CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 20-11-2008 11:19 AM | Show all posts

Balas #200 limauais\ catat

yup agree..antara brand cheese yg guna microbial rennet ni is President..mmg mahal sikit tapi yg penting tak susah hati..n rasa cheese president ni pun sedap..slalu beli yg kaler cheese dia oren2 skit tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-11-2008 03:31 PM | Show all posts
sori lamabt jawab...

pasal manik2 tu..iye betul...yg gold,silver,pink pon ada..
itu lah yg kakak tu bagitau..

saya dah termakan banyak dah benda tu...
dari zaman dulu2 org dok buat kuih raya...
waaa....

tapi ini dari kakak tu lah cakap..

[ Last edited by  rzjs at 20-11-2008 03:37 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2008 03:37 PM | Show all posts
Originally posted by maisya at 13-11-2008 10:23 AM


tadi cari-cari jugak info pasal manik ni..dlm english panggil dragees ke? Jumpa satu page shopping online ni...tgk ingredients utk benda ni ada gelatin...
http://shop.pattycakes.com/Items ...



yg tulah..

baru teringat bila baca post maisya nie ..kakak tu kata pasal  ada gelatin..sumber unknown
dia kata dia ada jual gelatin..halal punya repack gelatin..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2008 06:50 PM | Show all posts
Originally posted by owenkatz at 27-5-2008 10:53 AM
ketam batu ni haram by all mazhab or only by syafie?

kalu ikut konsep dua alam, then penyu pun tak leh di makan kan. then kenapa telur penyu ramai lak yg makan? tak paham la..

Segala jenis telur halal utk dimakan hatta telur cicak sekalipun.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2008 05:15 PM | Show all posts
Originally posted by shachihata33 at 16-10-2008 04:53 PM
Assalamualaikum...

Selamat berkenalan semua..

Sha org baru dekat sini. Nak tny ttg Sos Prego. Haritu umah buat open house, and masak spaggeti.

Lepas tu, masa borak ngn tetamu...ada soran ...



mmg prego ada kes. yang dia masak, anak dia makan n tergigit benda liatwarna putih masin2. dia tanya mak dia ape. mak dia pun pi la check katbotol tu, ada pork meat. after dapat email tu, saya pun ke jusco ncheck. takde la pulak. tapi kalau prego dalam botol gelas tu mmgkeluaran US terus, tapi prego dalam tin tu buatan malaysia, tak silapkilang kat shah alam, dapat licence dari prego US untuk kelauranmalaysia. tapi mmg takde logo halal la. tapi saya pun selalu sangatbuat spegeti. hu hu, tape, after ni wat la spegeti spicy oleo lak,selamat dan suci guna olive oil je.
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2008 04:54 PM | Show all posts
Originally posted by sittang_mn at 15-12-2008 05:15 PM



mmg prego ada kes. yang dia masak, anak dia makan n tergigit benda liatwarna putih masin2. dia tanya mak dia ape. mak dia pun pi la check katbotol tu, ada pork meat. after dapat email tu, s ...


Prego yg kat Msia tu buatan mana? Yg kat Australia ni mmg ada logo halal dari AFIC. Tapi kena gak berjaga2 sbb bukan semua sos Prego to halal. Setengah2 botol mmg tak bertanda halal sbb diaorg letak wine or ada bacon bits.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-12-2008 09:45 PM | Show all posts
selalunya beli Prego jenis tin ada tanda halal....... tapi yang botol tak ada......
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2008 07:00 AM | Show all posts

Reply #207 chempaka_ku's post

Kat sini hanya ada dlm botol. Tin tak pernah nmpk pun. Nanti kalau beli satu I try tunjuk gmbr ok.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2008 11:12 AM | Show all posts
Originally posted by mallanhead at 17-12-2008 04:54 PM


Prego yg kat Msia tu buatan mana? Yg kat Australia ni mmg ada logohalal dari AFIC. Tapi kena gak berjaga2 sbb bukan semua sos Prego tohalal. Setengah2 botol mmg tak bertanda halal sbb diaor ...


aik, ada ye prego ada tanda halal? hari tu pi jusco, beria kitaorgtengok. mmg both kaca n tin tak de tanda halal. botol keluaran US, tinplak keluaran malaysia yang dapat lesen prego untuk dikilangan diMalaysia. ada ek prego keluaran Australia? banyak benor plak prego ni.agaknye jusco beli cuma yang dari US kot. ok, pasni nak pi tengok semuashopping mall n make sure ke-halal-annye....thanks for the info ye.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2008 08:54 PM | Show all posts

Reply #209 sittang_mn's post

Akak kat Australia ni. Kat sini manalah ada Prego America atau Prego malaysia. Kalau adik ke supermarket, tgk kalau buatan Australia samada ada kat Msia atau tidak. Kalau ada, jgn lupa tgk tanda halal dari AFIC. AFIC ni salah satu badan yg mengeluarkan tanda halal kat sini.

Akak tak pergi2 lagi ke supermarket. Kalau pergi akak beli sebotol dan lepas tu ambik gambar utk semua tgk.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2008 03:41 PM | Show all posts
Sorry kkwn. Brand yg ada logo AFIC tu brand LEGGO n bukan PREGO.

Tekan sini.

dan yg ni list utk lain2 jenama n makanan

Tekan sini

[ Last edited by  mallanhead at 20-12-2008 03:46 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2008 05:39 PM | Show all posts
ish tak halal ke Prego botol tu, aku check ingredients mcm ok jer tu pasal aku yakin halal.
Dah berpuluh2 botol dah dlm badan mkn sos prego ni, siap jamu org makan lg, cuaknyer...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2008 08:33 PM | Show all posts

Reply #211 mallanhead's post

baru check pasta sauce Leggo's ni di fridge, yup ada chop AFIC ...... hari tu check pakai ingredients saja.........
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2009 04:17 PM | Show all posts
nak tanya.. ada ke mustard yang halal d jual d malaysia ni?
emm keluaran masterfood tu lak halal tak?
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2009 03:57 PM | Show all posts

Reply #204 Tenko's post

ko biar betul...telur cicak tu buka racun ke...mati plak
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2009 10:20 AM | Show all posts

Reply #214 sliparburuk's post

jap, kenapa pulak mustard boleh tak halal? tgk ingredients dia:

vinegar, water, mustard seed, salt, turmeric, paprika, flavor, garlic powder.

ok, flavor tu tak sure lah pulak flavor apa, tapi tak lah rasa macam 'kedagingan'... hmmm..

btw, spaghetti sauce, buat sendiri je la, bukan payah sgt, tak makan banyak masa sgt pun as opposed to guna ready made. preparation wise few minutes aje. murah pun iye.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-3-2009 07:37 PM | Show all posts

Rice Vinegar yg Halal...

Nak tny skit... Bleyh x bgi brand rice vinegar yg halal & dkat mne ada jual...??? Tolong sgt2... Nak belajar buat sushi ni...
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2009 07:11 PM | Show all posts
nak tnya pendapat korg..aku ada dengar biskut keluaran bengawan solo tak halal..sapa blh confirmkan hal ni..??korg ada dgr x psl bengawan solo ni??
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2009 09:42 PM | Show all posts

Reply #218 vee_168's post

x pernah... biskut apa ni...??
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2009 11:56 AM | Show all posts
Akak nak minta maaf sangat kalau soalan akak tak relevan dgn perbincangan semua. Akak nak tahu sangat apa dia bone china?  Kalau tak silap akak ada dengar  ia ada campuran tulang khinzir, betul ke? Akak takut ada terpakai lak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 55895 Replies : 136
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 182116 Replies : 3101
Takut kena tembak? Takut kena culik? Takut kena sepak? Tanya Kim Pan-gon Apa Dia Maksudkan Dengan Bahaya – TMJ
YgBenarTakut kena tembak? Takut kena culik? Tak
Views : 28736 Replies : 97
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 18895 Replies : 44
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91957 Replies : 819
Bantah penjualan saham MAHB kepada BlackRock, Aktivis M Mythreyar teruskan mogok lapar lebih 80 jam
YgBenarBantah penjualan saham MAHB kepada Black
Views : 8778 Replies : 1
Al-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
chaconAl-Kisah Tok Janggut Gerik, Perak.
Views : 4170 Replies : 4
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 23640 Replies : 13
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 38311 Replies : 300
Mak Cik Kantin Kiciwa Guru Di Sekolah Berniaga Makanan, Luah Tak Puas Hati Sebab Jual Makanan dan Beri Saingan Sengit pada Beliau.Wajar atau tidak
YgBenarMak Cik Kantin Kiciwa Guru Di Sekolah Be
Views : 8889 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-7-2024 03:34 AM GMT+8 , Processed in 0.124031 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list