View: 39801|Reply: 83
|
chocolate indulgence cake ala secret recipe
[Copy link]
|
|
percubaan pertama membuat CHOCOLATE INDULGENCE CAKE ALA SECRET RECIPE
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
chocolate indulgence cake |
|
|
|
|
|
|
|
Whoooaaa! Syedap nyewww! Mohon resepi puhliss! |
|
|
|
|
|
|
|
ko jual ke? nnti pm no.hp ko boleh x? tima kasih. suka melayu punya kek. sebab halal |
|
|
|
|
|
|
|
terer la @siti payung wat kek n roti ,,xjual ke |
|
|
|
|
|
|
|
saya tak jual , untuk makan sendiri saja |
|
|
|
|
|
|
|
mohon tt tuliskan resepi di sini boleh x?...nanti boleh cuba resepi ni..tq |
|
|
|
|
|
|
|
saya suka google..ada banyak resepi...
Chocolate Indulgance versi Mei Gui Lieza (resepi turun-temurun)
(A) 3bj telur
430g gula kastor
(B) 290g tepung superfine
100g serbuk koko
1sk baking powder
1sk bikarbonat
(C) 1 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung
1sb vanilla
1sb gliserin
(D) 1 cwn air mendidih
Cara:
1) Pukul A sampai kembang. Masuk B & C selang seli. Gaul sebati. Masuk D.
2) Bakar pd suhu 180 darjah selama 45 minit hingga 1 jam.
GANACHE
(A) 700g whipping cream
700g coklat masakan
3sb golden syrup
(B) 300g whipping cream
Cara:
1) Panaskan whipping cream (A) secara double boil. Tutup api & masukkan coklat masakan dan golden syrup. Kacau sebati.
2) Ketepikan 1 cawan daripada adunan diatas. (sejukkan)
3) Pukul (B) soft peak. Campur 1 cawan coklat yang diketepikan tadi.
4) Potong kek 3 lapisan. Lapiskan dengan krim coklat hingga habis. Sapukan juga disekeliling luar kek. Bekukan dalam freezer @ chiller selama 30 minit.
5) Keluarkan kek, tuang coklat (A). Simpan dalam chiller selama 30 minit & boleh potong...
# Cara nk potong kek n nmpk cantik... Panaskan pisau pemotong (tp pastikan guna pisau besi r...jgn panaskn pisau plastik lak ye...hu3)
resepi ; KAK WAN (copy dari kakzusemanisgula.blogspot.com)
COKLAT CHIFFON KEK
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)
Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air
Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)
*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.
*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.
Cara-cara :
Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
kawan kawan
sila guna recipe yg dipost olhe hijau putih (KAK WAN (copy dari kakzusemanisgula.blogspot.com)
rasa yang amat lazat saling tak tumpah seperti di secret recipe, tak rugi mencuba walaupun membuatnya amat mencabar dan memerlukan ketelitian, fokus dan kesabaran yg tinggi |
|
|
|
|
|
|
|
wah..... terima kasih ye... sbb share resipi.... mesti mau try sume ni |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyerr.. tp mcm mencbar je nk buat nih.. |
|
|
|
|
|
|
|
Kat sini susah nk dpt gelatin halal |
|
|
|
|
|
|
|
Fuhhhh....sama rupa dengan SR |
|
|
|
|
|
|
|
teringin nk buat kek nie... tp bila tengok resepi, rasanya kek nie pasti mencabar tahap kesabaran dan ketelitian... |
|
|
|
|
|
|
|
macam x larat jer nak buat... beli jer la... |
|
|
|
|
|
|
|
sedap nyer |
|
|
|
|
|
|
|
ngape saya buat coklat ganas tu asyik mencair jer....i mean meleleh sangat? |
|
|
|
|
|
|
| |
|