ade jual ke kt pasaraya mcm tesco ke...or ade jual kt bake shop je?
fresh cream tu boleh ke ganti ngan dairy whip cream?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 06:29 PM | Show all posts

Reply #949 leaika's post

kat bakery supplier ada..kat supermarket pun ade..biasanya premix kat supermarket tu dorang jual dlm kotak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-1-2009 08:51 AM | Show all posts

Reply #950 ninoZ's post

tq ninoz

one more nak tanya...ape beza dough softener ngan bread improver?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 06:11 PM | Show all posts

Balas #948 Kacip_Fatimah\ catat

hai kacip..time kasih kerana sudi jwb soalan sy.. dah buat dah kek karot..hasilnyer sgt ummpphhh

kacip,nk tnya 1 lg soalan..sy ada masuk thread kek pandan tuh..ada beberapa porumer sana ckp selepas kuarkan kek dari oven,kene telangkupkan dulu,esok hari baru boleh angkat.?kalu tak kek jadik kecut..dan satu lg diorang ckp,loyang untuk masak kek chifon pandan x perlu disapu butter/minyak..abes tuh kek tuh x melekat ker???sy x phm lah 2 perkara neh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 02:38 PM | Show all posts
Originally posted by menatang at 14-1-2009 06:11 PM
hai kacip..time kasih kerana sudi jwb soalan sy.. dah buat dah kek karot..hasilnyer sgt ummpphhh

kacip,nk tnya 1 lg soalan..sy ada masuk thread kek pandan tuh..ada beberapa poru ...

salam menatang..baguslah kalau kek carrot tu dah berjaya..nanti jgn lupa tepek gambar kat thread kek carrot ekk..
berkenaan kek sponge tuu kan..saya pernah baca jugak perihal nie..
pendapat saya, adalah lebih baik jika menatang ikut saja pendapat/petua kawan-kawan yang dah pernah cuba..
sebab feedback dari derang, memang so far tidak mengecewakanlah..
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 08:27 AM | Show all posts
salam all..

semlm dh g pasaraya cari tepung sponge mix n fresh cream..tpi    xde ...so utk buat kek aiskrim xleh ke pakai tepung gandum or tepung naik sendiri je? n utk ganti fresh cream xleh ke pakai whip cream yg dlm kotak tu je? tolongla otai2 jawab:handshake: tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 08:43 AM | Show all posts
[quote]Originally posted by leaika at 16-1-2009 08:27 AM
salam all..

semlm dh g pasaraya cari tepung sponge mix n fresh cream..tpi
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 09:37 AM | Show all posts

Reply #955 ninoZ's post

tq ninoZ but whip cream tu nk beat camne sampai die jadi cream? kena beat high speed ke? whip cream kt pasaraya pun just ade yg dairy je..non dairy xde...owh one more..minyak jagung bleh ganti ngan minyak masak biase tak?

[ Last edited by  leaika at 16-1-2009 10:55 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 11:21 AM | Show all posts

Reply #956 leaika's post

kalau saya lah... saya akan sejukkan whisk mixer dulu..whip cream pun kene sejuk gak
then saya akan whip medium speed sampai kembang n sometimes taruk gula sket
once dia dah kembang [ soft peak yg tak jatuh bila kita terbalikkan senduk/whisk

kalau overbeat..cream tu akan jadik mcm grainy sket

boleh aje gantikan minyak jagung dgn minyak biasa..ade slight diff in taste n kegebuan but its almost unnoticeable
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 12:15 PM | Show all posts

Reply #957 ninoZ's post

tq so muchhhhhhhh ninoz...ni psl muffin plak..nk buat muffin xyah pakai mixer kan? saya nak buat coklat chip muffin resepi yg kak shida bagi tu...saya x paham bab butter cair tu, butter kena cairkan atas api kena just biarkan kt suhu bilik pastu masuk terus dlm adunan ke? pastu telur masuk sebiji kacau, masuk sebij kacau...ke masuk semua baru kacau?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-1-2009 11:37 AM | Show all posts
Originally posted by leaika at 16-1-2009 12:15 PM
tq so muchhhhhhhh ninoz...ni psl muffin plak..nk buat muffin xyah pakai mixer kan? saya nak buat coklat chip muffin resepi yg kak shida bagi tu...saya x paham bab butter cair tu, butter kena cair ...

leaika,
mengikut pemahaman saya..resepi menyatakan supaya butter dicairkan..
maksudnya..letakkan butter ke dlm pan kemudian dgn api yg perlahan..panaskan sehingga butter cair..kemudian ketepikan sebentar..
utk telur pulak..di dalam bekas berasingan..masukkan kesemua telur, susu dan juga mentega cair tadi..
untuk membuat muffin nie tak perlu teknik pukul sampai kembang mcm kek..just gaul sehingga semua bahan sebati..
ok..harap dapat membantu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2009 11:35 AM | Show all posts
tolong kenapa kek pandan layer aku jadi bantat ahh????
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2009 07:24 AM | Show all posts

Reply #960 menatang's post

ade lah tu yg silapnya..
salah pukul ke..salah bahan ke
cuba cek balik satu persatu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2009 01:17 PM | Show all posts
mintak maaf kalau soalan ni dah terjawab kat pages sebelum ni, tak larat nak selak satu2.

soalan nya, kat mana kat negara ni, saya boleh beli corn syrup? mcm karo syrup tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Tun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
mojarean_XTun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
Views : 34211 Replies : 4
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56480 Replies : 146
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33662 Replies : 97
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57416 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117652 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 206268 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 4445 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:53 AM GMT+8 , Processed in 0.054301 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list