CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 4-7-2010 12:31 AM | Show all posts
apa beza daun pasli and daun sup and daun ketumbar..sama ke tak..
justinL Post at 29-5-2010 11:55


saya rasa daun ketumbar nama inggeris nya daun pasli
daun sup itu daun sup
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-7-2010 08:36 PM | Show all posts
salam...
Nk tya la, loyang silikon bley guna kt oven biase ke or jez leh guna kt microwave jer...
...
KatakPisang Post at 20-6-2010 15:24

Boleh je guna dlm oven, tapi lapik dgn tray dulu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2010 11:51 AM | Show all posts
nak tanye.. ayam kalo simpan dlm fridge cepat sangat lebam kemerah-merahan.. nak masak pun takut sak ...
alpine84 Post at 29-6-2010 13:51


tak pernah lagi simpan ayam jadi kemerah2an mcm ni. saya simpan 2 minggu ok je. rasa pun ok lagi.

selalu saya simpan mcm ni :

lepas beli, terus saya buang kulit dan bersihkan. bahagikan kpd beberapa bhg (selalunya 4 bhg utk 1 ekor ayam) dan masuk dlm plastik/tupperware kecil. satu bhg utk sekali masak. jadi setiap kali nak masak kita kuarkan satu bhg jelah, tak payah rendam semua sekali. kes rendam semua sekali... tp guna sikit je..lepas tu kita masukkan balik dlm fridge yg menyebabkan ayam tu tak sihat.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2010 03:56 PM | Show all posts
nak tanya, klu nak buat bubble rice coklat atau pun conflakes yg salut coklat . coklat mana yg lebih sesuai,sedap n tahan lama, tak payah simpan dlm peti ais. (compound dgn cooking coklat) tlg yg arif..ingat nk buat utk raya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2010 11:44 AM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm nak wat strawberry cheese kek tp kat resepi tu ade tulis sos strawberry utk topping dier..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 10:48 PM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm ...
ichi Post at 14-8-2010 11:44


Mungkin yg dimaksudkan tu ialah strawberry filling agak nya. Kebiasaannya, utk cheesecake topping mmg guna filling yg dlm tin. Boleh dpt kat kedai jual barang kek atau pun kat Cold Storage.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-8-2010 02:56 PM | Show all posts
Mungkin yg dimaksudkan tu ialah strawberry filling agak nya. Kebiasaannya, utk cheesecake toppin ...
Kacip_Fatimah Post at 16-8-2010 22:48


betol la strwberi filling.. dh gi beli pon tadik..hi3.. tenkiu kak kacip..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 01:30 PM | Show all posts
Boleh sesapa explain... apa perbezaan kulit wantan ngan dumpling... Ada ke ia sama sebenarnya??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2010 02:51 PM | Show all posts
saya rasa daun ketumbar nama inggeris nya daun pasli
daun sup itu daun sup
mertua Post at 4-7-2010 00:31



Daun ketumbar = coriander leaves/cilantro
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2010 02:56 PM | Show all posts
nk tnye la.. sos strawberry tu cmner..? same ke ngn syrup strawberry yg brand hershey tuh.. rasa mcm ...
ichi Post at 14-8-2010 11:44



Setau saya strawberry sauce tu sama dengan strawberry coulis. Nak buat senang sangat. Selalunya saya buat ni untuk makan dengan cheesecake, macam curahkan air gula melaka atas kuih sago tu.

Resipi:
Strawberry (basuh)
Gula icing (sukahati nak letak banyak mana)

Blend semua dan reserve in fridge.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 09:32 AM | Show all posts
Salam, nak tanya sikit pasal white  chocolate.  Saya beli white chocolate jenama selbourne.  Kenapa bila saya cairkan dia menggunakan kaedah double boil dia tak mau cair.  Salah chocolate ke atau ianya bukan untuk cooking. Tenkiu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2010 06:03 PM | Show all posts
Reply 1113# zafira

chocolate ni ok saja..........

cara yang paling senang, instead of double boil yang biasa tu, cuba cairkan cara ni.........

1.  simpan white chocolate di bowl stainless steel or kaca..... make sure bowl completely kering
2.  isi sikit air dalam frying pan
3.  simpan mangkuk yang berisi chocolate tu ke atas (directly) di air dalam frying pan tadi
4.  panaskan dengan api yang sangat kecil saja
5.  Gaul-gaul dengan sudu besi/penggaul yang kering
6.  Setelah chocolate tadi cair sedikit (belum cair kesemuanya), angkat dari air tadi dan gaul chocolate hingga benar-benar cair.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 10:35 AM | Show all posts
Orange nak tanya, resepi cisket yg guna whipping cream, whip cream tu perlu diputar sampai kental or just tuang dan gaul rata saja pada adunan cheese tu?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2010 06:38 PM | Show all posts
Post Last Edit by chempaka_ku at 28-9-2010 18:39

Reply 1115# Orange_7491

kalau baked - selalunya tak perlu
kalau jenis non-baked - kena whip, tak perlu terlalu kental......
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2010 09:10 AM | Show all posts
Reply 1116# chempaka_ku


    oo..patutlah ari tu buat yg non baked, kek menjadik tp tesktur dia x gebu. Ala2 agar2 jer. Thanks yer Chempaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 01:37 AM | Show all posts
hai nak tanya soalan skit..

kalau bakar kek karot,lagi bagus guna api bawah ke api atas bawah?kalau guna api bawah,kek jadi naik tak?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-12-2010 10:18 AM | Show all posts
salam...i nk tnye,agak2nye klu i buat bisnes supply baking ingredient secara online,,,,ade sambutan x ek... u ll prefer g kedai then beli ke or beli secara online? bole bagi pendapat x?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 05:09 PM | Show all posts
SALAM SEJAHTERA SEMUA..SYA NK TANYA KNP SYA X DPT MELIHAT IMAGE @GAMBAR2 YG TLH D POSTKAN???APAKAH COMP SYA MEMERLUKN APA2 PERISIAN TRTENTU UTK MEMBOLEHKN SYA MELIHAT NYA D SKRIN....TQ
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 12:48 PM | Show all posts
nak tanya sifu2 kat sini
saya x pernah buat cheesse & fruit tart

lepas kita isi cheese atau cream kastard, tart shell mmg akan jadi lembut ka?
mcm mana nak pastikan tart shell tu still rangup walaupun bila dah di isi cheese / kastard?

minta tunjuk ajar sifu di sini
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2011 12:30 AM | Show all posts
Post Last Edit by wakaka_eh at 13-5-2011 00:38

sifu-sifuku sekelian...kat sini saya ada soklan:

1.macamana nak bagi cupcake atau kek yg kita buat ( biasanya dlm skala yg agak besar ) ni tahan lama dan tak berubah rasa. selain daripada simpan dalam freezer..boleh ke/ elok tak kalau adunan tu dicampur dgn serbuk pengawet? tqvm..
2. selalunya setahu saya, buttercream yang  mantap ( macam org barat punya tu) dicampurkan dgn meringue powder. atau diletakkan lebih banyak icing sugar..hasilnya icing akan tersangat manis..ada tak cara untuk kita menghasilkan buttercream yang mantap ( boleh buat bunga ) dan kental tanpa manis yg kadang2 sakit kepala jugak bila kita memakannya. kalau takde kat mana saya boleh mendapatkan maringue powder ni? saya stay area bandar sunway petaling jaya...tqvm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 158937 Replies : 2330
Pemandu e-hailing  Syahrul Ashraf Dahlan, 33, dilaporkan hilang , maklum hantar pelanggan ke Teluk Intan
YgBenarPemandu e-hailing Syahrul Ashraf Dahlan
Views : 25717 Replies : 27
Saya sokong penuh koc wanita. Tapi yang bengangnya, koc wanita masih banyak kosong, ke koc jantan juga masuknya.Netizen kiciwa koc wanita tidak dimanfaat sepenuhnya
YgBenarSaya sokong penuh koc wanita. Tapi yang
Views : 25467 Replies : 26
Benarkah gaji di Malaysia terlalu rendah?
chaconBenarkah gaji di Malaysia terlalu rendah
Views : 7152 Replies : 15
Bawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Amir, Nabila Razali, Nelissa Nizam, Amyza Aznan, Adam Malek, Kodi Rasheed, Riz Amin]
NekNgahBawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Am
Views : 29095 Replies : 8
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91843 Replies : 759
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 83827 Replies : 3723
Setia tunggu jodoh pada usia 50-an, Datuk Hans Isaac, Ebby Yus, Datuk Syafinaz Selamat dan Nasha Aziz
chaconSetia tunggu jodoh pada usia 50-an, Datu
Views : 26243 Replies : 78
Tidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor kes orang hilang - KPN
mojarean_XTidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor ke
Views : 3255 Replies : 1
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 12846 Replies : 82

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 11:58 AM GMT+8 , Processed in 0.255309 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list