CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 5-2-2009 05:39 PM | Show all posts
tumpang tanya..kalu buat cream puff, instead of bakar boleh x kalu nak kukus?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2009 06:08 PM | Show all posts

Reply #963 leaika's post

kalau kukus mungkin rupa dia macam pau lah kot.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2009 10:00 AM | Show all posts

Reply #964 mclaren's post

tq mclaren..satu lagi sape tau ape itu super cream dan ape kegunaannya?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2009 11:50 PM | Show all posts
Kat dapur ada fish sauce, tapi ceri tak guna lagi sebab tak tau nak masukkan dalam masakan yang mcm mana.. ada sesiapa yang boleh bagi idea tak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2009 12:25 AM | Show all posts

Reply #966 ceri_merah's post

any masakan kita bleh bubuh fish sauce sebagai ganti garam
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2009 11:48 PM | Show all posts

Reply #967 ninoZ's post

Oo.. ye ke.. ala-ala sos tiram jugak lah ye..
lepas ni boleh pelbagaikan rasa masakan guna fish sauce lak..
tq ninoz..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-2-2009 12:25 PM | Show all posts
wahai porumer2 dan otai FNR,tompang tnya,kalau tiada gliserin,kita leh gantikan dgn apa?satu lg gliserin tuh berapa hengget sebotol huh?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2009 06:49 PM | Show all posts

Reply #969 menatang's post

glycerine boleh beli kat kedai2 pembekal brgan utk buat kek. biasanya mesti ada jual. tak pasti boleh ganti dgn apa.

tak mahal, mcm less than rm5 tinggi pack yogurt tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2009 11:38 PM | Show all posts
nk tumpang bertanya jugak..tepung ubi dlm english namanya apa?klu kt luar negara, klu korang nk beli tepung ubi korang cari yg tulis apa ye? starch flour ke? atau potato-starch flour ke? atau potato flour ke? ish..konfius gile nih...tlg jwb ye pd sapa yg dh prnh membeli atau tau..tenkiu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 11:21 AM | Show all posts

Reply #971 akudimana's post

tapioca flour atau tapioca starch flour = tepung ubi
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2009 10:05 PM | Show all posts
oo..itu ke tepung ubi..xde lgsg bunyi2 mcm ubi haa..patut la poning aku memikior nye..hehe..tenkiu mod..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2009 02:34 PM | Show all posts
halu semua...
fieza nk ty, knapa klu fieza bt cupcake, bila masak jd lekang...
teknik masa kacau adunan yg salah atau pn ade bahan yg fieza tertinggal?
harap korang semua dpt bantu....
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2009 05:30 PM | Show all posts

Reply #974 fieza1510's post

pernah terjadi dulu....... setelah buat experiment...... sebab papercupsnya terlalu besar atau sebab isinya terlalu sikit....... maybe ni salah satu sebabnya..... dan kalau saiz yang kita gunakan lain dari sepatutnya, mesti juga adjust kelamaan masak......

[ Last edited by  chempaka_ku at 8-3-2009 17:31 ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2009 11:14 AM | Show all posts

Balas #975 chempaka_ku\ catat

kiranya terlampau masak la tu???
apa pn thanks chempaka sbb sudi jwb pertanyaan ku ini....
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2009 05:44 PM | Show all posts
sy nak tau balsamic vinegar tu halal ke?
kalau x, nak gantikan ngan apa?

tkasih kpd yg sudi menjawab.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2009 11:28 AM | Show all posts
Originally posted by eastbourne13 at 12-3-2009 17:44
sy nak tau balsamic vinegar tu halal ke?
kalau x, nak gantikan ngan apa?

tkasih kpd yg sudi menjawab.

east..boleh refer thread ini..
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=267029&highlight=substitution
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2009 09:37 PM | Show all posts
tumpang tanya tumpang tanya tumpang tanya

minggu neh aku nk buat cupcake untuk bg ke cikgu aku..nk tanya cup tuh guna yg kertas punya ke atau yg besi tuh????

aku nk hias isingnye atas cupcake guna sudu ke garfu ke atau ape??nk suh nmpk cantik

ada idea x camne nk mencantikkan lg ising???aku neh x kreatif mana pon..aku x mboh hias ising plain je..nk gak berseri2 jugakkkk..heh heh
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2009 03:33 PM | Show all posts

water bath

nak tanya ada setengah kuih tu masak cara water bath dlm oven.. sama tak hasilnya kalu kita kukus?....
tq pd sesiapa yg sudi jwp....
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2009 12:08 AM | Show all posts

Reply #980 juita's post

more or less ade sedikit persamaa..tapi teknik kukus hasilnya lebih lembab
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2009 09:13 AM | Show all posts
chef2 pakar dlm ni, nak tanya
quick 75 (cake stabiliser) jenama nur ada tanda halal - apa kegunaan dia ye?
sama mcm ovallete ke?tengok kaler oren mcm sama je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 55895 Replies : 136
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 182116 Replies : 3101
Takut kena tembak? Takut kena culik? Takut kena sepak? Tanya Kim Pan-gon Apa Dia Maksudkan Dengan Bahaya – TMJ
YgBenarTakut kena tembak? Takut kena culik? Tak
Views : 28736 Replies : 97
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 18895 Replies : 44
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91957 Replies : 819
Bantah penjualan saham MAHB kepada BlackRock, Aktivis M Mythreyar teruskan mogok lapar lebih 80 jam
YgBenarBantah penjualan saham MAHB kepada Black
Views : 8778 Replies : 1
Al-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
chaconAl-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
Views : 4170 Replies : 4
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 23640 Replies : 13
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 38311 Replies : 300
Mak Cik Kantin Kiciwa Guru Di Sekolah Berniaga Makanan, Luah Tak Puas Hati Sebab Jual Makanan dan Beri Saingan Sengit pada Beliau.Wajar atau tidak
YgBenarMak Cik Kantin Kiciwa Guru Di Sekolah Be
Views : 8889 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 03:53 AM GMT+8 , Processed in 0.241170 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list