CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 9-11-2009 03:33 PM | Show all posts
sesapa ada petua tak cane nak bg hilang dasar hangus ni,?acuan ni pakai 2kali je,terhangus la pulak..sedih sgt lgsng xpakai dah

http://i303.photobucket.com/albums/nn135/aqyueetda/th_Image059-1.j ...
aqyueetda Post at 9-11-2009 11:36 AM


tadi terjumpa petua ni...tapi utk periuk la, boleh kot try

Mencuci Kerak Periuk
Menggunakan kulit ubi kentang.Cara membuatnya, rebus kulit kentang dengan kerak itu dalam tempoh beberapa minit. setelah air itu panas, kerak yang melekat di periuk akan tertanggal dengan sendirinya.

http://petuadapur.blogspot.com/2009/02/mencuci-kerak-periuk.html
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-11-2009 11:28 AM | Show all posts
1061# maisya

tq tq maisya..nah ..nk bg kedit xde kedit..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2009 07:56 PM | Show all posts
Chupp...boleh x tya kt cni? Incase klu de org bermurah hati nk jwb soklan KP...
KP nk tya sket la kt sifu2 kt cni. Apa beza tepung gandum yg murah ( 1kg RM1.35) ngan tepung gandum biase (1kg RM2.40) tu.
Adakah yang murah tu x bagus utk wat kek dan yang harga biase tu elok? Bukan ape, aritu, KP try wat muffin guna tepung yg murah, tatau nape jd keras, sblm2 ni idak pon. Dats y KP tya kt cni...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2009 10:17 AM | Show all posts
tumpang tanya..
saya ade try wat kuih cara berlauk semalam tapi tak jadi sebab melekat kat acuan..
ape yang tak betul ek?
minyak da disapu kat acuan..
tolong ye..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2009 04:48 PM | Show all posts
tumpang tanya..
saya ade try wat kuih cara berlauk semalam tapi tak jadi sebab melekat kat acuan..
ape yang tak betul ek?
minyak da disapu kat acuan..
tolong ye..
zaydatul Post at 2-12-2009 10:17

mungkin acuan tak cukup panas kot..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2009 03:29 PM | Show all posts
saya tak sure samada soalan nie pernah ditanya ke belum... tp saya nak tanya kakak2 yg rajin memasak pakai oven... masak lauk lah ke kek ke... mcm mana cara nak cuci oven...? paling mudah dan berkesan..
sbb kalo  masak lauk sure ada bau lauk... nnt nak masak kek pula dah tak best kan...

dan sebaiknya berapa kerap kita kena cuci oven? setiap kali lepas masak ke.. sebulan sekali ke? seminggu sekali ke? tip mudah nak tanggalkan minyak beku kat oven sbb dari memanggang lauk...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-12-2009 08:49 AM | Show all posts
salam, nak tanya..

kalau takde light cream apa yang sesuai sebagai gantian?
krimwell ok ker?
nak buat cheese tart.

thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2009 04:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by maisya at 26-12-2009 16:31
salam, nak tanya..

kalau takde light cream apa yang sesuai sebagai gantian?
krimwell ok ker?
nak buat cheese tart.

thanks.
apikwaeh Post at 26-12-2009 08:49 AM

err..krimwell tu bukan sejenis marjerin ke?

taken from allrecipes.com :
1 cup Cream (light) = 1 cup evaporated milk OR 3/4 cup milk plus 3 tablespoons butter(melted)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-1-2010 02:43 PM | Show all posts
saya pun nak tumpang tanya ... sape taw kat maner leh dapatkan saffron ... ari tu ade kawan hubby bagi, tp dha luper kat mane letak, lepas tu pindah umah langsung dah tak jumpa ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2010 09:41 AM | Show all posts
nk tumpang tanya...emm ada tak apa2 bahan yang khusus yang blh menggantikan ovelete dan adunan kek? kawan saya dok oversea dan dia susah nak dapatakn ovalete ne...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2010 03:33 PM | Show all posts
Salam nk tanya..
kalau untuk kek oren.. topping ape yang paling sesuai nk guna ek..
buttercream or cream cheese?

baru nk try2 belajar buat kek

harap2 dapat membantu.. terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 09:16 AM | Show all posts
Salam nk tanya..
kalau untuk kek oren.. topping ape yang paling sesuai nk guna ek..
buttercream or cream cheese?

baru nk try2 belajar buat kek

harap2 dapat membantu.. terima kasih
CheMelor Post at 21-1-2010 03:33 PM


maybe boleh check kat thread kek oren ni utk rujukan
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=158974
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 09:30 AM | Show all posts
nk tumpang tanya...emm ada tak apa2 bahan yang khusus yang blh menggantikan ovelete dan adunan kek? kawan saya dok oversea dan dia susah nak dapatakn ovalete ne...
melur_30 Post at 21-1-2010 09:41 AM


maisya ada terjumpa kat satu blog ni yg kata boleh gantikan dengan susu pekat...tak pasti plak dgn sukatannya, maybe sama. Bolehlah cuba...here's the link to the blog
http://thelittleteochew.blogspot.com/2009/09/what-is-ovalette.html
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2010 09:40 AM | Show all posts
wahhh, bestnya!!tima kasih byk2 ye maisya...
harap2 ini dapat membantunya mmbuat kek yang best2...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2010 04:23 PM | Show all posts
{:1_122:}Siapa yang ada resepi kerepek bawang
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2010 04:24 PM | Show all posts
{:1_137:}saya sangat berharap ada sesiapa boleh postkan resepi kerepek bawang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2010 11:00 AM | Show all posts
{:1_137:}saya sangat berharap ada sesiapa boleh postkan resepi kerepek bawang
mayaa69 Post at 23-1-2010 16:24

dah ada pun kat archieve..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 09:08 AM | Show all posts
salam saya nak tanya pasal bakar  roti.... bila bakar tu bhgn bawah roti yg melekat pada dulang pembakar mesti hitam, ...anak2 suka kalu roti2 nih tapi bila tgk tang bawah tu macam putus selera bebudak....slalu sound kat derang rasa dulu..eheheh bila rasa memang sedap, rupa jer kurenggg camana ek??
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2010 04:10 PM | Show all posts
Saya nak tanya kat mane nak beli fresh cream, saya pegi kat pasaraya saya tak jumpa fresh cream ni yg saya jumpa whipping cream ... saya pegi kat kedai bahan kek, saya tanya kat cina kedai dia tunjuk yg whipping cream gak ... leh tepek gamba tak ruper freash cream ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2010 05:37 PM | Show all posts
salam, saye nk bertanye, saye ada buat cheesecake blackberry, mula2 nk buat blueberry tapi blackberry lagi murah.. hehe.. so teringin la nk memvariasikan perasa cheesecake ni. tapi masalahnye, biile dh diblend blacberry tu, n dicampurkan dlm adunan cheese, pastu bakar, rupenyer ada biji2 halus yg tak hancur dari blackberry tu.. jenis yg keras n mmg tak buley gigit kasi hancur, so kene telan jer la bulat2 pasal dh spread throughout the cake..

so persoalannye di sini, mmg blackberry ada biji2 keras begitu ke?

so after blend, kene tapis dulu yer blackberry tu for future kalo nk buat blackberry cheesecake lagi??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 05:27 PM GMT+8 , Processed in 0.076640 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list