CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: iman_tihani

kenapa kita kena cukur kepala baby?

[Copy link]
Post time 22-7-2010 03:15 PM | Show all posts
err...

selain dari jawapan di atas tu semua...

aku rasa le kan... kenapa kita cukur kepala baby?... sebab dia tak reti nak cukur kepala dia sendiri kot....

boleh gitu?...

ish!... apa aku merepek ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2010 03:52 PM | Show all posts
Reply 20# MMISS

first time ku dgr cukur kening ni..ingatkan org nk kawen je..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 03:56 PM | Show all posts
aku rasa...ni pendapat aku je la..
kalu dah rambut baby tu nipis..smpai nampak kulit kepala...
takperlu cukur pon tak apa..
sbb kita bole bersihkan kulit kepala dia dgn senang

tp to those baby yg lahir dgn rmbut yg lebat..
seelok nyer di cukur...so that kita bole bersihkn kulit kepala dia..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 04:11 PM | Show all posts
penah dgr org ckp rambut pertama kene cukur utk elakkan masalah migrain bila dah besar nnt
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 04:35 PM | Show all posts
Reply 22# bezita60

kak bz.. masa adam lu mmg cukur licin. sepupu sepapat miss tak sure plak dorang cukur tak kening. kalu mak miss mmg kasik licin

hb ckp kalu dapat bby girl nanti tanak cukur rambut tapi miss ckp cukur gak coz rambut dr dlm perut tak elok. apepun harap2 impian dpt gegirl dimakbulkan Allah
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 04:37 PM | Show all posts
saya cukurkan kepala baby saya masa dia 4bln lebih. mula2 syg gak sbb rambut baby agk jarang dan ada cukur bantal. Tapi skang saya tak regret pun.. rambut baby tumbuh dgn lebatnya..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-7-2010 05:55 PM | Show all posts
bercukur bagus utk kuatkan daya ingatan...
lagipun rambut yang tumbuh dari dalam perot tur kotoq....
papepun sunat...
buat dapat pahala tak buat tak dose....
sendiri pilih...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 10:28 PM | Show all posts
both my daughters
masa lahir dengan rambut yg sangat lebat, sangat lembut, sangat lurus dan panjang ...
dan aku sgt x sampai hati nak cukur / potong rambut diorang ...
bila dah besar .. still rambut diorg sgt lurus, dan sangat lembut ..
cuma kurang lebat la kot ...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2010 07:13 PM | Show all posts
org hindu pon cukur pale baby sb nak bg rambut lebat..tu psl rambut deols lebat2 n tebal  kan..tp iols tak suke la rambut2 lebat n tebal gini..busuk kepam..ahaks
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 12:27 PM | Show all posts
kata ayah carly, kalu bb boy, x kisah la nak cukur ke tak sbb dia kalu dah besar pun tetap boleh cukur.. tp kalu bb girl elok ler cukur masa bb ni.. sbb x kan nak cukur rambut dia masa dah besar.. malu ler dia....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2010 11:01 AM | Show all posts
nilam cukur rambut anak2.
yg sulung masa dkt2 3bln sbb dia lahir prem.lahir kecik...xsampai ati nk cukur ms dlm pantang.
yg ke-2 masa umur 44 hari lepas wat kenduri potong rambut+akikah.
alhamdullillah...2-2 rambutnyer lebat lepas dicukur.
org tua2 kata...buang kotoran+yg xelok.moga rambut baru yg tumbuh lebih lebat+cantik+segala yg baik2 utk bayi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2010 07:57 PM | Show all posts
semalam br pas cukur rambut anak.umur 3 bln lebih
kelaka plak tgk...bulat je kepala botak
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2010 07:58 PM | Show all posts
nilam cukur rambut anak2.
yg sulung masa dkt2 3bln sbb dia lahir prem.lahir kecik...xsampai ati nk  ...
nilam_puri82 Post at 28-7-2010 11:01



    agak2 bape lama rambut tu nak tumbuh balik yek?
ingat lg tak anak awk aritu?
sb raya 2 bulan lg...elok anak sy ni ada rambut skit kot dr botak masa raya nanti..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 01:01 AM | Show all posts
Reply 33# kuntakpindek


xlama la...sbulan dh mula tumbuh yg belah ats+tepi.
kalo ank awak....lg 2bln dah banyak lah rambut nyer.
cuma mungkin belah blkg lambat skit nk tumbuh....org tua kata cukur bantal.
sbb baby asik baring...rambut payah nk tumbuh.kalo ada pendek2.yg blkg nih ambik masa skit.
skrg anak nilam yg n0-2 dah 5bln.rambut atas+tepi bukan main lebat.
kdg2 asben buh minyak zaitun then gi pacakkan kat tengah rambut baby...dah mcm trojen.
tp blkg halus2,masih nampak kulit kepala.
cukur bantal...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 10:03 AM | Show all posts
Reply  kuntakpindek


xlama la...sbulan dh mula tumbuh yg belah ats+tepi.
kalo ank awak....lg 2 ...
nilam_puri82 Post at 30-7-2010 01:01



    haah...bak kata org tua dulu2..cukur bantal
jadi x sama rata rambut kan..okla tu kalu 1-2 bln tu dah ada rambut skit..hehe
kalu ikut ayahnya jenis rambut hitam tebal..harap2 bole tumbuh dgn cepat

nilam,brand minyak zaitun mana ok? kalu isi baby oil bole ke kat kepala tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2010 12:45 PM | Show all posts
anak intan pon cukur smua rambut masa umo dia 7 hari lagi...mintak barber datang rumah ntolong cukurkan...rambut dia after dat mmg cepat tumbuh tapi tercacak2 la....take time jugak la nak tunggu rambut dia cantik....

tapi mmang sunat hukum bercukur ni kan..pastu timbang kat kat kedai emas..then harga sama wmas tu sedekahkan kat fakir miskin..tapi susah nak cari fakir miskin now. Intan sedekah je kat pusat zakat..boleh gak kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2010 10:54 PM | Show all posts
Reply 35# kuntakpindek


    nilam pakai minyak zaitun jenama safi yg kaler hijau.
wangi minyak nih...anak yg sulung dr lahir sampai skrg umur 2thn pun masih guna minyak zaitun safi.
kdg2...papanyer abis gel rambut,minyak zaitun anak pun dia bedal
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 06:17 PM | Show all posts
Reply  kuntakpindek


    nilam pakai minyak zaitun jenama safi yg kaler hijau.
wangi minyak ni ...
nilam_puri82 Post at 30-7-2010 22:54



    oo..minyak zaitun yg tu.pernah la beli dulu..memg wangi
kena beli semula la ni
sejak 2 hari lepas saja letak minyak zaitun branf shurah...tgk nak start tumbuh dah rambut
betulla kata nilam..cepat jgk tumbuh
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 06:21 PM | Show all posts
anak intan pon cukur smua rambut masa umo dia 7 hari lagi...mintak barber datang rumah ntolong cukur ...
intan_asmara Post at 30-7-2010 12:45



    oo..kena anta timbang kedai yek
sy x buat la plak mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2024 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru je cukur rambut bby,tp x bwa pergi kedai timbang sbb x mampu nk bayar pd fakir.Lps tu rambut tu wajib tanam ke atau buang,hukumnya mcm mana?Saya buang rambut tu sbb x tahu. Si biras ckp nape buang nk anak jd binatang ke. Mungkin maksud dia kalau buang binatang makan rambut bby kot
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-5-2024 03:21 AM GMT+8 , Processed in 1.035247 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list