|
Bahan-bahan:
Bahan A:
Ayam bahagian dada
Susu cair
Bawang putih (dihiris halus)
Mentega
Daun kari
Cili padi
Bahan B:
2-3 sudu besar tepung serbaguna bestari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara-cara:
Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan air.
Masukkan telur dan garam ke dalam mangkuk, kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati.
Masukkan tepung serbaguna bestari (pedas) dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam.
Perap ayam selama 30 minit atau lebih.
Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Untuk kuahnya, di dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.
Masukkan susu cair. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.
Masak sehingga kuah sedikit pekat.
Tambahkan garam dan gula secukupnya.
Sedia untuk dihidang. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|