CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 13-5-2009 12:26 PM | Show all posts

Reply #220 mya_sara2's post

me too want to know....... walau pun dah buat research, maybe ada info lain...... bones ni dari tulang binatang untuk dapatkan warna putih dan lebih tahan.......... selalunya cantik-cantik designsnya...........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2009 12:45 PM | Show all posts
Originally posted by kabus at 13-5-2009 12:26
me too want to know....... walau pun dah buat research, maybe ada info lain...... bones ni dari tulang binatang untuk dapatkan warna putih dan lebih tahan.......... selalunya cantik-cantik design ...


Apa yang kabus tahu, kongsilah bersama.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2009 04:35 PM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 2-2-2009 10:20
jap, kenapa pulak mustard boleh tak halal? tgk ingredients dia:

vinegar, water, mustard seed, salt, turmeric, paprika, flavor, garlic powder.

ok, flavor tu tak sure lah pulak flavor apa,  ...

yang tak halal tu sbb ada kandungan alkohol..
saya pegi K4 tuhari ternampak ada beberapa botol mustard nie siap ada sticker..'Contain Alcohol'.
Bagus jugak depa buh sticker nie kan..at least consumer tahu nk buat pilihan..
tapi saya kalau nk beli mustard pun tgk dulu ingredients dia..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2009 05:00 PM | Show all posts
Originally posted by Kacip_Fatimah at 13-5-2009 16:35

yang tak halal tu sbb ada kandungan alkohol..
saya pegi K4 tuhari ternampak ada beberapa botol mustard nie siap ada sticker..'Contain Alcohol'.
Bagus jugak depa buh sticker nie kan..at least  ...

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2009 07:23 PM | Show all posts

Reply #223 Kacip_Fatimah's post

ada yang campur wine jadi perlu baca ingredientsnya......
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2009 10:25 AM | Show all posts
thanks kacip on mustard tu.

saya beli mustard pun memang baca ingr kat belakang. anyway, mustard yang saya selalu makan, kuning ya amat. yang kacip pasted tu, warna cream je ye. agaknya yang warna macam tu memang ada alcohol kot?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-5-2009 10:45 PM | Show all posts
Originally posted by epalmerah at 29-1-2009 15:57
ko biar betul...telur cicak tu buka racun ke...mati plak



Ntahnya... ada ke orang nak makan telur cicak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2009 12:51 PM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 16-5-2009 10:25
thanks kacip on mustard tu.

saya beli mustard pun memang baca ingr kat belakang. anyway, mustard yang saya selalu makan, kuning ya amat. yang kacip pasted tu, warna cream je ye. agaknya yang  ...

ye..ye mclaren..
saya punya mustard pun kuning gilos kaler dia..hehehe..
tapi mustard nie tak tahan lama kan..a few month saja..
kdg tu rasa mcm malas nak beli sbb guna tu sket ja..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2009 10:07 PM | Show all posts
tu la semalam komplen kat hubby apsal tak de org melayu yg bukak kedai bakery supplier ni kat tempat kami....kat sini (Kulim) ada 3 kedai bakery supplier tapi tiga-tiga cina punya. Bukan apa kalau ...
maisya Post at 9-8-2007 15:15


Bakery supplier shops di Kulim ialah Apple...Sunshine kan?...lagi satu apa namanya maisya?...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 08:21 AM | Show all posts
Bakery supplier shops di Kulim ialah Apple...Sunshine kan?...lagi satu apa namanya maisya?...
shiina Post at 22-6-2009 22:07


satu lagi tak silap namanya Sayangku or is it Sayang je...not so sure.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 10:19 AM | Show all posts
ada yang campur wine jadi perlu baca ingredientsnya......
chempaka_ku Post at 13-5-2009 19:23


Ada jugak brand lain yg tak gunakan wine. Kalau tak silap brand Masters dari Australia. Tp mcmana pun tanamkan sifat suka baca ingredients kalau beli barangan import. Masa dulu dok overseas siap bawak list addictive lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2009 09:10 AM | Show all posts
salam

nak tumpang tanya la

icing sheet dan rice sheet yang org guna buat edible image tu halal tak? dari source apa benda tu dibuat ye
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:57 AM | Show all posts
ehem ehem...cewah..since dh ramai sgt cam confius kan psl penggunaan alcohol dlm mkanan ni..so..sy bg la explanation sket..berdasarkan apa yg saya tau..alcohol dlm makanan adalah di benarkan dgn syarat bukan utk menyedapkan..tp..utk mengekalkan ketahanan sesuatu makanan tu..dan kalo kita letak alkohol utk menyedapkan..hukum dia dh jatuh pada haram jikaa..ha..ada jika tu..peratusan alcohol tu lebig dr 1% kalau tak silap sy la..kat malaysia ni..kita kira liberal sket..even ada alcohol sket tak smpai 1% kot..makanan tu still bole dpt halal cert..contohnye sos tabasco tu ada sket alcohol..then kot prasan..Strepsils ubat saket tekak tu pon ada alkohol..sy penah tny kwn sy yg keja kat carrefour bahagian makanan..dia ckp..alcohol dlm strepsils tu tak pe psl dia setakat berfungsi sebagai bahan kimia utk bertindak sebagai ubat saket tekak..jadik..kot nak dpt kan kesahihan lg..silalah rujuk majalah al -islam bulan mei 2009..dlm tu ada bg panduan sket..siap ckp makanan jepun kebanyakan nye tak halal..takut dh sy nak makan sushi..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2009 06:15 AM | Show all posts
Akak nak minta maaf sangat kalau soalan akak tak relevan dgn perbincangan semua. Akak nak tahu sangat apa dia bone china?  Kalau tak silap akak ada dengar  ia ada campuran tulang khinzir, betul ke? Ak ...
mya_sara2 Post at 13-5-2009 11:56


yep. bone china ade tulang babi. esp mana2 pinggan mangkok yg ade tulis bone china tu toksah la pakai. skrg mmg byk sgt pinggan mangkok dr bone china. sila semak montot pinggan masing2 kot2 ade yg tulis bone china
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2009 09:36 PM | Show all posts
femes sungguh babi ni yer.. sampai ke pinggan pun boleh digunakan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2009 03:04 PM | Show all posts
nak tnya pendapat korg..aku ada dengar biskut keluaran bengawan solo tak halal..sapa blh confirmkan hal ni..??korg ada dgr x psl bengawan solo ni??
vee_168 Post at 1-5-2009 19:11


bengawan solo banyak kedai kek dia kat singapore. kami sekeluarga memang tak beli barang keluaran mereka walau kuih-kuih nyonya nyer pun sbb kebanyakkan kek mereka guna alcohol...so kalau blh elakkan lah sbb mereka memang tak declare kat ingredients list tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2009 04:54 PM | Show all posts
Akak nak minta maaf sangat kalau soalan akak tak relevan dgn perbincangan semua. Akak nak tahu sangat apa dia bone china?  Kalau tak silap akak ada dengar  ia ada campuran tulang khinzir, betul ke? Ak ...
mya_sara2 Post at 13-5-2009 11:56
yep. bone china ade tulang babi. esp mana2 pinggan mangkok yg ade tulis bone china tu toksah la pakai. skrg mmg byk sgt pinggan mangkok dr bone china. sila semak montot pinggan masing2 kot2 ade yg ...
nurulll Post at 7-8-2009 06:15


Baca Kat Sini dan juga Kat Sini
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2009 10:34 PM | Show all posts
err....apa status tomy romas yeh? halal ke daging,appetizer etc nya?
teringin nak makan kicking shrimp dia tapi tak sure status ingredientsnya....
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2009 01:23 AM | Show all posts
hehe tapai ngan cuka mmg ler ada alchohol, ada natural chemical reaction
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2009 01:26 AM | Show all posts
hehe. ramai makan / minum alcohol tanpa disedari

-OL adalah alchohol...............
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56443 Replies : 145
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33599 Replies : 96
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57315 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117551 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 205763 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 2222 Replies : 0
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 84158 Replies : 3757

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 01:45 AM GMT+8 , Processed in 0.111613 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list