CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 8649|Reply: 77

[Tempatan] K Colly Tidak Halal?? Kilang proses produk kecantikan diserbu kerana guna logo halal palsu

  [Copy link]
Post time 20-6-2024 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Kiahpropaganda at 20-6-2024 11:16 PM

Alor Setar: Sebuah kilang memproses produk kecantikan di Pokok Sena diserbu dalam operasi bersepadu semalam kerana dipercayai menggunakan logo halal palsu dengan rampasan membabitkan lebih RM1.3 juta.

Operasi bersepadu itu dilakukan 11 pagi oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kedah bersama Bahagian Pengurusan Halal, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK).

Pengarah KPDN Kedah Muhammad Nizam Jamaludin berkata, serbuan dilakukan berdasarkan maklumat yang diterima berikutan penggunaan logo halal tidak sah bagi tujuan perdagangan ke atas produk kecantikan.

Beliau berkata, serbuan dilakukan semalam itu membabitkan seramai 14 anggota penguat kuasa KPDN Alor Setar dan tiga pegawai Bahagian Pengurusan Halal, JHEAIK.

"Hasil pemeriksaan mendapati premis itu bukanlah pemegang Sijil Halal yang diperakukan oleh pihak berkuasa berwibawa sama ada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Majlis Agama Islam Negeri (Main).

"Pemeriksaan lanjut di dalam premis mendapati premis ini dipercayai menggunakan logo halal palsu pada setiap label pek bungkusan di pelbagai jenis produk keluaran syarikat terbabit," katanya dalam kenyataannya, hari ini.

Beliau berkata, tindakan kes diambil mengikut Perenggan 4 (1)(a) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan Dan Penandaan Halal) 2011 dengan nilai rampasan keseluruhan RM1,336,499.60.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2024 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa yg pernah jadi duta kcolly ni?

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiol dok dalam gua ke selama ini..xpernah dengar lagi produk or this brand..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 11:10 PM | Show all posts
founder timbang kilo timbang kati punya produk ke ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-6-2024 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kiahpropaganda at 20-6-2024 11:13 PM
sharlenetexas replied at 20-6-2024 11:00 PM
Siapa yg pernah jadi duta kcolly ni?


2013 fatiya latif
- dahlia rizal
-mybe eina azman pernah juga consume
-janna nick

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2024 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Takdenye berkesan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-6-2024 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Kiahpropaganda replied at 20-6-2024 11:10 PM
2013 fatiya latif
- dahlia rizal
-mybe eina azman pernah juga consume

Doc halina pernah endorse kolagen tapi tak pasti brand apa.


Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 07:55 AM | Show all posts
K-Colly ni dah lama dah I tau kewujudannya. Bukan ada jual dekat Watson's ke? Ke I salah tengok?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2024 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Barebow77 replied at 20-6-2024 11:05 PM
Aiol dok dalam gua ke selama ini..xpernah dengar lagi produk or this brand..

Dah lama dah produk ni. Rasa sekitar tahun 2012 2013 dulu tak silap. Tak sangka masih produce lagi sampai sekarang. Produk ni saing2 dengan Ferwhite, Quputeh, lagi ntah tak ingat dah, yang dulu2 kan trending produk minuman kolagen ni. iols tak berani nak minum kalu produk timbang kilo camni. Cuma penah ambil produk kinohimitsu yang collagen diamond tu ja beli kat watson.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
vanillaninja replied at 21-6-2024 07:55 AM
K-Colly ni dah lama dah I tau kewujudannya. Bukan ada jual dekat Watson's ke? Ke I salah tengok?

Produk k colly ni takde masuk watson, malahan takde jual kat drugstore rasanya sebab produk timbang kilo jugak.

Mungkin uols maksudkan produk NH Colla Plus tu kot, dulu Stacy penah jadik duta produk ni. Yang ni memang ada jual kat watson.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:39 AM | Show all posts
Sebab Apa yang menjadikan ianya tidak halal?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:40 AM | Show all posts
Bertahan lama jugak ya...ni jaman2 10,11 tahun dulu dah ada kot.
Geng2 dia, aku rasa pupus dah semua.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
produk ni zaman ptghan 2011 kot kn..ke sblm..sbb i dk sekolah lg ramai dk mnm..i pun pernah try..rasa peach..i xbeli tty kwn punya
i nk nganjeng she jap lg
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
kotakbaju replied at 21-6-2024 08:37 AM
Produk k colly ni takde masuk watson, malahan takde jual kat drugstore rasanya sebab produk timban ...

kalau yg jual kt watson tu yakin la jgk nk try
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:45 AM | Show all posts
kotakbaju replied at 21-6-2024 08:37 AM
Produk k colly ni takde masuk watson, malahan takde jual kat drugstore rasanya sebab produk timban ...

Dah masuk awal June

https://www.watsons.com.my/sweet-17-advance-7g-x-20s/p/BP_1007954


Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 21-6-2024 08:43 AM
kalau yg jual kt watson tu yakin la jgk nk try

Aha..tapi berpada2 la consume produk2 camni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2024 08:48 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 21-6-2024 08:39 AM
Sebab Apa yang menjadikan ianya tidak halal?

guna sijil halal palsu je rasanya.. bukan sbb ada bahan tak halal. unless mmg betul2 dia guna lemak babi dalam formulation mmg betul2 tak halal la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
ainiz81 replied at 21-6-2024 08:45 AM
Dah masuk awal June

https://www.watsons.com.my/sweet-17-advance-7g-x-20s/p/BP_1007954

Uik dah ada jual kat watson rupanya. Jadi dah takde beza la produk2 camni dengan produk yang dijual dekat watson tu.

Iols pun tak tahu apa kriteria yang membolehkan produk2 camni boleh masuk dekat watson.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:51 AM | Show all posts
ramai founder buat produk dekat kilang kat kedah tuh
sekarang dah kurang dengar rekrut agen bagai kan
ade produk kollagen tonjour tu yang lebih 10 tahun lepas, ape cite eh?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2024 08:53 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 21-6-2024 08:39 AM
Sebab Apa yang menjadikan ianya tidak halal?

Bukan tidak halal...tp salah guna logo halal...x apply halal JAKIM, x boleh guna tempek suka2 hati kt produk...Sbb tu KPDN ada sekali masa serbuan sbb ni under akta perihal dagangan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 06:32 PM GMT+8 , Processed in 0.088351 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list