View: 21247|Reply: 98
|
Hukum minum jeruk anggur
[Copy link]
|
|
Kat sekolah dulu penah ajara buat jeruk buah buahan.tapi cikgu tak bagi guna buah anggur.nanti jadi arak.tapi buah sitrus lain pun boleh jadi arak, kenapa hanya anggur yang tak boleh?aku rasa jeruk anggur tak memabukkan, bukan macam arak.proses buat arak tak semesti guna anggur.proses dia guna yis kan.aku konpius, boleh ke tak jeruk anggur ni |
|
|
|
|
|
|
|
aku rasa dalam quran ada sebut salah satu minuman syurga ialah air anggur..so..apa masalah ngan cikgu kau tu..lagi pun bukan nyer kita peram anggur tu smpai msam dan boleh memabukkan..bukan saja anggur..nira beras barli kelapa malt airnya suma jadi haram kalau diperam hingga masam dan memabukkan..harus tanya pada yang bertauliah gitu... |
|
|
|
|
|
|
|
setahu aku kat k******* air jeruk anggur siap buat aiskrim lagi..dah lah tu...jeruk anggur tu pulak datang dari negara jiran..tapi takde pulak tuan guru kat sini menghukumkan apa2..bila makcik2 kat pasar tu duk jual aiskrim jeruk anggur... |
|
|
|
|
|
|
|
kelantan ke?tak penah minum pun.bukan cikgu je, kawan2 pun marah kata aku gile ke nak buat jeruk anggur |
|
|
|
|
|
|
|
kelantan ke?tak penah minum pun.bukan cikgu je, kawan2 pun marah kata aku gile ke nak buat jeruk anggur
namawek Post at 4-11-2009 23:21
aku rasa nenek aku ari tu buat jeruk mangga dan betik...guna cuka gula garam dan air didih..
adakah macam tu caranya cikgu kau nak ajar buat jeruk tu..
ari tu masa aku tengok national geographic tunjuk orang perancis buat air anggur yang mabuk tu..
diorang kumpul banyak2 anggur dan dipijak2 smpai kluar air..then kumpul air tu dlam tong dan simpan kat bilik bawah tanah.. bila dah ckup tempoh peramannya diorang ambik dan minum.. |
|
|
|
|
|
|
|
slm.kalu peram sampai bleh memabukkn jd haram... |
|
|
|
|
|
|
|
aku rasa nenek aku ari tu buat jeruk mangga dan betik...guna cuka gula garam dan air didih..
adakah macam tu caranya cikgu kau nak ajar buat jeruk tu..
ari tu masa aku tengok national geographic ...
akoknorma Post at 4-11-2009 23:32
mmg guna cuka, gula ngan garam.tapi guna air suam.simpan dlm bekas.tunggu seminggu.macam tu kan buat jeruk |
|
|
|
|
|
|
|
mmg guna cuka, gula ngan garam.tapi guna air suam.simpan dlm bekas.tunggu seminggu.macam tu kan buat jeruk
namawek Post at 4-11-2009 23:35
hah...so skarang kau dah nampak kan perbezaannya...jeruk yang cikgu kau nak buat sama macam jeruk yang apek2 kat pulau pinang jual tu..jeruk pala jeruk mangga jeruk betik cili jeruk...orang putih panggil jeruk macam tu ialah PICKEL bukan WINE..jelas kan..dan kau pulak klau nak buat jeruk kena ambil anggur muda bukan yang masak ye..sebab orang biasa guna buah2an muda untuk buat jeruk nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
aku dulu suker makan jeruk anggur ni. sedaap. raya2 selalu ada makan. org hidangkan kt tetamu. sekarang x blh makan sbb gigi ngilu.
cikgu ko belajar tak khatam kot bab2 anggur ni. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau amek buah masak jadi mcm mane? |
|
|
|
|
|
|
|
tahla labu
jeruk labu ade tak? |
|
|
|
|
|
|
|
rama2 rasa x per..asal jangan peram sampai memabukkan..penah dengar ustazah kt sekolah gtau yang anggur tu diperam sampai berpuluh2 tahun untuk menjadikannya arak.semakin lama diperam, semakin tinggi harga arak tu..kalau peram sebln 2 tu insyaallah x de pape..
wallahu a'alam.. |
|
|
|
|
|
|
|
jeruk tuh memeram BUAH.
yang WINE tuh.. AIR anggur yang diperam bertahun-tahun.
kann. |
|
|
|
|
|
|
|
tempoh pemeraman dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan arak juga mesti berbeza dengan buat jeruk buah2an.. |
|
|
|
|
|
|
|
kena peram sampai setahun baru jadi arak ke?takkan lama sangat..orang kata kalau nak sedap jeruk, lagi lama peram lagi sedap.ada cerita cina drama kat ntv 7,dia buat jeruk limau bertahun-tahun, sampai dah habis perang dunia baru buka balik makan.kalau macam tu dah jadi arak la? |
|
|
|
|
|
|
|
oops tutup mulut gelak...
heheh salah satu proses food preservation atau pengawetan makanan ialah dgn menjeruk, kalau jeruk ada fungus like yeast tu hehehehehehehhee apa definisi tu
saya pun dah confused....pickle kan jeruk in malay?
lagi pun ..how come ethanol being produced dalam larutan glucose ( gula ) unless ada yeast ?
well easy question ...ada ethanol tak? by that i mean C2H5OH
this is interesting
you are brewing the wine and wine comes from grapes....dalam process brewing teh wine ada anerobic activity sebab tu ada alcohol
tapi jeruk apa kah proses ini juga berbeza juga - sebab ada larutan gula + anggur = alcohol ada kaaa?
sebab microbes tak leh duduk too much glucose concentrates - terlalu banyak glucose kandungan nya sangat bac dak tak boleh hidup dan menjeruk tu salah satu kaedah awet makanan bukan PENAPAIAN - brewing like wine preparation tu
then kalau wine = anggur + microbes = ethanol = CO2 + air...( ya ka lupa dah )
hmmmm
ni beza dgn |
|
|
|
|
|
|
|
this tHREAd is indeed interesting ......
who could help ?
food tech person ? biotech? |
|
|
|
|
|
|
|
jadi lain la proses jeruk dan proses arak ni....ingatkan sama.kalau yis tu ada mikrob la.tapi jeruk ni tak ada.ooooo.....tapi aku masih konpius sebab orang kata, arak dulu dari jeruk...tapi sebab lama2 tertinggal, bila buka minum rasa arak.betul ke tak sejrah tu aku pun tak pasti... |
|
|
|
|
|
|
|
i can help...jawapannya...asalkan tak memabukkan dan dari sumber yang suci tentu tak haram hukumnya |
|
|
|
|
|
|
|
jadi lain la proses jeruk dan proses arak ni....ingatkan sama.kalau yis tu ada mikrob la.tapi jeruk ni tak ada.ooooo.....tapi aku masih konpius sebab orang kata, arak dulu dari jeruk...tapi sebab lama ...
namawek Post at 5-11-2009 12:01
apa kata namawek pegi search proses pembuatan arak..kamu akan dapat jawapan..insyaallah.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|