CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5833|Reply: 32

[Tempatan] Kementerian: 8 juta pengguna air dikecualikan caj SST

[Copy link]
Post time 2-3-2024 10:28 AM | Show all posts |Read mode
Kementerian: 8 juta pengguna air dikecualikan caj SST

https://www.malaysiakini.com/news/697934

Bernama
Diterbitkan:  Mar 2, 2024 7:30 AM⋅
Dikemaskini: 7:30 AM



Seramai lapan juta pengguna perkhidmatan bekalan air membabitkan 87 peratus domestik dan 13 peratus bukan domestik di Semenanjung serta Wilayah Persekutuan Labuan menikmati pengecualian kenaikan caj cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang berkuat kuasa semalam.

Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (Petra) dalam kenyataan memaklumkan seramai 4.7 juta lagi pengguna perkhidmatan pembetungan di seluruh Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan juga tidak terkesan dengan kenaikan caj itu.

“Kerajaan akan terus komited dan prihatin bagi memastikan keperluan asas rakyat diutamakan.

“Kementerian juga ingin mengingatkan orang awam untuk menggunakan air secara berhemat terutama ketika negara sedang berhadapan dengan musim panas dan kering di kebanyakan negeri,” menurut kenyataan itu.

Bermula semalam, kadar baru SST naik kepada lapan peratus berbanding enam peratus sebelum ini, seperti diumumkan dalam Pembentangan Belanjawan 2024 Oktober tahun lepas.

Langkah itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan daya tahan kewangan negara sambil mengurangkan defisit belanjawannya.

-Bernama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2024 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Pembetulan : dikecualikan kenaikan SST
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2024 06:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 3-3-2024 12:01 PM

Sebelum ni bil.air ada ke sst ? Tak perasan pula sbb bil air minimal so tak perasan tiap bulan just dump rm50-100 dlm acct. Pastu duduk selangor ni ramai org dpt air free termasuklah uns yg pangkah pas hahahaha

Baru check bill air last 3 months, mmg tak pernah ada/kena sst pun.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2024 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 02:34 PM | Show all posts
Ye betul tak kena SST tapi tarif air dah naik siap2 sebelum 1st March utk cover cost & upgrade loji rawatan. Apa2 pun berjimat cermatlah guna air...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
tungkai replied at 4-3-2024 02:34 PM
Ye betul tak kena SST tapi tarif air dah naik siap2 sebelum 1st March utk cover cost & upgrade loji  ...


Bagosla naik. Mmg ada yg jenis x reti brjimat
Mcm mak aku bil eletrik sebulan rm200++. Dia start dok pondok tahun lepas bulan 8 slow2 bil lektrik turun dan skrg rm40++ lebih je. Kang ckp lebih2 ckp aku kurang ajar anak2 lain pon sokong dia. Pastu nti banding dgn abg aku
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 4-3-2024 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 4-3-2024 03:11 PM
Bagosla naik. Mmg ada yg jenis x reti brjimat
Mcm mak aku bil eletrik sebulan rm200++. Dia start d ...

mak u dok sorg ke?
byk tu...mcm satu fmly anak 2/3 pakai serba serbi brg letrik on ekon everyday
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 4-3-2024 03:11 PM
Bagosla naik. Mmg ada yg jenis x reti brjimat
Mcm mak aku bil eletrik sebulan rm200++. Dia start d ...

Dok pondok tu maksud nya mcm duduk asrama ke? Belajar agama ya?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2024 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 4-3-2024 04:18 PM
Dok pondok tu maksud nya mcm duduk asrama ke? Belajar agama ya?

Aah. Kena byr bulan2. Abg aku byr. Tp version org2 tua la.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by caprut at 4-3-2024 05:13 PM
caprut replied at 4-3-2024 03:11 PM
Bagosla naik. Mmg ada yg jenis x reti brjimat
Mcm mak aku bil eletrik sebulan rm200++. Dia start d ...


Dlu mak aku dok dgn aku. Tp umah dia la. Dari dlu ckp mahal nye letrik sbb aku rasa caj bil letrik mmg mahal. Tp bila tnya mmber kerja murah je bil dorang. Mak aku cucu dtg nk pasang ekon. Nk solat 10 minit kena pasang ekon.

Bila dia dah dok pondok boleh je bil jd kurang rm50. Sbb tu aku ckp ada je yg perasan biar bil letrik mahal. Mak aku pula pastu tunggak2 byr bil. Dia tu bkn kjer gomen ada duit nk byr itu ini
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lah memang ada kenaikan bil air setiap negeri... start februari lagi.  Kalau kena lagi sst pulak mampuihhh gaji habis bayar bil ajer lah.

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 3-3-2024 04:00 AM

Dah kenapa pompuan tu ekspresi gituh.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2024 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 4-3-2024 03:13 PM
caprut replied at 4-3-2024 09:11 AM
Dlu mak aku dok dgn aku. Tp umah dia la. Dari dlu ckp mahal nye letrik sbb aku rasa caj bil letrik ...


Masa aku dok kuarters gomen di sekolah lama bertaraf P1, bil letrik memang less than 50 sebab tak banyak barang letrik. Takat chest fridge 1, fridge kecik 1, water heater 1, kipas siling huntok 3 bilik ngan 6 lampu kalimantang. TV ada tapi aku tak tengok, anak2 ja. Tak pernah sampai 50 hengget bil aku bulan2. Ni tahun 2019-20. Air lak guna graviti so takda bil.

Sekarang aku dah pindah tempat keja, so dok rumah parents hada ekon bagai. Bil 250 to 300 tiap bulan. Cei. Tu baru letrik. Belom bil air.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 12:41 AM | Show all posts
Edited by gigahertz at 4-3-2024 04:46 PM

u kena tipu dengan PMX a.k.a kerajaan madanon



u rasa syabas ada berapa banyak lori tangki air ni ? lori tangki air ni
kena standby 24 jam .







Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 3-3-2024 06:43 AM
Sebelum ni bil.air ada ke sst ? Tak perasan pula sbb bil air minimal so tak perasan tiap bulan just  ...

Iols akui yg iols bayar bil air 50ringgit je ke syabas utk 6 bulan penggunaan
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 06:40 AM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz replied at 5-3-2024 12:41 AM
u kena tipu dengan PMX a.k.a kerajaan madanon



You ni kelakar la selalu terlepas bot.  Tariff air dah naik le sebelum sst ni mcm forumer dlm ni ckp bulan 2 haritu. Tapi bil air tak dikenakam sst.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 4-3-2024 11:06 PM
Dah kenapa pompuan tu ekspresi gituh.

Sungguh excited tu tapi teringat hijabi so kena man man takut kena kecam hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 4-3-2024 05:11 PM
Dlu mak aku dok dgn aku. Tp umah dia la. Dari dlu ckp mahal nye letrik sbb aku rasa caj bil letrik ...

Mak mak memang x de kesedaran civic.  Mak aku pun duduk sorang dulu bil api mengalahkan kami yg duduk sekeluarga tv on 24hrs aircon on dgn kipas sekali dlm bilik..ntah pepe
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
jejaka_hensem replied at 5-3-2024 01:19 AM
Iols akui yg iols bayar bil air 50ringgit je ke syabas utk 6 bulan penggunaan

Ha ah bil bulan ni rm7 jer.  Tapi mmg dr dulu kitarang tak pernah lebih rm10.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Btw bg sesiapa yh tak tau, tariff air duduk landed dgn condo/apartment lain ye.  Condo apartment tinggi sikit so sebelum nak merempan salahkan pmx lagi sila buat homework dulu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Penjawat Awam Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 100575 Replies : 548
[tvN/Netflix] Love Next Door - Jung Hae In, Jung So Min (Mulai 17 Aug 2024)
xyla73[tvN/Netflix] Love Next Door - Jung Hae
Views : 548 Replies : 1
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 82767 Replies : 3545
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 54123 Replies : 122
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 113585 Replies : 2967
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91617 Replies : 677
Tandas duduk vs Tandas cangkung
YgBenarTandas duduk vs Tandas cangkung
Views : 25809 Replies : 60
Ada KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Perasaan, Semua  Duit KWSP Kena Rembat Dengan Kekasih!
YgBenarAda KWSP ada awek:Duda Alami Tekanan Per
Views : 27892 Replies : 19
[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - Jung Eun Ji, Lee Jung Eun, Choi Jin Hyuk
Rahah[JTBC/Netflix 2024] MISS NIGHT & DAY - J
Views : 3455 Replies : 22
Aplikasi Daftar Hacker Pragmatic Play Slot  Resmi Terbaru 2024 
Slothacker62Aplikasi Daftar Hacker Pragmatic Play Sl
Views : 1313 Replies : 0

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-7-2024 01:08 PM GMT+8 , Processed in 1.149971 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list