CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 3-4-2009 09:34 AM | Show all posts
Originally posted by innova77 at 3-4-2009 09:13
chef2 pakar dlm ni, nak tanya
quick 75 (cake stabiliser) jenama nur ada tanda halal - apa kegunaan dia ye?
sama mcm ovallete ke?tengok kaler oren mcm sama je...


yes...fungsinya sama macam ovallete
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-4-2009 12:32 AM | Show all posts
Originally posted by maisya at 3-4-2009 09:34


yes...fungsinya sama macam ovallete


tq mod...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 08:08 AM | Show all posts
nak tanya pakar masak kat sini...

kek nak bg tahan lama mcm kat kedai2 tu, depa letak apa ye?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 10:44 AM | Show all posts
Originally posted by innova77 at 16-4-2009 08:08
nak tanya pakar masak kat sini...

kek nak bg tahan lama mcm kat kedai2 tu, depa letak apa ye?


me petik dari blog che farid:

Cara Melanjutkan Jangka Hayat Kek
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2009 11:19 PM | Show all posts

Reply #986 ninoZ's post

perah air limau je? senang nyer...
tapi kek tu tak rasa limau ke nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 01:31 PM | Show all posts
saya nak tumpang tanya dengan pro2 kat sini, saya ni semalam barulah first time belajar buat kek bila kek tu jadi sedap tapi kenapa keras eh?

adakah disebabkan kurang kembang masa pukul butter ngan gula atau ada sebab lain. untuk pengetahuan, saya bakar kek tu.

harap sudi menjawab..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-4-2009 01:11 PM | Show all posts
hi...
nak tanya...
baking soda...dan baking powder ni...dier berlainan ka..

and then...tepong kek and tepong gandum ni...berlainan gak ka?

thanx
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 01:43 PM | Show all posts
atta flour ni...yg flour utk buat capati tu..
tak sama ngan tepong gandum ker?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2009 03:37 PM | Show all posts
Originally posted by makcikmengamok at 29-4-2009 13:11
hi...
nak tanya...
baking soda...dan baking powder ni...dier berlainan ka..

and then...tepong kek and tepong gandum ni...berlainan gak ka?

thanx


baking soda = soda bikarbonat

tepung kek @ tepung superfine ni teksturnya lebih halus dari tepung gandum biasa. Kalau guna untuk buat kek hasilnya lebih cantik. Kalau buat roti pun boleh campur sedikit tepung superfine ni bersama tepung roti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by makcikmengamok at 29-4-2009 13:43
atta flour ni...yg flour utk buat capati tu..
tak sama ngan tepong gandum ker?


Tepung atta atau tepung capati juga dikenali sebagai tepung gandum tulin (wholewheat flour). Ianya mengandungi serat gandum yang tidak hancur.

Tak pasti selain dari buat capati tepung ni boleh guna utk apa.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 09:21 PM | Show all posts
Originally posted by maisya at 29-4-2009 15:37


baking soda = soda bikarbonat

tepung kek @ tepung superfine ni teksturnya lebih halus dari tepung gandum biasa. Kalau guna untuk buat kek hasilnya lebih cantik. Kalau buat roti pun boleh c ...


tepong superfine ni...yg ko cakap leh masok lam pembuatan roti tu..
adakah tepong superfine ni...jenis tepong yg berprotein tinggi..ataupun berlainan?
ataupun tepong roti tu yg jenis berprotein tinggi..

so...pasal soda bikarbonat and..baking powder..apa bezanya..
tadih aku tengok cerita Nigella...dier masok baking powder...dan soda bikarbonat..
bukankah dua2 tu...kembangkan doh...

thanx..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2009 09:23 PM | Show all posts
Originally posted by maisya at 29-4-2009 15:47


Tepung atta atau tepung capati juga dikenali sebagai tepung gandum tulin (wholewheat flour). Ianya mengandungi serat gandum yang tidak hancur.

Tak pasti selain dari buat capati tepung ni b ...


oh i see thanx..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2009 11:36 AM | Show all posts
Originally posted by makcikmengamok at 29-4-2009 21:21


tepong superfine ni...yg ko cakap leh masok lam pembuatan roti tu..
adakah tepong superfine ni...jenis tepong yg berprotein tinggi..ataupun berlainan?
ataupun tepong roti tu yg jenis berpr ...


tepung roti tu tepung yg berprotein tinggi.

perbezaan antara baking soda & baking powder:
http://chemistry.about.com/cs/foodchemistry/f/blbaking.htm
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2009 06:27 AM | Show all posts
thank you...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2009 06:36 AM | Show all posts
oh satu lagi soalan..
instant yeast dan yeast yg fresh...
mana bagus pakai...and sedap

yeast2 akan mempengaruhi rasa bread ka?

sebab aku dengar...klu byk sangat yeast kat roti..
nanti roti jadi masam...

and cam ner pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2009 01:28 PM | Show all posts
salam, tumpang tanya..

nape yer kita kena bakar oven tuh dlm a few minutes sblm kita bakar kek/cookies? tak boleh ker kita terus bakar kek tanpa panaskan oven terlebih dahulu? mekacih..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2009 09:02 AM | Show all posts
Originally posted by liye03 at 22-4-2009 13:31
saya nak tumpang tanya dengan pro2 kat sini, saya ni semalam barulah first time belajar buat kek bila kek tu jadi sedap tapi kenapa keras eh?

adakah disebabkan kurang kembang masa pukul  ...

resepi apa yg liye guna tu?
selalunya kek yg keras tu mungkin disebabkan oleh tepung [tepung lebih kot]
atau pukul butter dan gula tak sampai ringan kot..
atau suhu oven yg tinggi..
ini pendapat saya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 11:34 AM | Show all posts
Originally posted by pokokbunga at 4-5-2009 13:28
salam, tumpang tanya..

nape yer kita kena bakar oven tuh dlm a few minutes sblm kita bakar kek/cookies? tak boleh ker kita terus bakar kek tanpa panaskan oven terlebih dahulu? mekacih..



takde sape ker yg sudi jawab soklan ku ini
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2009 02:59 PM | Show all posts
salam sifu-sifu semua...

anak omak nak tanya..kalau buat sponge cake guna tpg ready maid @ pun yg timbang sendiri..boleh x gantikan vege oil dgn minyak masak biasa..time kasih ye
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2009 12:41 PM | Show all posts


[ Last edited by  sunset24 at 14-5-2009 02:52 ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 182368 Replies : 3103
BERENANG LAUTAN MERAH, HARAPKAN HASIL BERBEZA...
kruzamanBERENANG LAUTAN MERAH, HARAPKAN HASIL BE
Views : 11271 Replies : 19
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 55926 Replies : 142
Takut kena tembak? Takut kena culik? Takut kena sepak? Tanya Kim Pan-gon Apa Dia Maksudkan Dengan Bahaya – TMJ
YgBenarTakut kena tembak? Takut kena culik? Tak
Views : 28736 Replies : 97
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 21117 Replies : 44
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91957 Replies : 819
Bantah penjualan saham MAHB kepada BlackRock, Aktivis M Mythreyar teruskan mogok lapar lebih 80 jam
YgBenarBantah penjualan saham MAHB kepada Black
Views : 10899 Replies : 1
Al-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
chaconAl-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
Views : 4170 Replies : 4
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 25862 Replies : 13
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 38311 Replies : 300

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 04:32 AM GMT+8 , Processed in 0.059938 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list