CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: EJALTI

[Tempatan] Kerajaan sasar bina 2,500 rumah mampu milik atas rizab Melayu, kata PMX Anwar Ibrahim

  [Copy link]
Post time 5-3-2024 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn pecayalah puak2 ni cerdik memanipulasi fakta. Baru tgr aku jga pernah kena dgn puak pencacai ph ni sggup dia buat aggrement lain tqpi nk perangkap kita dgn term2 dlm tu. 2nd dia mcm baik psal kita amik emergency leave hows your son bla bla..eh tgk2 dia cut salary wtf dia gi tnya elok2 tapi sbdnya dia tk igt kita penipu mcm dia. Mmng aku semelih terus..now dia try lagi lepas lama2 aku dah get over it and buat keje sdri lagi dia dtg dgn satu plan nmpk hebat bila pikir2 aku tk caya dh minah ni harus kena simbah minyak kasi bakar je..tk serik2 nak naiya org. Maaf skdr luahan pengalaman dgn org jahar baik dgn ph
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 4-3-2024 12:40 PM
elok jgn bina lagi perumahan dalam kl...atau apa2 bangunan dlm kl dah... sesak padat sgt pun...

Ini seeloknya...tp u know la..dbkl kan mmg bodoh bahlol bangsat...sume bende diorg nak approved even tanah sekangkang kera pun diorg approved utk kondo 60 tgkt.
Mcm bodoh x reti pikir psl impact to environment,pollution etc...org2 dbkl bodoh ni sume x penah dgr kut psl feasibility study sblm buat projek etc
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau pakai rizab melayu buat rumah tapi yg beli konpem geng2 sepet pemakan babi...lahanat betul
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:15 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 4-3-2024 11:49 AM
Ini di atas tanah rizab melayu sungai penghala. Murah gila harga. Pemilikan kekal

mahalnyer rumah...tak mampu nak beli...kalu beli pun, paling lama lagi 20 tahun kena pindah rumah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:43 AM | Show all posts
Jika betkongsi satu banggunan sesama dengan pemilik yang tidak bertanggungjawab macam ini lah jadinya…




Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:45 AM | Show all posts
MissYouSayang replied at 5-3-2024 08:10 AM
Kau pakai rizab melayu buat rumah tapi yg beli konpem geng2 sepet pemakan babi...lahanat betul

Sila baca artikel dengan teliti.

Perumahan yang dibina tu tetap rezab melayu.
50 ekar rezab melayu, ditambah lagi 150 ekar dari tanah gomen ke status rezab.
Total 200 ekar.

Maksudnya, bakal pemilik rumah (flat, kondo, apa-apa sajalah) adalah terdiri dari pembeli melayu.
Sebab status rezab tanah tidak berubah.

Condo Rencana kat Penchala, status rezab tak bertukar.
Hanya pembeli melayu saja layak memiliki condo tu.
Harga jangan tanya la, sebab berjiran dengan TTDI.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-3-2024 08:47 AM | Show all posts
midori888 replied at 4-3-2024 04:15 PM
mahalnyer rumah...tak mampu nak beli...kalu beli pun, paling lama lagi 20 tahun kena pindah rumah  ...

Kenapa? Dah tua tak larat nak duduk rumah bertingkat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 08:47 AM | Show all posts
midori888 replied at 5-3-2024 08:15 AM
mahalnyer rumah...tak mampu nak beli...kalu beli pun, paling lama lagi 20 tahun kena pindah rumah  ...

Pertimbangkan senario ni, RM1.7mil sebelah TTDI vs RM1.5mil kat Putrajaya.

Aku prefer sebelah TTDI.
Matured development, semua ada.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 08:54 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 5-3-2024 07:35 AM
Ini seeloknya...tp u know la..dbkl kan mmg bodoh bahlol bangsat...sume bende diorg nak approved ev ...

Giler kau, itu la lubuk duit utk tabung PBT.

Fee pembangunan, cukai pintu apa semua. Banyak tu kot boleh kutip.
Cumanya, tak seimbanglah pembangunan vs environment.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 09:12 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 4-3-2024 04:47 PM
Pertimbangkan senario ni, RM1.7mil sebelah TTDI vs RM1.5mil kat Putrajaya.

Aku prefer sebelah TTD ...

Tak jauh dari pusat bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 09:17 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 5-3-2024 08:47 AM
Kenapa? Dah tua tak larat nak duduk rumah bertingkat ke?

bukan pasal rumah bertingkat, sbb tu senang jer solution nyer, install lift...masalahnyer skrg dah tak berapa nak muda...possibility kena pindah rumah 7 kaki dlm, 3 kaki lebar after 20 years is very high....or maybe earlier than that...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 09:26 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 5-3-2024 08:47 AM
Pertimbangkan senario ni, RM1.7mil sebelah TTDI vs RM1.5mil kat Putrajaya.

Aku prefer sebelah TTD ...

my first priority is to stay closer to my immediate family, senang diorg nak melawat meols nanti...matured or not that area tak penting bagi meols...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 09:35 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 5-3-2024 07:35 AM
Ini seeloknya...tp u know la..dbkl kan mmg bodoh bahlol bangsat...sume bende diorg nak approved ev ...

yg pasal tanah sekangkang kera tu betul sgt..mmg gila...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 09:54 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 5-3-2024 09:12 AM
Tak jauh dari pusat bandar.

Tak perlu ke pusat bandar pun takpe. Semua ada kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 4-3-2024 11:40 AM
Jgn bg sskjp. Bg keutamaan pd penduduk melayu asal KL dan lembah klang

Ic KL atau iC alamat KL sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 11:48 AM | Show all posts
airfilterkotor replied at 4-3-2024 12:50 PM
Mengikut pembacaan, kat Pineng tu belum diwarta sebagai kampung tradisi.

Dan, jika pemaju mampu bel ...

ko ingat kampung baru tu pun ada warta sebagai kg baru ke lol.warta kampung tradisi ni setau aku ade kt sabah sarawak je.  kene ingat sejarah penubuhan kampung baru tu, awalnya untuk sementara je die mcm internment camp Japanese di America masa world war 2 dulu, dikumpulkan utk tidak bercampur atau jadi tali barut komunis masa tu. tapi taraf dia elok skitla dari camp tu.  sebelum ni pun rata2 kampung baru mane ade geran, diorg bayar TOL je atau pajakan tanah rizab 30thn. sbb tu dulu ada kes kt perak tu ha yg dok janji nak kasi geran smpi 999tahun tu, sebabnye mmg selama ni diorg duduk tak bergeran.  takdela semua tapi cuba cek status tanah kampung baru ni sbnrnye camne.  

tp jgn plak assume yg kes penang tu diorg ni duduk free atas kerajaan.  kekdg ade je kes atok nenek diorg dah teroka dah tanah tu, tapi orang dulu-dulu kan buta huruf ade yg tak tau prosedur jadinye tak bergeran la tanah tu. sampai ke anak cucu ada cubaan nak mohon tanah tu, tapi pjbt tanah pun kekdg pilih bulu gak, kalau nasib baik bleh la mohon tol kerjakan tanah tu.  kalau tak tau-tau je tanah tu diberimilik pada orang lain dan diorg plak dituduh duduk tanah kerajaan free-free.  mcm kes penang tu mungkin sebab tanah atas pulau kan bernilai tinggi, sebab tu mohon punye mohon tak dpt geran.  reserve utk pembangunan katenye walaupun aku rasa not fair pada orang asal situ yang memang dah duduk situ turun-temurun
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-3-2024 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
jfq replied at 5-3-2024 11:21 AM
Ic KL atau iC alamat KL sahaja

Ic parent pun kena kl atau selangor. Kalo bole ada document dok kl atau lembah klang bbrp generasi
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 4-3-2024 12:28 PM
Lagi satu, rumah dah melambak di KL dan selangor. Patut amik inisiatif utk habis kan rumah yg x terj ...

entahnya, stiap kali parlimen lunch tu pls la supply kcg2 buah2 sayur bg otak drg jln sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:38 PM | Show all posts
annehuda replied at 5-3-2024 11:48 AM
ko ingat kampung baru tu pun ada warta sebagai kg baru ke lol.warta kampung tradisi ni setau aku a ...

Pelik juga, kat sini (dibaca bukan kampung baru) pun kampung teroka gak (circa 1800++) dan ada geran sedari jaman British.
Dapat status 'kampung tradisi' dari DBKL.

Soal 'kampung tradisi' satu-satu tempat, ikut pada state gomen.
'Kampung Tradisi' memang wujud di mana-mana negeri pun.
Bezanya, satu status dan satu lagi warta.
Macam kat Selangor, usia 100 tahun ke atas, dorang pilih kampung yg bersesuaian utk beri status.

Akta Warisan Kebangsaan 2005, (Akta 645) tiada klausa untuk pewartaan kampung tradisi sebagai warisan budaya negara. Walau bagaimanapun, di Malaysia memang ada terdapat kampung-kampung tradisi yang dipulihara dan dipelihara untuk dijadikan sebagai produk Kampung-kampung tersebut adalah seperti Kampung Seronok di Pulau Pinang dan Perkampungan Hang Tuah di Melaka.


Inisiatif kerajaan negeri utk statuskan kampung-kampung tersebut kepada 'Kampung Tradisi'.
Nak wartakan, kena sembah ratu dengan JWN... nanti dorang siasat.
Kalau sembahan diperkenankan, warta datang dari state gomen bukan JWN.

Berbalik kepada citer kat Pineng tu.... berdasarkan pada ko punya eksplenesyen,
pada pendapat aku laa... mungkin faktor penghijrahan generasi ke-2,3 ke Lembah Klang hingga takde golongan muda nak handle urusan dokumen geran.



Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2024 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
imanda replied at 5-3-2024 12:46 PM
entahnya, stiap kali parlimen lunch tu pls la supply kcg2 buah2 sayur bg otak drg jln sikit.

Xleh makan kekacang dah kot. Memasing ada gout
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 04:49 AM GMT+8 , Processed in 0.235953 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list