CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: farhana008

COVID INFO & DATA WAREHOUSE VOLUME 42

  [Copy link]
Post time 15-3-2022 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-3-2022 08:45 AM
Tak tahu betul betul kita ada ya

Semoga bff kaka tu cepat sembuh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-3-2022 10:42 AM | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 07:16 AM
Wah dah masuk thread baru. Tengok pisang goreng dengan sambal kicap tu terliur pulak.

saya pun terliur sebab dah lama tak makan sebab tengah berpantang makan buat sementara waktu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2022 10:47 AM | Show all posts
dellashrill replied at 14-3-2022 01:48 PM
amin dan terima kasih mendoakan saya.

doakan saya agar segala hajat yang saya mohon diperkenankan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2022 11:16 AM | Show all posts
seribulan replied at 14-3-2022 12:44 PM
Byk kematian- guard kena bunuh, tanah runtuh timpa rumah, eksiden dll

innalillah. semoga diberi ketabahan kepada keluarga yang ditinggalkan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2022 11:18 AM | Show all posts
seribulan replied at 14-3-2022 12:42 PM
Perak memang salu kulit lembu...sambal tawon...sebutan lain, benda sama

kulit kerbau pun boleh buat sambal tawon juga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-3-2022 08:47 AM
Nak. Tapi risau kalau warded RM11000 sehari...terbantut lak...mungkin hujung tahun kot...tak jumpa ...

Seram tengok angka tu
Kacang pistachio sana memang iols suka. Kalau dapat memang laju je hadap. Lagi satu yang iols suka dia punya shawl. Iols ada dapat masa makcik balik dari haji. Sedap material shawl tu. Rasa nak dekat 6 tahun makcik balik haji, tapi shawl tu masih elok walaupun dah pakai banyak kali.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-3-2022 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
farhana008 replied at 15-3-2022 10:42 AM
saya pun terliur sebab dah lama tak makan sebab tengah berpantang makan buat sementara waktu:sweat ...

Iols pun buat masa ni berpantang dulu makanan yang pedas-pedas. Semalam try makan, terus tekak rasa perit. Padahal hujung-hujung sudu je
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 08:23 AM
Semoga bff kaka tu cepat sembuh.

Ameen...semoga diberi kesembuhan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2022 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
farhana008 replied at 15-3-2022 10:16 AM
innalillah. semoga diberi ketabahan kepada keluarga yang ditinggalkan.

Kelmarin kes guard sekolah Cheras membunuh lps perkosa penyelia kedai buku sekolah
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 11:08 AM
Seram tengok angka tu
Kacang pistachio sana memang iols suka. Kalau dapat memang laju je ha ...

Jubah2 pun helok...tahan...dan dpt yg murmur diskaun...ada yg RM600 jadi RM90...terkejut...
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 01:20 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 15-3-2022 06:40 PM

SITUASI SEMASA JANGKITAN PENYAKIT CORONAVIRUS 2019 (COVID-19) DI MALAYSIA
15 MAC 2022
PENGGUNAAN KAPASITI KATIL COVID-19 DI HOSPITAL DAN PUSAT KUARANTIN DAN RAWATAN COVID-19 BERISIKO RENDAH (PKRC)
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bahawa pada 14 Mac 2022, penggunaan fasiliti kesihatan khusus bagi kes COVID-19:
  • Katil Kes Kritikal atau Unit Rawatan Rapi (ICU): Enam (6) negeri iaitu WP Kuala Lumpur (77%), Kelantan (75%), Johor (66%), Selangor (62%), Melaka (59%), dan Pulau Pinang (51%) menunjukkan peratusan pengisian   50% (Jadual 1);
  • Katil Bukan ICU: 12 negeri iaitu WP Putrajaya (107%), Selangor (103%), WP Kuala Lumpur (90%), Perak (86%),  Melaka (84%), Sarawak (81%), Perlis (76%), Terengganu (73%), Kelantan (71%), Johor (58%), Pulau Pinang (56%), dan Pahang (55%) menunjukkan peratusan pengisian   ≥ 50% (Jadual 1);
  • Katil PKRC: : Tiada negeri yang menunjukkan peratusan pengisian ≥ 50% (Jadual 1);
  • Pesakit COVID-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan (ventilator) menurun kepada 215 pesakit dengan peratusan penggunaan ventilator25%.


Terdapat perbezaan antara Jadual 1 dan Jadual 2  di mana data kapasiti dan penggunaan di Jadual 2 adalah juga termasuk untuk kes COVID-19 dan kes bukan COVID-19.

KKM ingin menjelaskan bahawa terdapat perbezaan di antara data harian kemasukan kes COVID-19 ke hospital (Jadual 3) berbanding kes COVID-19 kategori 1 hingga 5 yang baharu didiagnosa pada setiap hari. Ini memandangkan keadaan klinikal pesakit yang dinamik dan mungkin merosot atau bertambah baik sepanjang dijangkiti COVID-19.
Pada masa yang sama, terdapat juga kes-kes COVID-19 berisiko tinggi dari kategori 1 dan 2 yang memerlukan kemasukan ke PKRC dan hospital sebagai langkah berjaga-jaga.
Pada 14 Mac 2022, sebanyak 1,521 kes COVID-19 dimasukkan ke hospital dengan kategori berikut (Rajah 1):
  • 634 kes (41.7 peratus) adalah kategori 3, 4, dan 5; dan
  • 887 kes (58.3 peratus) adalah kategori 1 dan 2.
Selain itu, KKM ingin memaklumkan status terkini kes COVID-19 di Malaysia pada 14 Mac 2022:
  • Kes sembuh: 33,872 kes [3,502,760 kes kumulatif          (91.1%)];
  • Kes baharu: 22,030 kes (3,845,601 kes kumulatif);
  • Kes import: 394 kes [369 warganegara (93.7%); 25 bukan warganegara (6.3%)];
  • Kes tempatan: 21,636 kes [20,894 warganegara (96.6%); 742 bukan warganegara (3.4%)];
  • Kes yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU): 388 kes (169 kes disahkan COVID-19; 219 kes disyaki, kemungkinan, dan kes dalam siasatan); dan
  • Kes memerlukan bantuan pernafasan: 215 kes (97 kes disahkan COVID-19; 118 kes disyaki, kemungkinan, dan kes dalam siasatan).
PERINCIAN KATEGORI KES COVID-19
Daripada 22,030 kes harian yang dilaporkan pada 14 Mac 2022:
  • Kategori 1: 8,616 kes (39.11%);
  • Kategori 2: 13,188 kes (59.86%);
  • Kategori 3: 71 kes (0.32%);
  • Kategori 4: 61 kes (0.28%); dan
  • Kategori 5: 94 kes (0.43%).
Daripada 226 kes COVID-19 kategori 3, 4, dan 5 yang baharu dilaporkan pada 14 Mac 2022:
  • 52 kes (23.00%) tidak divaksinasi atau belum lengkap divaksinasi;
  • 111 kes (49.12%) telah menerima dua (2) dos vaksin COVID-19 tetapi belum menerima dos penggalak (booster);
  • 63 kes (27.88%) telah menerima dos penggalak (booster);
  • 144 kes (63.72%) berumur 60 tahun dan ke atas dan;
  • 64 kes (28.32%) mempunyai komorbid.
KLUSTER COVID-19
  • Jumlah kluster: 6,883 kluster;
  • Jumlah kluster baharu: 2 kluster;
  • Jumlah kluster yang telah tamat: 6,506 kluster; dan
  • Jumlah kluster aktif: 377 kluster.
NILAI RT
Perincian nilai RT mengikut negeri adalah seperti di Jadual 4. Maklumat terperinci lain berkenaan situasi semasa jangkitan dan penularan COVID-19 di Malaysia akan dimuatnaik ke laman web COVIDNOW di https://covidnow.moh.gov.my. Data akan dikemaskini pada jam 12:00 tengah malam setiap hari.
Jadual 4: Nilai RT mengikut negeri berdasarkan kes yang dilaporkan pada 14 Mac 2022
NEGERINILAI R[size=12.375px]T
Sarawak1.21
WP Kuala Lumpur1.12
Terengganu1.12
Negeri Sembilan1.07
Perak1.04
Pulau Pinang1.03
WP Putrajaya1.02
Pahang1.01
Kedah1.01
Selangor1.00
Melaka1.00
Johor1.00
Kelantan0.97
Perlis0.94
WP Labuan0.82
Sabah0.70
MALAYSIA0.96
NASIHAT KESIHATAN BERKAITAN COVID-19
KKM ingin menasihati orang ramai agar terus mematuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan iaitu;
  • Elakkan 3S: (elakkan kawasan yang sesak, sempit, dan sembang dengan jarak yang dekat);
  • Amalkan 3W: (Amalkan Wash, Wear, and Warn); Sentiasa memakai pelitup muka di kawasan awam yang tertutup. Pemakaian pelitup muka berganda adalah digalakkan;
  • Amalkan TRIIS (Trace, Report, Isolate, Inform, and Seek) sebelum menghadiri aktiviti sosial atau sekiranya bergejala;
  • Jalani segera ujian COVID-19 sekiranya bergejala;
  • Individu positif COVID-19 Kategori 1 dan 2A dan bukan berisiko tinggi (berumur bawah 60 tahun dan tidak mempunyai komorbid), tidak perlu hadir ke COVID-19 Assessment Centre (CAC), sebaliknya hanya perlumelakukan pemantauan kendiri melalui HAT dalam aplikasi MySejahtera. SMS atau panggilan daripada perkhidmatan Automated Voice Recording (robocall) akan diterima sekiranya belum atau tidak menjalankan pemantauan kendiri setiap hari;
  • Individu yang perlu hadir ke CAC terdekat (senarai penuh lokasi, nombor telefon dan waktu operasi boleh didapatkan di https://covid-19.moh.gov.my/hotline)   untuk penilaian lanjut akan dimaklumkan melalui MySejahtera atau dihubungi CAC melalui SMS atau panggilan telefon;
  • Individu yang positif COVID-19 Kategori 2B dan ke atas (sama ada berisiko tinggi atau tidak) atau mempunyai gejala yang semakin teruk, dikehendaki hadir ke CAC atau hospital terdekat bagi pemeriksaan lanjut tanpa menunggu panggilan telefon daripada CAC; dan
  • Tempoh isolasi bagi individu positif COVID-19 yang telah lengkap vaksinasi termasuk yang telah mendapat dos penggalak (booster) adalah tujuh (7) hari, manakala tempoh isolasi bagi individu positif COVID-19 yang tidak lengkap vaksinasi atau tiada vaksinasi adalah selama 10 hari. Tempoh isolasi terkini tidak mengambil kira sama ada bergejala atau tidak bergejala.
Individu yang belum menerima vaksin dan tidak pernah dijangkiti COVID-19 adalah kumpulan paling berisiko mendapat jangkitan COVID-19. KKM menasihatkan individu ini agar segera mendaftar dan mendapatkan vaksin COVID-19. Bagi yang telah mendaftar, KKM memohon agar anda hadir ke temu janji tersebut demi melindungi diri dan orang tersayang.
KKM akan terus memantau perkembangan kejadian jangkitan di dalam negara, dan juga luar negara melalui maklumat yang diperolehi daripada pihak WHO. KKM akan memastikan langkah pencegahan dan kawalan yang sewajarnya dilaksanakan secara berterusan.
Sekian, terima kasih.
TAN SRI DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA
15 Mac 2022 @ 10.00 pagi
Lampiran 1
Jadual 5: Perbandingan gejala COVID-19 Kategori 2A (ringan) dan 2B (sederhana)
Kategori 2AKategori 2B
Sakit tekak atau selesema tanpa demam atau sesak nafasDemam berpanjangan [dua (2) hari dan lebih] atau demam semula selepas sembuh
Batuk tanpa demam atau sesak nafasKesukaran bernafas apabila melakukan aktiviti (exertional dyspnoea)
Hilang deria rasa tetapi masih mempunyai selera makanSakit dada
Hilang deria bauTidak boleh makan atau minum
Cirit-birit dua (2) kali atau kurang dalam masa 24 jam tetapi kekerapan dan pengeluaran air kencing seperti biasa (normal)Kelesuan bertambah teruk terutamanya semasa melakukan aktiviti harian atau semasa baru bangun daripada tidur
Loya dan muntah tetapi kekerapan dan pengeluaran air kencing seperti biasa (normal)Memerlukan bantuan untuk berjalan
Kelesuan tetapi masih boleh melakukan aktiviti harianGejala seperti batuk, loya, muntah atau cirit-birit semakin teruk atau berterusan
Sakit otot tetapi masih boleh melakukan aktiviti harianPerubahan status mental seperti kekeliruan / kurang tahap sedar
     Kurang pengeluaran air kencing dalam masa 24 jam

KES BAHARU MENGIKUT MUKIM NEGERI KEDAH 15/03/2022
BALING - 96
BAKAI 7
BALING 7
BONGOR 4
KUPANG 20
PULAI 25
SIONG 4
TAWAR 20
TELOI KANAN 9
BANDAR BAHARU - 39
BAGAN SAMAK 20
SELAMA 2
SERDANG 12
SUNGAI BATU 4
SUNGAI KECHIL ILIR 1
KOTA SETAR - 461
ALOR MALAI 44
ALOR MERAH 2
ANAK BUKIT 15
BUKIT LADA 2
BUKIT PINANG 7
DERANG 2
DERGA 28
GAJAH MATI 12
GUNONG 3
HUTAN KAMPONG 9
JABI 25
KANGKONG 17
KOTA SETAR 8
KUALA KEDAH 22
KUALA KEDAH 2
KUBANG ROTAN 4
LANGGAR 28
LENGKUAS 2
LEPAI 2
LESONG 3
LIMBONG 5
MERGONG 41
PADANG HANG 9
PADANG LALANG 16
PENGKALAN KUNDOR 89
PUMPONG 14
SALA KECHIK 9
SUNGAI BARU 7
TAJAR 9
TEBENGAU 6
TELAGA MAS 2
TELOK CHENGAI 2
TELOK KECHAI 9
TITI GAJAH 5
TUALANG 1
KUALA MUDA - 800
BUJANG 20
BUKIT MERIAM 5
GURUN 46
HAJI KUDONG 2
KOTA 2
MERBOK 11
PEKULA 15
PINANG TUNGGAL 52
RANTAU PANJANG 2
SEMELING 29
SIDAM KIRI 73
SIMPOR 11
SUNGAI PASIR 179
SUNGAI PETANI 340
TELOI KIRI 13
KUBANG PASU - 266
AH 9
BINJAL 6
BUKIT TINGGI 6
GELONG 11
HOSBA 3
JERAM 10
JERLUN 20
JITRA 54
KEPELU 11
MALAU 11
NAGA 40
PADANG PERAHU 5
PELUBANG 21
PERING 9
PUTAT 4
SANGLANG 5
SUNGAI LAKA 11
TEMIN 19
TUNJANG 9
WANG TEPUS 2
KULIM - 453
BAGAN SENA 4
JUNJONG 15
KARANGAN 8
KELADI 49
KULIM 117
LUNAS 48
MAHANG 5
NAGA LILIT 38
PADANG CINA 57
PADANG MEHA 20
SEDIM 5
SIDAM KANAN 32
SUNGAI SELUANG 48
SUNGAI ULAR 5
TERAP 2
LANGKAWI - 55
AYER HANGAT 6
BOHOR 4
KEDAWANG 15
KUAH 15
PADANG MATSIRAT 6
ULU MELAKA 9
PADANG TERAP - 30
BATANG TUNGGAN KANAN 1
BATANG TUNGGANG KIRI 1
BELIMBING KANAN 2
BELIMBING KIRI 3
KURONG HITAM 1
PADANG TEMAK 5
PADANG TERAP KIRI 1
PEDU 3
TEKAI KANAN 4
TEKAI KIRI 9
PENDANG - 71
AYER PUTEH 33
BUKIT RAYA 8
GUAR KEPAYANG 2
PADANG KERBAU 6
PADANG PELIANG 3
PADANG PUSING 7
RAMBAI 8
TOBIAR 4
SIK - 51
JENERI 5
SIK 17
SOK 5
TELOI 24
YAN - 69
DULANG 6
SALA BESAR 24
SINGKIR 2
SUNGAI DAUN 18
YAN 19
KUMULATIF KES - 2391



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 01:37 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 07:58 AM
Kalau ada sesiapa yang ke sana, iols suka kirim minyak wangi dalam botol kecik yang roll on tu. Bi ...

uols nak kirim apa-apa boleh je. in sya Allah selepas 1st syawal baru iols carikan. Iols balik 4 may.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 15-3-2022 01:37 PM
uols nak kirim apa-apa boleh je. in sya Allah selepas 1st syawal baru iols carikan. Iols balik 4 m ...

Wah, yeke ni. Semoga segala urusan u dipermudahkan. Anything iols pm uols nanti
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 05:44 PM | Show all posts
farhana008 replied at 15-3-2022 10:47 AM
doakan saya agar segala hajat yang saya mohon diperkenankan

amin.. amin. semoga hajat farhana dimakbulkan Allah S.W.T

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 05:45 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 03:25 PM
Wah, yeke ni. Semoga segala urusan u dipermudahkan. Anything iols pm uols nanti

yup. iols pun nak buat business perfume. susah nak cari perfume edp kat sini mcm vanilla, aud, rawdah and etc.

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 06:17 PM | Show all posts
dellashrill replied at 15-3-2022 12:37 PM
uols nak kirim apa-apa boleh je. in sya Allah selepas 1st syawal baru iols carikan. Iols balik 4 m ...

bestnyeee...semoga dipermudahkanNya...kongsi info sini ye

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-3-2022 06:19 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 08:23 AM
Semoga bff kaka tu cepat sembuh.

Dah buat RTK...kontak rapat bff...mujo negatif
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-3-2022 06:19 PM
Dah buat RTK...kontak rapat bff...mujo negatif

Alhamdulillah. Semoga sentiasa dilindungi olehNya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 15-3-2022 05:45 PM
yup. iols pun nak buat business perfume. susah nak cari perfume edp kat sini mcm vanilla, aud, raw ...

Pernah dapat perfume Madinah, tapi tak ingat apa namanya. Bau memang sedap tak pening kepala. If uols dah mula business perfume tu inform la. Boleh cuci mata nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 10:22 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 15-3-2022 08:17 PM
Pernah dapat perfume Madinah, tapi tak ingat apa namanya. Bau memang sedap tak pening kepala. If u ...

in sya Allah. Nnt iols share link shopee gitu.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 10:08 PM GMT+8 , Processed in 4.722032 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list