CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mummiena

HALAL ATAU HARAM

  [Copy link]
Post time 27-9-2009 01:30 AM | Show all posts
190# dompot


kat umah we all eat organic soy cheese + vegetarian cheese ;D
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2009 11:51 AM | Show all posts
salam,

saya nak tanya sapa2 penah makan kat restoren southsea kat kg melayu subang..?
kat website dia www.southsea.com.my takde tulis apa2 tentang halal tp ramai juga org melayu kita makan kat sana.. restoran ni halal ke.?
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2009 12:31 AM | Show all posts
salam,

saya nak tanya sapa2 penah makan kat restoren southsea kat kg melayu subang..?
kat website dia www.southsea.com.my takde tulis apa2 tentang halal tp ramai juga org melayu kita makan kat san ...
Toaddler321 Post at 13-10-2009 11:51


mmg org2 cina suka lepak makan kat restoran seafood yg mcm tu. byk jugak restoran mcm ni ade serve arak dan beer. sy tak pasti restoran yg kamu ckp tu ade serve arak tak... sbb kalo takde arak org2 bukan islam tak minat nak makan kat situ. satu lagi kita tak tau samada diaorg masak pakai lemak khinzir ke tak.

tp kalo u nak rasa fresh seafood yg style mcm chinese tu, i thk u boleh try kat restoran seafood tasik indah shah alam tu. kat situ mmg halal dan makanan pun tak jauh beze dgn southsea etc. highly recommended.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2009 12:35 AM | Show all posts
pnah tak ade org bincang pasal Marmite? produk mmg dpt sijil Halal kat UK tp proses penghasilan agak suspicious jugak. since marmite merupakan yis terdidih yg diekstrak drpd penapaian alkohol, bukan ke kalo bahan yg diperoleh drpd benda haram pun dikira haram jugak? habis tu kalo yis tak tercampur dgn alkohol mcm mane nak tapai arak? em... kene tanye org yg arif dlm bab agama ni.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2009 10:57 AM | Show all posts
tumpang tanya...chinese black vinegar (ni bukan chinese cooking wine ya..different)..muslim boleh consume tak? tks

on the other note, once i saw chef wan made crab dish and last part he splashed few drop of chinese cooking wine to the dish...for flavor enhancer katanye...

harap sesapa yg arif boleh answer my question kat ataih nun..tks
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2009 02:45 PM | Show all posts
hate me,

aku pun tengok episode tu..dia masak dgn bobby chin rasanya...ketam batu tu kita boleh makan ke plus ngan chinese cooking wine tu? over giler tengok dia masak time tu..maybe dia terlebih syok kot dok masak sebelah bobby chin..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 16-12-2009 06:42 PM | Show all posts
dlu sy pun penah tgk chef wan tu masak 'bacon'..pig,ham,bacon nie 3 nama yg merujuk kepada ba**..susah biler negara Islam sendiri pun x ketat bab halal haram makanan..walhal itu la mula2 akan ditimbang..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2009 06:53 PM | Show all posts
Post Last Edit by DilaMy at 16-12-2009 18:55

opss...ter post 2 x lak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2009 09:31 PM | Show all posts
secret recipe tuh halal tak...ada sape2 yg tau tak?
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2009 03:25 PM | Show all posts
dlu sy pun penah tgk chef wan tu masak 'bacon'..pig,ham,bacon nie 3 nama yg merujuk kepada ba**..susah biler negara Islam sendiri pun x ketat bab halal haram makanan..walhal itu la mula2 akan ditimban ...
DilaMy Post at 16-12-2009 06:42 PM


sekarang ni dah ada beef bacon , turkey ham etc yg halal ( never tried any of those yet though ).

so tak semestinya ianya pork.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2009 07:36 PM | Show all posts
Tak tahu dah ada dibincangkan di sini atau tidak..

Baru2 ni dapat satu email yang difowardkan oleh kengkwn ofis.. (sumber kesahihan berita tersebut x dpt dipastikan)..

Dalam email tu ada bgtau sardin AYAM BRAND bersoskan katak manakala MILO diproses dgn cacing.. Ntah betul atau tidak or just utk sabotaj produk tersebut tapi sedikit sebanyak agak meloyakan..
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2009 10:33 AM | Show all posts
Tak tahu dah ada dibincangkan di sini atau tidak..

Baru2 ni dapat satu email yang difowardkan oleh kengkwn ofis.. (sumber kesahihan berita tersebut x dpt dipastikan)..

Dalam email tu ada bgtau  ...
c_manis Post at 27-12-2009 19:36


tatau nak kate apa..stakat email tak bersumber tak payah la nak pecaye sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2009 10:40 AM | Show all posts
hate me,

aku pun tengok episode tu..dia masak dgn bobby chin rasanya...ketam batu tu kita boleh makan ke plus ngan chinese cooking wine tu? over giler tengok dia masak time tu..maybe dia terlebih s ...
Achik-Yaya Post at 8-12-2009 14:45


yaye..disbbkan tak ade sape pon reply kemoskilan aku tuh..so aku dah pon pakai black vinegar tuh..hikhikhik...after all...itu cuma cuka...sedg cuka putey pon dtg dari proses penapaian..aku yakin..apa jua masak bergoreng..or any sauce for dip..last sekali aku percik black vin...memang best masak jadiknye...bismillah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2010 03:30 PM | Show all posts
yaye..disbbkan tak ade sape pon reply kemoskilan aku tuh..so aku dah pon pakai black vinegar tuh..hikhikhik...after all...itu cuma cuka...sedg cuka putey pon dtg dari proses penapaian..aku yakin.. ...
hatemetoday Post at 28-12-2009 10:40


biasanya black vinegar ni depa akan hidang sbg flavour enhancer bila makan soup kan? sbb biasa nya kalau makan sharkfin soup mesti ada black vinegar ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2010 12:42 PM | Show all posts
tumpang tanya, cendawan dlm tin, brand ape yg halal? tgk kat tin tu ada tulis halal dlm bahasa jawi (bukan dari jakim). ada brand "hosen" etc. brand yg mana diragui ke"halal"annya ek?

lg satu, psl code "E", saya ada nmpk website ni: www.food-info.net/uk/index.htm

mungkin berguna/boleh guna?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2010 09:03 PM | Show all posts
tertanya jgk..sejauh mana kuatkuasa dijalankan ke atas produk tidak halal.. sekarang ni banyak keluaran produk dr luar negara yang tidak mempunyai logo halal.. siap wat promosi kat Tv lagi.. bukan setakat makanan, tetapi juga ubat2an & kosmetik.. pernah tanya slh seorang staf JAKIM yang buat pameran halal..mengenai produk yg tidak mendapat pengesahan halal atau telah tamat tempoh.. staff jawab pun mcm2 teragak2 je.. dan satu lagi kenapa pihak yang mengeluarkan & mengesahkan sijil halal tidak mewar2kan produk yang tidak halal di risalah or internet... kadang2 kecewa gak. bagi yg selalu online check dlm tenet takpela.. ni yg duk kat umah, kat kg yg hanya tgk tv aje..selalunya persatuan pengguna pulau pinang CAP sering memaklumkan produk xhalal.. tp ada pihak tertentu menafikan.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2010 12:16 PM | Show all posts
247# DilaMy

Tak kan lah Chef Wan pakai benda2 yg haram. Mengarut je tu.

Benda2 yg serupa namanya tu selalunya di tambah ngan perkataan beef atau turkey. Kat Australia ni, beef bacon kitaorg panggil beef rasher dan apa sekali jenis daging proses yg haram, ada jugak alternatif yg halal, spt salami, pepperoni, baloney, pastrami, sausages n sebg nye. Semua ni di buat oleh butcher2 halal kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2010 10:24 PM | Show all posts
gunakan bahan asas yang pasti halal
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2010 04:44 PM | Show all posts
nak tanya korang lah kan sushi yang dijual kat jusco halal ke x?
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2010 10:12 PM | Show all posts
Nak tanyela butter jenis ape yg Halal? buttercup tu ok ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56443 Replies : 145
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33599 Replies : 96
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57315 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87
Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Bercerai | Lagi Update Berita - post #133
kakasotong2Nora Danish - Nedim Nazri Aziz Sah Berce
Views : 117551 Replies : 819
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 205763 Replies : 3740
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29489 Replies : 225
“Saya menceraikan anda, saya menceraikan anda, dan saya menceraikan anda,”  Puteri Kerajaan Dubai Tenang Umum Ceraikan Suami Melalui Instagram
YgBenar“Saya menceraikan anda, saya menceraika
Views : 2222 Replies : 0
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 84158 Replies : 3757

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 02:23 AM GMT+8 , Processed in 0.064126 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list