CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: hanieliza

~ SOAL & JAWAB ~

  [Copy link]
Post time 19-6-2017 09:04 AM | Show all posts
baru siap baking biskut tp kali ni agak payah sebab oven lampunya hanya ada atas je. bawah takde wpun dah bukak api atas bawah.
Timer pun tak jalan..so kena tengok jam.

Ada yg oven kena macam ni tak? apa yg rosak & kos utk baiki?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2017 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 19-6-2017 09:04 AM
baru siap baking biskut tp kali ni agak payah sebab oven lampunya hanya ada atas je. bawah takde wpu ...

oven saya pun macam gitu jugak prob nya. solusi nya beli baru jer
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 05:31 PM | Show all posts
assalammualaikum


nak tanya ada tak sesiapa yang tahu mcamana nak wat apam balik tanpa mengunakan telur?

apam balik gebu dan lembut..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2018 12:41 PM | Show all posts
Nak tumpang tanya, kenapa kalau saya buat kek..tengah2 selalu tak masak?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:29 AM | Show all posts
rynehanekoma replied at 10-8-2018 12:41 PM
Nak tumpang tanya, kenapa kalau saya buat kek..tengah2 selalu tak masak?

Cuba try api atas bawah. Kalau nak ikut oben ni semua oben berbeza. Kena try & error
Tips yang kak dilla buat selalu bila tengah x masak kak dilla upkan lagi 10 minit.
Lepas tu try cucuk keraing atau basah.
Selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2021 02:59 PM | Show all posts
Siapa ada resepi brownie sedap yg menjadi, senang buat, thanks
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-12-2021 03:47 PM | Show all posts
Orenn1 replied at 5-12-2021 02:59 PM
Siapa ada resepi brownie sedap yg menjadi, senang buat, thanks

try brownies Kedut Senang yg selalu Kaka dilla buat ni

Bahan A
1/2 cawan butter (Pure butter)
1 cawan dark chocolate (compount chocolate)

Caranya:
- Cairkan chocolate dan butter (Double boil) ketepikan

BAHAN B
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
2 biji telor (Gred A)

Caranya:
Masukkan kesemua bahan dlm satu bekas dan kacau sebati
dengan menggunakan whist atau senduk (Tak perlu pukui lama)

BAHAN C
1 cawan naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
secubit garam

Caranya:
Ayak semua bahan

ADUNAN BROWNIES
1) Masukkan adunan BAHAN A kedalam bekas ADUNAN B dan kacau sebati menggunakan whisk / senduk
dan masukkan sedikit demi sedikit BAHAN C. Kacau bagi sebati.
2) Sapukan butter pada loyang. (kaka dilla selalu guna loyang 7 /8x8). Atas loyang menggunakan baking paper
kemudian masukkan adunan brownies tadi kedalam loyang. Hentak2 kan sedikit mana yg ada bubble tu kasi clear.
(kalau u olls nak tabur kacang almond ke chocolate compound pun boleh) nak kosong saje pun ok
3) Sebelum bakar panaskan oben dulu 160C (tapi kaka dilla selalu terus je masuk) ok jadi jer
4) Bakar suhu 160C - 35 minit
* so far buat mmg berkedut. Ada kwn2 yang amik resepi ni utk depa buat bisness. So uoll try lah no.
Selamat mencuba Gais


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 11:09 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 8-12-2021 03:47 PM
try brownies Kedut Senang yg selalu Kaka dilla buat ni

Bahan A

Terima kasih yang tak terhingga.  Semoga rezeki kak dila.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 161070 Replies : 2413
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 120702 Replies : 1615
Pemandu e-hailing  Syahrul Ashraf Dahlan, 33, dilaporkan hilang , maklum hantar pelanggan ke Teluk Intan
YgBenarPemandu e-hailing Syahrul Ashraf Dahlan
Views : 27901 Replies : 34
Takut kena tembak? Takut kena culik? Takut kena sepak? Tanya Kim Pan-gon Apa Dia Maksudkan Dengan Bahaya – TMJ
YgBenarTakut kena tembak? Takut kena culik? Tak
Views : 27894 Replies : 83
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 19674 Replies : 274
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 12906 Replies : 83
Bawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Amir, Nabila Razali, Nelissa Nizam, Amyza Aznan, Adam Malek, Kodi Rasheed, Riz Amin]
NekNgahBawah Payung Awan [Viu Malaysia : Ben Am
Views : 29108 Replies : 10
Saya sokong penuh koc wanita. Tapi yang bengangnya, koc wanita masih banyak kosong, ke koc jantan juga masuknya.Netizen kiciwa koc wanita tidak dimanfaat sepenuhnya
YgBenarSaya sokong penuh koc wanita. Tapi yang
Views : 25467 Replies : 26
Benarkah gaji di Malaysia terlalu rendah?
chaconBenarkah gaji di Malaysia terlalu rendah
Views : 7152 Replies : 15
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91843 Replies : 759

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 01:16 PM GMT+8 , Processed in 0.407537 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list