CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2256|Reply: 22

Kongsi Petua memasak

  [Copy link]
Post time 9-5-2023 10:50 PM | Show all posts |Read mode
Salam

Belajar 1 petua memasak ni dr Ig
Taknak bagi ketika menggoreng tu mercik2, taburkan sesudu tepung beras sebelum masukkan bahan nak digoreng.
Dah pernah cuba masa nak goreng ikan sardin dlm tin (nano basuh dan goreng ikan sardin dlm tin taknak rasa hanyir) berjaya.


Ada apa2 petua yg u ols guna masa memasak, meh la share...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-5-2023 09:23 AM | Show all posts
I pun nak share 1 tip masak ni
dah buat pun mmg praktikal

- Lau nak goreng Ikan Keli luruih cantik CUCUKlah ngan batang lidi
Bila dah digoreng baru cabut
mmg elok luruih ja
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2023 06:03 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 11-5-2023 09:23 AM
I pun nak share 1 tip masak ni
dah buat pun mmg praktikal

mcm cucuk sate ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2023 09:28 AM | Show all posts

aaah betoi. Guna lidi satay tu. memang helok je luruih cantik elok.
so Lau nak masak Lemak ikan keli tu nampak lawo handsome

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2023 04:09 PM | Show all posts
Nak share jugak :-

1) Basuh ikan or daging / ayam gunalah tepung.  Insya Allah ikan/ayam/daging xde berbau hanyir.
2) Nak simpan ikan/ayam garam kunyitlah dulu.  Nanti ayam elok tahan lama, pejal dan ikan pun fresh je rasanya.  Nak goreng keluarkan awal2 xpyh rendam2 air.
3) Nak simpan makanan laut mcm udang/sotong letak air.  Kira keraskan mereka2 dengan ais batu.  Insya Allah kekal fresh.
4) Kalau blend cabai kering byk2 nak buat stock, sblm simpan tu kan, letak asam keping atas dia (dapat elak cabai kering kita tu cepat berkulat)
5) sayur mayur/buah kalau xnak masak or makan terus selepas di beli, biarkan dlm plastik gitu je simpan dlm peti.  Insya Allah fresh lagi utk tempoh seminggu xde lah layu sayur mayur tu.
6) Pisang jgn letak dlm peti nanti gelap hitam.  Biorkan aje kat luar.

Kalau ada yg dah tau xpelah ye, sharing is caring org kata... Nanti kalau ada lagi mama share.  Sbb suka je experiment dgn petua2 dan amalan ni.  And yg di atas tu semua mama buat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2023 08:00 AM | Show all posts
boleh try petua2 ni..tq for sharing..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-5-2023 09:53 AM | Show all posts
dilaOHdila replied at 11-5-2023 09:23 AM
I pun nak share 1 tip masak ni
dah buat pun mmg praktikal

Meletop dak kome goreng ikan keli? hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2023 01:16 PM | Show all posts
Mamason replied at 18-5-2023 09:53 AM
Meletop dak kome goreng ikan keli? hehehe

iDOK plak meletopnya elok je
agak kaki luruih tu minyak menyerap lah kut
Komer try la. Tak lah ikan keli tu merekut je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2023 10:49 AM | Show all posts
dilaOHdila replied at 18-5-2023 01:16 PM
iDOK plak meletopnya elok je
agak kaki luruih tu minyak menyerap lah kut
Komer try la. Tak lah i ...

Owhh gamaknya salah satu kemenjadian ikan keli kalau cucuk ngan lidi jadi xmeletup gamaknya kome... Ok2 nanti nak try.. hahah kalau tak, mmg maleh nak goreng keli, asyik nak melompat aje koje...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2023 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambal nak bagi kurang pedas, cili tu gunting kasar, pastu rendam. Biasa iols buat, sebelum tidor, rendam. Esoknya buang air tu, pastu baru
blend & masak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2023 08:42 AM | Show all posts
Edited by dilaOHdila at 22-5-2023 08:43 AM
Mamason replied at 21-5-2023 10:49 AM
Owhh gamaknya salah satu kemenjadian ikan keli kalau cucuk ngan lidi jadi xmeletup gamaknya kome.. ...

cucuk lidi tu kira Komer ikatlah tu pasei dia x lari. Lau tak angkat badan keli meliut ajer....
boh sambei habis tak rata. Jenuh ler dah pusin2 bagi rater.

Hah satu lagi tips
komer lau suka buat telo itik masak lemak kan
tak nak bagi telo tu pecah bersepah *letak Cuka setitik dua dalam ayor
pastu baru masukkan telo. elok membulat tapi komer jgn kaco dulu. agak lima saat tu baru
kome godek2 sikit erk
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2023 09:19 AM | Show all posts
dilaOHdila replied at 22-5-2023 08:42 AM
cucuk lidi tu kira Komer ikatlah tu pasei dia x lari. Lau tak angkat badan keli meliut ajer.. ...

Aje beno jugek yek kome.. udah ditala ngan lidi mane mau melompat2... hahahaa ate mmg beno, tiap kali anak2 minta makan ikan keli, libang libu teman dibuatnye... berminyak2 dapo teman kesan tarian ikan keli dlm kuali... nyampah! hahahaha

Owhhh gulei telor itik teman xponah buat... teman beli aje... Sbb anak2 teman tak makan.  Kalau masak karang buat penat badan teman aje...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2023 11:42 AM | Show all posts
Mamason replied at 18-5-2023 09:53 AM
Meletop dak kome goreng ikan keli? hehehe

kalau taknak letopan.. tabur dulu tepung beras sesudu beso.... in shaa Allah... letopan x berlaku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2023 11:58 AM | Show all posts
nano replied at 22-5-2023 11:42 AM
kalau taknak letopan.. tabur dulu tepung beras sesudu beso.... in shaa Allah... letopan x berlaku; ...

Tabur dlm kuali masa minyak panas ke or tabur kat ikan keli bila dah masuk kuali?

Kena ajor detail, teman ni slow sikit nak paham
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2023 12:04 PM | Show all posts
Mamason replied at 22-5-2023 11:58 AM
Tabur dlm kuali masa minyak panas ke or tabur kat ikan keli bila dah masuk kuali?

Kena ajor detai ...

tabur masa minyak dh panas sblm masukkan ikan... tabur je dlm minyak tu...
pastu masukkan ikan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2023 12:11 PM | Show all posts
nano replied at 22-5-2023 12:04 PM
tabur masa minyak dh panas sblm masukkan ikan... tabur je dlm minyak tu...
pastu masukkan ikan...
...

Haa baiklah nanti mama cuba... bagus juga petua gini kalau maleh nak cucuk lidi badannye kan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2023 02:34 PM | Show all posts
Mamason replied at 22-5-2023 09:19 AM
Aje beno jugek yek kome.. udah ditala ngan lidi mane mau melompat2... hahahaa ate mmg beno, tiap k ...

Tu pasei lau nak masak ikan keli ni deme prefer (ckp owg putih komer) masak cekor. Masak gulai, sedap. Janji guna Cekor komer
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2023 02:43 PM | Show all posts
dilaOHdila replied at 22-5-2023 02:34 PM
Tu pasei lau nak masak ikan keli ni deme prefer (ckp owg putih komer) masak cekor. Masak gulai,  ...

Aw mok kome.. cekor sedapnyaaa .. gulai pulok ikan keli salai letak cekor yek.... ate.. mertua lalu udah xnampak lantok deme
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2023 11:02 AM | Show all posts
Komeee... ada lagi satu petua nak share pasal beras byk bubuk.

Kome masa letak beras dlm bekas, ce letak seketoi dua cabai kering yek.  Insya Allah bubuk tu kurang atau xde terus lepas tu... Cuma nye kalau beras kome tu 3 bulan xhabis2 mau nye bubuk tidor situ ... ate, masak le hari2 nasi, xde le bubuk tu buat ghomah dlm bekas beras kome

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2023 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Penah letak cili kering, bawang putih, cengkih, semua tak menjadi.
So far iols buat, letak beras dalam bekas kecik, lebih kurang utk seminggu makan. Balance simpan dalam peti ais belah bawah. Bahagian chiller.
Dah habis dalam bekas kecik, nanti top up dari peti ais. Tapi sekali beli beras 5kg jela.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 08:01 AM GMT+8 , Processed in 0.063867 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list